Jabra Elite 85t review ANC Active Noise Canceling ruisonderdrukking draadloos laden

Jabra Elite 85t review: bekijk of ANC en 6 microfoons echt een verbetering is

De Jabra Elite 85t zijn de nieuwste draadloze oordopjes van het Deense Jabra. En wow! Wat heeft Jabra goed geluisterd naar de gebruikers: Active Noise Cancelling, wireless charging met Qi-certificaat en perfect voor bellen en videovergaderingen. De oordop zelf is iets groter dan eerdere modellen. Zitten ze zo lekker als de 75t? Wij testen het en laten het je weten in deze review.

De Jabra Elite 85t is sinds november 2020 te koop voor ongeveer 230 euro. Je kan kiezen tussen verschillende kleuren als zwart, beige, koper/zwart en grijs.

Specificaties

 • Bluetooth: 5.0
 • ANC: Ja
 • Gewicht doosje: 35gr.
 • Gewicht oordopje: 7.5gr.
 • Batterij in oplaaddoosje: 500mAh
 • Multi point connectie: tot 8 devices
 • Bediening: knopjes
 • Kabel: usb c
 • Codecs: SBC, AAC
 • Microfoon: 6 microfoons

Jabra Elite 85t verpakking product box doos manual onderdelen

Het geluid van de Jabra Elite 85t klinkt professioneel

De Jabra Elite 85t is qua geluid absoluut verbluffend. Prachtige volle tonen die door de ovalen ear tip uitstekend ten gehore worden gebracht. Met name de zware tonen komen tot z'n recht. En wij zijn echt wel wat gewend. We hebben Beyerdynamic over ears en andere studiomonitoren op onze oren gehad. Dus we weten wat goed geluid is. 

Geluid score: 9

We zullen proberen kritisch te zijn in deze review waar mogelijk. Maar op het gebied van geluid kunnen we dat gewoon niet. Het geluid komt zo prachtig binnen. En of dit nu door de grotere openingen komt of door andere hardware, dat laat wat te raden over.

💡 Bekijk ook eens de best geteste draadloze oordopjes tot nu toe.

Gekozen is voor ovalen ear tips en geen ronde ear tips. Ons vermoeden is dat de grootste meerwaarde daarvan is dat de opening van de speakers naar het oor groter zijn. Daardoor is de overdracht van het geluid beter. Met name zware tonen zijn hierbij gebaad. 

Jabra Elite 85t draadloos laden qi

Wat het geluid van deze Jabra Elite 85t zéker ten goede komt, is de uitstekende ANC. En hoewel we die functionaliteit later onder de loep nemen, moeten we het ook in dit hoofdstukje benoemen. Want met die goed uitgevoerde technologie komt het geluid nog puurder binnen. Je hoort alleen het geluid uit de speaker. Het overige geluid wordt digitaal buitengesloten. En dat komt het geluid enorm ten goede. 

Persoonlijk en gebalanceerd

Het geluid van de Jabra 85t heeft geen heftige bas (als je de equalizer in de app MySound+ ongewijzigd laat). De oordopjes hebben dus geen hyper bas zoals bij de filters op de radio het geval is. De Jabra's zijn mooi gebalanceerd. Lage tonen, middentonen, hoge tonen: ze komen allemaal als een symfonie aan bod. 

En de app (een absolute aanrader) zorgt met de equalizer dat je jouw eigen balans in geluid kunt vinden.

Soms goedkoper bij Bol


Pasvorm: hoe zitten de Jabra Elite 85t?

De Jabra Elite 85t oordopjes zijn iets zwaarder geworden dan de voorganger. 7,5 gram wegen we. Ook is de opvolger iets breder. Hij steekt dus iets meer uit je oor. En dat is logisch: meer rekenkracht, beter geluid, Hear Through technologie én active noise cancelling. Bredere openingen (12mm) met ovalen ear tips. Daarover later meer. 

