Sony WF-1000XM5 review - Na 7 maanden testen is dit ons oordeel

Sony WF-1000XM5 review - Na 7 maanden testen is dit ons oordeel

De Sony WF-1000XM5 de nieuwste oordoppen van Sony. ANC, multipoint en andere fancy features: alles zit erop en eraan. Het enige dat de ze nog niet hebben is: ons oordeel! Hoog tijd dat wij ze tegen ons kritische oor houden. We laten je precies weten of dit een oordop voor jou is, of juist niet. Check onze test.

Voor- en nadelen

Dit zijn de voordelen en de nadelen van de Sony WF-1000XM5. Zo kun je direct zien of deze oordopjes voor jou geschikt zijn.

Voordelen Nadelen
✔️ Uitstekend geluid ❌ Niet mega waterdicht (IPX4)
✔️ Eenvoudige touch control ❌ Prijskaartje
✔️ Zeer comfortabel
✔️ Multipoint connection
✔️ ANC

Specificaties Sony WF-1000XM5

  • Prijs: ~250
  • Chipsets: V2 en QN2e
  • Codec: SBC, ACC, LDAC, LC3
  • Bluetooth: 5.3
  • Bandbreedte: 20 Hz - 20000 Hz
  • Bereik: 10m
  • Batterij doosje: 500 mAh (16 uur)
  • Batterij oordop:
  • bij muziek afspelen 8 uur met ANC/12 uur zonder ANC
    • bij continu communicatie 6 uur
    • met ANC/7 uur zonder ANC
  • Kabel: Usb C
  • Waterdicht: IPX4

Is het geen oordopje om te zien? Prachtig design.  

Geluidskwaliteit van de Sony WF-1000XM5

Ik zal je in deze review niet aan het lijntje houden. De oordopjes zijn immers draadloos. Het geluid van de Sony WF-1000XM5 oordopjes is prima in orde.

Mooi, vol en ruimtelijk geluid. Van laag tot hoog (en vergeet de middentonen niet): alles is mooi aanwezig. Als ik ze in één woord moet omschrijven, dan kies ik het woord 'zwaar'. En dan bedoel ik: laag is wat overheersend. Het hangt wel allemaal weer af van je persoonlijke pasvorm én natuurlijk van de app-instellingen, waar we het later over hebben. 

Een ding is zeker: je kunt alle tonen onderscheiden. Precies wat je wilt, bij een oordop in deze prijsklasse. Want dat is niet bij alle oordopjes het geval.

Ben je iemand die 'gewoon goede oordopjes wil', dan zal je dit alles niet zo merken. Dan zijn oordoppen tot 50 euro prima oordoppen. Maar ben je een fijnproever? Dan wil je elk instrument, tingeltje, rifje of beat goed kunnen onderscheiden. En deze Sony bieden dat.

En als je je heil zoekt in een beduidend goedkopere prijsklasse, dan hoor je vaak dat de verschillende tonen niet goed te onderscheiden zijn. Hoewel er ook uitzonderingen zijn. Bijvoorbeeld de DunRock Bubble.  

Kortom, om jouw vraag te beantwoorden: "Zijn ze goed?" (Ik hoor het je gewoon vragen). Ja, ze zijn goed. Ze kunnen mee in de kwaliteit van de Airpods Pro 2, Bose QuietComfort Ultra. En ook met de high end afdeling van Jabra. 

Ook interessant vind ik, dat de verhoudingen keurig gelijk blijven als je het volume omhoog, of naar beneden schroeft. In héél laag volume, hoor je nog altijd elke toon en die is dan ook nog altijd goed te onderscheiden. En hetzelfde geldt voor hoog volume. En dat hoor je niet vaak (woordgrapje).

Geluidskwaliteit score: 9

Dan de Sony Headphones app. Want je maakt gebruik van de Sony Headphones app. 

Want koop je de WF-1000XM5, dan kan je gerust de App van Sony gebruiken. En je kunt de app downloaden in de Google Play store en in de App store. En wat krijg je bij de app?

