Huawei FreeBuds 4i review

Huawei FreeBuds 4i review: goede oordoppen voor dagelijks gebruik?

De Huawei FreeBuds 4i zijn draadloze in ear oordopjes met noise cancelling, in ear sensor en nog veel meer. Dit is de eerste set van Huawei die we testen, dus we zijn super benieuwd naar de kwaliteit van het geluid, de pasvorm en niet te vergeten: de anc! Bekijk onze test.

Voor- en nadelen

Dit zijn de voordelen en de nadelen van de Huawei FreeBuds 4i. Zo kun je direct zien of deze oordopjes voor jou geschikt zijn. 

Voordelen  Nadelen
✔️ Top mic ❌ Geluid kan beter

Specificaties Huawei FreeBuds 4i

 • Prijs: € 65
 • model: T0001
 • oplaaddoosje model: T0001C
 • Chipset: onbekend
 • Codec: onbekend
 • Bluetooth: 5.0
 • Bereik: 10m
 • Batterij doosje: 215 mAh
 • Batterij oordopje: 55mAh
 • Kabel: usb type c
 • in ear detectie: ja
 • Waterdicht: onbekend

 Huawei 4i verpakking kabel usb c ear tips ovaal manual

De FreeBuds 4i zijn verkrijgbaar in 3 kleuren: zwart, wit, rood.

Huawei Freebuds 4i wit, zwart, rood

Geluid van de Huawei FreeBuds 4i 

De Freebuds 4i zijn in ear oordopjes (en geen semi in ear oordopjes). Dat is veelbelovend, want in ear oordopjes laten de lagere tonen makkelijker doorkomen naar je oren. 

Huawei FreeBuds 4i bluetooth oordopjes

Alleen bij het opdoen van de oordopjes komen we tot de conclusie dat het geluid platgeslagen is. Flets. Niet zoveel diepgang als we van oordopjes van de absolute top van deze prijsklasse (€50-€75) gewend zijn.

Geluidskwaliteit score: 6

We missen een klein beetje middentoon en de hoge tonen kunnen echt beter.

De lage tonen zijn mooi aanwezig. Niet te veel en niet te weinig. Precies goed. Met name als je het volume wat omhoog haalt, merk je dat de lage tonen goed klinken. Vol en imposant. Maar dan heb ik het puur en alleen over de lage tonen. Lees verder om een goed geheel beeld te krijgen van het geluid. 

De middentonen ondersteunen de lage tonen niet genoeg en dat geeft altijd een wat vreemd effect op de muziek. Het haalt het ensemble (om er maar een deftig Frans woord in te gooien) uit de muziek. En bij het eerste gehoor denk je dan dat de oordopjes lage tonen missen. Maar met een écht scherp oor hoor je dat de middentonen de lage tonen in het hemd laten staan en niet onderbouwen. 

De hoge tonen zorgen voor helderheid en detail in je muziek. De hoge tonen blijven te veel weg. 

Maar misschien is de kwaliteit van het geluid niet waar Huawei op heeft gefocust. Misschien is bijvoorbeeld de ANC juist het unique selling point van deze oordopjes. Dat kan zijn, maar wij hechten in elk geval reuze veel waarde aan het geluid van oordopjes. En dat is wat ons betreft net voldoende voor deze prijsklasse.

Microfoon: kun je goed bellen met de Huawei FreeBuds 4i

De Huawei Freebuds 4i hebben een bovengemiddelde microfoon. Vaak zie je bij oordopjes met een steeltje dat ze beter geluid hebben doordat de microfoon dichter bij de mond is gepositioneerd. Dus we hadden al veel hoop op een goede microfoon. 

Microfoon score: 8

Beluister het fragment dat we opnamen met de Huawei FreeBuds 4i:

Je hoort het: de microfoon is goed. Je kunt met deze oordopjes gerust bellen en online vergaderen. Dat kan komen door de steeltjes waardoor de microfoon iets dichterbij de mond zit dan bij andere oordopjes. 

 Huawei Freebuds 4i review in ear

Benieuwd naar de oordopjes met de beste microfoon? We maakten een vergelijking met alle geluidsfragmenten.  

Pasvorm: Hoe zitten de Huawei FreeBuds 4i

Deze Freebuds 4i draadloze oortjes van Huawei hebben ovalen ear tips. Dat is een beetje hetzelfde als bij de Jabra 85t draadloze oortjes. Er zal vast groot onderzoek naar gedaan zijn. Maar de ovalen oordopjes hebben meer speling dan ronde oordopjes. Het kan zijn dat ons redactionele oor afwijkt van de standaard, maar het is toch echt zo. Ook bij de Jabras zitten de 75t ons beter dan de 85t. 