De Jabra Elite 85t is dus zowel op de weegschaal als in de wereld van de oordopjes nu een zwaargewicht. Een grote uitdaging voor fabrikanten is het altijd om de oordopjes ergonomisch vorm te geven. En al helemaal als de oordop iets groter en zwaarder is dan de voorganger. Zitten de Jabra 85t nog steeds zo comfortabel als we van het merk gewend zijn? 

ovalen ear tips oordopjes Jabra Elite 85t pasvorm fit
links: Jabra 85t met ovalen ear tips | rechts: Jabra 75t (de voorganger) met ronde ear tips

De oordopjes zitten goed in je oor. De ovalen ear tips zijn even wennen. De voorganger, de Jabra Elite 75t, had ronde ear tips en die zaten al erg comfortabel. Deze ovalen ear tips zitten minstens net zo lekker. Niet zozeer beter. De keuze van ovalen ear tip, is waarschijnlijk niet eens de winst in pasvorm. De grotere uitgang vanaf de speaker zorgt voor een betere geluidsoverdracht. Een wijdere gang van de speaker naar het oor. En dat kun je horen in het geluid.  

 

Het oplaaddoosje is mooi compact

Het oplaaddoosje van de Jabra 85t is mooi compact. Namelijk 40x65x23cm.  

Het oplaaddoosje van de Jabra Elite 85t is mooi klein. Handig als je onderweg of op reis bent. Ondanks dat het oplaaddoosje klein is, heeft Jabra 500 mAh aan batterijcapaciteit. Dat is gemiddeld voor oordopjes. Alleen omdat de oordopjes zo veel mooie features hebben, verbruiken ze ook redelijk wat energie. De case van de Jabra 75t moest je redelijk vaak opladen met een kabel. Gelukkig kun je de case van de Jabra 85t draadloos opladen. Dat maakt het dagelijks gebruik een stuk efficiënter. 

Toch hadden we het mooi gevonden als er meer batterijcapaciteit in de case van de 85t zou zitten. Jabra heeft hier gekozen voor de handzaamheid en minder voor langdurig gebruik zonder opladen.

Wireless charging: kun je de 85t draadloos opladen?

Je kunt de Jabra Elite 85t draadloos opladen. En dat is een grote pre. Je moet de case iets vaker opladen in vergelijking met andere oordopjes. En dan is het heel belangrijk dat je het oplaaddoosje makkelijk kunt opladen. Daar is Jabra in geslaagd met de wireless charging functie. 

Jabra Elite 85t draadloos laden Qi wireless charging 500 mAh accuduur
De oplaadcase heeft 500 mAh en kan draadloos opladen (Qi-certificaat)

Bellen en microfoon van de Jabra Elite 85t

De Jabra Elite 85t hebben heeft 6 microfoons in de oordopjes! Je leest het goed: een zestal microfoons! Zijn voorganger had 4 microfoons en met die oordopjes kon je al zeer goed bellen. Maar luister eens naar de geluidskwaliteit van de Jabra Elite 85t. 

 

Ongelofelijk wat een kwaliteit zit er in deze microfoon. Dat is genieten. Zo goed hebben we het nog niet gehoord. De lage tonen zijn nog altijd te horen bij onze opnames en dat hebben we in deze mate nog niet eerder meegemaakt. 

Score: 10

Ja, een 10. We geven de microfoon van deze Jabra Elite 85t een 10. En dat is nog nooit eerder voorgekomen. Dit geluid is zó helder. We kunnen hier echt alleen een 10 voor geven. 

Benieuwd naar de oordopjes met de beste microfoon? We maakten een vergelijking met alle geluidsfragmenten.

Bij goedkopere oordopjes, die we ook veel testen op onze website, valt ons op dat je weliswaar goed te verstaan bent, maar de diepere (lagere) tonen worden niet opgenomen. En dat is in dit geval dus zeker niet aan de orde. Het gehele spectrum van je stem wordt opgevangen door de microfoon.

Jabra 85t vs 75t vergelijking

Boven zie je de (oude) 75t en onder zie je de 85t

Een klein minpuntje van de voorganger was dat de oordopjes bij wind een kraakgeluid kregen. Dat kon je ook goed horen tijdens het fietsen terwijl je de HearThrough techniek had ingeschakeld. Want hoe handig zou het zijn als je HearThrough techniek (waarbij je omgevingsgeluid versterkt in je oren hoort) zonder gekraak werkt op de fiets of tijdens het hardlopen? 

