Oordopjes met noise cancelling groeien in populariteit. En terecht: met draadloze oordopjes met ANC word je niet afgeleid door omgevingsgeluid. Maar een oordop met 'noise cancelling', is geen oordopjes met 'active noise cancelling'. Waar moet je op letten? Wat zijn de beste oordopjes met ANC? Daar kom je nu achter!
In dit artikel
Beste draadloze oordopjes met ANC 2024
Dit zijn de best geteste draadloze oordopjes:
- Jabra Elite 85t (Best geteste oordopjes)
- DunRock Bubble (beste ANC-oortjes tot 100 euro)
- MPOW X3
- SoundPEATS T2 Hybrid (Beste ANC-oortjes rond €50)
- Jabra Elite 75t (De 4e beste met ANC)
- Airpods Pro (Beste Apple oortjes ANC)
Al deze oortjes met ruisonderdrukking in deze review hebben we in onze oren gehad en getest. En alle foto's hebben we zelf gemaakt.
Testresultaten
Tijdens onze oordopjestest staken een aantal oortjes met ANC er met kop en schouder bovenuit. De beste 5 oordopjes geven we daarom een plek in onze toplijst.
Best geteste oortjes met ANC 2024
Dit vinden we op dit moment de allerbeste bluetooth oordopjes met ruisonderdrukking. We houden deze lijst goed bij. Bij een prijswijziging of nieuwe betere oordopjes op de markt dan wijzigen we deze lijst.
1. Jabra Elite 85t
Best geteste ANC | Handige app | Updates voor de beste werking
- Prijs: 190
De Jabra Elite 85t heeft de beste ANC die we tot nu toe getest hebben. Het is verbluffend hoe al je omgevingsgeluid wegvalt als je de ANC-knop indrukt.
Beste noise cancelling oortjes onder 100 euro
De noise cancelling techniek is duur, maar wordt steeds toegankelijker. Eerder waren oortjes met noise cancelling nog rond de 200 euro instapmodel. Inmiddels kun je voor minder dan 100 euro een goede set kopen met ANC.
2. DunRock Bubble
Goede ANC | Prachtig gebalanceerd geluid | Best geteste microfoon
- Prijs: ~90
Dit zijn momenteel de beste draadloze oordopjes van 2024. Maar het zijn ook verreweg de beste oordopjes met noise cancelling onder 100 euro. Ze filteren keurig de lage tonen weg.
Ik mocht ze als tester voor Eardopes zowaar meenemen in het vliegtuig (naar Spanje) en ik moet zeggen: dat was in het vliegtuig écht een verademing.
Eigenlijk hoor je pas in zo'n omgeving hoe goed noise cancelling werkt. Je zet de noise cancelling aan door op de rechter oordop te drukken en "fffffttt": het de ronkende (irritante) motor verdwijnt gewoon. Heerlijk.
Verder vind ik ze qua geluid ook uitstekend. Geen goedkoop subwoofer geluid dat na een uur gaat irriteren, maar echte monitoren: mooie balans tussen sub-bass, bass, mids en hoog. Je hoort de hi-hat en de gitaarsnaar, maar ook de basgitaar en de bass drum.
Een oordop voor de audiofiel, dus. Is alles dan goed aan deze oordoppen? Nou als ik iets negatiefs moet noemen, zou ik het staafje noemen. Maar dat hebben veel duurdere oordopjes ook en je kunt ze er wel lekker aan vastpakken.
De microfoon is ook goed, want de mic heeft een filter (ENC). Pasvorm is ook prima én de oordoppen beschikken over de nieuwe (jawel) bluetooth 5.3.
3. MPOW X3
Mooi vol geluid | Zeer goede mic. | Sterke ANC | degelijke bouw
- Prijs: 69
De MPOW X3 zijn de beste oordopjes met ANC onder de 100 euro. Het geluid is mooi vol en de mic. is boven verwachting. En de ruisonderdrukking werkt goed.
Beste draadloze oortjes met ruisonderdrukking rond 50 euro
4. SoundPEATS T2 Hybrid
Mooi gebalanceerd geluid | Goede mic. | geweldige prijs/kwaliteit met ANC
- Prijs: 59
We hebben de SoundPEATS T2 Hybrid compleet getest en we staan in alle opzichten versteld van de kwaliteit voor deze prijs. De ANC werkt prima en op dit moment is het de goedkoopste optie voor oordopjes met active noise cancelling.
