Jabra Elite 75t Review: de ideale allround oordopjes

Jabra Elite 75t Review: de ideale allround oordopjes

De Jabra Elite 75t zijn draadloze oordopjes van het Deense merk Jabra. Het is de opvolger van de Jabra 65t. Voor ons als oordopjesliefhebbers is Jabra een bekende naam. De prijs is ongeveer €149. Wat ons opvalt? Gebalanceerd geluid, wel HearThrough, geen ANC, ideaal voor thuiswerken, een prachtig design en ergonomisch genot. De resultaten van onze test én onze beoordeling lees je in deze Jabra Elite 75t review. 

 

De eerste indruk

 • Bluetooth: 5.0
 • Gewicht doosje: 35gr.
 • Gewicht oordopje: 5.5gr.
 • Batterij in oplaaddoosje: 500mAh
 • Multi point connectie: tot 8 devices
 • Bediening: knopjes
 • Kabel: usb c
 • Codecs: SBC, AAC
 • Microfoon: 4 microfoons
 • ANC: nee

Mis je een specificatie? Laat het ons weten in de comments en we voegen het dezelfde dag nog toe.

Verpakking Jabra Elite 75t Eardopes review

De oordopjes

Als je de oordopjes in je hand hebt, valt als eerste de stugge bouw op. De oordopjes hebben een ijzer ogend kapje. De oortjes zijn met 5,5 gram ietwat zwaar. Logisch, want zwaar geluid behoeft een zware behuizing.

Oordopjes jabra Elite 75t Draadloos

We doen de Jabra's in ons oor en we moeten even onze draai vinden. In het oor moet je de oordopjes namelijk een klein beetje de juiste kant op draaien om ze goed te laten zitten. Als dat gelukt is, merk je pas hoe lekker de Jabra 75t in je oor zit. Kortom: in de hand voelen ze zwaar, in het oor voelen ze licht. 

Zwaar in de hand, licht in het oor.

Het oplaaddoosje is mooi compact

We hadden het oplaaddoosje van de Jabra Elite 75t voor het eerst in onze handen en het eerste dat opviel was: klein! En dat is handig voor onderweg. De oplaadcase heeft een ijzeren buitenrandje. En dat voelt heel sterk en premium aan.

Jabra 85t vs 75t

De onderste oordop is de Jabra 85t. Dat is de opvolger van de 75t (boven).

Het doosje is zó klein dat je bijna twijfelt of de Jabra 75t er wel in passen. De batterijcapaciteit is 500mAh. Niet giga veel, maar in de praktijk hoef je het doosje zeker niet vaak op te laden. En gezien de grootte is het knap dat er 500mAh aan batterijcapaciteit in het doosje zit.

Wireless charging: kun je de 75t draadloos opladen?

Bij de Jabra 75t kun je kiezen: met of zonder wireless charging. Tot nu toe kun je de versie mét wireless charging alleen nog op de website van Jabra zelf kopen. Maar de grotere webshops zullen vanzelf die versie ook in hun assortiment opnemen. De Jabra Elite 75t Active. is een upgrade van de standaard 75t en die beschikt altijd over draadloos opladen. Die versie is iets duurder dan de normale versie. 

Voor de duidelijkheid: het oplaaddoosje is als het ware het moederstation van de oordopjes. Als je de oordopjes in het doosje plaatst, laden de oordopjes op. Op die manier zijn de Jabra 75t altijd vol als je ze uit het doosje haalt. Naast de oplaadfunctie biedt het doosje natuurlijk bescherming voor onderweg. Handig dus om de oordopjes altijd terug in het doosje te plaatsen.

Jabra Elite 75t in alle kleuren
De drie kleuren waarin de Jabra 75t te verkrijgen zijn: titanium zwart, goud en zwart

Geluid van de Jabra 75t

Het geluid van de Jabra Elite 75t is verbluffend. Volle tonen zoals je dat mag verwachten van oordopjes in deze prijscategorie. Natuurlijk helpt het dat het hier om in-ear oordopjes gaat. Daardoor wordt het geluid veel beter begeleid in de gehoorgang. Vergelijk dit met de Airpods en je begrijpt niet waarom Airpods überhaupt nog gekocht worden. Het geluid van de Jabra Elite 75t is wat ons betreft meer dan  het aankoopbedrag waard.

Persoonlijk en gebalanceerd

Maar wat is dan zo goed aan het geluid? Het beste woord om dat te omschrijven is 'balans'. Bij het luisteren naar muziek, krijg je als default geen overdreven lage tonen. De middentonen komen mooi naar voren en de treble komt mooi afgerond (en niet schel) binnen. Balans dus. En de app (een absolute aanrader) zorgt met de equalizer dat je jouw eigen balans in geluid kunt vinden. 

