Samsung Galaxy Buds3 Pro Review: is de toekomst van Samsung AI of aiaiai?

Samsung Galaxy Buds3 Pro Review: is de toekomst van Samsung AI of aiaiai?

Samsung gooit het met de Samsung Galaxy Buds3 Pro draadloze oordopjes over een geheel andere boeg. Een compleet andere pasvorm (met steeltje) en een futuristisch design. Adaptive ANC, 360-surround geluid, een hoop AI en andere functies. Maar klinkt de toekomst van de Samsung Buds3 Pro als muziek in de oren? Is het "AI, AI, AI" of is het aiaiai? Daar kom je achter in deze review.

Zie hier direct onze conclusie over de Samsung Galaxy Buds 3 Pro:

De Buds 3 Pro zijn zeer goede oordopjes met ANC. Qua geluid doen ze mee met de top (bijv. de Sony WF1000XM5), terwijl de Samsung goedkoper zijn. ANC goed, geluid goed, maar er is een minpunt: geen multipoint. En dat kan eigenlijk niet meer in deze tijd. Want oordopjes die je voor de helft van de prijs van deze Samsung kunt kopen (bijv. de OneMelon Sky) hebben wel multipoint. Maar tóch vinden we de Samsung Buds 3 Pro goed, misschien zelfs zeer goede oordoppen. Check onze review hieronder.

Voor- en nadelen

Dit zijn de voordelen en de nadelen van de Samsung Galaxy Buds3 Pro. Zo kun je direct zien of deze oordopjes voor jou geschikt zijn.

Voordelen Nadelen
✔️ Nieuwe frisse look
✔️ Prima prijs-kwaliteit verhouding
✔️ Topgeluid
✔️ Uitstekende bediening via steeltjes
✔️ Prima ANC
❌ Geen multipoint connectie
❌ AI functies alleen icm Samsung telefoon

Specificaties Samsung Galaxy Buds3 Pro

  • Prijs: ~150,-
  • Codec: AAC, SBC, Samsung Seamless Codec
  • Bluetooth: 5.4
  • Bereik: 10m
  • Batterij doosje: 515 mAh/30 uur (ANC uit)
  • Batterij oordopje: 53 mAh/7 uur (ANC uit)
  • Kabel: USB-C
  • Waterdicht: IP57 (stofbescherming en dompeldicht)

Geluid van de Samsung Galaxy Buds3 Pro

Samsung produceert en verkoopt veel oordopjes. Hun geluid is dan ook gericht op de massa. En de massa wil over het algemeen voller en zwaarder geluid. Dat hoor je bijvoorbeeld goed terug in bas die nadrukkelijk aanwezig is.

Of je nu jaren negentig alternatieve rock muziek, deep house of klassieke filmmuziek luistert, met de Samsung Galaxy Buds3 Pro komt het geluid goed tot zijn recht.

Het geluid is in alle toonhoogten goed en helder hoorbaar. De instrumenten, beats en zangpartijen zijn afzonderlijk van elkaar goed te horen. 

Geluidskwaliteit score: 8

Vergelijken we het geluid met dat van zijn goedkopere broertje Samsung Galaxy Buds3 dan is het geluid van de Pro versie voller, ruimtelijker en helderder.

Maar vergeleken met concurrenten zoals de Sony WF-1000XM5 of Apple Airpods Pro 2 dan is er nog meer ruimte voor verbetering. Bij hun hoor je elk tingeltje, riffje, beat of instrument net wat beter. Maar die zijn dan ook gemiddeld 5 tientjes duurder dan de Samsung Galaxy Buds3 Pro.

Wil je het geluid nog ruimtelijker maken, dan kan je in de Samsung Wear app de optie 360-audio aanzetten. Hierdoor lijkt het of het geluid van meerdere richtingen komt. Daarnaast kan je de 'Hoofd volgen' optie aanzetten waarbij de geluidsrichting wordt aangepast wanneer je je hoofd draait. Deze opties zijn helaas alleen beschikbaar als in combinatie met een apparaat van Samsung.

Draai je je hoofd ten opzichte van de bron van het geluid, dan verandert de geluidsrichting.

