Beste oordopjes hardlopen joggen

Top 5: beste oordopjes voor hardlopen

Tijdens het hardlopen is het heerlijk om muziek te luisteren met draadloze oordopjes. Maar veel oordopjes zijn totaal niet geschikt. En er zijn veel verschillende hardloopoortjes. Bekijk onze testresultaten!

Top 5 hardloop oordopjes

We hebben veel verschillende oordopjes getest. Veel oordoppen zijn echt vreselijk tijdens het hardlopen. Een aantal steken er met kop en schouders bovenuit. 

Met name de bediening van sommige oordopjes is echt stukken beter dan andere oordopjes. En er is ook een groot verschil in prijs/kwaliteit. Gek genoeg zien we met name bij hardloopoordopjes soms slechte chipsets en matige speakertjes in oordopjes zitten die flink hoog in prijs zitten. Die halen natuurlijk onze toplijst niet. Juist buiten heb je een stabiele verbinding nodig. In onze lijst zie je echt alleen de aller best geteste oordopjes.

Goedkope hardloopoortjes (tot €50)

Voor nog geen 50 euro kun je al kwalitatief hoogstaande oordopjes kopen voor het hardlopen. We beginnen onze lijst met de absolute topper tot 50 euro van dit moment.

1. MPOW Flame Solo

Met oorbogen | beste geluid tot €50 | Mooie prijs/kwaliteit

 • Prijs: 45

MPOW hardloop oordopjes review

De MPOW Flame Solo zijn opvallend goede oortjes voor het sporten. De pasvorm is briljant met de oorboog die comfortabel om je oor gaat. Het geluid is goed en verrassend. Meer lage en middentonen dan we vooraf hadden gedacht. De case is een stuk kleiner dan bij andere hardloopoordopjes en ook dat is een grote plus! Al met al zijn dit zeer goede hardloop oordopjes voor een goede prijs.

Beste oortjes voor hardlopen tot €100

Bij sportoordopjes tot 100 euro kom je in een segment van oortjes met betere specificaties. Het materiaal is degelijker, de chipsets beter en de oordopjes zijn nog beter waterdicht (hogere IPX rating).

2. Jabra Elite 75t

Zeer goede pasvorm | Mooi geluid | Flink in prijs gedaald | ANC: ja

 • Prijs: 130

Jabra Elite 75t Review Eardopes Draadloze oordopjes

De Jabra 75t zijn in ear oordopjes met een uitstekende pasvorm. Aan de bediening kunnen alle fabrikanten een voorbeeld nemen: makkelijk vindbare knopjes die je soepel indrukt. Sinds de laatste update hebben deze ooropjes ook nog eens ANC. En dat maakt deze oordopjes een absolute topper.   

Beste oortjes hardlopen met ear fin

Een ear fin is dus een vin op de oordop die de oordop veel meer stabiliteit geeft. Er bestaan bescheiden vinnen (dan is het een kleine uitbouw) en er  bestaan hele langwerpige vinnen die mooi in de vouw van je oor doorlopen voor extra stabiliteit. 

3. SoundPEATS TrueFree 2

Verschillende maten ear fins bijgeleverd | Zeer stevig gebouwd | Goed geluid en prima prijs

 • Prijs: 49,95

SoundPEATS TrueFree2

De SoundPEATS TrueFree 2 is perfect als je iets meer kwaliteit wilt dan de goedkoopste oordopjes op de markt (zoals die van QCY & Haylou). Het geluid is écht verbluffend voor deze prijs. Verder is de pasvorm goed en blijven ze goed zitten tijdens het hardlopen.

Beste high end hardloopoortjes

De absolute high end oordopjes voor sporten gaan tot 300 euro. Alleen vaak zien we dat vanaf een euro of €200 + de kwaliteit van de oordoppen niet omhoog gaan. Bekijk welke high en hardloopoortjes je het beste kunt kopen. 

