Jabra Elite 8 Active review: weer terug bij oordop

Jabra Elite 8 Active review: weer terug bij oordop

Zijn de Jabra Elite 8 Active de sterkste oordopjes ter wereld? Volgens Jabra wel. De oordopjes kunnen tegen stof, water en zweet. Ze zijn zelfs succesvol getest volgens een militaire standaard. Ideale oordopjes voor tijdens het sporten, toch? Maar of er ook een goed geluid uit de oordopjes komt zie je in deze review.

Voor- en nadelen

Dit zijn de voordelen en de nadelen van de Jabra Elite 8 Active. Zo kun je direct zien of deze oordopjes voor jou geschikt zijn. 

Voordelen  Nadelen
✔️ Uitstekend geluid
✔️ IP68 (volledig stofdicht en waterdicht)
✔️ Zeer comfortabel
✔️ Multipoint connection
✔️ANC
❌ Bediening door drukknoppen
❌ Stevig prijskaartje

Specificaties Jabra Elite 8 Active

 • Prijs: € ~190
 • Chipset: onbekend
 • Codec: ACC, SBC
 • Bluetooth: 5.3
 • Bereik: 10m
 • Freq. respinse: 20 Hz - 20000 Hz
 • Batterij doosje: 750 mAh
 • Gerbuiksduur: 8 uur met ANC/14 uur zonder ANC
 • Kabel: Usb C
 • Waterdicht: IP68

Wat valk jou het meest op? Ons valt die batterij op in het oplaaddoosje. 750 mAh.. Dat is heel veel.  

Geluid van de Jabra Elite 8 Active

De Jabra Elite 8 Active oordopjes zijn niet het topmodel oordopjes van Jabra. Bij de Elite 8 Active oordopjes gaat het meer om duurzaamheid en het gebruik tijdens sporten. Maar als we naar het geluid luisteren, scoren de oordopjes meer dan prima.

Geluidskwaliteit score: 8.5

 De oordopjes geven een mooi en nagenoeg helder geluid met een prima bass. Ook als je het volume flink omhoog zet, blijft de kwaliteit uitstekend.

Je kunt de Jabra Elite 8 Active oordopjes bedienen met de Jabra Sound+ app. Daarin vind je een equalizer om het geluid naar je eigen smaak aan te passen.

Naar eigen smaak instellen doe je met één van de zes voorinstellingen zoals je in onderstaande afbeelding kunt zien. Of je past hem helemaal aan zoals je wilt en drukt op de Save knop. Je kan maximaal tien eigen voorinstellingen maken en opslaan.

Nee, hier zie je niet de nieuwe MacJabra en ook niet de gouden M waar je kinderen zich toe aangetrokken voelen als je op de snelweg rijdt. Dit zijn de door mij gekozen instelling in de Equalizer van de app van Jabra. Ook lekker.

Microfoon: kun je goed bellen met de Jabra Elite 8 Active

De Jabra Elite 8 Active oordopjes zijn ideaal om muziek te luisteren terwijl je je in het zweet werkt tijdens het sporten. Maar ze zijn ook uitermate geschikt voor gebruik op kantoor en je werkplek thuis..

Microfoon score: 8

Verbinden van de oordopjes met je mobiel en laptop verloopt heel soepel met Bluetooth 5.3. Dus kom maar op met die telefoongesprekken en online meetings. Want dat voelt soms ook aan als topsport.

Bluetooth 5.3

De Jabra Elite 8 Active hebben Bluetooth 5.3. So what?, hoor ik je denken. Nou, bij oordopjes is het belangrijk om de hoogste versie te hebben. Waarom? Hoe hoger de versie hoe beter. Ten opzichte van zijn voorganger heeft Bluetooth 5.3 de volgende voordelen:

 • Apparaten maken sneller verbinding met elkaar;
 • Energiezuiniger voor beide apparaten;
 • Gegevensoverdracht gaat sneller;
 • Stabielere en betrouwbaardere verbinding;
 • Veiligere verbinding (privacy);
 • Werkt beter in gebieden met veel draadloze signalen.

Met Multipoint connection kun je de oordopjes aan 2 apparaten tegelijk koppelen. Luister je muziek via je telefoon en krijg je ondertussen een Teams belletje op je laptop? Dan zet je de muziek op je telefoon even uit waardoor de oortjes het geluid van je laptop kunnen doorgeven.

De Jabra Elite 8 Active oordopjes hebben in totaal 6 microfoons. De 3 microfoons per oordopje vangen tijdens het luisteren naar muziek de omgevingsgeluiden op.