Overigens heb ik ook de pasvorm goed getest. Benieuwd hoe ze in m'n oren zitten? Check onze pasvormtest later in deze blog.

We hebben het al even gehad over de Samsung Wear app. Wat kan je daarin nog meer regelen qua geluid van de oordopjes? Nou, je kan er een equalizer terugvinden met 7 geluidsprofielen. Hiervan zijn er 6 vooringesteld. De 7e 'Aangepast' kan je geheel naar eigen smaak aanpassen.

Alle 7 geluidsprofielen op een rijtje.

Dat de Samsung Wear app een aanpasbare equalizer heeft is nieuw. Dat misten we bij de voorgangers van de Samsung Galaxy Buds3 Pro. Dus ook op dit vlak heeft Samsung vooruitgang geboekt.

Microfoon: kun je goed bellen met de Samsung Galaxy Buds3 Pro

Dus het geluid dat we horen is goed. Check! Maar hoe zit het met het geluid wanneer je aan het bellen bent? Ben jij dan ook goed te verstaan?

Oordeel maar zelf. We hebben hieronder een audio opname van het geluid dat de microfoons van de Samsung Galaxy Buds3 Pro opvangen. Onze conclusie is dat je aan de andere kant van de lijn luid en duidelijk te horen bent.

Wat daarbij helpt is het nieuwe design van de Samsung Galaxy Buds3 Pro. Deze hebben nu steeltjes met aan het uiteinde één van de drie microfoons die elke oordopje heeft. Doordat de microfoon aan het uiteinde van het steeltje zit en deze gericht is naar je mond, kan het geluid van je stem beter opgevangen worden.

Op onderstaande afbeelding zie je ook microfoons bovenop de oordopjes. Deze vangen dan weer het omgevingsgeluid op. Met de steeltjes zitten die microfoons verder uit elkaar, waardoor het omgevingsgeluid beter van je stem onderscheiden wordt en weggefilterd kan worden.

Hier zie je mooi de microfoontjes aan de uiteinden van de steeltjes.

Microfoon score: 8,5

Waar ik bij het gebruik van de Samsung Galaxy Buds3 Pro tijdens mijn werk aanloop is dat het geen echte multipoint connectiviteit heeft. Het wisselen tussen mijn laptop en mobiel gaat niet automatisch en ik moet iedere keer handmatig wisselen.

Samsung heeft wel zijn eigen techniek genaamd Auto Switch. Dus gebruik je de oordopjes met een mobiel, tablet of laptop van Samsung, dan kun je probleemloos schakelen tussen de apparaten.  

Maar van oordopjes in de prijsklasse waarin de Samsung Galaxy Buds3 Pro zitten mag je verwachten dat ze multipoint connection hebben. Samsung probeert hiermee iedereen in zijn eigen ecosysteem te krijgen en te behouden. Net zoals Apple dat ook doet. Met als grote verliezer: jij als consument. 

Wil je dit niet, dan zal je met de Samsung Galaxy Buds3 Pro concessies moeten doen of op zoek gaan naar een alternatief die wel multipoint connection heeft. Kijk bijvoorbeeld is naar de OneMelon Sky draadloze oordopjes met ANC noise cancelling en multipoint connectie.

Bluetooth 5.4: wat heb ik er aan?

De Samsung Galaxy Buds3 Pro beschikt over Bluetooth 5.4. En wat betekent dat voor mij horen wij je denken? Nou, hoe hoger de versie hoe beter de werking van Bluetooth. Er zitten in Bluetooth 5.4 weer een aantal verbeteringen ten opzichte van Bluetooth 5.3. Welke?

- Hogere gegevensoverdracht;

- Energiezuiniger voor beide apparaten;

- Groter bereik tussen apparaten;

- Verbeterde audio kwaliteit;

De verschillen tussen Bluetooth 5.3 en 5.4 maken echt een verschil voor hoe goed True Wireless oordopjes presteren. Als je kiest voor gadgets met de nieuwste Bluetooth-versie, kun je rekenen op een betere luisterervaring. En met de constante vooruitgang in technologie wordt dat alleen maar beter!