Beste oordopjes met ruisonderdrukking
5. Jabra Elite 75t
Zeer goede pasvorm | Mooi geluid | Flink in prijs gedaald | Heeft ANC sinds update
- Prijs: 130
De Jabra 75t zijn in ear oordopjes met een uitstekende pasvorm. Aan de bediening kunnen alle fabrikanten een voorbeeld nemen: makkelijk vindbare knopjes die je soepel indrukt. Sinds de laatste update hebben deze ooropjes ook nog eens ANC. En dat maakt deze oordopjes een absolute topper.
Beste Apple oordopjes met ANC
Veel mensen zijn dol op de Airpods van Apple. Maar voor welke Airpods met ANC moet je dan gaan?
6. Airpods Pro 2
Zwaar geluid | Goede ANC | Prima pasvorm | Extra functionaliteit voor iPhone
- Prijs: 190
Als je graag oordopjes van Apple wilt, zouden wij voor de Airpods Pro 2 gaan. Want de Airpods Pro 2 zijn in ear oordopjes, hebben ANC én iets beter geluid dan de eerste versie. Daarnaast betaal je voor het strakke design en de extra compatibiliteit met je iPhone.
Bekijk onze volledige review.
Alles over draadloze oordopjes met noise cancelling
Draadloze oordoppen met noise cancelling worden steeds populairder. Maar bij veel oortjes werkt de ANC helemaal niet. Steeds meer wordt het een gimmick die fabrikanten op hun verpakking willen plakken.
💡 Bekijk ook eens de best geteste draadloze oordopjes tot nu toe met én zonder ANC.
Het is nogal een verschil of een oordop noise cancelling, active noise cancelling, adaptive noise cancelling of passive noise cancelling heeft. Die verschillen leggen we graag aan je uit.
Wat is noise cancelling?
Noise cancelling is een techniek waarbij je door geen of minder omgevingsgeluid hoort. Wil je meer uitleg? Bekijk dan onze uitgebreide uitleg over noise cancelling.
Dat is handig als je je wilt concentreren of als je je muziek of podcast beter wilt horen in een rumoerige omgeving. Noise cancelling wordt ook wel ruisonderdrukking genoemd.
Bij ANC vangen microfoontjes aan de buitenkant van de oordop het omgevingsgeluid op. Vervolgens genereert de oordop razendsnel een tegengeluid en speelt dat af in je oor. Daardoor wordt het geluid van buitenaf geneutraliseerd.
Er bestaan verschillende soorten ruisonderdrukking:
- active noise cancelling
- passive noise cancelling
- adaptive noise cancelling
Je moet goed opletten welke vorm van ruisonderdrukking er bij een product vermeld staat. De ene vorm is namelijk een stuk minder betekenisvol dan de andere.
Wat is ANC en noise cancelling?
Active noise cancelling is een techniek in (draadloze) oordopjes waardoor je minder omgevingsgeluid hoort. De techniek is digitaal: het geluid dat via de microfoon van de oordopjes binnenkomt, wordt digitaal geneutraliseerd met een 'tegengeluid' dat wordt afgespeeld in je oor. Vandaar dat het 'active' noise cancelling heet. Meer uitleg nodig? Bekijk onze gehele uitleg.
Wat is passive noise cancelling?
Er bestaat ook passive noise cancelling. In dat geval zorgt puur de ear tip die in je oor gaat dat het omgevingsgeluid niet je oor in komt. Let dus goed op als er op een productpagina 'noise cancelling: ja' staat. Vaak gaat het dan om passive noise cancelling en niet om active ruisonderdrukking. Die laatst genoemde techniek is een stuk duurder.
Passive noise cancelling wordt naar onze mening onderschat. Als je goede oordopjes indoet die goed afsluiten (in ear), dan hoor je al bijna geen omgevingsgeluid meer. Als je dan ook nog eens een zacht muziekje opzet, dan kunnen we je garanderen dat bij de echt goed afsluitende oordopjes je geen omgevingsgeluid meer hoort. Een goed voorbeeld zijn de Eardopes B6 Pro (draadloos) en de OneMelon Waterfall (met draad). Die sluiten dusdanig af, dat je geen omgevingsgeluid meer hoort.
Wat is adaptive noise cancelling
Adaptive noise cancelling is hetzelfde als active noise cancelling. De ene fabrikant noemt ANC 'active noise cancelling' en de andere fabrikant noemt het 'adaptive noise cancelling'. Bij die tweede benaming ligt de focus op het feit dat omgevingsgeluid wél de oordopjes binnenkomt, maar niet je oor binnenkomt.
