In deze Samsung Galaxy Buds Pro review testen we hoe goed het geluid, de ANC en de microfoon van de Buds Pro zijn. Zijn ze het kopen waard? Je komt erachter in deze test.
In dit artikel
Voor- en nadelen
Dit zijn de voordelen en de nadelen van de Samsung Galaxy Buds Pro. Zo kun je direct zien of deze oordopjes voor jou geschikt zijn.
Voordelen | Nadelen |
✔️ Goede ANC | ❌Geluid kan beter |
Specificaties Samsung Galaxy Buds Pro
- Prijs: ~100
- Chipset: BCM 43015
- Codec: onebekend
- Bluetooth: 5.1
- Bereik: 10m
- Batterij doosje: 472mAh
- Batterij oordopje: 61 mAh
- Kabel: usb-c
- Waterdicht: ipx 7
Waar test je een set draadloze oordopjes met noise cancelling beter dan op reis en in het vliegtuig? Nergens! Daarom heb ik deze set 3 weken lang getest toen ik op reis was in Colombia. Bekijk al mijn conclusies in deze review.
En een kleine spoiler: de ANC is ruim voldoende en biedt uitkomst in het vliegtuig. Is het geluid en de microfoon ook zo goed? Je komt erachter in deze review!
Geluid van de Samsung Galaxy Buds Pro
Het geluid van de Buds Pro is wat zwaarder dan de Buds 2. Het valt met name op dat de lagere tonen meer naar voren komen. Daar moet je van houden. Het geeft wat mij betreft een goed diep geluid.
De middentonen blijven een klein beetje weg. Het geluid wordt er wat blikkerig van. Met name stemgeluiden en zang blijft een beetje weg.
Geluidskwaliteit score: 7-
De hoge tonen vallen worden na een tijdje een beetje fel. De Buds Pro kunnen de écht hoge tonen niet goed aan. Het wordt schel. Denk aan de 's' en de 'k' toon in zang. Je hoort het niet juist. Het lijkt of het definitie mist.
En tóch slaagt Samsung erin om een professioneel ogend geluid te creëren. Het is ietwat gekunsteld, maar het is er wel. En dat komt met name door de aanwezige bas en mid zware tonen die wel goed zijn.
Een giga verbetering zou het zijn als Samsung in de app 'Galaxy Wearable' een fatsoenlijke equalizer zou plaatsen. Maar er zit nu alleen een equalizer in de app waarbij je niet zelf aan de knoppen kon draaien.
(Leuk om ze eens naast elkaar te zien: de Buds2 en de Buds Pro)
En dat is overigens een groot nadeel van Samsung oordopjes op dit moment. Waarom kan ik niet écht zelf bepalen hoe ik naar mijn oordopjes luister?
Bekijk ook eens onze top lijst met oordopjes ooit. Daar zitten oordopjes bij die beter klinken dan de Samsung Buds Pro. Overigens zijn op andere vlakken de Buds Pro weer uitmuntend. En dat lees je verder in deze review. Een kleine spoiler: de ANC.
Zie in het onderstaande plaatje dat we maakten een paar screenshots in de app. Links het hoofdmenu, midden de optie van de 'equalizer', rechts de teleurstelling van de equalizer.
Kortom: de app had ook nog kunnen bijdragen aan iets beter geluid. Hopelijk komt Samsung nog met een update zodat er een normale equalizer in de app komt. In dat geval zullen we een iets hogere beoordeling geven aan het geluid.
Microfoon: kun je goed bellen met de Samsung Galaxy Buds Pro
De Samsung Galsaxy Buds Pro heeft een prima microfoon. Je bent tijdens het bellen goed te verstaan.
We hadden wel een klein probleem als de de oordoppen met een laptop wilden verbinden en een fragment wilden opnemen. Maar we blijken niet de enige te zijn die dat probleem hebben. Zie dit forum topic op de website van Samsung.
Maar tijdens het telefoneren hadden we nergens last van. Sterker nog: je kunt zelfs instellen dat je de transparency mode automatisch aanzet als je aan het bellen bent. En dat is handig want dan hoor je tenminste duidelijk wat je zegt.