🎤 Benieuwd naar de oordopjes met de beste microfoon? We maakten een vergelijking met alle geluidsfragmenten.

Pasvorm: Hoe zitten de Samsung Galaxy Buds3 Pro

Samsung staat bekend om zijn bean style ear buds, die niet goed in je oren passen en er snel uitvallen. Maar nu hebben de Samsung Galaxy Buds3 Pro steeltjes. Dus wat voor een effect heeft dat op de pasvorm? 

De steeltjes zorgen ervoor dat de oordopjes beter in je oor blijven zitten, beter uitgebalanceerd zijn en meer houvast bieden. Ook zit de hardware van de oordopjes verwerkt in de steeltjes, waardoor het gedeelte dat in je oor zit minder groot is. Dit zorgt er allemaal voor de de oordopjes beter in je oor zitten én blijven zitten.

Je plaatst de Samsung Galaxy Buds3 Pro in je oor en draait het steeltje richting je mond. Door de in-ear tips zitten de oortjes dan direct stevig in je oor. Veel steviger dan de Samsung Galaxy Buds3 zonder in-ear tips.

De Samsung Galaxy Buds3 Pro met verlichting in de steeltjes. Tja, ik wordt er niet knapper op. 🤷🏼‍♂️

Bij aanschaf van de Samsung Galaxy Buds3 Pro krijg je drie groottes in-ear tips. Small, medium en large. De ear tips zijn siliconen ear tips en zitten prima. Ze sluiten de gehoorgang goed af.

Wil je dat je gehoorgang nog beter afgesloten wordt of wil je nog meer draagcomfort? Overweeg dan deze foam eartips voor de Samsung Galaxy Buds3 Pro. Foam eartips druk je in voordat je ze in je oor plaatst en het foam zet zich in je gehoorgang uit waardoor het nog steviger zit. Daarnaast voelt het prettiger aan.

Pasvorm score: 9

Dat de Samsung Galaxy Buds3 Pro lekker stevig in je oren zitten is handig als je ze bijvoorbeeld tijdens het hardlopen gebruikt.

Ik heb ze getest op de loopband in de sportschool en ze zijn die test met vlag en wimpel geslaagd. Wat dat betreft is het een grote pluspunt ten opzichte van de half in-ear Samsung Galaxy Buds3.

Links de half in-ear Samsung Galaxy Buds3 en rechts de full in-ear Samsung Galaxy Buds3 Pro

 

Als we de pasvorm van de Samsung Galaxy Buds3 of de Samsung Galaxy Buds3 Pro verder onder de loep nemen, kunnen we zeggen dat de Samsung Galaxy Buds3 Pro jou een betere pasvorm bieden. Die zit het lekkerst van de twee en blijft het best in je oor zitten.

Bediening van de oordopjes 

De bediening van de Samsung Galaxy Buds3 Pro is veranderd nu de oordopjes steeltjes hebben. Het is de bedoeling dat je er nu in gaat knijpen. Nou ja knijpen? Ze noemen het zelf pinchen. Je oefent lichte druk uit op de steeltjes wanneer je deze tussen de wijsvinger en duim neemt.

De lichte druk wordt door de steeltjes waargenomen en het aantal keer of de lengte van het pinchen bepaalt de functie die je aanroept. Als je bijvoorbeeld één keer pincht in je linker oordopje pauzeer je de muziek of speel je die weer af. Met twee keer pinchen ga je naar het volgende nummer en met drie keer pinchen naar het vorige nummer.

 Bediening score: 8

Naast pinchen kan je ook vegen. Hiermee verhoog of verlaag je het volume. Dit doe je ook met je wijsvinger en duim. Waarbij je met je duim veegt en je wijsvinger tegendruk biedt.

Doe je dit niet en gebruik je alleen je duim of wijsvinger om te vegen? Dan is de kans groot dat je zo het oortje uit je oor veegt.  

 

Veeg je duim langs het steeltje omhoog of omlaag om volume te regulieren.

Elke keer als je pincht of veegt hoor je een klikgeluid. Het is net alsof je een mechanische knopje indrukt. Daardoor werkt het bijzonder prettig als je het eenmaal onder de knie hebt. 