Daarom heeft Jabra bij de Jabra Elite 85t een microfoon ingebouwd met een anti-wind techniek. Ze hebben gelukkig geen grote pluizige plofkap om de oordop gevouwen, maar de anti-wind techniek is in het klein om het microfoontje gebouwd. Heel handig als je buiten belt of de Hear Through functie gebruikt!

Soms goedkoper bij Bol

Juist bij in-ear oordopjes is het probleem dat je vaak jezelf niet hoort. Het niet horen van je eigen stemgeluid, maakt praten heel moeilijk. En bellen dus ook (als je iets in het gesprek hebt in te brengen). 

6 microfoons zitten er in de twee oordopjes ingebouwd! Die zijn niet alleen voor het bellen, maar ook voor de HearThrough technologie. Daarover later meer. 

Jabra Elite 85t review ear tips ovaal

Bediening: knopjes werken perfect

Op de Jabra Elite 85t bedien je met knopjes. En dat is een goede keuze. Op de voorganger zat ook geen touch control. En de knopjes zijn zo gebouwd dat je ze met een zachte pressie al indrukt. Soms merk je bij oordopjes dat je hard moet drukken om oordopjes met knopjes te bedienen. Dat zie je bijvoorbeeld bij de SoundPEATS Truengine SE. Bij de Jabra 85t zijn we erg blij dat Jabra gekozen heeft voor knopjes. 

Jabra 85t review

Knopjes op oordopjes van rond de 160 euro. Het was een tijdje zo 'in' om touch control op de oordopjes te plaatsen. Het probleem met touch bediening is dat het (weliswaar heel fancy is, maar ook) niet altijd goed werkt. En niets is vervelender dan als iemand buiten iets tegen je zegt en je touch bediening niet wil meewerken met het pauzeren van je liedje.

 

 • 1x rechts: pauze/play
 • 1x links: HearThrough aan/uit
 • 1x allebei: oordopjes disconnecten van device*

 

Jabra Elite 75t bediening knopjes next play pauze song opnemen bellen volume voice assist
Liever andere functies? Dat kan in de app van Jabra.

Volume werkt meestal prima met de knopjes die Jabra op de oordopjes plaatst. Je hoeft alleen maar het knopje lang in te drukken en het volume gaat langzaam omhoog (rechts) of omlaag (links). Dat werkt allemaal prima. 

Functies van knopjes aanpassen

Je kunt alle functies van de knopjes zo aanpassen zoals jij dat wilt. Dat doe je in de app van Jabra: Sound+. Maar daarover later meer.

knopjes instellen jabra mysound+ configure buttons
Zie hier de app van Jabra waarin je alle functies van je oordopjes zo in kunt stellen als je wilt.

HearThrough: omgevingsgeluid on demand

Als je een in-ear oordopje in hebt, dan hoor je al vaak weinig meer van je omgeving. Dat komt doordat het oordopje je oor volledig afsluit. Je noemt dat ook wel passive noise cancelling. Maar soms wil je juist wél omgevingsgeluid kunnen horen. Bij het hardlopen of tijdens het fietsen kan een signaal in je oor zelfs je leven redden. 

De Jabra Elite 85t heeft daarom HearThrough. Dat werkt als een soort versterker. Je omgevingsgeluid hoor je versterkt in je oor. Ook tijdens het luisteren van muziek. Het is vergelijkbaar met de transparancy mode van Apple. 

Alleen kon je de techniek bij de 75t niet inzetten tijdens het fietsen. Want de microfoon kon de wind niet goed opvangen. Daardoor hoorde je veel gekraak en geratel.

De Jabra Elite 85t heeft 6 microfoons en heeft een techniek waarbij het geluid goed kan worden opgevangen (ook met veel wind). En dat is handig! Je kunt daardoor de oordopjes ook buiten gebruiken met HearThrough ingeschakeld!  