Hier moet je op letten als je oordopjes met ANC koopt
Bij het kopen van draadloze oortjes met ruisonderdrukking kun je nogal wat foutjes maken. Als er bijvoorbeeld 'noise cancelling' bij een product staat, dan denken mensen vaak dat het gaat om active noise cancelling. Maar je kunt ervan op aan dat als een verkoper een oordop met ANC aanbiedt, hij of zij er alles aan zal doen om duidelijk te maken dat je een oordop met ANC zult krijgen.
Dus zorg dat als je oortjes met ANC wilt, je geen oordopjes koopt waar in de productomschrijving 'noise cancelling' staat.
In ear oordopjes of semi-in ear oordopjes met ANC?
Bij je keuze voor oordopjes met ANC is het belangrijk dat je voor in ear oordopjes gaat en niet voor half in ear oordopjes!
Half in ear oordopjes sluiten niet af in je oor waardoor omgevingsgeluid altijd je oor in kan komen. In ear oordopjes sluiten naadloos af in je oor, waardoor de ANC zijn werk kan doen.
In ear oordopjes
In ear oortjes hebben een siliconen ear tip. De ear tips van in ear bluetooth oortjes gaan dieper in je oor dan half in ear oordopjes.
Half in ear oortjes
De half in ear oordopjes (of semi-in ear oordopjes) hebben een harde behuizing van plastic. Ze sluiten niet af in je gehoorgang. Het bekendste voorbeeld zijn de oortjes van Apple. Maar er zijn genoeg (betere) alternatieven.
Wil je nog meer weten over het verschil tussen in ear en half in ear? Bekijk dat ons artikel over in ear oordopjes en half in ear oordopjes.
Hearthrough en ANC: dit is het verschil
Het tegenovergestelde van ANC is hearthrough. Andere merken noemen het ''transparency mode'.
Bij HearThrough hoor je juist je omgevingsgeluid versterkt in je oor. Dus waar ANC juist een tegengeluid van je omgevingsgeluid genereerd, versterkt de transparency mode juist het geluid in je oor.
Dat is handig als je buiten bent of aan het verkeer deelneemt. Het is dan handig dat je je omgevingsgeluid hoort, omdat het vaak de eerste waarschuwing is voor gevaar.
Ook tijdens het bellen is hearthrough of transparency mode heel handig. Het is namelijk heel vervelend als je aan het bellen (of praten) bent en je kunt je eigen stem niet horen.
Draadloze oordopjes met ANC en multipoint
Multipoint betekent dat draadloze oordopjes via bluetooth met meerdere devices (zoals bijv. telefoon en laptop) kunnen verbinden. De duurdere oortjes hebben vaak dit soort extra features zoals multipoint en ruisonderdrukking.
Dat betekent in de praktijk dat je met je oortjes muziek kunt luisteren via bluetooth op je laptop maar als je gebeld wordt, switcht het signaal naar de bluetooth connectie met je telefoon. Je kunt vervolgens opnemen en met dezelfde oordopjes bellen op je telefoon.
Multipoint is een handige optie die het gebruik van je oordopjes gemakkelijk maken omdat je met meerdere devices in één keer kunt verbinden.
Wist je dat er een makkelijke workaround is waarmee je ongeveer dezelfde functie hebt als multipoint? Als je oordopjes met je telefoon verbindt en Spotify opent op de laptop waarmee je op dat moment aan het werk bent, kun je in Spotify op je computer je gehele Spotify bedienen.
Met andere woorden: als je op je laptop het volgende nummer kiest, switcht je oordop naar het volgende nummer, zonder dat je oordopjes met je laptop zijn verbonden. En als je gebeld wordt op je telefoon, kun je gewoon opnemen en je oordopjes gebruiken tijdens het bellen. Dat zorgt voor een soort multipoint functie, zonder dat je oordoppen multipoint hebben!
Anderen bekeken ook:
- Bekijk al onze blogs over draadloze oordopjes
- Dit zijn de beste 8 draadloze oordopjes ooit
- Dit zijn de beste oordopjes onder 50 euro
- Dit zijn de oordopjes met de beste microfoon
- En bekijk ook onze blog over alternatieven voor de Airpods
- Bekijk ook de 3 beste oordopjes voor het hardlopen
- Bekijk ook de hands on van de Eardopes B6 pro.