Hoe werkt de touch control van de Samsung Galaxy Buds3 Pro?

Links Rechts
1x Muziek: Play/Pauze
Bellen: opnemen/ opleggen
Muziek: Play/Pauze
Bellen: opnemen/ opleggen
2x Volgende liedje Volgende liedje
3x Vorige liedje Vorige liedje
4+ sec. Muziek: ANC wisselen
Bellen: oproep weigeren
Muziek: ANC wisselen
Bellen: oproep weigeren

In bovenstaande tabel vind je het overzicht van de bediening voor links als rechts. Helaas kan je in de app deze functies niet te wijzigen of andere functies toevoegen.  

Behalve bij lang ingedrukt houden. Met lang ingedrukt houden kan je in de app kiezen tussen ANC wisselen, de digitale assistent activeren of Spotify openen. En daarbij werkt de digitale assistent alleen maar bij Samsung toestellen.

 

De Galaxy Wear app, die ook gebruikt wordt voor smartwatches en andere Wear apparaten van Samsung, biedt maar weinig functionaliteit. Als je de oordopjes gebruikt met een Samsung apparaat komen daar een paar functies bij. 

Maar bij elkaar genomen is dat nog steeds heel weinig in vergelijking met de app van Sony of Jabra. Wij zouden graag van Samsung een aparte app voor oordopjes zien met meer mogelijkheden. 

Batterij: Hoe lang kan je de oordopjes gebruiken?

De Samsung Galaxy Buds3 Pro oordopjes hebben een batterij van 53 mAh en het oplaaddoosje een batterij van 515 mAh. Samen geven ze jou 37 uur aan luisterplezier. Doe je ANC aan dan is dat 32 uur.

De oortjes zijn op zichzelf goed voor 7 uur luisteren met ANC uit en 6 uur met ANC aan. Dus als je oordopjes leeg zijn kan je deze met het oplaaddoosje ruim vier keer opladen.

Batterij score: 7,5

We weten niet hoe lang het duurt voordat je de oortjes of het oplaaddoosje hebt opgeladen. Maar je wilt ook niet zonder muziek komen te zitten. Want dan breekt er paniek uit!!! 😱

Dan is het handig om te weten hoeveel batterij je oordopjes nog hebben. Daarvoor kan je de Samsung Wear app raadplegen of kijken in Bluetooth instellingen van je telefoon of PC. Zo, dan kun je gelukkig weer rustig adem halen en een oplaadmomentje voor je oordopjes inplannen.

Links batterijpercentage in de Samsung Wear app, rechts in de instellingen van je telefoon.

Maar we zijn wel tevreden met de batterijduur van de Samsung Galaxy Buds3 Pro. Ze gaan wat ons betreft voldoende lang mee.

Met die kanttekening dat de batterij in de oordopjes en oplaaddoosje niet de grootste zijn die er te verkrijgen zijn. Daardoor gaan ze minder lang mee, maar zijn ze wel lekker compact. Tja, je moet toch ergens keuzes maken.

Het oplaaddoosje

Zoals aangegeven is het oplaaddoosje van de Samsung Galaxy Buds3 Pro compact. Dat komt door de beperkte grootte van de batterij van het doosje van 515 mAh.

Vergeleken met het oplaaddoosje van de Jabra Elite Active 8 met 750 mAh batterij is dat een behoorlijk verschil. Maar het oplaaddoosje van de Samsung Galaxy Buds3 Pro steek je makkelijker in je broek- of jaszak.

De 515 mAh oplaaddoosjes is op zichzelf goed voor 30 uur aan afspeeltijd met ANC uit en 26 uur met ANC aan.

Het rechthoekige doosje heeft aan alle kanten sterk afgeronde hoeken. Door het transparant dekseltje zie je de oordopjes in het doosje zitten.

De onderkant van het doosje is afgevlakt waardoor je het makkelijk rechtop kan zetten. Maar omdat het aan de onderkant de USB aansluiting heeft zitten leg je deze eerder op zijn rug.

Het oplaaddoosje kan je draadloos opladen. Dat kan je met een oplader die voldoet aan de Qi-standaard. 

