Je bluetooth oordopjes of koptelefoon haperen. Hoe komt het dat je geluid steeds uitvalt? Het is super frustrerend als je bluetooth niet goed werkt. Bijvoorbeeld op een Android telefoon, een iPhone of misschien juist op een laptop. Geen zorgen: we hebben deze klacht al zó vaak verholpen bij onze klanten. En met die ervaring hebben we deze oplossing voor jou geschreven.
In dit artikel
Waarom valt bluetooth steeds uit?
Je bluetooth oordopjes of draadloze koptelefoon hapert. Hoe komt dat? Er zijn verschillende oorzaken mogelijk. We gaan je per oorzaak helpen met de oplossing.
Oorzaken zijn:
-
Het verzendende device (bijv. je telefoon) verstuurt een haperend signaal.
Dit is in 10% van de gevallen het probleem. -
Het bluetooth signaal wordt verstoord. En dat terwijl het verzendende device (bijv. je telefoon) wél het signaal goed verstuurt.
Dit is in 60% van de gevallen het probleem. -
De oordop of koptelefoon kan het bluetoothsignaal niet goed verwerken (meestal door conflicterende bluetooth-verbindingen).
Dit is in 30% van de gevallen het probleem. -
De oordop of koptelefoon kan het signaal niet afspelen in je oor (hardware defect)
Dit is bij <1% van de gevallen het probleem.
Je zult denken: "Hoe weet ik nu wat de oorzaak is?" Dat kan je nu nog niet weten. Maar door alle 4 de oplossingen te doorlopen, weet je straks (als je koptelefoon of oordop weer werkt) precies wat het probleem was.
Kortom: probeer alle 4 de oplossingen chronologisch (dus van oplossing 1, 2, 3 en dan 4). Als alle 4 de oplossingen niet werken, dan heb je defecte oordopjes of een defecte koptelefoon. Maar geen zorgen: dat is écht maar bij 1% van de gevallen aan de orde. We gaan snel naar de oplossingen.
Bekijk hieronder de oplossingen als je oordopjes of bluetooth koptelefoon hapert:
Oplossingen
Nu komen we bij het magische deel: de oplossingen voor een haperende verbinding. Hoe verbeter je jouw bluetoothverbinding? Voor elk van de 4 problemen, is een andere oplossing. Je weet alleen niet welk probleem bij jou van toepassing is.
Dus moet je één voor één de 4 oplossingen proberen. Wedden dat je straks weer onbezorgd naar je favoriete pokoe luistert?
1. Verbind met een ander device
Eérst (en dit is heel belangrijk) verbind je met een ander device.
- doe de bluetooth uit van je laatst verbonden apparaat (bijv. je telefoon). Anders verbinden ze met het verkeerde apparaat bij stap 2.
- zorg dat de oordopjes/koptelefoon in pairing mode gaat. Dat doe je door oordopjes in de case te doen > klepje dicht > klepje open en verbind met het andere apparaat (bijv. je laptop). Bij een koptelefoon doe je de koptelefoon uit en weer aan (koptelefoon probeert nu te verbinden).
- verbind met de andere telefoon, laptop, tablet.
- luister muziek.
Is de hapering nog steeds aanwezig? Ga naar oplossing 2.
Is de hapering nu niet aanwezig? Dan weet je in elk geval dat er iets niet goed gaat met de telefoon (waar je de hapering ervaart).
Redenen dat je telefoon een haperend signaal verstuurt:
Het kan dan zijn dat je liedje dat je afspeelt met je telefoon bijv. in Spotify niet snel genoeg laadt/streamt/uploadt. Zorg dat je voor Spotify de laatste updates downloadt. Controleer ook of je telefoon de laatste updates heeft gehad.
Het komt ook voor dat een andere app bijvoorbeeld meldingen geeft. Probeer erop te letten wanneer de haperingen voorkomen. Is dat altijd als je een bepaalde app op de achtergrond open hebt staan? Sluit die app dan. Soms verstuurt die app een melding en heb je het geluid op zacht staan van je meldingen. De melding wordt dan afgespeeld, alleen die melding heeft 0% volume. Je muziek wordt dan automatisch korte tijd gedempt. Sluit alle apps, behalve je muziek of luisterboeken app en luister of de hapering nog plaatsvindt.