 

Met ANC aan worden omgevingsgeluiden weggefilterd. Maar bij telefoongesprekken merken we dat er toch nog omgevingsgeluiden doorkomen. Maar toch zijn we duidelijk verstaanbaar. Luister maar naar onderstaande geluidsfragment.

Je zou denken dat deze oordopjes met zoveel microfoons, zo lek als een mandje zijn. Maar niets is minder waar. Ze hebben een IP certificering gekregen van IP68 en zijn dus volledig stof- en waterdicht.

Rondje hardlopen in de stromende regen of een flink zweten zijn bij deze oordopjes? Geen probleem. Sterker nog, je kan je ook uit je handen laten vallen. Ze kunnen wel tegen een stootje want ze hebben de militaire MIL-STD-810h certificering.

MIL-STD-810h

De Jabra Elite 8 Active zijn getest volgens de MIL-STD-810h standaard. MIL staat voor militair. STD staat voor standaard. Deze standaard is ontwikkeld door het Amerikaanse ministerie van Defensie. De standaard bestaat uit een serie testen om te bepalen of elektronische apparatuur bestand is tegen extreme (weers)omstandigheden. Het apparatuur wordt onder andere getest op:

 • hoge/lage temperaturen;
 • temperatuurschokken;
 • regen;
 • zand en stof;
 • vochtigheid;
 • zoute mist.

De testen zijn omvangrijk en gaan een stuk verder dan de bekendere IP certificering.

 

 

🎤 Benieuwd naar de oordopjes met de beste microfoon? We maakten een vergelijking met alle geluidsfragmenten.  

Pasvorm: Hoe zitten de Jabra Elite 8 Active

Als je gaat sporten ben je gefocust op je doel. Dan moet je niet bezig zijn of je oordopjes blijven zitten of het in je oren gaan irriteren. Ze moeten stevig en comfortabel zitten.

Bij de Jabra Elite 8 Active is daar veel aandacht aan besteed. De oordopjes zijn makkelijk in je oor aan te brengen en zitten direct stevig vast. Dat komt door de ovale siliconen eartips, de siliconen coating en vorm van de oordopjes zelf.

De vorm van de oordopjes zorgen voor een stevige grip in je oor en een goede afdichting van de gehoorgang. Dit komt naast het comfort ook het geluid ten goede. Omdat zo minder omgevingsgeluid de gehoorgang in komt.

Bij de oordopjes worden 3 setjes siliconen eartips geleverd in de maten S, M en L.

Om heel eerlijk te zijn: ik heb een hekel aan sporten. Ik doe het omdat het van mezelf moet. Ik haal er geen plezier uit. En nu ben ik aan het trainen voor de kwart marathon. Dat is ruim een uur hardlopen. Een UUR! Minimaal. Voor mij dan in ieder geval.

Pasvorm score: 9

Als ik dan aan het lopen ben, wil ik met mijn gedachten ergens anders zijn. Niet met hoeveel kilometers ik nog moet rennen of hoe lang. Want dan duurt het mij te lang. Ook wil ik niet gestoord worden door andere bijzaken zoals de werking en draagcomfort van mijn oordopjes. Ik wil dan gewoon muziek luisteren, daarbij mijn gedachten laten afdwalen. Er helemaal in opgaan. Wegdromen. Hopen dat de tijd zo snel mogelijk voorbij gaat.

Kijk, zo verhit ziet mijn kop er uit na ruim 10 km hardlopen in ruim 1 uur. Maar wel weer gelukt dankzij de Jabra Elite 8 Active.

Het is overigens niet aan te raden. Want je bent onderdeel van het verkeer en je moet alert blijven. Zo: don’t try this at home!

Maar voor mij werkt het. En daarom kan ik zeggen dat ik uitermate tevreden ben met het draagcomfort van de Jabra Elite 8 Active. Ze zitten stevig maar toch comfortabel in mijn oren. Ook tijdens het hardlopen. En ik kan ze uren in mijn oren houden zonder dat ze gaan irriteren. Heerlijk!

ANC: Hoe goed is de noise cancelling?

De Jabra Elite 8 Active heeft adaptieve hybride Active Noise Cancellation. Active Noise Cancellation (ANC) is een techniek waarbij omgevingsgeluid (ruis) door microfoons wordt waargenomen en er een tegengeluid (ook ruis) wordt geproduceerd die het omgevingsgeluid als het ware weg filtert.

