In-ear of half in-ear oordopjes: wat is het verschil?

In-ear of half in-ear oordopjes: wat is het verschil?

Er zijn twee soorten pasvormen van draadloze oordopjes: in-ear en half in-ear. Qua geluid zorgt de fit van de bluetooth oortjes voor een compleet andere ervaring. Waar zit hem het verschil in? En welke oordopjes zijn voor mij geschikt? In-ears of half in-ears? Daar kom je achter in dit artikel.

 

In-ear & half in-ear oordopjes: zo zien ze eruit

Het verschil tussen in ear en half in ear oordpjes zit hem in het gedeelte dat contact maakt met je oor of gehoorgang.

In ears vs. half in ears

In ear oordopjes

In ear oordopjes hebben een siliconen tuutje (ear tip). Dat gedeelte gaat in je gehoorgang. De ear tips van in ear oordopjes zijn buigbaar en flexibel. In ear oordopjes gaan dieper in je oor dan half in ear oordopjes.

Half in ear oordopjes

De half in ear oordopjes (ook wel semi-in ear oordopjes) zijn qua behuizing al zo gemaakt dat ze in je oor passen. Half in ear oordopjes liggen in je oor dicht tegen je gehoorgang. Ze zijn dus harder (bijna altijd plastic) en ze hebben dus niet een extra siliconen opzetstukje dat in je gehoorgang zit.

Mis vooral niet onze 8 best geteste draadloze oordopjes.

Voordelen van in-ear

In ear

Of in ear oordopjes of half in ear oordopjes bij jou passen, heeft te maken met smaak en gewenning. Er zijn wel een aantal voordelen en nadelen te benoemen per soort. Dit zijn een aantal typische eigenschappen van in ear oordopjes. 

  • Meer bass (lage tonen)
  • Minder omgevingsgeluid
  • Gaan dieper in je gehoorgang
  • Zitten iets steviger

En dat maakt in ear oordopjes voor sommigen geschikt en voor anderen minder geschikt:

Geschikter voor:   Ongeschikter voor:
✔️Geluidsfreaks
✔️Liefhebber van veel bass
✔️Concentreren met passive noise cancelling

❌Deelnemen aan het verkeer
❌Je hoort je eigen stem minder goed


De echte geluidsfreak gaat vaak voor in ear bluetooth oortjes omdat die beter de lage tonen begeleiden. Dat komt doordat ze dieper in je oren zitten. De ear tip gaat dieper in je oor en sluit beter af. De lage tonen kunnen daardoor veel beter worden overgebracht. 

Er kan dus minder geluid 'vervliegen' tijdens de overdracht. Datzelfde geldt de andere kant op: van buitenaf komt haast geen geluid je oren binnen als je in ear oordopjes draagt. Dat komt nogmaals doordat de siliconen ear tips zo goed afsluiten. 

Het niet horen van omgevingsgeluid tijdens het dragen van oordopjes noem je passive noise cancelling. Daardoor kun je je goed afsluiten. In ear oordopjes zijn dan ook handig tijdens momenten van concentratie

Fiets, wandel of ren je veel met oordopjes? Besef dan wel dat je niet veel van je omgeving hoort. Dat kan gevaarlijk zijn. Een geluid is namelijk vaak de eerste indicator van gevaar. 

Ook kan bellen moeilijker zijn omdat je jezelf niet goed kunt horen. Dat maakt praten lastiger. Het is vooral even wennen. Oordopjes in hogere prijsklasses (100 euro en hoger) hebben vaak technieken ingebouwd waarmee je je eigen stem versterkt via de microfoon hoort. Dat verhelpt dit probleem. 

Ook kan het enorm helpen om foam ear tips te gebruiken. Dat zijn de opzetstukjes van de oordopjes die in je oor gaan, alleen zijn deze opzetstukjes gemaakt van schuim. Dat zit uiterst comfortabel én zorgt voor wat meer omgevingsgeluid. Dat maakt bellen een stuk makkelijker. 


Voordelen van half in-ear

Half in ear oordopjes

Bij half in ear oordopjes zie je dat het gedeelte dat in je oor gaat van hard plastic is gemaakt. De half in ear oordopjes hangen als het ware in je oor en gaan niet in- maar zitten tijdens het dragen tegen je gehoorgang aan. 

  • Minder bass (lage tonen)
  • Meer omgevingsgeluid
  • Zitten wat losser in je oor

Doordat er bij half in ears niet een siliconen trechtertje je oor in wijst, kan het geluid minder makkelijk je gehoorgang in worden geleid. Met name de lage tonen vervliegen daardoor. Dat is de reden dat bij half in ears iets minder lage tonen te horen zijn. 

Omdat de half in ears met een harde behuizing in je oorschelp liggen, is er nog ruimte voor omgevingsgeluid. Omgevingsgeluid kan in sommige gevallen juist wel handig zijn. Bijvoorbeeld als je aan het bellen bent. In andere gevallen (bijvoorbeeld als je je wilt concentreren) is het juist weer onhandig. Bedenk je dus goed wat het beste bij je past, voordat je oordopjes koopt. 

De half in ear oordopjes liggen in je oor en hebben een wat hardere behuizing. Over het algemeen zitten ze wat minder goed klem dan in ear oordopjes. Als je met oordopjes wilt gaan sporten, kun je dus beter in ear oordopjes kopen in plaats van half in ears. Ook als je naar de sportschool gaat (waar nog al eens opbeurende muziek ten gehore wordt gebracht), kun je beter in ears nemen. Dan hoor je namelijk niets van de muziek in de sportschool en de in ears klemmen zich iets beter vast in je oor.  

Geschikter voor:   Ongeschikter voor:
✔️Deelnemen aan het verkeer
✔️Bellen: je hoort je eigen stem

❌Liefhebbers van lage tonen
❌Concentreren: je hoort omgevings-geluid
❌Stille ruimtes: omgeving vangt geluid op 


Anderen bekeken ook:

Terug naar blog