4. Jaybird Vista

Handige ear fins | degelijk gebouwd | Handig opbergdoosje | Prachtig geluid

 • Prijs: 180

Jaybird Vista

De Jaybird Vista is speciaal gemaakt voor het hardlopen, maar je kunt ze ook prima op andere momenten gebruiken. De oordopjes zijn volledig waterdicht. Het geluid is zeer goed met mooie lage volle tonen. Ook is de bediening een schoolvoorbeeld van hoe het hoort: de knopjes bestrijken de gehele oordop waardoor de knopjes gemakkelijk tijdens het bewegen kunt vinden. Al met al is de Jaybird Vista de beste aankoop.    

Goede bluetooth oortjes hardlopen

Dit is de nummer 5 in onze lijst van beste draadloze oortjes met een bleutooth verbinding. 

5. MPOW M30

Mooi licht | Authentieke vleugeltjes zorgen voor stabiliteit | Flink in prijs gedaald 

 • Prijs: 30

MPOW M30

De MPOW M30 is een zeer goede oordop om mee te hardlopen. MPOW zelf geeft aan dat de oordop is geoptimaliseerd voor het sporten. Dat doen ze met de 'beugeltjes' die aan de zijkanten van de oortjes zitten. Die vleugels klikken (zoals bij ear fins) in je oorschelp. En dat werkt zeer goed. De pasvorm is goed en het geluid van de oordopjes is ook goed.   

Hardloop oordopjes versus normale oortjes

Als je oordopjes koopt speciaal voor het hardlopen, dan moet je op een aantal aspecten goed letten. Doe je dat niet, dan kan dat tijdens het hardlopen flink wat frustratie opleveren. 

Normale oordopjes vallen namelijk bij beweging makkelijker uit. En het laatste waar je tijdens je run mee bezig wilt zijn, is het inhouden van je oordopjes. 

 

Oordopjes hardlopen normale oordopjes
Dit zijn oordopjes voor normaal gebruik. Niet voor het hardlopen. Voor sommigen werkt dat prima, maar sportoordopjes vallen veel minder snel uit. 

Onze tip is dus om oortjes te kopen die speciaal voor het hardlopen zijn gemaakt. Maar welke? Er zijn verschillende soorten oordopjes voor het sporten. 

Soorten hardloopoordopjes

Er zijn twee soorten oordopjes voor het hardlopen:

 • oortjes met een oorhaak (ook wel oorboog)
 • oortjes met een ear fin
Bij beide vormen is gekozen voor een design dat beter en stabieler in je oor zit. En dat is nodig om de klappen tijdens het rennen op te vangen. We leggen hieronder uit wat het verschil is tussen beiden. Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat oortjes met een oorboog het allerbeste blijven zitten.

Oortjes met oorhaak (oorboog)

oor boog

Dit zijn oordopjes die met een grote boog om je oorschelp zitten. Op die manier kunnen ze in feite nooit uitvallen. Als bij jou oordopjes makkelijk uitvallen, dan is het een aanrader om voor oordopjes met een oorhaak te gaan. Het zijn de oortjes die het minst snel uitvallen.  

Oortjes met ear fin

Oordopjes ear fins

Een ear fin is een andere oplossing om je oordopjes goed stevig in je oor te 'pluggen'. Bij deze oordopjes zit er een soort vin aan de bovenkant van de oordop die in je oorschelp klemt. Op die manier zitten oordopjes heel stabiel in je oor. 

Hardloopoordopjes kopen: waar let je op?

Als je zomaar oordopjes koopt en ze vervolgens gebruikt om mee te hardlopen, dan kom je er vaak achter dat je oordopjes niet geschikt zijn. Of misschien is dat je zelf overkomen en lees je daarom dit artikel. Meest voorkomende klachten zijn: 

 • Oordopjes vallen uit tijdens hardlopen
 • Oordopjes zijn niet waterdicht (of bijv. de touch bediening reageert op druppels)
 • De verbinding is niet stabiel genoeg
 • Ik hoor teveel wind
 • Het geluid is niet goed genoeg
 • De bediening is dramatisch tijdens het bewegen
 • Ik hoor geen omgevingsgeluid

Voor al deze problemen hebben oordopjesfabrikanten goede oplossingen gevonden. Maar als je normale oordopjes koopt, is de kans groot dat je deze problemen behoudt. 