💡 Bekijk ook eens de best geteste draadloze oordopjes tot nu toe.

De oordopjes overtreffen elke andere draadloze muziekbeleving die wij hebben getest. Waar deze oortjes écht in excelleren is de balans. Geen overdreven zware tonen, waarbij je het gevoel hebt dat een subwoofer in je oor blaast. Wél mooi afgewogen geluid. 

Bellen en microfoon van de Jabra Elite 75t

Bel je veel met je oordopjes? Dan zijn de Jabra Elite 75t zeer geschikt. We hebben de de microfoon goed getest in deze Jabra Elite 75t review. Er zitten 4 microfoons in de oordopjes. En dat merken ze aan de andere kant van de lijn. De beller hoort je helderder dan wanneer je met je telefoon belt. 

Ook in een rumoerige auto, houden de 75t's zich staande. Aan de andere kant van de lijn hebben ze het zelfs niet door als je in de auto zit. Dat komt doordat de oortjes de achtergrondgeluiden kunnen wegfilteren. Zo hoort je gesprekspartner alleen nog je stem. Een knappe technologie die goed werkt!

Juist bij in-ear oordopjes is het probleem dat je vaak jezelf niet hoort. Het niet horen van je eigen stemgeluid, maakt praten heel moeilijk. En bellen dus ook (als je iets in het gesprek hebt in te brengen). 

4 microfoons zitten er in de twee oordopjes ingebouwd! Die zijn niet alleen voor het bellen, maar ook voor de HearThrough technologie. Daarover later meer. 

Jabra Elite 75t review

Bediening: knopjes werken perfect

Op de Jabra Elite 75t zitten knopjes. Knopjes op oordopjes van rond de 160 euro. Het was een tijdje zo 'in' om touch control op de oordopjes te plaatsen. Het probleem met touch bediening is dat het (weliswaar heel fancy is, maar ook) niet altijd goed werkt. En niets is vervelender dan als iemand buiten iets tegen je zegt en je touch bediening niet wil meewerken met het pauzeren van je liedje.

Nee, Jabra heeft in deze oordopjes knopjes geplaatst. En wat werken die knopjes goed, zeg! Deze knopjes worden met een kleine aanraking al ingedrukt. Ze reageren heel goed. Daardoor hoef je geen enkele druk te zetten bij het bedienen van de oordopjes.

Dat is namelijk het grootste probleem bij drukknopjes: doordat je ze te hard moet indrukken, komt de druk op je gehoorgang terecht. En dat is niet prettig. Maar gelukkig: Jabra heeft bewezen dat een knopje perfect kan werken.

Functies van de knopjes

 • 1x rechts: pauze/play
 • 1x links: HearThrough aan/uit
 • 1x allebei: oordopjes disconnecten van device*

*Het was zo prettig geweest als de functies van de knopjes hetzelfde blijven als je de knopjes allebei tegelijkertijd indrukt. Bijvoorbeeld: je loopt buiten met een muziekje aan. Iemand zegt iets tegen je. Je wilt je muziek pauzeren (1x rechts) en je wilt de HearThrough aanzetten (1x links). Als je die 2 handelingen tegelijkertijd doet (2 knopjes 1 keer tegelijkertijd indrukken), dan disconnecten je oordopjes van je telefoon. Dat is weer onhandig.

Jabra Elite 75t bediening knopjes next play pauze song opnemen bellen volume voice assist
Liever andere functies? Dat kan in de app van Jabra.

Verder werkt de volumebediening perfect. Als je de het knopje op de rechter oordop ingedrukt houdt, dan gaat het volume omhoog. Doe je dat bij de linker oordop, dan gaat het volume zachter. Dat werkt allemaal prima. 

Functies van knopjes aanpassen

Gelukkig kun je in de handige app van Jabra alle knopjes precies zo instellen zoals je wilt! Later meer over Sound+ (de app waarmee je de bediening helemaal naar wens kunt instellen). 

knopjes instellen jabra mysound+ configure buttons
Zo'n goede app hebben we voor oordopjes nog nooit gezien.

Al met al zijn we een groot fan van de bediening van Jabra. Het werkt prettig en soepel. Puik werk!

HearThrough: omgevingsgeluid on demand

In-ear oordopjes hebben vaak zeer goede passive noise cancelling. Puur door het indoen van het bluetooth oordopje, hoor je je omgeving niet meer. En soms is dat heerlijk. Maar soms is het juist heel goed om jezelf te horen. Bijvoorbeeld tijdens een telefoongesprek. Als je jezelf niet goed hoort, is praten een stuk moeilijker. 