Microfoon score: 7
We gaan ervan uit dat dit probleem vroeg of laat wordt opgelost. Maar zoals je in het fragment kunt horen, ben ik bijna niet te verstaan als ik een fragment opneem. Kun je nagaan hoe irritant het is als je een online meeting hebt en je bent totaal niet te verstaan:
'Microofoon is dus zacht, alleen hopelijk wordt dit opgelost met een update. Tijdens telefoneren geen probleem.
Pasvorm: Hoe zitten de Samsung Galaxy Buds Pro
De Buds Pro zijn in ear oordopjes. Ze gaan dus met een siliconen (meegeleverd) tuutje in je oor. Ik ben daar wel fan van. Geen geluidsverlies. Meer bass. Meer dan bijvoorbeeld semi in ears.
Benieuwd naar het verschil tussen semi in-ears (ook wel half in ears of earbuds) en in ears? Bekijk dan onze uitleg over het verschil.
De Samsung Buds Pro zitten lekker, maar gaan na een uur of 2 irriteren aan één kant. En dat kan ook aan de asymmetrie van mijn oren liggen. Maar bij veel andere oordopjes heb ik dat probleem niet.
De eartips zijn ook wat anders gevormd dan andere eartips.
Zoals je kunt zien zijn de eartips van de Samsung Buds Pro smaller dan normaal. Daar moet je dus oren naar hebben. In mijn geval gaat het dus irriteren.
De Samsung Buds 2 hebben een wat dikkere (normalere) eartip. Zie hier:
Wat mij betreft zijn de bovenstaande eartips van de Buds 2 een stuk beter dan de nieuwe eartips die Samsung aan de Buds Pro heeft gegeven.
Pasvorm score: 6.5
Uiteraard kan je een set foam eartips kopen. Maar let wel: we hebben meerdere foam eartips geprobeerd en je moet goed opletten als je eartips voor de Buds Pro koopt.
De opening is namelijk anders gevormd. Dus er bestaan speciale eartips enkel en alleen voor de Samsung Galaxy Buds Pro.
ANC: Hoe goed is de noise cancelling?
En dan nu het punt waar deze Samsung echt in excelleert. De active noice cancelling. Ik heb eigenlijk nog geen oordop ingehad waarbij het omgevingsgeluid zo veel wegviel als je de noise cancelling aanzit.
Je kunt de noice cancelling aanzetten door op de touchbediening te klikken. Ik heb deze oordoppen meegenomen op reis (naar Colombia) en in het vliegtuig boden de Galaxy Buds Pro uitkomst.
En druk op de touchbediening en het geluid van de motor werd me bespaard.
Pasvorm score: 9
Voor je duidelijkheid: ANC is een techniek waarbij het omgevingsgeluid via de microfoon in de oordop wordt opgevangen. De oordop creëert dan een tegen geluid en speelt dat direct af in je oor. Vandaar het woord 'active'.
Passive noise cancelling bestaat overigens ook. In dat geval wordt het omgevingsgeluid puur gedempt doordat de oordopjes in je oor zitten. En onderschat dat niet. Sommige oordopjes laten al het omgevingsgeluid zowat verdwijnen als je ze in hebt.
Bediening van de oordopjes
De bediening van de oordopjes gaat met touchbediening. Je drukt op de oordop en de oordop doet dat wat je hebt geconfigureerd.
Het probleem is alleen dat ik meer personalisatie had gehoopt. En dat is eigenlijk altijd het probleem met Samsung. Waarom maakt een miljardenbedrijf niet een betere app waarin je precies kunt bepalen welke actie je wenst bij 1x links, 2x links, 3x links (en hetzelfde geldt natuurlijk voor rechts).
Maar dat laat Samsung, net als bij de Buds 2, na.
Bediening: 6
Overigens: de touch werkt wel heel goed. Dus hoewel de personalisatie uitblijft: de touch zelf werkt altijd. Even goed als een knop.
Grappig is dat bijvoorbeeld een merk als Jabra altijd knopjes plaatst op de oordoppen. En dat werkt écht top.
Bekijk ook eens de review over de Jabra Elite 7 Pro (met knopjes).
Maar goed, in dit geval kiest Samsung voor touchbediening. En dat werkt ook heel goed. Maar qua personalisatie kan Samsung nog flink verbeteren.
Een ander ding is dat de oordopjes bij de minste of geringste aanraking reageren. En bij mij zitten de oordopjes niet lekker genoeg om 2 uur lang niet aan te raken.