  • Een equalizer
  • Controle over alle functies
    • ANC
    • transparency mode
    • in ear sensor
  • Batterij check
  • Updates

Een equalizer om het geluid naar eigen smaak handmatig aan te passen. Je kunt zelf aan de knoppen draaien met een equalizer, of je kan presets instellen. En die hebben altijd zo'n heerlijk slechte vertaling. Kies bijvoorbeeld voor: Stem, Levendig of Spraak en je hoort het geluid veranderen.

Zie hier het hele rijtje met presets in de app: Levendig; Enthousiast; Aangenaam; Ontspannen; Stem; Treble verhogen; Bas; verhogen; Spraak; Manueel; Custom 1; Custom 2; Uit.

Overigens is het hebben van een app niet langer iets dat alleen voor de duurste oordopjes is weggelegd. Ook bij oordoppen van onder de 100 euro, kun je tegenwoordig alles zelf regelen in een app. Neem bijvoorbeeld de DunRock Bubble.

Overigens: met de Sony app, kun je ook een soort testje doen. Je hoort dan vijf geluidsprofielen en je kiest steeds de beste. En dat is noob-proof methode om je het beste geluid te geven. Maar wij zijn uiteraard geen noobs. Wij willen zelf aan de knoppen draaien.

En dat is prima in orde bij Sony. Sterker nog: waar we bij de Samsung Buds Pro review irritatie hadden omdat we te weinig personalisatie hadden, heeft de Sony juist zó veel opties, dat de opties niet altijd makkelijk te vinden zijn. "Tja, het is bij Eardopes ook nóóit goed, he?" Ik snap het. Dat klinkt misschien zo. Maar nu je ons toch dwingt om een keuze te maken: wij gaan dan voor de Sony aanpak. Lekker veel opties in de app en dus de vrijheid om het precies zo in te stellen zoals je wilt. 

Sony spaart jouw oortjes

Sony heeft een functie in de app waarmee je je gehoor spaart. Wat? Ja, je hoort me goed (nog wel). En dat wil je graag zo houden. In de app wordt je reëele geluidsniveau getoond. In de app noemen ze het geluidsdruk, maar dat is denk ik weer een typisch voorbeeld van een ongehoord slechte vertaling.

Maar dat reële geluidsniveau laat je dus zien hoeveel dB je nu werkelijk in je oor hoort. Ongeacht het volumeniveau op je apparaat. Wel tof! Want die info is belangrijk om te weten, omdat langdurig luisteren naar luide muziek negatieve en blijvende gevolgen kan hebben op je gehoor.

Alle woordspelingen op een stokkie: ook bij Eardopes zien we de verantwoordelijkheid om te waken over het gehoor van de bevolking. We moeten écht zuinig zijn op onze oortjes. Want je kunt je oortjes alleen maar verpesten en niet weer genezen of verbeteren. Of we moeten ook instappen in de markt van gehoorapparaten, maar dat is een pervers belang dat aan alle kanten stinkt en tja, naar perverse belangen hebben wij nooit oren. Oke, genoeg woordgrapjes nu. 


Zo ziet het eruit in de app: je ziet gewoon hoeveel dB er werkelijk in je oor komt.


Links: Overzicht voor hoe lang welke geluidsdruk toelaatbaar is voordat er gehoorbeschadiging optreedt. Rechts: Overzicht van je eigen gebruik voor wat betreft de geluidstoelating en de optie om de Veilige volumeregeling in of uit te schakelen.

In de Sony Headphones app kan je veel regelen. Heul veul.. Maar bij de Sony WF-1000XM5 heb je zoveel opties, dat het soms zoeken is naar de functie die je nodig hebt. Wat ons betreft mag Sony een nieuwe UX-designer inhuren. Hou hetzelfde aantal functies, maar zorg dat het allemaal wat beter vindbaar wordt. Intuïtiever noem je dat met een moeilijk woord. Gelukkig kijkt Sony altijd mee met onze reviews, dus dat komt vast goed.