Pasvorm

Om te zorgen dat je oordopjes tijdens het rennen blijven zitten, koop je bluetooth oortjes met een oorboog (ear hook) of ear fin. Dan weet je in elk geval zeker dat de oordopjes blijven zitten. 

In dit artikel hebben we het verschil tussen deze 2 soorten al uitgelegd. 

Waterdicht (IPX rating)

Tijdens het hardlopen heb je oordopjes nodig die goed tegen water kunnen. Zo zijn de oordopjes bestand tegen:

 • je zweet tijdens het rennen
 • de regen als het gaat regenen

Sommige 'hardloop oordopjes' hebben een ipx4 rating. Dat is spatwaterdicht voor druppels die van boven komen. Maar tegen druppels die van opzij komen, zijn de bluetooth oortjes dan niet bestand. Vanzelfsprekend hebben we dat soort oordopjes geen plek gegeven in deze test. 

Bediening

Tijdens je run moet je gemakkelijk de oordopjes kunnen bedienen. Dat is een veel gehoorde klacht van gebruikers. De volgende punten voor de bediening zijn belangrijk:

 • grote knoppen of touch bediening
 • intuïtieve bediening
 • volume regeling is een must
 • bonus:voice assist

Je wil grote knoppen omdat je dan tijdens het beweging de bediening simpelweg makkelijk kan vinden. De bediening moet intuïtief zijn, omdat je geen zin hebt om met een handleiding in de hand te hardlopen. Volumeregeling is een must, omdat soms je muziek (of een bepaald liedje) te hard staat. Je wil dan je volume simpelweg wat lager zeggen. En als bonus zou het nog fijn zijn als je siri of je Google Assist kunt oproepen met de bediening. Je kunt dan bijvoorbeeld vragen hoe hard je loopt of hoeveel kilometer je gelopen hebt.  

Geluid

We zouden het bijna vergeten: het geluid moet goed zijn. De reden dat je je oordopjes op doet, is immers om je door goede muziek te laten opzwepen! En veel oordopjes die zijn gemaakt voor sport of hardlopen hebben matig geluid. Natuurlijk filteren wij die uit deze test. 

Windruis: we wind moet langs de oordop 'glijden'

Het is belangrijk dat je oordopjes kiest die niet teveel wind vangen. De wind weerklinkt dan namelijk in je oor. En soms hoor je bij harde wind zelfs geen muziek meer! Zorg dus dat je oordopjes neemt die:

 • gestroomlijnd zijn
 • niet uitsteken

In onze best gekozen oordopjes hebben we specifiek hierop getest en plaatsen we alleen oordopjes die goed tegen wind kunnen.

Transparency mode

Sommige fabrikanten maken oordopjes met transparency mode. Andere merken noemen het hear through. Het komt op hetzelfde neer: je hoort je omgevingsgeluid versterkt in je oor. Dus naast je muziek of podcast, hoor je ook het omgevingsgeluid. Dat kan voor mensen die tussen het verkeer bewegen een oplossing zijn. Het nadeel is alleen dat de transparency mode ruis geeft in je oor als de wind op je oordop slaat. Dus het werkt niet écht goed.

Draadloos of met draad?

Hardlopen met oortjes met een draad kan vervelend zijn omdat het tikken van de draad tegen je lichaam weerklinkt in de oordop. En daardoor is je muziek minder goed te verstaan. Ook kan de draad heel erg in de weg zitten tijdens je sessie. 

Wat dat betreft zijn draadloze oordopjes een ideale 'uitvinding' voor het hardlopen. De vrijheid van draadloos geluid is ideaal. Je kunt je armen mooi vrijuit bewegen en je hoeft niet te letten op de draad die in de weg zit. 

Extra handig is het dat je bluetooth oortjes kunt verbinden met je hardloop horloge (zoals een Garmin watch). Je hoeft in dat geval zelfs geen telefoon meer mee te nemen!

Mocht je toch liever een oordopje met draad willen voor het sporten, dan zijn er nog een aantal dingen waar je op moet letten. Denk aan de draad. Sommige oordopjes hebben een gevlochten draad. Zo'n gevlochten kabel geleid veel minder het geluid. Dat is dus wel handig tijdens je run. Sommige oordopjes (met name als ze een normale rechte draad hebben) dreunen vreselijk door in je oor.

oordopjes hardlopen met gevlochten draad
Dit zijn 2 soorten oordopjes met draad. De bovenste is geschikter voor hardlopen, omdat die boven je oor langsloopt en omdat de kabel gevlochten is en dus minder doordreunt in je oor.