Draadloos opladen met de Qi standaard: Wat betekent dat (voor jou)?

 

Qi spreek je uit als Chi en is Chinees voor levensenergie of levenskracht. Qi is een standaard voor draadloos opladen en is op dit moment de meest gebruikte standaard in de wereld. Het gaat dan om inductieladen met een vermogen tot 15 W.

 

Grote fabrikanten zoals Apple, Samsung, Huawei, Xiaomi, Google, LG, Sony, Nokia en vele andere zijn aangesloten bij het Wireless Power Consortium (WPC). Deze non profit organisatie heeft de Qi standaard ontwikkeld.

 

De kans is groot dat jouw draadloze oplader volgens deze standaard oplaadt en dat je de meeste apparaten die draadloos opladen hebben, daarmee kan opladen.

 

Naast de USB-aansluiting aan de onderkant van het oplaaddoosje zit ook de knop om de Samsung Galaxy Buds3 Pro in koppelmodus te zetten. Op deze manier kan je de oordopjes via Bluetooth verbinden aan je apparaat.

Op de voorzijde van het oplaaddoosje zit een LED lampje. Deze laat zien hoeveel batterij het oplaaddoosje nog heeft of geeft andere informatie:

  • Groen: meer dan 60% batterij;
  • Geel: Tussen de 30% en 60% batterij;
  • Rood: Minder dan 30% batterij of aan het opladen;
  • Rood knipperend: Minder dan 10% batterij;
  • Blauw: Firmware aan het updaten;
  • Blauw knipperend: Bluetooth koppel modus.

ANC: Hoe goed is de noise cancelling?

Natuurlijk mag ANC niet op de Samsung Galaxy Buds3 Pro ontbreken aangezien de half in-ear Samsung Galaxy Buds3 ook ANC heeft. Maar er is wel een wezenlijk verschil in ANC tussen beide oordopjes.

Benieuwd wat noise cancelling is? Bekijk onze uitleg over ANC.

De Samsung Galaxy Buds3 zijn half in-ear oordopjes waarbij ANC nauwelijks waar te nemen is. De Samsung Galaxy Buds3 Pro daarentegen heeft met zijn siliconen in-ear tips al een veel betere afsluiting van de gehoorgang. En dat komt ANC ten goede.

De Samsung Galaxy Buds3 Pro oordopjes hebben 4 standen:

  • ANC;
  • Omgevingsgeluid;
  • Aanpasbaar;
  • Uit.

Bij de stand Uit kun je besparen op het stroomverbruik. De overige standen vragen meer stroom.

Doe je de oordopjes in en zet je ANC aan, dan wordt omgevingsgeluid sterk verminderd. Dat komt doordat de microfoons het omgevingsgeluid oppikken en neutraliseren.

De Samsung Galaxy Buds3 Pro zijn in het zilver en wit beschikbaar.

Maar elke fabrikant zet tegenwoordig "ANC" op de verpakking. Alleen hoeveel omgevingsgeluid er alsnog bij je binnenkomt: dat verschilt enorm per model en fabrikant.

Is ANC voor jou echt superbelangrijk? Dan vraag je je af of de Samsung Buds3 Pro de beste oordopjes voor je zijn. Eén ding is zeker: als je kiest tussen deze 2 versies van Samsung (de Buds3 Pro en de Buds3), ga dan 100% voor de Buds3 Pro als ANC heel belangrijk voor je is.

ANC score: 8

Als je één oordopje in je oor doet en goed luistert hoor je een zachte ruis. Doe je ze allebei in, dan lijkt het of je in een geluidloze bubbel zit. De mate van ANC kan je zelf instellen.

Wordt bij de Samsung Galaxy Buds3 Pro alle omgevingsgeluid weggefilterd? Nee, het dempt een heleboel geluid, maar soms dringen hoge geluiden door zoals bepaalde stemmen of piepende remmen. 

Wil je wel weten wat er om je heen gebeurt, zet je Omgevingsgeluid aan. De microfoons pikken de geluiden om je heen op en geven deze versterkt aan je door. Je kunt de mate van omgevingsgeluid nog instellen.

