Edifier X3 review: de lage prijs betaalt z'n prijs

Edifier X3 review: de lage prijs betaalt z'n prijs

De Edifier X3 zijn budget oordopjes met prima specificaties. Je merkt dat Edifier concessies heeft gedaan in kwaliteit om een zo goedkoop mogelijk oordopjes op de markt te brengen. Maar is bij deze oordopjes té veel aan kwaliteit ingeboet? Je komt erachter in deze review.

Voor- en nadelen

Dit zijn de voordelen en de nadelen van de Edifier X3. Zo kun je direct zien of deze oordopjes voor jou geschikt zijn. 

Voordelen  Nadelen
✔️Helder geluid

❌Minder lage tonen
❌Onlogische touch control

Specificaties Edifier x3

  • Prijs: €25
  • Chipset: Qualcomm
  • Codec: AptX
  • Bluetooth: 5.0
  • Bereik: 10m
  • Batterij doosje: 350 mAh
  • Batterij oordopje: 50 mAh
  • Kabel: micro usb
  • Waterdicht: IPX5 (beschermd tegen stof en waterspatten)

De specificaties zijn redelijk doorsnee. Het enige dat opvalt is dat de oordopjes meer waterdicht zijn dan veel andere oordopjes van deze prijsklasse. 

Edifier X3 review onderdelen oordopjes verpakking handleiding

Op de verpakking staat Xemai X3. 'Xemai' is de Chinese naam voor Edifier. Hetzelfde product dus, maar dan de Chinese versie. Ach, vooruit. 

Geluid van de Edifier X3

Geluidskwaliteit score: 6,5

Het geluid is degelijk. Maar het laat wel wat te wensen over. Laten we maar beginnen bij dat laatste. De Edifier X3 heeft niet genoeg lage tonen. De lage tonen zijn er weldegelijk, maar ze zijn wel ondervertegenwoordigd. Je krachtigste song wordt met deze X3-oordopjes wat verzwakt. En dat is natuurlijk jammer. Als je écht een geluidsfreak bent, kun je beter voor andere oordopjes gaan. 

Een opvallend pluspunt is dat deze oordopjes met iets langere ear tips komen. Dat geleid het geluid wat beter je oor in en je hoort minder omgevingsgeluid.  

Microfoon: kun je goed bellen met de Edifier X3?

Microfoon score: 5

De microfoon van de Edifier X3 is voor de prijs prima. Het doet z'n werk. Je bent voor je gesprekspartners te verstaan en dat is het belangrijkste.

Maar je stemgeluid wordt wel erg schel. De lage tonen vallen weg met deze microfoon. Luister maar eens naar dit fragment dat we opnamen met de Edifier X3: 

Elk woord van onze redacteur is te verstaan, ja. Maar is het goed genoeg voor videovergaderingen? Nee. Vaak willen mensen die oordopjes zakelijk gaan gebruiken een betere microfoon dan dit. 

Zoals vaak bij budget oordopjes, laten deze oordopjes het bij wat wind afweten. Dus op de fiets hoop je dat je niet gebeld wordt. Toegegeven: er zijn maar heel weinig oordopjes die goed door die test komen. 

Omdat de Edifier X3 wat breder gebouwd zijn, Kan de ingang van de microfoon moeilijker worden afgesloten doordat het een deel van je oor raakt. Dat is dus wel weer positief. 

Bellen met de Edifier X3

Je bent te verstaan voor degene waar je mee belt. Laten we dat voorop stellen. Weliswaar niet in detail, maar de woorden zijn te onderscheiden voor je gesprekspartner. 

Maar hoor je jezelf ook? Niet heel duidelijk. Dat komt door de siliconen ear tips die echt naadloos in je oor sluiten. Opvallend is dat de ear tips iets langer zijn dan andere ear tips. 

De ear tips zijn wat ons betreft juist positief. Ze zitten comfortabel en geleiden het geluid heel goed. Maar ze laten ook geen omgevingsgeluid door. Dus tijdens het bellen hoor je jezelf niet goed. Dat is iets om rekening mee te houden. Wil je jezelf wél horen tijdens het bellen? Bestel dan foam ear tips.  

Pasvorm: Hoe zitten de Edifier X3?

De Edifier X3 zitten dieper in je gehoorgang dan andere oordopjes. Dat is even kort wennen, maar al snel zitten ze comfortabel. Ook zijn de0 siliconen ear tips anders dan die van veel andere budget oordopjes.