De Jabra Elite 75t heeft daar een zeer goede en innovatieve oplossing voor: de HearThrough functie. Door op het linker oortje te drukken gaat deze functie aan. Je hoort ineens zeer helder en duidelijk je omgevingsgeluid. Het geluid wordt door de 4 microfoons opgenomen en op exact hetzelfde moment afgespeeld in je oor. 

Je kunt zelf bepalen met welk volume je het geluid uit je directe omgeving hoort. Bij het hoogste volume hoor je het misschien nog wel harder dan je normaal gesproken je omgeving kunt horen. En geloof ons: daar ga je mee spelen. Je zult je stem gebruiken en beluisteren hoe dat in je oor terugklinkt. 

Dit is hoe HearThrough een telefoongesprek verbetert

De HearThrough functie gaat vanzelf aan als je gebeld wordt. Maar alleen als je dat zo wilt. Je kunt dat instellen in de handige app van Jabra (getest in deze Jabra 75t review). Er zit weliswaar geen active noise cancelling in deze oordopjes, maar wat ons betreft is HearThrough een handigere functie. 

Jabra elite 75t bellen draadloze oordopjes
Met HearThrough hoor je het omgevingsgeluid versterkt via je oordopjes. Handig!

Je zult overigens denken: dat is ook handig en veilig op de fiets! Daar moeten we je in teleurstellen. Op de fiets komt de wind de microfoon dusdanig hard binnen, dat je een verstoord geluid in je oor krijgt. De microfoon kan de wind niet goed genoeg verwerken. En dat is logisch. Anders zou er een plopkap op moeten. En tja, daar hebben we geen zin in. 

Heeft de Jabra 75t Noise Cancelling (ANC)?

De Jabra Elite 75t heeft geen active noise cancelling (ook wel: ruisonderdrukking). Dat is jammer, maar het is wat ons betreft zeker geen breekpunt om de 75t niet te kopen. Het feit dat de oordopjes HearThrough technologie nodig hebben, bewijst al hoe goed de passive noise cancelling van de oortjes is.

Bij passive noise cancelling wordt het omgevingsgeluid puur en alleen tegengehouden doordat de oordopjes in je oren goed sluiten. Er is simpelweg geen ruimte voor geluid om je gehoorgang binnen te komen. En dat is bij de Jabra's zéker het geval. Ons advies: staar jezelf niet blind op de ruisonderdrukking. Maar is ANC een absolute must voor je oordopjes? Kijk dan een straatje verder.

Jabra Elite 75t review van Eardopes beoordeling hands on unpack

Multiverbinding of multipoint: met twee apparaten verbinden

De Jabra Elite 75t kan met meerdere devices verbinden. Jabra noemt dit multiverbinding. Wij kennen het als multipoint bluetooth. Hoe je het ook noemt: het is uiterst handig! Vooral met thuiswerken. Het ene moment luister je muziek vanaf je laptop, het andere moment neem je de telefoon op. De muziek op de laptop stopt en je oordopjes geven je telefoongesprek alle prioriteit. Ben je klaar met bellen? Dan speelt de muziek van je laptop weer op je oordopjes af. Ideaal! 

Jabra Elite 75t verbinden met laptop connect pc tv

Kan je de Jabra Elite 75t verbinden met een laptop?

Je kunt de Jabra Elite 75t verbinden met je laptop. Op een Windows computer of laptop doe je dat als volgt:

 1. Klik helemaal rechtsonder op het meldingen-icoon
 2. Klik met je rechtermuisknop op bluetooth
 3. Ga naar instellingen
 4. Kies 'nieuw bluetooth apparaat'
 5. Open het doosje en plaats de Jabra 75t in je oren
 6. Als het goed is zie je nu Jabra Elite 75t (zo niet: houd beide knopjes op de oordopjes langere tijd ingedrukt, tot je instructies hoort)
 7. Klik op 'Jabra Elite 75t' en kies 'verbinden'

Wil je gebruik maken van multipoint (multiverbinding)? Verbind dan na je laptop de oordopjes zoals je dat altijd doet met je telefoon. 

Overigens zie je op de website van Jabra dat de 75t is geoptimaliseerd voor draagbare devices en niet voor grotere apparaten zoals een laptop. Zij geven aan dat sommigen het lukt om met een laptop te verbinden. Het gaat hier alleen meer om de bediening van de knopjes en andere functionaliteiten. Wij hebben het getest en verbinden met je laptop werkt als een trein. 

