Wat is ENC bij bluetooth oordopjes en koptelefoons?

Wat is ENC bij bluetooth oordopjes en koptelefoons?

Een set draadloze oordopjes met ENC in de microfoon. Wat betekent dat? ENC staart voor Environmental Noise Cancelling. Het zorgt ervoor dat je gesprekspartner jouw stem beter hoort en minder last heeft van het omgevingsgeluid 

Het snelle antwoord:

Betere gesprekken

Ilk hoef je niet te vertellen dat het heel belangrijk is dat je goed te verstaan bent tijdens het bellen. Daarom doen fabrikanten er alles aan om de microfoon te voorzien van technieken om je beter verstaanbaar te maken. Je hoeft dan minder vaak iets te herhalen omdat je gesprekspartner je niet verstaat. 

Is ENC een filter in de mic?

Eigenlijk wel. Het is een techniek waarbij per oordop minimaal 2 microfoons moeten zijn ingebouwd.

  • Mic. 1 is voor het opvangen van jouw stemgeluid (tot dusver niets geks, dus)
  • Mic. 2 vangt juist het omgevingsgeluid op. En de oordop probeert vervolgens exact dat geluid weg te filteren voor je gesprekspartner. 

Dus in feite filtert de oordop jouw omgevingsgeluid weg en laat aan jouw gesprekspartner puur en alleen jouw stemgeluid horen. Handig! 

* Kan je van ENC wonderen verwachten? Nee, dat niet. Bijvoorbeeld hele harde wind en heel veel lawaai; daar is ook ENC niet tegen opgewassen. Aan de andere kant: is het niet überhaupt een wonder dat kleine techniek (zoals oordopjes) precies jouw stem eruit kunnen filteren?  

Bel je veel met je oordopjes of vind je bellen heel belangrijk? Ga dan zeker voor ENC. 

ENC versus ANC

Vaak als ik klanten spreek per telefoon, dan dan vergt het wat uitleg om aan te geven dat ENC iets anders is dan ANC

  • 🔈ANC = active noice cancelling: Het zorgt dat je (bij het dragen van je oordopjes of koptelefoon) minder omgevingsgeluid hoort.
  • 🎙️ENC = environmental noise cancelling: Het zorgt dat jouw gesprekspartner (bellen + online meetings) met name jouw stem hoort en minder het omgevingsgeluid hoort.

Check ook eens onze blog met de oordopjes met de beste microfoon.

Terug naar blog