2. Bluetooth verbinding verbeteren
Als de hapering alleen voorkomt op bepaalde locaties, dan is er sprake van (sorry voor het moeilijke woord) conflicterende bluetoothverbindingen. Wat dat is?
De oordop of koptelefoon krijgt niet alleen de bluetoothverbinding van jouw oordopjes binnen. Ze krijgen ook een bluetooth of ander signaal binnen van een ander bluetooth device óf van een tram, een groot hi-tech gebouw, een station, een bluetooth receiver in je huis, een wifi-receiver etc.
De oordop of koptelefoon kan er in feite niets aan doen. Hij heeft veel moeite met het wegfilteren van het ongewenste signaal. En de chipset kan maar x-aantal rekenkracht per seconde aan.
Eigenlijk is de oordop aan het eten terwijl hij vliegjes probeert weg te slaan. Goede vergelijking he?
Oplossing: verander je locatie. Komt het probleem alleen voor bij een bepaalde plek? Zoals een station? Daar kan je niets aan veranderen. Ik heb bijvoorbeeld bij alle oordopjes die ik draag (ook oordopjes van 300 euro) bij Den Haag Centraal altijd een paar keer een hapering.
Is dit inderdaad het geval? Dan is er geen sprake van een defect. Het komt door de omgeving en het is normaal.
Heb je het probleem alleen in je huis? Schakel dan de bluetoothverbindingen van je andere apparaten zo veel mogelijk uit. Verwijder ook alle bluetoothverbindingen in je telefoon.
3. Reset je bluetooth oortjes of koptelefoon
Het resetten van je oordopjes of koptelefoon kan in veel gevallen een goede oplossing zijn. Zeker als er aan de ontvangerskant (je oordopjes of koptelefoon) in de war zijn van 2 verschillende verbindingen. In dat geval helpt een reset vrijwel altijd.
Weet je niet hoe je je oordopjes moet resetten? Check dan even de gebruiksaanwijzing. Of check onze uitleg over hoe je je oordopjes reset. Meestal vind je heel snel een goede uitleg.
4. Vervangen: ze zijn kapot (bijna nooit het geval)
Als al het voorgaande goed is uitgevoerd en het werkt niet, dan lijkt het zo te zijn dat de oordopjes kapot zijn. En dat wil dus zeggen dat de oordopjes het signaal wel binnenkrijgen, maar de oordopjes zijn niet in staat om het geluid vloeiend af te spelen in je oor. Dat is een defect.
Maar (en ik weet dat je argwanend bent als je dit leest) wij hebben zelden of nooit meegemaakt dat een oordop inderdaad een hapering had nadat we de voorgaande stappen hebben doorlopen. Oplossingen 1, oplossing 2 en oplossing 3 lossen het probleem eigenlijk altijd wel op.
Maar áls je dan toch nieuwe oordopjes wil kopen. Kijk dan eens op onze site voor een goed stel oordoppen.
Bluetooth hapert steeds Samsung android
In geval je bluetoothverbinding van Samsung of android hapert, dan kun je het beste even proberen te verbinden met een andere telefoon of apparaat. Kijk even of dan het probleem ook voorkomt.
Zo niet: dan ligt het echt aan je toestel. Verwijder alle bluetoothverbindingen van je telefoon. Verbind opnieuw. Werkt dat niet? Doe dan een reset bij je oordopjes of koptelefoon. Kijk in je gebruiksaanwijzing of op internet hoe je ze reset.
Meestal is de hapering daarna weer weg. Zo niet? Heeft het dan niet te maken met de locatie? Of gebeurt het overal? Zorg ervoor dat je even controleert of het probleem ook voorkomt als je op een andere locatie bent. Zo niet: zorg dan dat je voor de apparaten op de probleemlocatie de bluetooth uitzet. Meestal verhelp je het daarmee.
Anderen bekeken ook:
- Bekijk al onze blogs over draadloze oordopjes
- Dit zijn de beste oordopjes onder 50 euro
- Dit zijn de oordopjes met de beste microfoon
- Bekijk ook de 3 beste oordopjes voor het hardlopen
- Bekijk ook de hands on van de OneMelon Drops.