De adaptieve hybride Active Noise Cancellation is volgens Jabra 1,6x krachtiger dan hun standaard ANC en past zich automatisch aan je omgeving aan. Om zo onmiddellijk ongewenst ruis van wind en andere extremen weg te filteren.

Benieuwd wat noise cancelling is? Bekijk onze uitleg over ANC.

ANC score: 8

Tja, en hoewel ik wel onder de indruk ben van de ANC van de Jabra Elite 8 Active, moet ik eerlijk zeggen dat ze die belofte niet waar hebben kunnen waarmaken. Tijdens het hardlopen met deze oordopjes kon ik nog steeds de wind horen.

Naast de ANC mode heeft de Jabra Elite 8 Active nog de Hear Through mode. Hiermee worden juist de omgevingsgeluiden door de microfoons opgepikt en doorgegeven. Wel zo veilig als je de oordopjes in het drukke verkeer gebruikt.

Soundscape

Wil je jezelf afsluiten van omgevingsgeluid? Heb je geen zin om naar muziek te luisteren? Maar kan je niet tegen de stilte? Dan is er Soundscape. Te vinden in de Jabra Sound+ app. Je kan de stilte en omgevingsgeluiden maskeren door één van onderstaande 12 geluiden.

Ik heb het geprobeerd en er zitten wel voor mij echt rustgevende geluiden tussen. Bijvoorbeeld Rainy Day. Rustig werken met het geluid van regen op de achtergrond werkt kalmerend. Wie had dat gedacht?

 

Tja, en hoewel ik wel onder de indruk ben van de ANC van de Jabra Elite 8 Active, moet ik eerlijk zeggen dat ze die belofte niet waar hebben kunnen waarmaken. Tijdens het hardlopen met deze oordopjes kon ik nog steeds de wind horen.

Naast de ANC mode heeft de Jabra Elite 8 Active nog de Hear Through mode. Hiermee worden juist de omgevingsgeluiden door de microfoons opgepikt en doorgegeven. Wel zo veilig als je de oordopjes in het drukke verkeer gebruikt.

Het tegengeluid/ruis dat ANC produceert kan je horen door de oordopjes in je oren te doen zonder muziek af te spelen. Je hoort dan een lichte ruis op de achtergrond.

Niet alle omgevingsgeluid wordt weggefilterd. Maar tijdens het werken, is het lekker rustig. Ik kan ongestoord muziek luisteren zonder het drukke gekwebbel van mijn collega’s te horen.

Bediening van de oordopjes 

Het bedienen van de oordopjes doe je door drukknoppen aan de zijkant van de oordopjes. De bediening is simpel en goed werkt. Maar niet iedereen zal de drukknoppen kunnen waarderen. Want je drukt de oordopjes bij het bedienen net iets verder je oor in.

Met één klik op het rechter oordopje pauzeer of speel je muziek af. Doe je dat links dan schakel je tussen de ANC of Hear Through modus. Wil je naar de volgende muzieknummer gaan, dan klik je twee keer rechts. Met drie keer klikken rechts en je gaat weer naar het vorige nummer.

Volume verhogen of verlagen doe je door de drukknop respectievelijk rechts en links ingedrukt te houden. Deze laatste handelingen kunnen een stuk minder comfortabel aanvoelen.

Bediening: 7.5

Hoe werkt de touch control van de Jabra Elite 8 Active?

Actie Links Rechts
1x klikken
 • Ruisonderdrukking / omgevingsgeluid
 • Bellen: opnemen
 • Bellen: microfoon muten/ unmuten
 • Muziek: pauze/play
 • Bellen: opnemen
 • Bellen: microfoon muten/ unmuten
2x klikken
 • Voice assistant activeren
 • Bellen: ophangen
 • Muziek: volgende
 • Bellen: ophangen
3 keer klikken
 • Niets toegewezen
 • Muziek: vorig liedje
Ingedrukt houden
 • Volume verlagen
 • Volume verhogen

 De Jabra Elite 8 Active oordopjes hebben In-ear Detection waardoor de muziek wordt gepauzeerd of je telefoongesprek wordt gemute wanneer je minstens één oordopje uit je oor haalt. Stop je minstens één oordopje in je oor, wordt een telefoongesprek opgenomen of unmuted. De In-Ear Detection functionaliteit is via de app in zijn geheel uit te schakelen. 

Batterij: Hoe lang kan je de oordopjes gebruiken?