Kortom: om de zoveel tijd moet ik de oordoppen herpositioneren. En als ik dat doe, dan gaat m'n muziek op pauze. En dat is vervelend.
En blijkbaar vinden meer mensen dat, want Samsung heeft zelfs in de app een aanpassing gedaan waarin je de aanrakingen (de touchbediening) kan blokkeren. Op die manier heb je geen 'last' van de touchbediening. Maar eigenlijk zou dat niet moeten bestaan (lst hebben van de touchbediening). Want vanaf dat moment kan je de touch dus niet gebruiken. Totdat je de functie weer uitzet.
Hoe werkt de touch control van de Samsung Buds Pro?
als je één keer op de oordop drukt (links of rechts) dan gaat de muziek of je filmpje op pauze. Druk je twee keer dan ga je naar het volgende liedje of de volgende video. Tenminste: als je op de rechter drukt. Links is een nummer terug.
Verder is het enige dat je momenteel kunt instellen: de touch lang ingedrukt houden. Je kan dan kiezen of je wil dat het volume harder of zachter gaat of dat je wil dat de ANC aan of uit gaat. Maar onze voorkeur gaat uit naar volume instellen.
Batterij: Hoe lang kan je de oordopjes gebruiken?
We zeiden het al eerder: de Samsung Buds Pro hebben 472mAh aan batterijcapaciteit. Tenminste: de oplaadcase heeft 472mAh.
De oordopjes zelf hebben zo'n 61 mAh. Rare (niet afgeronde) getallen, maar dat maakt het ook wel geloofwaardig.
Ik vind dat een oordop van 100 euro meer dan 500 mAh nodig heeft. Vergelijk het met de Eardopes B6 Pro. Die heeft 1000mAh. Meer dan het dubbele.
Maar goed, zonder ANC of transparency mode, gaan de oordopjes behoorlijk lang mee. 28 uur als je het opladen in de oplaadcase meerekent. 8 uur maximaal per oordop (zonder in de oplaadcase op te laden).
Maar als je de ANc aanzet, dan gaan ze aanzienlijk korter mee. Denk aan ongeveer 4 uur. Hetzelfde geldt voor de transparency mode.
Batterij score: 7
Al met al is de batterij prima. Maar ze het was leuk geweest als Samsung de batterij wat groter had gemaakt. Maar goed, dat gaan natuurlijk ook ten koste van het gewicht per oordop (die wordt zwaarder) en de grootte van de oplaadcase (die wordt dan groter). Elk voordeel heb z'n nadeel.
Conclusie: zijn de Samsung Galaxy Buds Pro goed?
Beoordeling | |
Geluid | 7 |
Microfoon | 6.5 |
Pasvorm | 6.5 |
Batterij | 7 |
Bediening | 6 |
ANC | 9 |
Al met al zijn de Samsung Buds Pro prima oordoppen met goede ANC. De mic laat wat te wensen over en de personalisatie in de app kan veel beter. Maar voor de ongeveer 100 euro die je betaalt, krijg je een prima set oordopjes die je kunt gebruiken tijdens het reizen en in huis.
Alternatieven
Samsung Buds Pro vs Buds 2
De Buds 2 en de Buds Pro zitten qua specs redelijk dicht bij elkaar. Maar hier een aantal punten waar ze van elkaar verschillen:
- De mic. van deBuds 2 geeft geen problemen als we een fragment opnemen. De Buds Pro wel.
- De ANC van de Buds Pro werkt beter.
- De pasvorm van de Buds 2 is beter. Die steekt minder uit in het oor en kan je langer gebruiken.
Bekijk ook onze review over de Samsung Buds 2.
Bedankt!
Leuk dat je deze review van Eardopes over de Samsung Galaxy Buds Pro hebt gelezen. Hopelijk hebben we je goed kunnen informeren.
Anderen bekeken ook:
- Bekijk al onze blogs over draadloze oordopjes
- Dit zijn de top 8 beste draadloze oordopjes
- Dit zijn de beste noise cancelling oordopjes
- Dit zijn de beste oordopjes onder 50 euro
- Dit zijn de oordopjes met de beste microfoon
- En bekijk ook onze blog over alternatieven voor de Airpods
- Bekijk ook de beste oordopjes voor het hardlopen of in de gym
- Bekijk ook de hands on van de Eardopes B6 pro.