Jabra Elite 7 Pro review: earbuds worden 'earbuddies'

Jabra Elite 7 Pro review: earbuds worden 'earbuddies'

We testen de nieuwste oordopjes van het bekende Deense oordoppenmerk: de Jabra Elite 7 pro. Het zijn lichtere draadloze oordoppen dan de voorganger. Maar is het geluid ook wat lichtjes? En hoe is de microfoon? Hebben we eindelijk een thuiswerktopper te pakken? We zoeken het uit en laten het je weten in deze review.   

Voor- en nadelen

Dit zijn de voordelen en de nadelen van de Jabra Elite 7 Pro. Zo kun je direct zien of deze oordopjes voor jou geschikt zijn. 

Voordelen  Nadelen
✔️ Fantastische microfoon
✔️ Fantastisch geluid
✔️ Zeer goede pasvorm
❌Middentonen kunnen beter


 

Jabra Elite 7 Pro oortjes case mah

⚖️ Lees hier onze super snelle conclusie om je wat tijd te besparen.

De Jabra Elite 7 Pro zijn één van de best geteste oordopjes. Ze blinken enorm uit in pasvorm door het lichte gewicht en de ronde ear tips. Het geluid is super goed en vooral gebalanceerd. De middentonen mogen wat ons betreft meer aanwezig zijn, maar met de (uitstekende) app kun je de equalizer naar voorkeur instellen. De microfoon is ongeëvenaard: écht fantastisch. De ANC is naar ons idee ongeveer gelijk als de voorganger. Al met al een goede high-end oordop die je kunt gebruiken voor dagelijks gebruik en voor online meetings.

 

 

 

Specificaties Jabra Elite 7 Pro

 • Prijs: ~200
 • Chipset: (onbekend)
 • Codec: aptX, AAC, SBC
 • Frequentie: 20-20000 Hz
 • Bluetooth: 5.2
 • ANC: Ja
 • Bereik: 10m
 • Batterij doosje: 620 mAh (nagevraagd bij Jabra)
 • Batterij oordopje: 70 mAh (nagevraagd bij Jabra) 
 • Kabel: usb-C
 • Waterdicht: Ja: ipx7

onderdelen

 

Geluid van de Jabra Elite 7 Pro 

De Jabra Elite 7 Pro klinken fantastisch. Helder en gebalanceerd zoals we gewend zijn van Jabra. Volle tonen die je goed afzonderlijk van elkaar kunt onderscheiden. Verrassend, want het gewicht van de oordopjes is lichter geworden dan de voorganger. Daarover later meer. 

Muziek luisteren met Jabra oordopjes voelt altijd als thuis komen. Je gaat nóg meer houden van je favoriete muziek als je het met deze oordopjes luistert. Wat een kwaliteit! 

💡 Bekijk ook eens de best geteste draadloze oordopjes tot nu toe.

Maar de Elite 7 Pro is wel afwijkend van zijn voorganger: de Elite 85t. Die oordoppen hadden namelijk meer bass.

En dat leidde tijdens de eerste korte test tot een kleine teleurstelling. Alleen als we even doortesten merken we dat je dit vrijwel volledig kunt verbeteren door de equalizer aan te passen. Je moet de middentonen flink opschroeven en dan ineens valt alles (naar onze smaak) volledig op z'n plaats.  

Jabra Elite 7 Pro oordopjes case opladen batterij

De mids van de 85t waren wat ons betreft dus net iets beter. Maar het geluid van deze Elite 7 Pro is nog altijd uitstekend.

Geluidskwaliteit score: 8

Overigens kun je met de optie MySound (vindbaar in de app van Jabra: Sound+) een soort gehoortest doen. Je moet bij elke piep die je hoort op je scherm tikken. Daarna berekent de app jouw gehoor en kiest de optimale settings voor jouw gehoor. Een gimmick, toch? Ik hoor het je denken. Precies wat ik dacht. Maar de settings zoals de app die voor mij instelde na het doen van de test, zijn tig keer beter dan de EQ settings die ik zelf in de app configureerde. Dat is dus ook een groot voordeel aan deze oordopjes: de app. 

