SoundPEATS Sonic review: draadloze oordopjes met een topbatterij

SoundPEATS Sonic review: draadloze oordopjes met een topbatterij

De nieuwe oordopjes van SoundPEATS zijn de Sonic draadloze oordopjes. Een nieuwe chipset, net andere pasvorm, iets meer bas en een ander kleurtje. Maar zoals de moderne tijd ons leert, mag je nooit een oordop op zijn kleur beoordelen. Daarom stellen we ons luisterend oor op scherp en onderwerpen we de SoundPEATS Sonic aan een Eardopes test. De uitkomst: die lees je in deze review!

Voor- en nadelen

Dit zijn de voordelen en de nadelen van de SoundPEATS Sonic. Zo kun je direct zien of deze oordopjes voor jou geschikt zijn. 

Voordelen  Nadelen
✔️ Betere pasvorm
✔️ Ongelofelijke batterij
❌Knopjes kunnen beter

Specificaties SoundPEATS Sonic

  • Prijs: € ~50
  • Chipset: QCC3040
  • Codec: AptX
  • Bluetooth: 5.2
  • Bereik: 10m
  • Batterij doosje: 400mAh (gemiddeld: 500)
  • Batterij oordopje: 70mAh (gemiddeld: 45)
  • Kabel: Usb C
  • Waterdicht: IPX 5

Gaaf dat SoundPEATS nu QCC3040 chipsets in de oordopjes plaatst, in plaats van de QCC3020 chipsets die in de voorgangers zaten. Die vorige chipset creëerde in je device (laptop of telefoon) 2 verbindingspunten: (L & R).  maar hoef je maar één keer op accepteren te drukken bij de eerste keer verbinden. 

Geluid van de SoundPEATS Sonic 

SoundPEATS staat bekend om het gebalanseerde geluid. Geen giga bas. Geen radio equalizer. Maar een mooie afweging tussen hoge en lage tonen om een prachtig ensemble ten gehore te brengen. Maar wat heeft SoundPEATS bij deze Sonic gedaan? De beginselen zijn volledig overboord gegooid! 

Soundpeats sonic met foam ear tips

De bas en lage tonen zijn wat meer aanwezig. Onze contactpersoon waarschuwde ons al over de extra bas. Maar eenmaal in ons oor viel het allemaal wel mee. De balans die we kennen van SoundPEATS is gewoon nog aanwezig. De bas is ietsje meer aanwezig, maar nog steeds niet zoals dat bij bijvoorbeeld de MPOW M30 het geval is. 

Geluidskwaliteit score: 7.5

Het geluid van de SoundPEATS Sonic is echt prima! Lekker vol geluid zoals we van de SoundPEATS gewend zijn. De hoge tonen springen er iets minder uit dan bij z'n voorganger. Ze klinken iets doffer. Niet storend, maar we merken het wel op.

Microfoon: kun je goed bellen met de SoundPEATS Sonic

Aan de SoundPEATS Sonic de taak om de eer van de Truengine 3 SE hoog te houden. En dat wordt lastig! Want die oordopjes hadden een fantastische microfoon.

De microfoon van de SoundPEATS Sonic is iets minder dan de voorganger. 

Microfoon score: 6.5

Je hoort in het fragment dat we voor je inspreken dat de wat hogere tonen uitblijven. En dat is jammer. Want juist dat zijn de tonen die je stemgeluid detail geven. 

 

 Benieuwd naar de oordopjes met de beste microfoon? We maakten een vergelijking met alle geluidsfragmenten.  

Pasvorm: Hoe zitten de SoundPEATS Sonic

De pasvorm is sterk veranderd vergeleken met de SoundPEATS Truengine 3 SE. Waar de 3SE wat lomper in je oor zat, is bij de Sonic meer rekening gehouden met de ergonomie van het oor. Een iets langer steeltje dat in je gehoorgang gaat en een iets kleinere behuizing. Allemaal stappen de goede richting in. 

Pasvorm score: 7

De pasvorm van de SoundPEATS Sonic draadloze oordopjes zijn sterk verbeterd ten opzichte van de voorganger. Wij hebben ze wel getest met een set foam ear tips. Die zijn wel echt een aanrader om bij de oordopjes te kopen. 