Je kunt ook kiezen voor een combinatie van de voorgaande twee standen. Namelijk Aangepast, waarbij van ANC naar omgevingsgeluid wordt gewisseld wanneer er door de microfoons sirenes of stemmen wordt waargenomen, of tijdens het bellen.

Sowieso kan je ervoor kiezen of je bij stemmen of sirenes van ANC naar omgevingsgeluid wilt overschakelen.

We zijn tevreden over de ANC van de Samsung Galaxy Buds3 Pro. Maar het kan beter. De omgevingsgeluiden worden goed weggefilterd als we ANC aan hebben staan. Maar soms is er toch nog omgevingsgeluid te horen.

Aan de andere kant worden de omgevingsgeluiden juist goed doorgegeven wanneer we kiezen voor de optie Omgevingsgeluid.

Wat dat betreft is er voor de Samsung Galaxy Buds3 Pro veel naar eigen wens te regelen in de app. Wat dat betreft scoort de Pro versie vele malen beter dan de half in-ear Samsung Galaxy Buds3 en is zijn meerprijs wat ons betreft meer dan waard.

AI in de Samsung Galaxy Buds3-serie

We hebben jullie al eerder vermeld in de review van de Sony WF-1000XM5 dat AI zijn intrede heeft gedaan in de wereld van de oordopjes. Ook de nieuwste oordopjes van Samsung beschikken over AI. Wat betekent AI voor jou als luisteraar?

Nou dat is ten eerste geheel afhankelijk van het apparaat waarop je de oordopjes gebruikt. Want deze functie is beschikbaar op een beperkt aantal Samsung-apparaten.

AI op de Samsung Galaxy Buds3-serie analyseert jouw oorvorm, gebruiksgewoonten en het geluid dat door alle microfoons wordt opgenomen. Aan de hand van die gegevens past Galaxy AI het geluid aan voor een voor jou optimale luisterervaring.

Daarnaast zal AI jouw geluid aanpassen op de omgevingsgeluiden op dat moment. Wandel je op straat met verkeersgeluiden? Dan zorgt AI ervoor dat je omgevingsgeluiden hoort voor jouw veiligheid. Maar als je bijvoorbeeld op een locatie staat met bouwgeluiden, dan kan AI ervoor zorgen dat ANC zijn werk doet om deze geluiden buiten te sluiten. Bij andere oordopjes wordt deze functie Adaptive ANC genoemd.

Conclusie: zijn de Samsung Galaxy Buds3 Pro goed?

Beoordeling
Geluid 8
Microfoon 8,5
Pasvorm 9
Bediening 8
Batterij 7,5
ANC 8

Wanneer we de bovenstaande cijferlijst bekijken zien we dat we met de Samsung Galaxy Buds3 Pro een toppertje in handen hebben. Euh, in de oren bedoelen we natuurlijk! 😂

Daarmee is de prijs/kwaliteit verhouding uitstekend. Want wat ons betreft kunnen de Samsung Galaxy Buds3 Pro zich meten aan high-end oordopjes zoals de Sony WF-1000XM5 die ook nog eens duurder zijn.

Waar blinken de Samsung Galaxy Buds3 Pro in uit? Ze hebben een uitstekende pasvorm en goed geluid en voldoende ANC. Ook de bediening via de steeltjes werkt erg prettig.

Maar het is niet al goud wat blinkt. Er zijn een paar minpunten. En dat heeft te maken met het ecosysteem waar Samsung graag van wilt dat je die omarmt. Bijvoorbeeld multipoint connection missen we op deze oordopjes. Samsung heeft weliswaar zijn eigen variant, maar dat werkt alleen in combinatie met andere Samsung apparaten.

Zo zijn er meer kenmerken zoals bepaalde codecs en AI-functionaliteiten die alleen werken op de recentste en duurste Samsung smartphones en tablets. En dat vinden wij doodzonde!


Alternatieven

Hier komen suggesties voor alternatieven.


Bedankt!

Leuk dat je deze review van Eardopes over de Samsung Galaxy Buds3 Pro hebt gelezen. Hopelijk hebben we je goed kunnen informeren.


Anderen bekeken ook:

Terug naar blog