Het probleem bij deze Huawei FreeBuds 4i is dat ze door de ovalen ear tips een klein beetje kunnen bewegen en schuiven. Ook als je een grotere ear tip neemt. Dat maakt bij elke stap een klein beetje geluid. Bovendien is het moeilijk om een ovalen ear tip juist op de oordop te plaatsen.  

Huawei FreeBuds 4i

Het is wel mooi dat de opening door het ovaal groter wordt. En dat biedt meer kans om hoge geluidskwaliteit door te laten. 

Pasvorm score: 6

Al met al is de pasvorm van deze ear tip net voldoende. Als de ear tips rond waren kon het leed nog wat verzacht worden door er een foam ear tip op te plaatsen. Maar dat kan in dit geval niet. 

ANC: Hoe goed is de noise cancelling?

Active noise cancelling (ANC) is super populair. Met de techniek komt het omgevingsgeluid via een microfoon in je oordop binnen en wordt het via de speakertjes geneutraliseerd. Alleen vaak werkt de ANC niet heel goed.

De Huawei FreeBuds 4i hebben ook noise cancelling. En ze hebben ook een transparency mode

Door lang op de linker of rechter oordop te drukken, gaat de noise cancelling aan. Met name de wat lagere constante tonen worden weggefilterd. Denk aan het geluid in je auto of in de trein. Maar ook de afzuigkap tijdens het koken. Alleen dan moet je wel een recept gebruiken waar je de afzuigkap ook daadwerkelijk bij aanzet. Maar ook tijdens het studeren in een bibliotheek hoor je wat minder het getik van bijvoorbeeld een pen die iemand op een bureau legt. 

Het aantal decibel dat de Huawei FreeBuds filtert is minder dan bij bijvoorbeeld de MPOW X3. Maar de ANC werkt wel. Met name als je de transparency mode eerst aan hebt en dan naar noise cancelling switched, dan valt al het omgevingsgeluid weg. 

ANC score: 6

Kortom: de noise cancelling doet z'n werk, maar er zijn oordoppen waarbij de ANC beter werken.

Bediening van de oordopjes 

Allereerst een kleine ergernis over de bediening: als je de oordopjes uit de case haalt, dan pairen ze niet automatisch met een nieuw device. Nee, je moet dan op zoek naar de (geheime) knop om te pairen. Die moet je dan lang indrukken en vanaf dat moment gaan ze pairen met je nieuwe device. De enige andere fabrikant die dat ook doet, is het fruitige Amerikaanse merk dat de witte oordopjes produceert. Zouden ze dan misschien geïnspireerd zijn door dat fruitige merk? Ik kan het me niet voorstellen: zo goed zijn Airpods niet.

Huawei Freebuds 4i knopje

Maar goed: dat was even een puntje van frustratie. Nu over de bediening. De Huawei FreeBuds 4i hebben touch control. Je kunt op de oordop tikken en de oordopjes reageren. Wij zijn zowel voorstander van knopjes als touchbediening. Beide kunnen goed of slecht zijn uitgevoerd. Voor knopjes is het belangrijk dat ze soepel indrukken (zodat je niet de oordop hard in je gehoorgang moet duwen) en voor touch is het belangrijk dat je met je vinger goed kunt voelen op welk plateau de touch zit. 

Dat laatste is wat lastig door het design van de Freebuds 4i. Er zit een smal steeltje aan de behuizing. Dus als je op de touch drukt, is het raakvlak met de oordopjes automatisch ook heel smal. Hoewel dat wat anti-intuïtief is, reageren de oordopjes wel heel goed op je aanraking. Dus is dus prima. 

Bediening: 6.5

Natuurlijk ik het ook belangrijk met welke aanrakingen je de FreeBuds bluetooth oortjes bedient. Dat vind je in de volgende tabel.

Hoe werkt de touch control van de Huawei FreeBuds 4i?

Links Rechts
1x Niets Niets
2x Muziek: pauze/play
Bellen: opnemen/ opleggen
Muziek: pauze/play
Bellen: opnemen/ opleggen
3x Muziek: pauze/play (ook) Muziek: pauze/play (ook)
3 sec. ANC/ awareness/ off ANC/ awareness/ off

8+ sec.