Sporten met de Jabra Elite 75t

Met deze Elite 75t kun je opvallend goed hardlopen. Voor tips over oordopjes die geschikt zijn voor hardlopen, lees je dit artikel. De oordopjes liggen goed in de oorschelp, waardoor het drukpunt niet alleen in de gehoorgang is. Je hoort ze bij elke grote stap niet in je oor bewegen of drukken. En dat is perfect bij het hardlopen.

Wil je ze gebruiken tijdens het sporten in de sportschool? Ook dan zijn deze tws wat ons betreft zeer geschikt. De passieve ruisonderdrukking zorgt ervoor dat je het gebonk van de opzwepende beat in de gym niet meekrijgt. Alleen jouw eigen muziek komt binnen. Perfect! 

De Jabra app: dit maakt de app zo goed

Je kent het wel: je koopt een printer, televisie, smartwatch en tijdens gebruik wordt er gevraagd of je 'de app' wil downloaden. Je bent na aankoop enthousiast over het gekochte product en je downloadt de app. Alleen bij het openen merk je dat de app nul meerwaarde heeft voor een eindgebruiker. De meerwaarde is voornamelijk voor de fabrikant.

De oordopjes van Jabra hebben ook een app: Sound+. Je begrijpt (na het lezen van de vorige alinea) dat we niet veel verwachtingen hadden. Maar goed, toch maar even proberen voor deze Jabra elite 75t review. En wat blijkt: dit is de eerste app voor oordopjes die wat ons betreft goud waard is. 

jabra 75t mysound+ app

Interface app

Allereerst ziet de app er mooi uit. Bij Android heb je een handige pop-up die je bij het naar beneden halen van je schermpje te zien krijgt. Daarin zie je het batterijpercentage van je oordopjes en je oplaaddoosje. En dat is altijd handige info.

Als je op dat schermpje klikt, open je de app. In het hoofdscherm zie je de equalizer waar je de tonen naar voorkeur kunt aanpassen. Je kunt de HearThrough instellen (van 0% tot 100%). Verder heb je nog 3 modi: My Moment, Commute en Focus. Onder elke modus zitten verschillende eigenschappen. 

In het tabje 'Headset' kun je alles instellen voor jouw oordopjes. Wil je de knopjes aanpassen? Dan kan dat. Wil je de gebruiksaanwijzing inzien? Het kan. Wil je bekijken of er een update is? Het kan allemaal! Oh, en je kunt er ook zien waar je oordopjes zijn. Via GPS kun je jouw oordopjes terugvinden. Ook handig! 

MySound: de Jabra 75t past zich aan aan jouw gehoor

Met MySound kun je aan de hand van reactieve piep-testjes je oren laten 'opmeten'. De oordopjes gaan dan de balans van het geluid voor je personaliseren. Dat is een slimme feature.

In de app is flink wat budget gestopt. Dat zie je meteen.

Updates

Bij het openen van de app kregen we meteen te zien dat er een nieuwe firmware update te downloaden is. Je houdt je oordopjes via de app dus ook up to date. Ook dat is een geruststellende gedachte bij het kopen van deze tws.

Jabra Sound+ app downloaden

Je kunt de Sound+ app van Jabra downloaden voor Android en iOS.

Conclusie van deze Jabra 75t review

In alles zijn de Jabra Elite 75t premium oordopjes. Het geluid is prachtig en gebalanceerd. De oortjes zitten zeer comfortabel en sluiten goed in je oor. Ze zitten zelfs zo goed dat je er prima mee kunt sporten. 

Sinds we deze oordopjes met HearThrough functie hebben getest, willen we eigenlijk geen oordopjes meer zonder HearThrough. Het is zó handig om op het gewenste moment het omgevingsgeluid te horen. Dat de oordopjes geen ANC hebben, missen we niet echt omdat de passive noise cancelling sterk werkt.

De 75t is uiterst geschikt om mee te bellen. De 4 microfoons zorgen voor een volledig geluid voor de gesprekspartner. Daarbij zorgt de filtertechnologie ervoor dat je stem wordt uitgefilterd. 

De app van Jabra is een absolute must. Het is de eerste app van oordopjes die écht dienst doet. Je kunt ermee batterijpercentages inzien, knopjes configureren, de equalizer finetunen, HearThrough percentage bepalen, oproepconfiguraties instellen: het zit allemaal in de app. 

Kortom: wij zijn enthousiast over de Jabra Elite 75t. Zéker een aanrader.


of


Anderen bekeken ook:


Heb je na het lezen van dit artikel een vraag? Laat het ons weten! Zo zorg je dat dit artikel verbetert. Reageren kan via de comments hieronder óf je kunt direct in contact komen met de redacteur die de Jabra Elite 75t heeft getest via WhatsApp (groene knop rechtsonder).

Terug naar blog