De oordopjes en het oplaaddoosje van de Jabra Elite 8 Active geven samen 56 uur aan luisterplezier zonder gebruik van ANC. Zijn je oordopjes na 14 uur leeg, kan je ze tot 3 keer toe opladen met het oplaaddoosje.

Bij gebruik van ANC slinkt het aantal luisteruren aanzienlijk. Dan gaan de oordopjes 8 uur mee en het doosje 24 uur, dus samen 32 uur.

De oplaadtijd van de oordopjes en het oplaaddoosje duurt tot 3 uur in totaal. Laadt je de oordopjes 5 minuten op, dan kan je daarna weer 1 uur genieten van muziek.

Batterij score: 8.5

De hoeveelheid percentage batterij van de oordopjes of het oplaaddoosje kan je aflezen in de Jabra Sound+ app, of in Bluetooth instellingen van je telefoon of PC.

Accu percentage staat in de app (links) en instellingen van je mobiel (rechts)

Het LED lampje op de voorzijde van het oplaaddoosje laat ook zien hoeveel batterij deze nog heeft. Brandt het LED lampje groen, dan zit er voldoende energie in. Bij oranje is het energieniveau middelmatig. Bij rood kan je het oplaaddoosje maar beter opladen.

 

Aan de binnenzijde van het oplaaddoosje zit ook een LED lampje welke gaat branden wanneer je de oordopjes erin doet. Dit LED lampje geeft dezelfde kleuren en hebben dezelfde betekenis als het LED lampje aan de voorzijde van het doosje. Hierbij gaat het om het energieniveau van de oordopjes en niet het oplaaddoosje.

Het oplaaddoosje 

Het oplaaddoosje is niet de kleinste die er te krijgen zijn. Dat komt onder andere doordat het doosje een batterij heeft van maar liefst 750mAh. Dat is goed voor 42 uur aan luisterplezier zonder ANC en 24 uur met ANC.

Het doosje heeft een rechthoekige vorm met vooral aan de onderkant zeer sterk afgeronde hoeken. Die zijn zo afgerond dat hij niet op de onderkant kan blijven staan. Maar aangezien er aan de onderkant ook de USB aansluiting zit, is het de bedoeling het doosje op zijn rug te leggen.

Je legt het doosje ook op z’n rug om hem draadloos op te laden met een draadloze oplader die voldoet aan de Qi-standaard. Aan de voorkant, onder de deksel, zit een LED lampje weggewerkt dat dient als batterij indicator.

Een knopje om de oordopjes in koppelmodus te zetten ontbreekt op de Jabra Elite Active 8. Daarvoor druk je beide drukknoppen tegelijk in als je de oordopjes in je oren hebt. 

Het oplaaddoosje heeft een simpele kunststof afwerking aan de buitenkant. Aan de binnenkant zit een siliconen coating. Hierin leg je de oordopjes om te bewaren en op te laden. Deze siliconen coating wordt snel vuil en moet dus regelmatig schoongemaakt worden.

De siliconen coating aan de binnenkant wordt snel smoezelig.

Conclusie: zijn de Jabra Elite 8 Active goed?

Beoordeling
Geluid 8
Microfoon 8
Pasvorm 9
Batterij 7.5
Bediening 8.5
ANC 8

Conclusie is dat de Jabra Elite 8 Active oordopjes van goede kwaliteit zijn en veel te bieden hebben. Uitermate geschikt om mee te sporten door hun bouwkwaliteit, draagcomfort en hoge IP rating. Daarnaast klinken ze ook gewoon lekker goed. De ANC op deze oordopjes is niet perfect, maar heeft ons wel positief verrast.

Naast het sporten zijn de oordopjes ook in het dagelijks leven uitstekend te gebruiken. Bijvoorbeeld vanachter je bureau bij het vergaderen en bellen. Ook gaan de oordopjes door de grote batterij in het oplaaddoosje lang mee.

Maar we hebben ook een paar punten die ons in negatieve zin zijn opgevallen. Drukknoppen zijn we niet zo fan van, hoewel je ze op de Jabra Elite 8 Active niet hard hoeft in te drukken. Ook wordt de binnenkant van het oplaaddoosje waar je de oordopjes plaatst snel vies. En hoewel Jabra anders beweert, is de wind bij het gebruik van ANC wel degelijk hoorbaar.


Bedankt!

Leuk dat je deze review van Eardopes over de Jabra Elite 8 Active hebt gelezen. Hopelijk hebben we je goed kunnen informeren.


Anderen bekeken ook:

Terug naar blog