Wel moet gezegd worden: qua app doet Sony het beter dan Samsung. Bij Samsung lukte het bij de Buds Pro nog niet om de equalizer zelf helemaal aan te passen. Wel met presets, maar niet zelf aan de knoppen draaien. Dus dat is voor Sony wel een opsteker.

Microfoon: kun je goed bellen met de Sony WF-1000XM5?

Maar dan! Je wordt gebeld. En je hebt de Sony WF-1000XM5 in. Ben je te verstaan als je nu opneemt? Of kan je ze beter uit doen?


We hebben de microfoon volledig getest. Tijdens online meetings, maar ook tijdens gewoon bellen. En mijn conclusie is: de microfoon is top.

Mulitpoint is overigens voor bellen een topcombi. Je verbindt je oordopjes met je laptop én met je telefoon en je oordopjes prioriteren zelf wanneer welk device moet worden gekoppeld. Handig. En bekijk de hele uitleg, als je daar meer van wilt weten. 

Het verbinden van de oordopjes met je mobiel en laptop gaat makkelijk en snel. De Sony WF-1000XM5 beschikt dan ook over multipoint connection, waardoor je de oordopjes met meerdere apparaten kan verbinden.

Microfoon score: 8

De Sony WF-1000XM5 oordopjes hebben 6 microfoons. Dat zijn er 3 per oordop. Eén meer dan de voorganger. Is dat allemaal om mee te bellen? Nee.

  • 2 microfoons voor ANC, transparency mode etc.
  • 2 microfoons voor ENC
  • microfoons voor bellen

Een zestal microfoons, dus. Man, ik weet nog dat de derde microfoon zijn intrede deed in de wereld van oordoppen. "Totaal overbodig," werd toen gezegd. En nu zitten we op 6 microfoons. Zo zie je maar: zo snel kan het gaan. 

Ben jij dus iemand die altijd iets belangrijks te vertellen heeft? Dan kun je jouw gesprekspartners helpen door deze Sony WF1000XM5 te kopen. Want hoe je je mond ook beweegt: je bent te verstaan. Ook in online meetings.

De oordop is dus helemaal lekgeprikt met openingen voor de microfoons. Maar zijn de oordoppen dan nog wel waterdicht? Ja en nee. Minder waterdicht dan sommige andere oordoppen. Deze Sony oortjes kunnen tegen spatjes water van boven en vanaf de zijkant.

Moet je dus in paniek raken als je met Puck in het bos loopt en er komt een wolkje over? Nee hoor. Daar kunnen ze wel tegen. Alleen droog ze wel af voor je ze in de oplaadcase doet. Dat moet bij alle oordopjes.

 

🎤 Benieuwd naar de oordopjes met de beste microfoon? We maakten een vergelijking met alle geluidsfragmenten.  

Pasvorm: Hoe zitten de Sony WF-1000XM5?

De Sony WF-1000XM5 hebben standaard foam eartips. Niet de siliconen eartips die je normaal gewend bent. 

En wij weten alles van foam eartips. Sterker nog: we verkopen foam eartips van foamigo die speciaal zijn gemaakt voor de Sony1000XM5.  

Sony verkiest dus foam boven siliconen eartips. En dat is een interessante keuze. Er is momenteel geen andere fabrikant die dat ook doet.

Wat is het effect van foam op je pasvorm? Nou, memory foam is zachter en past zich makkelijker aan aan de vorm van je gehoorgang. Beter dus voor jou als oordopjes vaak uitvallen of niet lekker zitten. Maar goed, dat is slechts een deel van de pasvorm. Het grootste deel van de pasvorm (letterlijk en figuurlijk) zit hem in de behuizing. En het interessante aan die behuizing is, dat het aan twee kanten moet passen. Technisch als ergonomisch.

Wat ik daarmee bedoel? Nou, qua techniek moeten alle onderdelen (en zeker bij high end oordoppen) maar net in de behuizing van de oordop passen. En ergonomisch gezien, moet een oordop maar net in de oorschelp passen. Waarbij het techische aspect altijd exact hetzelfde is en de gehoorgang altijd anders is. Zie je hoe het een technisch hoogstandje is?

