De Airpods Pro 2 zijn de nieuwste draadloze oordopjes van Apple en de opvolger van de Airpods Pro. We kochten een nieuwe set en we testen het geluid, de noise cancelling én de belkwaliteit. Kleine tip van de sluier: we staan te kijken van de kwaliteit (of beter gezegd: te luisteren)! Maar wel in combinatie met een iPhone, graag.
In dit artikel
Voor- en nadelen
Dit zijn de voordelen en de nadelen van de Airpods Pro 2. Zo kun je direct zien of deze oordopjes voor jou geschikt zijn.
Voordelen | Nadelen |
✔️Goed geluid ✔️ANC is fabuleus |
❌ Duur ❌ Matig met Android |
Let er wel op dat deze oordopjes met een iPhone beter zijn dan met een Androidtelefoon. Waarom? Dat leggen we in detail in deze review uit. Want dat hebben we getest.
Zie eerst een aantal specificaties en daaronder onze uitgebreide test.
Specificaties Airpods Pro 2
- Prijs: ~300
- Chipset oordop: H2
- Chipset case: U1
- Codec: AAC
- ANC: ja
- Transparency mode: Ja
- Bluetooth: 5.2
- Bereik: 10m
- Batterij doosje: 523mAh
- Batterij oordopje: 49.7mAh
- Kabel: Lightning + usb-c
- Waterdicht: vocht en zweetbestendig (niet waterdicht)
Op het eerste gezicht prima specificaties. Bekijk of de specificaties ook nog zo goed klinken ná onze uitvoerige test:
Geluid van de Airpods Pro 2
De eerste letter van Airpods en Apple is een A. En dat staat in dit geval voor A-kwaliteit.
Het eerste dat me opvalt is de krachtige middentoon. Dat zijn zeg maar de middelste tonen op het mengpaneel of de equalizer. Die tonen zijn keurig aanwezig.
En dat zorgt voor het fundament van het geluid. Vaak denken mensen dat de lage tonen het geluid maken of breken, maar dat is juist het geval met de middentonen. Dus dat is het eerste waar ik m'n oor op afstem.
En bij het indoen (met name de eerste keer) stond ik eerlijk gezegd perplex. Mooi gedefinieerd geluid. Op elk spectrum. Hoog is aanwezig en midden is mooi aanwezig. De lage tonen verbeteren je muziekbeleving zonder je favoriete song te overschreeuwen.
Geluidskwaliteit score: 9
Het geluid is precies goed. Mooie balans tussen alle toonsoorten. Prima definitie in het geluid. Je kunt de basgitaar en de percussie onderscheiden tijdens het luisteren. Dat is knap. Ik kan niet anders zeggen. Het is overigens wel wat ik ervan zou verwachten, gezien de prijs van de oordopjes.
Overigens, na wat langer luisteren valt me wel op dat de bass en de semi-lage tonen wat zijn aangedikt. Voorzichtig en niet storend. Best mooi, maar het is wel het noemen waard. Overigens kun je op je mobiel de equalizer zelf afstemmen (zoals ik altijd doe).
Vergelijk je dit met andere oordopjes, dan komt de Sony WF-1000XM4 goed in de buurt. De Jabra Elite 9 Pro komt ook in de buurt, alleen is de afstemming anders. Die heeft nóg iets meer balans en een iets minder zware bass. Het hangt dus af van je voorkeur.
Maar als je een iPhone hebt, dan ben je al snel geneigd om te gaan voor deze Airpods Pro 2, vanwege de extra compatibiliteit (komen we later op terug). En als je een Androidtelefoon hebt, kun je beter een beetje wegblijven van Airpods, vanwege de beperkte bediening.
Microfoon: kun je goed bellen met de Airpods Pro 2
De microfoon van de Airpods Pro 2 is zeer goed. Prima definitie van lage en hoge tonen. Tuurlijk: oordopjes met draad klinken beter. Hoe dat komt? Doordat een draad geen enkele moeite heeft met het overbrengen van je opgenomen stemgeluid.
Heb je overigens gezien dat we hieronder fragmenten hebben ingesproken waarin je kunt horen hoe de Airpods klinken?
Maar gelukkig beschikken deze Airpods Pro 2 over de nieuwste en beste codecs. In onze microfoonapp konden we kiezen welke codec gebruikt wordt. Bij AAC merkten we de beste kwaliteit.