Een andere tip is om te gaan voor oortjes waarbij de draad bovenlangs achter de oorschelp naar je device gaat. Op die manier trekt het gewicht van de draad niet direct aan de oordop. En ook dat vermindert het doordreunen enorm.

Bone conduction koptelefoon voor hardlopen

Steeds vaker komen de bone conduction headphones op in de markt. Het is een doort head set zonder speakers, maar met een plateautje dat je op de bovenkant van je jukbeen plaatst.

De headset trilt en die trilling trilt via je jukbeen door naar je gehoorgang. En op die manier hoor je (zonder speakertjes van oordopjes in je oor te hebben) muziek. Het ziet er als volgt uit: 

Bone conduction headset koptelefoon

Het mooie aan deze techniek is dat je je omgevingsgeluid nog perfect kunt horen. De bone conduction headphones zijn zelfs ontwikkeld (ooit) door het Amerikaanse leger, zodat soldaten én konden communiceren én alle geluid van de omgeving nog mee konden krijgen. Al met al een prachtig staaltje techniek dat je zeker eens kunt uitproberen. 

Is hardlopen met oordopjes gevaarlijk?

Soms zeggen mensen dat hardlopen met muziek in je oren gevaarlijk is. Waarom? Omdat geluid een indicator kan zijn voor dreigend gevaar als je je buiten begeeft. 

Wat ons betreft is het echt onzin dat hardlopen met oordopjes gevaarlijk is. Zoals met alles moet je er verantwoord omgaan. Heb je oordopjes in als je buiten bent? Dan moet je je bewust zijn dat je nog beter om je heen moet kijken. Dan kun je een naderende auto altijd zien aankomen. 

Maar dat geldt niet alleen als je buiten hardloopt. Dat geldt namelijk ook als je buiten loopt, fietst of iets anders doet. En daarbij: juist als hardlopers zoeken we vaak rustigere omgevingen op om je sessie te doen. Vaak pak je de mooie natuurlijke paden en vermijd je de straten waar ze je met 50 km/u voorbij rijden. 

Bovendien hebben sommige hardloopoordopjes een transparency mode, waarbij het omgevingsgeluid versterkt in je oor wordt afgespeeld. Alleen het nadeel is dat kleine microfoontjes in oordopjes niet goed tegen wind kunnen. Als het een beetje winderig is, hoor je het al snel in je oor kraken. 

Ons advies: kijk goed om je heen op de gevaarlijke punten en op de mooie afgelegen voetpaden, kun je gemakkelijk met een heerlijk muziekje in je run sessie komen. Niets is zo heerlijk als dat en ik (tester van Eardopes) doe het al jaren elke week minstens één keer. Met oordopjes.  

Koptelefoon of oordopjes voor hardlopen?

Je ziet best wat mensen joggen met een koptelefoon. Maar je ziet veel vaker mensen hardlopen met oordopjes. En de reden is dat een koptelefoon toch best zwaar op je hoofd ligt. Té zwaar als je het mij vraagt. 

nee, geef mij maar goede oordopjes die goed in je oor blijven zitten tijdens het sporten. Een koptelefoon is simpelweg te log om mee te bewegen. Ook glijdt je koptelefoon wat weg bij iedere stap. Je moet dan om de tijd de koptelefoon weer rechtzetten. 

Hardlopen met oordopjes en Garmin horloge

Garmin horloge hardlopen met oordopjes

Met een Garmin horloge kun je zonder dat je je telefoon meeneemt je route tracken via GPS. Daarnaast kun je je oordopjes via bluetooth met je horloge verbinden. Daardoor kun je tijdens het hardlopen muziek luisteren via Sportify zonder dat je je telefoon bij je hebt.

Verbinden gaat best soepel. Je opent de instellingen, gaat naar de bluetoothinstellingen en je selecteert je oordoppen.   


Anderen bekeken ook:

Terug naar blog