Kortom: foam zit zachter en lekkerder, siliconen sluit beter af. Foam is iets luchtiger. Over het algemeen is siliconen dus beter in combinatie met ANC. Want je kunt je voorstellen dat een luchtig foam eartipje voor de ANC is als dwijlen met de kraan open. Maar daar heeft Sony iets op bedacht. Namelijk: ze hebben het oppervlak afgebrand, zodat er minder geluid door de foam heen komt. En dat zorgt dat de ANC prima werkt met de foam. Chapeau, Seauny!

Foam eartips vervangen?

Nog zo’n handige functie in de Sony app. Met deze functie meet je of de luchtdichtheid van je foam eartips nog voldoende zijn. Dan weet je of je nieuw moet kopen. In deze functie kan je ook de verschillende maten met elkaar vergelijken en zo bepalen welke maat voor jou het meest geschikt is.

Overigens is het wel belangrijk dat je voor een maatje te groot gaat bij foam. In elk geval beter dan een maatje te klein. Foam moet een beetje klemmen in je oor.

Pasvorm score: 8,5

Wist je overigens dat bij dit soort foam maar één techniek het beste is om de oordopjes in te doen? Sterker nog: ze kunnen de ervaring maken of breken. Je moet namelijk:

  1. de foam eartips een klein beetje in knijpen;
  2. de oordopjes in je oor doen;
  3. de oordopjes even in positie in je oor houden tot de foam weer is uitgerekt
  4. en dan loslaten

Dan zitten ze goed.


We nemen het beoordelen van oordopjes uiterst serieus. Dat is wel van mijn gezicht af te lezen toch?

Dan mijn eindoordop over de pasvorm. Ik bedoel: eindoordeel. Zitten ze goed? Ja, ze zitten goed. Ik heb ze veel gebruikt en gedragen en mijn ervaring is dat de Sony WF-1000XM5 oordopjes goed blijven zitten en lekker zitten. Precies wat je wil van een oordop. 

Zijn ze echt geschikt voor het kleine oortje? Nee, dat denk ik niet. Dan kan je beter andere oordopjes kopen.

ANC: Hoe goed is de noise cancelling?

Volgens Sony beschikt de Sony WF-1000XM5 over de beste Noise Cancelling. Maarja, dat klinkt als: Wij van WC-eend adviseren WC-eend. Zo kennen we er nog wel een paar. Dus dat hebben we eens goed getest.

Maar eerst even je geheugen opfrissen over wat noise cancelling is? Bekijk onze uitleg over ANC.

De benaming Ruisonderdrukking in de app is bijzonder aangezien er ruis wordt geproduceerd om het omgevingsgeluid te onderdrukken.

Dus ANC is de techniek waarbij omgevingsgeluid met een tegengeluid (ruis) wordt weggefilterd. En de Sony WF-1000XM5 filtert dat externe geluid weg over een grote bandbreedte. Van lage tot hoge frequenties. Dat doen ze met behulp van hun eigen geproduceerde processoren, een dubbele feedbackmicrofoon en geluidsisolerende eartips.

De Sony WF-1000XM5 heeft 3 standen. ANC, Omgevingsgeluid en Uit. En met de Uit stand kan je flink besparen op het stroomverbruik.

Dus we doen de oordopjes in en zetten de stand ANC aan. Wat horen we dan? Ruis. Dat is het tegengeluid dat geproduceerd wordt. We horen dan nog wel wat omgevingsgeluiden. Zetten we daarna muziek aan, dan horen we vrijwel geen omgevingsgeluiden meer.

Bij Omgevingsgeluid wordt het omgevingsgeluid door de microfoons opgepikt en iets versterkt doorgegeven waardoor je ze beter hoort. Zo kan je alert blijven als je de oordopjes gebruikt in het verkeer. Je kan de sterkte hiervan handmatig regelen en ook nog aangeven of je het geluid van stemmen wel doorgeven.