Bediening van de oordopjes 

Bijna alle oordopjes van SoundPEATS hebben touch bediening. Maar deze Sonic heeft dat niet. Er zitten knopjes op de oordopjes. Knopjes of touch bediening: ze kunnen allebei slecht of goed functioneren. Wij zijn niet zozeer fan van knopjes of van touch. Zolang het maar lekker en goed werkt. 

SoundPEATS Sonic review knopjes

Negen van de tien keer dat knopjes op oordopjes niet goed werken, is omdat je te hard moet drukken. Als dat niet het geval is: dan zijn we tevreden. Oordopjes zitten namelijk (logisch) in je oor. En als je dan hard moet drukken is dat heel vervelend. Je drukt dan iets in je gehoorgang. 

En helaas, we moeten streng zijn: de SoundPEATS Sonic moet je net als bij de SoundPEATS TrueFree2 te hard op je oor drukken. Je raakt er wel aan gewend en het is wel iets beter dan de TrueFree2, maar als je het vergelijkt met de nummer 1 met ANC de Jabra 85t (van rond de €200), dan is het verschil gigantisch. Die oordopjes druk je zo mooi soepel in. Dat is gewoon genieten.  

Bediening: 6

Hoe werkt de touch control van de SoundPEATS Sonic?

Links Rechts
1x Muziek: pauze/play
Bellen: opnemen/ opleggen
Muziek: pauze/play
Bellen: opnemen/ opleggen
2x Volume omlaag  Volume omhoog 
3x Voice assist/Siri Voice assist/Siri
1.5 sec. Vorige liedje/filmpje Volgende liedje/filmpje

4+ sec.

Uitschakelen/ inschakelen Uitschakelen/ inschakelen

 

Vergeleken met de voorgangers heeft SoundPEATS maar 1 ding aangepast: de controls voor 1x en 2x zijn omgedraaid. Waarom? Geen idee. Ik vond het wel handig om 1x te drukken om het volume aan te passen, maar misschien denkt SoundPEATS daar anders over. 

 

Batterij: Hoe lang kan je de oordopjes gebruiken?

Je kunt de oordopjes 35 uur gebruiken. Dat zegt SoundPEATS althans.

In de oplaadcase zit 400mAh batterijcapaciteit. Dat is wat ons betreft iets aan de lage kant. De voorganger bijvoorbeeld had 500mAh. Maar de oordopjes zelf hebben 70mAh! Dat is echt heel veel batterij per oordop! 

SoundPEATS Sonic oplaadcase batterij oordopjes

En dat zorgt ervoor dat je de oordop 15 uur kunt gebruiken zonder op te laden in de oplaadcase. 15 uur! Wat ons betreft is dat een innovatie in oordopland. En dat waarderen we hoog.

Batterij score: 9

Want veel fabrikanten staren zicht blind op de oplaadcase. Denk aan Eardopes (want we moeten ook kritisch op onszelf blijven). De Eardopes B6 Pro heeft 1000mAh batterijcapaciteit. De oordopjes zelf hebben 60mAh. Daarmee kan je 8 uur lang muziek luisteren en bellen. Maar deze oordopjes hebben dus 10mAh meer per oordop. En de QCC3040 chipset van Qualcomm gaat extra efficient om met de batterij. Daardoor kun je de oordopjes zeer lang gebruiken. Leuk om te zien!

Conclusie: zijn de SoundPEATS Sonic goed?

Beoordeling
Geluid 7.5
Microfoon 6.5
Pasvorm 7
Batterij 9
Bediening 6
Stabiliteit 8.5

 


Alternatieven

Sonic vs. Truengine 3SE

De Truengine 3SE heeft ander soort geluid: meer balans tussen hoog en laag. De Sonic heeft meer lage tonen. Daar moet je van houden: en veel mensen houden daar inderdaad van. De nieuwe chipset van de Sonic heeft veel voordelen. Denk aan het gemak van connectie: niet langer twee keer verbinden (eerst met de linker- en dan met de rechter oordop). De Sonic verbind dus gemakkelijker. En de nieuwe QCC3040 chipset heeft nog een voordeel: de oordopjes gaan met dezelfde hoeveelheid stroom, langer mee. Daarbij komt dat de Sonic per oordop meer batterij heeft. Veel plusjes voor de Sonic dus!

Truengine 3 SE

 


Anderen bekeken ook:

Terug naar blog