De ear tips van de Edifier X3 zitten beter dan de ear tips van bijv. QCY. Maar niet zo goed als foam ear tips. Dat zijn oortjes (opzetstukjes) van schuimmateriaal en die zetten langzaam uit in je oor. 

Pasvorm score: 6

Niet vaak hebben we oordopjes meegemaakt die zo goed in je oor afsluiten. De passive noise cancelling van deze Edifier X3 zijn erg goed. Maar dat betekent wel ook dat je je eigen stem minder goed hoort. En dat is weer tijdens het bellen onhandig. 

De oordopjes zijn wat breder gebouwd. ze leunen dus niet in je oorschelp. 

Bediening van de oordopjes 

De bediening an sich werkt erg goed. Het is ons niet een keer gebeurd dat bij een aanraking de oordopjes niet reageerden. Dat zagen we weleens anders bij andere oordopjes. Ook is qua vormgeving heel duidelijk voelbaar waar je moet drukken op de Edifier X3. Namelijk op het platte gedeelte. Tot zover is alles in orde

Bediening: 5

Alleen de keuze welke actie er achter welke bediening zit, is wat ons betreft slecht. Er zitten veel dubbele controls op en andere functies kun je niet met de touch control bedienen. 

Hoe werkt de touch control van de Edifier X3?

touch controls Edifier x3

En hier hebben we het nog even geprobeerd in een tabel te plaatsen. Eigenlijk hebben we dat gedaan om voor onszelf duidelijk te krijgen welke functies de touch nou eigenlijk hebben. Maar hoe langer we kijken naar de tabel, hoe duizeliger we worden.
Links Rechts
1x Muziek: pauze/play
Bellen: opnemen/ opleggen
Muziek: pauze/play
Bellen: opnemen/ opleggen
2x Volgende liedje/ video Volgende liedje/ video
3x Vorige liedje/ video Vorige liedje/ video

Als je 2 keer drukt op links of op rechts, dan ga je naar het vorige liedje. Bij 3x links of rechts ga je naar het volgende liedje. Edifier heeft ervoor gekozen om functies dubbel te bezetten. Tegelijkertijd kun je het volume niet aanpassen met de touch. Edifier had veel beter volume control kunnen toevoegen. Hier is écht niet over nagedacht.

Oplaaddoosje

Het doosje van de Edifier X3 is klein. Heel klein. En dat deed ons vermoeden dat er niet meer dan 250 mAh in de oordopjes zou zitten. Maar niets is minder waar. Edifier is het gelukt om zowaar 350 mAh in de charging case te stoppen. Dat is een hele prestatie! Het betekent dat je beide oordopjes 3,5 keer kunt opladen van 0% tot 100%. Een prima prestatie!

De oordopjes zitten een beetje gek in het doosje. Als je ze in het doosje plaatst, zitten ze als het ware wat los op de uitstekende metalen contactpuntjes. Die metalen contactpuntjes zijn er om de stroom de oordopjes in te geleiden. Maar bij de Edifier 3X zijn steken die iets meer uit het doosje. Niets bijzonders, maar wel het benoemen waard. Misschien zorgt het er juist voor dat de oplaadfunctie langer blijft werken.  

Conclusie: zijn de Edifier X3 goed?

Beoordeling
Geluid 6,5
Microfoon 5
Pasvorm 6
Batterij 6
Bediening 5
Stabiliteit 7

Nee, de Edifier X3 zijn niet goed en je kunt beter voor deze prijs verder kijken naar andere merken. Niets heeft ons echt kunnen overtuigen dat deze oordopjes de moeite waard zijn. De oordopjes zijn pure middelmaat. 

Een aantal nadelen: je kunt het volume niet aanpassen met de touch bediening; de microfoon laat te wensen over; de ear tips gaan heel diep in je oor en het geluid heeft te weinig bas. 


Alternatieven

Edifier vs. QCY T4, QCY T5

Over het algemeen hebben oordopjes van QCY iets meer waarde wat ons betreft. Bijvoorbeeld: QCY heeft een eigen app waarin je zelf bepaalt welke functionaliteit de verschillende knoppen en touch bedieningen hebben.

Het geluid is wat ons betreft iets beter bij de QCY T4 en QCY T5. Bovendien kun je met de equalizer in de app zelf de hoge, midden en lage tonen instellen. 

QCY T4


Anderen bekeken ook:

Terug naar blog