Dus wat vinden wij nou van de ANC van de Sony WF-1000XM5 oordopjes? Uitstekend! De oordopjes zijn in staat om omgevingsgeluiden weg te filteren, zodat je je volledig kan concentreren op je muziek of telefoongesprek.

sdgsdgsdgds

AI doet zijn intrede

We horen niet anders van AI om ons heen. AI zus, AI zo. Hallo??!!! Niemand ooit gehoord van Skynet? Sarah Connor? Judgement Day??? Ach laat ook maar zitten…

Anyway, ook in de wereld van de oordopjes is AI nu doorgedrongen. Bij de Sony WF-1000XM5 in de vorm van de functie Adaptieve geluidsregeling.

Deze functie detecteert waar je bent en wat je doet. Ben je aan het lopen of zit je? Loop je buiten in de natuur of in een drukke winkelstraat? Ben je thuis of op het werk? Met behulp van AI leert de Adaptieve geluidsregeling je gedrag en de locaties waar je regelmatig komt en past het omgevingsgeluid hierop aan voor de voor jou beste geluidservaring. In deze functie kan je ook zelf kiezen bij welke actie je ANC of Omgevingsgeluid wilt gebruiken. De functie onthoud dan in welke omgeving je welke modus wilt horen.

De ANC van de Sony WF-1000XM5 is vergelijkbaar met die van andere high-end oordopjes op de markt, zoals de Apple AirPods Pro 2 en de Bose QuietComfort Ultra Earbuds.

Wat wij ook bijzonder fijn vinden is dat de ANC van de Sony WF-1000XM5 aan te passen is. Dat je zelf kan bepalen hoeveel omgevingsgeluid je wil horen. Handig als je bijvoorbeeld in het verkeer bent en je toch een beetje omgevingsgeluid wil horen voor je eigen veiligheid.

ANC score: 9,5

Kort samengevat zijn we erg tevreden over wat de Sony WF-1000XM5 te bieden heeft op het gebied van ANC. Maar ik had dan ook niet minder verwacht aangezien de reputatie die deze oordopjes serie heeft en de prijs die je ervoor betaalt.

Bediening van de oordopjes

De bediening van de Sony WF-1000XM5 oordopjes gaat met touch bediening en dat werkt prima. Zo is het mogelijk het geluid harder of zachter te zetten, de muziek te pauzeren of een ander nummer op te zetten en telefoongesprekken op te nemen of te beëindigen.

Het enige dat je hiervoor hoeft te doen is op de oordopjes te tikken. In de Sony Headphones app is het mogelijk om verschillende instellingen te regelen. Zo kan je per oordopje een aantal functies aanpassen, bijvoorbeeld door op je rechteroor dopje te tikken, de Active Noise Cancelling aan of uit te zetten of door op je linkeroor dopje te tikken het volume te verhogen. Het is mogelijk de bediening van de touchknoppen naar eigen wens in te stellen.

Bediening score: 8,5

Het enige nadeel wat we kunnen vinden is dat de oordopjes erg gevoelig zijn. Bij het uitdoen of indoen van de oordopjes raken we ze per ongeluk aan en dat zorgt ervoor dat bijvoorbeeld het nummer gepauzeerd wordt of dat de ANC aangezet wordt. Gelukkig is de bediening eenvoudig en is het zo weer opgelost.

Hoe werkt de touch control van de Sony WF-1000XM5?

Links Rechts
1x tikken Ruisonderdrukking/ omgevingsgeluid Muziek: pauze/play
2x tikken Muziek: Spotify aanbeveling afspelen
Bellen: opnemen/ ophangen
Muziek: volgende muzieknummer
Bellen: opnemen/ ophangen
3x tikken Niets toegewezen Muziek: vorig muzieknummer
Ingedrukt houden Snelle aandacht
Bellen: gesprek weigeren
Audio invoer
Bellen: gesprek weigeren
Herhaald tikken Volume verlagen Volume verhogen

Ook zijn de Sony WF-1000XM5 oordopjes voorzien van In-ear Detection. Dus wanneer je muziek afspeelt en één oordopje uit je oor haalt, wordt de muziek gepauzeerd. Dit is uiteraard ook uit te schakelen zodat de muziek doorspeelt.