Dit is hoe HearThrough een telefoongesprek verbetert

Je kunt ervoor kiezen dat de HearThrough functie vanzelf aangaat als je gebeld wordt. Daardoor kun je jezelf goed horen tijdens het bellen. Bij wat goedkopere oordopjes is het soms heel lastig bellen omdat je je eigen stem niet kunt horen. Praten wordt dan een stuk moeilijker.

Overigens bepaal jij of deze functie aangaat. Ook dat regel je in de app van Jabra: Sound+. 

Jabra elite 75t bellen draadloze oordopjes
Met HearThrough hoor je het omgevingsgeluid versterkt via je oordopjes. Handig!

Heeft de Jabra 85t Noise Cancelling (ANC)?

Ja, de Jabra Elite 85t hebben active noise cancelling (ANC, ook wel ruisonderdrukking. 

Het moment dat je de Jabra Elite 85t in je oor doet, lijkt het of je in een geluidsdichte opnamestudio bent beland. Al het geluid wordt direct digitaal platgeslagen. De noise cancelling werkt wat dat betreft erg goed. 

Hear Through vs. ANC
Als je op de linker oordop drukt (1x) switchen de Jabra's van ABC naar Hear Through. En eigenlijk is Hear Through exact hetzelfde als active noise cancelling (...) maar dan andersom. 

Bij ANC nemen de oordopjes via de mic het omgevingsgeluid op en wordt het digitaal (razendsnel) in je oor uitgefilterd. Bij Hear Through nemen de oordopjes het geluid uit de omgeving op en speelt dit versterkt (en active) in je oor af. Eigenlijk een soort gehoorapparaat.

Als je het knopje va de linker oordop indrukt, switchen de Jabra's dus van ANC naar Hear Through (en andersom). Dan pas merk je pas hoe gigantisch goed de ANC werkt. Van een geruisloos moment met ANC komen met 1 druk op de knop alle geluiden zowat binnen alsof je hypersensitief bent (Hear Through). 

De ANC werkt echt uitstekend en als je de knop eenmaal hebt gevonden, zul je hem ook blijven opzoeken. Het ene moment zit je achter je laptop te werken en heb je je ANC aan. Daarna laat je even de hond uit en omdat je buiten loopt, zet je je Hear Through juist aan. Je hoort alles perfect om je heen én luistert je favoriete muziekje. Heerlijk! Deze Jabra 85t zijn een assistent in je dagelijks leven. 

 

Jabra Elite 75t review van Eardopes beoordeling hands on unpack

Multipoint: verbind de Jabra 85t met je telefoon en je laptop tegelijkertijd

Je verbindt de Jabra Elite 85t met 8 devices. Als je dat wilt, natuurlijk. Je kunt je oordopjes dus met een telefoon en met een laptop tegelijkertijd verbinden. En dat is heel handig. Je noemt dat multipoint verbinding. 

Thuiswerken en video vergaderen met de Jabra 85t 

De Jabra Elite 85t zijn uiterst geschikt om mee thuis te werken. Met de 6 microfoons ben je altijd goed te verstaan. Ook kun je, zoals eerder vermeld, je oordopjes met je laptop en met je telefoon tegelijkertijd verbinden. Je kunt dan muziek luisteren op je telefoon en op het moment dat je video conference begint, schakelen de oordopjes automatisch over op de verbinding met je laptop. 

Hetzelfde geldt voor als je muziek luistert op je laptop. Als je gebeld wordt op je telefoon, schakelen de oordopjes automatisch over op je telefoon. 

Eén ding is zeker: als je er eenmaal aan gewend bent, wil je niet meer anders.  

Jabra Elite 75t verbinden met laptop connect pc tv

Kan je de Jabra Elite 85t verbinden met een laptop?

Je kunt de Jabra Elite 85t verbinden met je laptop. Op een Windows computer of laptop doe je dat als volgt:

 1. Klik helemaal rechtsonder op het meldingen-icoon
 2. Klik met je rechtermuisknop op bluetooth
 3. Ga naar instellingen
 4. Kies 'nieuw bluetooth apparaat'
 5. Open het doosje en plaats de Jabra 85t in je oren
 6. Als het goed is zie je nu Jabra Elite 85t (zo niet: houd beide knopjes op de oordopjes langere tijd ingedrukt, tot je instructies hoort)
 7. Klik op 'Jabra Elite 85t' en kies 'verbinden'

Wil je gebruik maken van multipoint (multiverbinding)? Verbind dan na je laptop de oordopjes zoals je dat altijd doet met je telefoon. 