Microfoon: kun je goed bellen met de Jabra Elite 7 Pro

Jabra is een Deens merk dat zich veelvuldig specialiseert in vergader tools. Denk aan headsets. En die technologie heeft Jabra doorgetrokken naar deze Elite 7 Pro oordopjes.

Bone Conduction is een technologie waarbij geluid ten gehore wordt gebracht door trillingen op de schedel af te vuren. Die technologie ken ik alleen voor het afspelen van geluid. Niet voor het opnemen van geluid. Maar daar brengt Jabra verandering in.

Microfoon score: 9

Deze Jabra Elite 7 Pro vangt namelijk de trillingen van je schedel op om je stemgeluid op te vangen en beter op te nemen. En wow! Dat is gelukt. Luister eens naar dit fragment dat we opnamen met de oordopjes:

Je hoort het: eigenlijk is er tot nu toe geen oordop die beter geluid opneemt met de microfoontjes.

Er zitten 2 microfoons in per oordop. Bovendien hebben de technische dames, heren en (om met een knipoog maar elke vorm van geslachtskenmerken weg te vagen) organismen een nieuw algoritme ontwikkeld waarbij achtergrondgeluid wordt weggevaagd. En dat is een zeer welkome toevoeging voor elke oordop.

 

🎤 Benieuwd naar de oordopjes met de beste microfoon? We maakten een vergelijking met alle geluidsfragmenten.  

Pasvorm: Hoe zitten de Jabra Elite 7 Pro

De pasvorm van deze Jabra 7 Pro is gigantisch verbeterd t.o.v. de voorgangers. De oordopjes zijn lichter, kleiner én Jabra is (na het uitstapje van ovalen ear tips) weer terug bij ronde ear tips. En deze Jabra Elite 7 Pro's zijn ook zeer geschikt om te worden ge-upgradet door de Foam Ear Tips van Eardopes. Dat zijn ear tips die van memory foam zijn gemaakt. Die zetten als kussentjes uit in je oor. Ze absorberen de dreunen van je stappen en geleiden het geluid nog beter naar je oor. 

Jabra Elite 7 Pro review pasvorm oordopjes ear tips

Lichter

De Elite 7 Pro is op onze weegschaal 6 gram. De voorganger was 7 gram. Dat merk je tijdens het dragen. Deze oordopjes kun je echt uren lang inhebben en bijna niet doorhebben dat je ze in hebt. Dat was met de 85t wel anders. De 75t was qua pasvorm veel beter dan de 85t. Maar deze Elite 7 Pro heeft de best geteste pasvorm van Jabra tot nu toe. Ze zitten echt heerlijk. 

Ronde ear tips

Jabra is weer terug bij rond. Na een ovalen uitstapje zijn de ear tips weer gewoon rond. En daar heeft Jabra heel goed aan gedaan! Het zit lekkerder in je oor, het sluit beter af en de oortjes blijven beter zitten. Goed gedaan!

Kleiner

Ook zijn de oordopjes kleiner geworden na de laatste uitgave. En ook dat is een mooie verdienste. Hoe kleiner, hoe minder last je hebt tijdens het dragen. Ze zitten hoe dan ook minder in de weg tijdens het dragen. Dat in combinatie met het lage gewicht.. 

Pasvorm score: 9,5

We kunnen niet anders dan een zeer hoge waardering geven voor de pasvorm van deze oortjes. Jabra heeft echt mooie stappen gemaakt in het verkleinen van de inhoud ten behoeve van de pasvorm, zonder concessies te doen wat betreft de geluidskwaliteit. 

Wist je overigens dat de Jabra Elite 7 Pro de opvolgers zijn van de Elite 75t & de Elite 85t? Zie hier een mooie opsomming van de oordopjes gemaakt door Eardopes.nl. 

Jabra Elite 7 pro vs 75t en 85t

De Elite 7 Pro (rechts) is de opvolger van de 85t (midden) en de 75t (links).

ANC: Hoe goed is de noise cancelling?

Op deze oortjes zitten net als bij de voorganger ANC: active noise cancelling. Dat is een techniek waarbij het omgevingsgeluid wordt weggefilterd. Als je de linker knop (op het oordopje) indrukt, gaat de noise cancelling aan.

