Jabra Elite 4 Active Review: Bekijk onze test

Jabra Elite 4 Active Review: Bekijk onze test

De Jabra Elite 4 zijn no nonsense oordopjes. Jabra gaat op zoek naar de gulden middenweg tussen prijs en features. En ze weten die middenweg goed te vinden. De oortjes voelen lichter aan en passen nog beter in je oor. En op noise cancelling hebben ze het niet moeten ontgelden: er zit ANC en transparency mode. Maar wat is onze conclusie over deze oordopjes? Daar kom je in deze review achter.

Voor- en nadelen

Dit zijn de voordelen en de nadelen van de Jabra Elite 4 Elite. Zo kun je direct zien of deze oordopjes voor jou geschikt zijn. 

Voordelen  Nadelen
✔️ Prijs
✔️ Geluid
✔️ Mic
✔️ Lichtgewicht
❌ Geen in-ear sensor
❌ Geen multipointEen oordop gebruik je voor:

 • Muziek luisteren
 • Online vergaderen

En dat kan perfect met deze Jabra Elite 4. De funky features zijn niet aan deze oordopjes besteed en dat maakt ze absolute no nonsense oordopjes. 

Je ziet het: het grootste nadeel dat we konden noemen is het uitblijven van de in-ear sensor en de multipoint connectie.

Jabra 4

Maar de in-ear sensor zet ik zelf altijd uit, omdat ik het irritant vind, dus dat is niet écht een gemis.

En de multipoint connectie (verbinden met laptop & telefoon tegelijk) gebruik ik vrijwel nooit. De eerste conclusie is dus dat Jabra exact de juiste concessies heeft gedaan. 

Specificaties Jabra Elite 4

 • Prijs: ~100
 • Chipset: Qualcomm
 • Codec: Qualcomm aptX™, SBC
 • Bluetooth: 5.2
 • Bandbreedte: 20 Hz - 20000 Hz
 • Bereik: 10m
 • Batterij doosje: Geheim
 • Batterij oordopje: Geheim
 • Kabel: Usb C
 • Waterdicht: IP57

 

Geluid van de Jabra Elite 4

Het geluid van deze Elite 4 zal toch wat zijn afgevlakt vanwege de lagere prijs? Zeker ten opzichte van de Jabra Elite 7 pro die we eerder hebben getest

Maar onze eerste conclusie is dat dat echt wel meevalt. De oordopjes zijn een stuk lichter, maar ze klinken niet een stuk lichter. 

Jabra Elite 4 review oordop

Natuurlijk! Op sommige vlakken is de oordop een beetje ondervertegenwoordigd. Denk aan de sub-bass. Dat is de toon nét hoger dan de zware bas. Tussen de bas en de mids in, zeg maar. Die vallen wat weg. Maar al met al is het geluid van deze Jabra Elite 4 goed. Zeker voor de ongeveer 100 euro die je betaalt.  

Geluidskwaliteit score: 7,5

Het lijkt er dus op dat Jabra wel heeft bezuinigd, maar niet zozeer op het geluid. Waar wel op? Dat zullen we per kopje in dit artikel aangeven. Maar ik verklap alvast: deze oordoppen laten op geen enkel vlak in de steek.

Microfoon: kun je goed bellen met de Jabra Elite 4

Zijn dit de oordoppen waarmee jij veel gaat aftikken in online meetings? Ga jij de stugge organisatie en de inspiratieloze collega's inspireren met deze Jabra Elite 4? Nou, dát kunnen we natuurlijk niet garanderen. Maar we kunnen wel garanderen dat je goed te verstaan bent met deze oordoppen. 

Jabra is van nature natuurlijk een fabrikant van communicatieapparatuur. En dat weerklinkt mooi in deze oordopjes.  

Microfoon score: 7

Zoals je hoort is de microfoon prima. We hebben dit fragment opgenomen met de microfoon: 

Je merkt dat de oordopjes je stemgeluid supergoed oppakken. Dat is handig voor vergaderingen die je online hebt. Maar ook tijdens het bellen.

Mooi is dat de mic redelijk hard afgesteld staat. Hij is wat gevoelig. En dat vind ik een absoluut pluspunt. Vaak zie je dat de mic. eerder te zacht staat afgesteld. En dat kan heel frustrerend zijn voor anderen (en dus ook voor jou). 

De HearThrough functie (zo noemt Jabra de transapency mode) is handig tijdens het bellen. Je hoort je eigen stem.Niets is zo moeilijk als praten als je je eigen stem niet hoort. Dat is met deze oortjes goed geregeld.

In het fragment geven we al aan dat de transparency mode niet aan gaat tijdens het praten, maar dat is (zoals al gedacht) na de eerste update opgelost. Puik werk van Jabra! 

🎤 Benieuwd naar de oordopjes met de beste microfoon? We maakten een vergelijking met alle geluidsfragmenten.  

Pasvorm: Hoe zitten ze?

De oordopjes zitten heerlijk. Dat komt door het lichtere gewicht én de V-shape van de oordopjes. Die klikken meer dan ooit in de inham van je oor. 

Oke, dit is een gevalletje: een beeld zegt meer dan 1000 woorden:

Jabra Elite 4 pasvorm

Je ziet dat de V-shape mooi in je oor valt. En dat maakt deze oordoppen nu juist zo comfortabel. 