Uitschakelen/ inschakelen Uitschakelen/ inschakelen

 

We hebben geen manier kunnen vinden om het volume te bedienen. Dat betekent: wil je de FreeBuds harder zetten omdat je favoriete muziekje langskomt, dan moet je eerst je device tevoorschijn toveren. 

We kunnen ook geen app vinden waar je dit wel kunt. We hebben wel de Freebuds app gevonden, maar voor zover ik het zie is die voor de eerste versie van de FreeBuds. Daarbij krijgt die app in de PlayStore een lage beoordeling. 

Huawei FreeBuds 4i app

Hoe kun je de Huawei FreeBuds 4i verbinden met telefoon of laptop?

Je verbindt de Huawei FreeBuds 4i met je telefoon of laptop als volgt:

 1. plaats de oordopjes in de case (het doosje).
 2. doe het klepje open.
 3. druk op het knopje aan de zijkant (5+ seconden) tot het lampje (anders) gaat branden

Daarna zie je de FreeBuds 4i verschijnen op je device (laptop of telefoon) tussen de bluetooth apparaten.  

Hoe doe je een factory reset voor de Huawei Freebuds 4i

Je doet een factory reset bij de FreeBuds 4i als volgt: 

 1. doe de oordopjes in de case met het klepje dicht
 2. druk 10+ seconde de knop in tot het lampje anders gaat knipperen

Batterij: Hoe lang kan je de oordopjes gebruiken?

De batterij van de oplaadcase van de Huawei FreeBuds 4i heeft 215 mAh. Dat is een absoluut record. We hebben niet eerder een oordop getest waarbij de batterij dusdanig klein is. Gemiddeld is ongeveer 450mAh. Maar een oordop van 60+ euro moet wat ons betreft over 500+ mAh batterijcapaciteit beschikken. Ter vergelijking: de Eardopes B6 Pro van €79 heeft 1000mAh (meer dan 4 keer zoveel). 

De oordopjes zelf hebben 55mAh. En dat is ongeveer gemiddeld: prima dus. Je kunt met deze oordopjes (zonder op te laden in de oplaadcase) ongeveer 4,5 uur muziek luisteren. Het hangt sterk af van of de ANC aan of uit staat en hoe hoog het volume staat. 

Batterij score: 5

We zouden met liefde een hoger cijfer willen geven, maar de oplaadcase heeft écht te weinig batterij. 

FreeBuds 4i oplaaddoosje

Hierboven zie je de oplaadcase. Gelukkig zit er een usb-c ingang in. Overigens stuurt Huawei in de verpakking een fantastische kabel mee. Beter dan andere fabrikanten. Het materiaal is stugger en beter en de kabel is veel langer dan de standaard. 

usb c kabel van Huawei is zeer goed

Conclusie: zijn de Huawei FreeBuds 4i goed?

Beoordeling
Geluid 6
Microfoon 8
Pasvorm 6
ANC 6
Batterij 5
Bediening 6
Stabiliteit 6

 

De Huawei FreeBuds 4i draadloze bluetooth oordopjes hebben een uitstekende microfoon. Beter dan andere oordopjes van deze prijsklasse. Het geluid is oke, maar niet bijzonder. De pasvorm is anders door de ovalen ear tips. Tijdens het testen hadden we wat speling in het oor. Meer dan bij ronde ear tips. De ANC werkt en als je de noise cancelling aan zet nadat je de transparency mode hebt aan gehad, dan hoor je duidelijk het omgevingsgeluid wegvallen. Wel zijn er oordopjes met betere ANC in deze prijsklasse. De batterij is onder het gemiddelde: 215mAh in de oplaadcase. Al met al krijgen deze Huawei Freebuds 4i oordopjes een voldoende, maar ze steken niet boven de concurrentie uit.  


Alternatieven

Huawei FreeBuds 4i vs. QCY T10

De Huawei FreeBuds 4i lijken heel erg op de QCY T10. 

Huawei 4i versus QCY T10  

Huawei FreeBuds 4i vs. SoundPEATS T2

De SoundPEATS T2 zijn oordopjes die ongeveer in dezelfde prijsklasse als de Huawei 4i zitten. Het geluid van de SoundPEATS is beter en de ANC werkt ook beter. Ook hebben de SoundPEATS meer batterij. En op het moment van schrijven zijn ze iets goedkoper.  

SoundPEATS T2


Anderen bekeken ook:

Terug naar blog