Overigens zit er op deze oordopjes ook transparency mode. Tenminste, Jabra noemt het HearTrough. Daarmee wordt het omgevingsgeluid door een microfoon in de oordop opgevangen en versterkt afgespeeld in je oor.

Dat maakt het telefoneren of online vergaderen een stuk makkelijker. Het moment dat de microfoon actief wordt gebruikt (ook op je laptop) gaat deze modus aan. Dat maakt het praten met in ear oordopjes een stuk makkelijker.  

Jabra Elite 7 pro in vrpakking
Goed he? Dat Jabra guilt free verpakkingen maakt? Maar eerlijk is eerlijk: het zit allemaal tip top verpakt.

Goed, terug naar de ANC die we testen. Ons idee is dat deze Elite 7 Pro precies even goede noise cancelling heeft als zijn voorganger: de 85t.

ANC score: 7,5

Verder is het slim dat de optie (ANC) na de optie van transparency mode komt. Daardoor lijkt de ANC nóg beter te werken. 

Bediening van de oordopjes 

We hebben te maken met Jabra-oordopjes en Jabra kiest bijna altijd voor knopjes. Niet voor touch bediening. En (hoewel beide soorten prima kunnen werken) zijn we voorzichtig fan van de bediening van de Jabra's.

Lekkere grote knoppen (niet doordenken nu) die je niet kunt missen. Ook is het heel belangrijk bij knoppen dat je ze makkelijk indrukt. Een stroeve knop is dramatisch voor je gehoorgang. Je drukt dan namelijk je oordop in je gehoorgang en dat is geen fijn gevoel. 

Bediening: 8

Je kunt de bediening van de oordopjes overigens zelf helemaal naar voorkeur instellen in de app. Overigens hebben we het al een paar keer gezegd, maar nu toch nog maar een keertje: de Sound+ app van Jabra moet je zeker ook downloaden als je een set Jabra oordoppen koopt. Alles kun je ermee regelen naar voorkeur. Het is een voorbeeld voor andere oordopjesmerken. equalizer, bediening, gehoortest voor optimale geluidssettings etc. 

Hoe werkt de touch control van de Jabra Elite 7 Pro*?

Links Rechts
1x ANC/HearThrough/Off Pauze/play
2x Volgende liedje Voice assis
3x Vorige liedje Niets

Lang

Volume omlaag Volume omhoog

*Je kunt de bediening zo instellen als je zelf wilt in de app. 

Samen met de app zijn je oordopjes steeds meer een hulp in je oor. Jij bepaalt hoe je de oordopjes wilt gebruiken. Een voorbeeld is als je aan het wandelen bent met je favoriete podcast in je oor. Je doet boodschappen en bij de kassa wil je de kassadame wel goed te woord staan. Je drukt 1 keer op de linker oordop en je HearThrough modus gaat aan waarmee je je omgevingsgeluid kunt horen. Je hoeft je oordopjes tijdens het inpakken van je boodschappen niet uit je oren te halen om fatsoenlijk met de kassajuffrouw te communiceren. Haar stamgeluid wordt namelijk versterkt in je oor afgespeeld. En dat kan heel plezierig of heel onplezierig zijn. Dat hangt af van de medewerker. Maar dat je de oordopjes zo kunt gebruiken, is in elk geval ideaal. Kortom: dit zijn niet alleen earbuds, maar ook earbuddies

 

Batterij: Hoe lang kan je de oordopjes gebruiken?

De oordopjes kun je een uur of 8 gebruiken op flink volume en met de ANC aan. De active noise cancelling snoept namelijk wat meer van je batterij af. Met de oplaadcase beschik je nog eens over 22 uur gebruik. Prima aantallen, hoewel ik blijf vinden dat Jabra meer batterij in de oordop kan plaatsen. Een oordop van deze prijsklasse mag toch wel een mAh van 700+ hebben? En deze oordoppen hebben (...). Het is absoluut onvindbaar hoeveel mAh batterijcapaciteit deze oordoppen hebben. Als het een aantal zou zijn waar Jabra trots op is, zouden ze het toch wel van de daken schreeuwen?