Pasvorm score: 8

Daarbij is het gewicht van de oordoppen positief: minder dan 5 gram. En dat is licht. Ze zijn lichter dan de Jabra 85t en de Jabra Elite 7 Pro

ANC: Hoe goed is de noise cancelling?

De ANC gaat aan als je op de linker knop drukt. Je hoort dan een grappig speels toontje en de ANC gaat aan (of juist uit). Met dat knopje schakel je in deze volgorde steeds naar de volgende modus: 

 • HearThrough (transparency mode) 
 • ANC
 • Geen modus (off)
Het mooie is dat na de transparency mode je de ANC (noise cancelling) krijgt. Dat zorgt voor een duidelijk effect. Eerst hoor je geluid versterkt in je oor en daarna wordt op actieve wijze het omgevingsgeluid juist geweerd. Het voelt een beetje alsof je een geïsoleerde studio inloopt. Al het geluid slaat plat. Mooie techniek! 

Pasvorm score: 7

Maar de noise cancelling is wel beter bij de Jabra Elite 7 pro. Tja die is ook ongeveer 100 euro duurder. Wat wil je? 

De noise cancelling kunnen we veel beter vergelijken met oordopjes in dezelfde prijsklasse. Vergelijk hem eens met de ongeveer even dure Samsung Galaxy buds 2. Dan komen deze Jabra's beter uit de bus. Bijna op alle vlakken. 

Bediening van de oordopjes 

De bediening is zoals bij alle oordopjes van Jabra (die we hebben getest) met een knopje. En dat werkt altijd heel goed bij Jabra. Hoe is dat deze keer?

De knop is afwijkend van andere modellen. Voorheen was het een duidelijk knopjes dat over de gehele oordop te zien was. Een apart component, zullen we maar zeggen. Maar dit keer is het een knopje die onder de bovenste laag van het plastic zit. Mooie afwerking dus. 

Jabra Elite 4

Hier zie je de knopjes van de 85t die een jaar eerder uitkwamen. Die hebben zoals je ziet fysieke knopjes. Het is een losse knop met een inham aan de buitenkant.

De nieuwe Jabra Elite 4 (links) heeft ook een knop, maar die zit onder het plastic dat mooi meebeweegt. 

Groot voordeel is dat er geen vuil tussen de knopjes kan komen. Het knopje van de 85t die we echt een lange tijd gebruikt hebben, werd wat stroef door vuiligheid dat onder het knopje kwam. Dat is bij deze nieuwe Elite 4 beter geregeld.

Een nadeel is wel dat je wat harder moet drukken. En zoals je zult begrijpen: dat drukken voel je ook in je gehoorgang. Kortom: de knopjes mogen wat soepeler. 

Via de App Sound+ kun je al je knopjes zo instellen als jij het wil. En dat is echt een verademing. Jij bepaald welke bediening bij welke druk hoort. Wil je dat 1 keer drukken pause/play is? Dat kan! Maar wil je iets anders? Dat kan ook! 

Bediening: 6

Hoe werkt de touch control van de Jabra Elite 4?

Links Rechts
1x Muziek: pauze/play
Bellen: mute/ unmute
Muziek: pauze/play
Bellen: mute/ unmute
2x Muziek: vorig nummer
Bellen: opnemen/ opleggen
Muziek: volgend nummer
Bellen: opnemen/ opleggen

lang

Volume lager Volume hoger

 

De app maakt het dat deze oordopjes ideaal zijn en ze zijn zo in te stellen zoals jij dat wilt.

Jabra app update

Het mooie is dat je met een Jabra oordop een oordop koopt die dagelijks (of in elk geval maandelijks met een update) wordt bijgehouden. Wij kregen bij het testen direct een update voor onze oordopjes. 

Batterij: Hoe lang kan je de oordopjes gebruiken?

De Batterij is goed genoeg om een uur of 5-6 te gebruiken. We konden niet vinden hoeveel mAh deze oordopjes hebben. 

Batterij score: 7

Het is aannemelijk dat de oordopjes (omdat ze minder features hebben) minder verbruiken. Daardoor gaan ze langer mee. 

Conclusie: zijn de Jabra Elites 4 goed?

Beoordeling
Geluid 7.5
Microfoon 7
Pasvorm 8
Batterij 7
Bediening 6
ANC 7

 

We zijn verbaasd door de geluidskwaliteit voor deze prijs van de Jabra Elite 4. De microfoon is zoals we gewend zijn: top! De pasvorm is een stuk verbeterd vergeleken met eerdere modellen. Het uitblijven van de in-ear sensor missen we helemaal niet. Goede optie om de weg te laten. De batterij is goed genoeg, alleen zouden we graag weten hoeveel mAh er exact in de oordoppen zit. De bediening was beter dan bij deze Jabra Elite 4. Met name omdat je ze nu harder moet indrukken. De ANc werkt veel beter dan bij vergelijkbare modellen in deze prijsklasse.


Alternatieven

Met welke oordoppen wil jij graag dat we deze set vergelijken? Laat het ons weten. 


Bedankt!

Leuk dat je deze review van Eardopes over de Jabra Elite 4 hebt gelezen. Hopelijk hebben we je goed kunnen informeren.


Anderen bekeken ook:

Terug naar blog