En word je nou helemaal getikt van dat getik? Word dan op je wenken bediend! Je kunt namelijk door te knikken of schudden je oordopjes bedienen. Je kan met het knikken van je hoofd of schudden van je hoofd bijvoorbeeld binnenkomende gesprekken accepteren of weigeren.

In de app kan je even een testje doen of het bedienen via hoofdgebaren goed werkt. Handig en heel tof dat Sony dit doet!

Oplaaddoosje (of oplaaddoos?)

Het oplaaddoosje van de Sony WF-1000XM5 is iets kleiner dan zijn voorganger (de XM4). Dat is ook niet zo gek, want de nieuwe oordopjes zijn maar liefst 25% kleiner en 20% lichter. Gelukkig heeft deze verkleining nauwelijks invloed gehad op de batterijcapaciteit van het doosje.

Met een batterij van 500mAh biedt het oplaaddoosje van de Sony WF-1000XM5 je maar liefst 16 uur aan luisterplezier. En ja hoor, je kunt het doosje draadloos opladen met elke Qi-compatibele oplader. Super handig!


Het Sony WF-1000XM5 oplaaddoosje op de draadloze oplader.

Het doosje zelf heeft een rechthoekige vorm met lekker afgeronde hoeken. Aan de voorkant, onder de deksel, zit een subtiel LED-lampje dat je vertelt hoe het met de batterij staat. Nieuw is het knopje naast de USB-aansluiting aan de achterkant, waarmee je de oordopjes direct in koppelmodus zet. Handig!

Het doosje heeft een fijne soft touch buitenkant die prettig aanvoelt in je hand. Het goudkleurige logo op de deksel maakt het geheel helemaal af en geeft het doosje die luxe uitstraling die je van deze premium oordopjes verwacht.

Kortom, het oplaaddoosje van de Sony WF-1000XM5 ziet er niet alleen mooi uit, maar is ook nog eens praktisch. Dankzij zijn compacte formaat glijdt hij zo in en uit je broekzak. Prima doosje. 

Batterij: hoe lang gaan ze mee?

De Sony WF-1000XM5 oordopjes hebben een uitstekende batterijduur. Bij gebruik van ANC gaan de oordopjes zo’n 8 uur mee. Zonder ANC is dat 12 uur. Dit is vergelijkbaar met andere high-end oordopjes op de markt, zoals de Apple AirPods Pro 2 en de Bose QuietComfort Ultra Earbuds.

Het oplaaddoosje zorgt ervoor dat je de oordopjes in totaal 2 keer volledig kan opladen voordat het doosje zelf weer opgeladen moet worden. Dit betekent dat je in totaal zo’n 24 uur luisterplezier hebt met ANC en 36 uur zonder ANC. Dit is ruim voldoende voor een lange vlucht of een drukke werkdag.

Batterij score: 9

Wat ook fijn is, is dat de oordopjes snel opgeladen kunnen worden. Zo kan je na slechts 5 minuten opladen weer 1 uur luisteren. Dit is handig als je even snel je oordopjes wil opladen voordat je de deur uitgaat.

Conclusie: ons eindoordeel

De Sony WF-1000XM5 oordopjes zijn een uitstekende keuze voor iedereen die op zoek is naar high-end oordopjes met een uitstekende geluidskwaliteit, comfort en ANC. De oordopjes zijn vergelijkbaar met andere high-end oordopjes op de markt, zoals de Apple AirPods Pro 2 en de Bose QuietComfort Ultra Earbuds.

 

De voordelen van de Sony WF-1000XM5 oordopjes zijn onder andere de prima geluidskwaliteit, het comfort, de ANC en de lange batterijduur. De nadelen zijn onder andere de prijs en de IPX4 rating.

Alternatieven

    • Apple AirPods Pro 2
    • Bose QuietComfort Ultra Earbuds
    • Sennheiser Momentum True Wireless 3
    • Jabra Elite 85t
Terug naar blog