Ik denk dat er in de oplaadcase ongeveer 450 mAh zit en in de oordoppen 50mAh*. Maar dit is echt een pure schatting. Als jij weet hoeveel mAh er in deze oordoppen zit, stuur ons dan een bericht! We zijn echt benieuwd. En we zullen dit artikel dan uiteraard aanvullen.

Edit: We hebben bij Jabra gevraagd hoeveel mAh de oordopjes hebben en (jawel) we hebben een antwoord gekregen. De Jabra Elite 7 Pro heeft de volgende batterij:

 • Per oordop: 70 mAh
 • Oplaaddoosje: 620 mAh

En eerlijk is eerlijk. Dat valt ons enorm mee. 70 mAh is iets meer dan het gemiddelde per oordop in deze prijsklasse en 620 mAh is 120 mAh meer dan we vooraf gedacht hadden. Dat is dus ook prima. Het is in elk geval een verbetering ten opzichte van de 75t en de 85t. 

 

Jabra Elite 7 Pro

 

Overigens is het design van de oplaadcase veranderd, maar nogsteeds even mooi. Jabra maakt altijd mooie oplaaddoosjes. En het zijn ook doosjes die de oordopjes magnetisch naar zich toe trekken op een prettige manier. Een voldoenende manier van het terugplaatsen van de oordopjes. Ken je dat? 

En ook het klepje klapt prettig dicht. Niks mis mee. En wat ik ook erg prettig vind, is de usb C opening. Ik had echt niet anders verwacht, maar het moet toch even gezegd worden in 2021. Geen micro usb, maar usb-C. Dat is dus ook prima.

Batterij score: 6,5

Overigens is 5 minuten opladen gelijk aan 20 minuten luisterplezier. Dat is ook best overtuigend.

Conclusie: zijn de Jabra Elite 7 Pro goed?

Beoordeling
Geluid 8
Microfoon 9
Pasvorm 9,5
Batterij 6,5
Bediening 8
ANC 7,5

 

Het geluid van de Jabra Elite 7 Pro is mooi gebalanceerd en helder. De middentonen kunnen wat sterker aanwezig zijn, maar dat is met de equalizer zo opgelost. De microfoon is echt fenomenaal en ongeëvenaard. Zeer goed, dus. De pasvorm is sterk verbeterd t.o.v. het vorige model: lichter, kleiner en weer terug naar de ronde ear tips (gelukkig). Met een set goede foam ear tips zitten deze oordoppen nóg lekkerder. De batterij is niet speciaal, maar zeker ook niet ondermaats. Bediening is zoals altijd bij Jabra heel goed én personaliseerbaar. De ANC is even goed als bij de voorganger. Al met al zijn deze Jabra Elite 7 Pro echt zeer goede oordoppen. 


Alternatieven

Jabra Elite 7 pro vs 75t en 85t

Jabra Elite 75t vs. Elite 7 Pro

Hoewel de Jabra Elite 75t al een jaar of 1,5 oud is, is het wat ons betreft nogsteeds een topoordop. Hij is redelijk klein, heeft ronde oordopjes en het geluid is prima. Ook de oplaadcase is mooi compact.

He draagcomfort van de nieuwste Elite 7 pro is wel een stuk beter geworden. Ook werkt alles net even sneller. Het connecten en de reactie op de bediening: het werkt allemaal razendsnel. 

Verder is de nieuwe behuizing van de Elite 7 Pro meer van plastic en de Elite 75t had een soort dunne ijzeren laag op de behuizing. Dat maakte hem meer degelijk, maar ook zwaarder. Onze voorkeur gaat toch echt uit naar de nieuwste versie. 

Jabra Elite 85t vs. Elite 7 Pro

De 85t blinkt misschien net iets meer uit in de tonen. De middentonen komen beter tot z'n recht. Maar daar is alles mee gezegd. De pasvorm van de Elite 7 Pro is beter, de bouw is beter en de microfoon is stukken beter. De keuze is wat dat betreft voor ons makkelijk gemaakt: de Elite 7 pro is beter. 


Anderen bekeken ook:

Terug naar blog