De Jabra app: dit maakt de app zo goed

Je kent het wel: je koopt een printer, televisie, smartwatch en tijdens gebruik wordt er gevraagd of je 'de app' wil downloaden. Je bent na aankoop enthousiast over het gekochte product en je downloadt de app. Alleen bij het openen merk je dat de app nul meerwaarde heeft voor een eindgebruiker. De meerwaarde is voornamelijk voor de fabrikant.

De oordopjes van Jabra hebben ook een app: Sound+. Je begrijpt (na het lezen van de vorige alinea) dat we niet veel verwachtingen hadden. Maar goed, toch maar even proberen voor deze Jabra elite 75t review. En wat blijkt: dit is de eerste app voor oordopjes die wat ons betreft goud waard is. 

jabra 75t mysound+ app

Interface app

Allereerst ziet de app er mooi uit. Bij Android heb je een handige pop-up die je bij het naar beneden halen van je schermpje te zien krijgt. Daarin zie je het batterijpercentage van je oordopjes en je oplaaddoosje. En dat is altijd handige info.

Als je op dat schermpje klikt, open je de app. In het hoofdscherm zie je de equalizer waar je de tonen naar voorkeur kunt aanpassen. Je kunt de HearThrough instellen (van 0% tot 100%). Verder heb je nog 3 modi: My Moment, Commute en Focus. Onder elke modus zitten verschillende eigenschappen. 

In het tabje 'Headset' kun je alles instellen voor jouw oordopjes. Wil je de knopjes aanpassen? Dan kan dat. Wil je de gebruiksaanwijzing inzien? Het kan. Wil je bekijken of er een update is? Het kan allemaal! Oh, en je kunt er ook zien waar je oordopjes zijn. Via GPS kun je jouw oordopjes terugvinden. Ook handig! 

MySound: de Jabra 85t past zich aan aan jouw gehoor

Met MySound kun je aan de hand van reactieve piep-testjes je oren laten 'opmeten'. De oordopjes gaan dan de balans van het geluid voor je personaliseren. Dat is een slimme feature.

In de app is flink wat budget gestopt. Dat zie je meteen.

Updates

Bij het openen van de app kregen we meteen te zien dat er een nieuwe firmware update te downloaden is. Je houdt je oordopjes via de app dus ook up to date. Ook dat is een geruststellende gedachte bij het kopen van deze tws.

Jabra Sound+ app downloaden

Je kunt de Sound+ app van Jabra downloaden voor Android en iOS.

Conclusie van deze Jabra 85t review

De Jabra Elite 85t is een mooie upgrade op zijn voorganger. Jabra heeft gezien de specificaties goed geluisterd naar de feedback van de gebruiker. 

De oordopjes hebben ANC. Dat was een grote wens van gebruikers. En de uitvoering van de Active noise cancelling is goed. Vanaf het moment dat je de oordopjes in je oor doet, hoor je het grootste gedeelte van het omgevingsgeluid niet meer. 

De microfoon van de Jabra 85t is zeer goed. De 6 microfoons die in de oordopjes verwerkt zitten, doen hun werk zeer goed. Het zijn dan ook geschikte oordopjes voor bellen en videovergaderen. Ook hebben de oordopjes een windprotectie waarmee ze beter bestand zijn tegen de wind. Ook dat is een plus, aangezien je de HearThrough functie nu kunt gebruiken tijdens het fietsen, hardlopen en onderweg. De microfoon was zó goed, dat we hem de onderstaande beoordeling hebben gegeven.

 

Beoordeling
Geluid 9
Microfoon 10 🏆
Pasvorm 7
Batterij 7
Bediening 9
Stabiliteit 8,5

 

Soms goedkoper bij BolAnderen bekeken ook:


 

Terug naar blog