Maar maak je geen zorgen: tijdens het bellen kiest hij automatisch de best beschikbare codec. Ik benoem de codecs, omdat ik wat moeite had om op de juiste manier op Android een fragment in te spreken met de Airpods.
En hoe goed vinden we de microfoon van de Airpods Pro 2? Redelijk goed. Maar echt overtuigd ben ik ook niet. Sowieso is er een verschil hoe de microfoon klinkt op Android en op iOS.
Luister zelf eens naar de geluidskwaliteit van de microfoon van de Airpods Pro 2 op Android:
Redelijk te verstaan, maar echt goed ook weer niet.
Overigens hebben we de Airpods Pro 2 microfoon op Android ook getest met wind. Luister hier naar het fragment:
Best bewonderenswaardig, toch? De Airpods houden best wel stand als je voor een ventilator gaat zitten.
Maar goed, dat waren de opnames op een Android telefoon (OnePlus 10). Hoe zit het als we een opname maken met de Airpods Pro 2 op een iPhone?
Luister naar de opname van de Airpods Pro 2 verbonden met een iPhone:
Super goed geluid, dus! En wat een verademing voor mij als reviewer om een microfoonfragment van de Airpods op te nemen wanneer ze met een iPhone zijn verbonden in plaats van met Android. Het was een kwestie van de standaard app van Apple: Memo Recorder te downloaden en een fragmentje in te spreken.
Zijn dit nu de Airpods temidden van een apenrots? Neen. Dit is een Airpods Pro 2 oordopje dat ik tussen mijn vingers vasthou terwijl ik een hygiënehandschoentje draag.
Als je het mij vraagt krijg ik in de 'iPhone opname' iets meer definitie en ook iets meer volume. Je bent dus nog iets beter te verstaan.
Microfoon score: 8
Conclusie van de Airpods Pro 2 is dus dat ze een zeer goede microfoon hebben. Bovengemiddeld goed. Jouw gesprekspartners of de mensen waarmee je inspirerende online meetings hebt, die gaan je zeker verstaan. Nu maar hopen dat je iets interessants te melden hebt. Vast wel, toch?
Pasvorm: Hoe zitten de Airpods Pro 2
De Airpods Pro 2 zitten goed in je oor. Ze hebben een ovalen eartip. Waarom? Je gehoorgang is ook niet compleet rond. Vandaar dat steeds meer fabrikanten een ovalen eartip gebruiken.
Ook interessant is het dat de Airpods worden geleverd met 4 maten eartips:
- Small
- Medium
- Large
- Extra Large
Meestal worden oordopjes geleverd met 3 maten (s, m, l). Maar in dit geval levert Apple dus 4 maten eartips mee.
Standaard zitten de Mediumn eartips op de Airpods Pro 2 als je ze uit de verpakking haalt. Waarom? Omdat dat de maat is de gemiddeld gezien het beste op oren past.
De Airpods Pro 2 zijn ook redelijk licht. Zeker gezien de zware techniek die in de oordoppen zit. Ik heb het dan over noise cancelling, transparency mode en dat soort technieken. Denk aan de Jabra Elite 85t (oordopjes met ook goede noise cancelling en transparency mode).
De Airpods Pro 2 meten we op 5 gram. En een meting achter de komma laat zien dat de Airpods Pro 2 precies 5,3 gram zijn.
Terug naar het onderwerp: de pasvorm van de Airpods Pro 2. Ze zitten goed in je oor voor de meesten. Maar toch krijgen we soms te horen van onze bezoekers dat de Airpods Pro uit de oren vallen.
In dat geval kun je foam eartips gebruiken die gemaakt zijn voor de Airpods Pro en Airpods Pro 2. Zie hier:
De foam eartips voor de Airpods Pro en Airpods Pro 2 klik je makkelijk op de Airpods Pro. Ze zorgen voor veel mensen voor een betere pasvorm en daardoor zitten ze lekkerder. De eartips knijp je een beetje in voordat je ze indoet en daarna zetten ze langzaam uit in je oor. Precies naar de pasvorm van je gehoorgang.
Pasvorm score: 7
De conclusie is dat de Airpods Pro 2 prima in je oor zitten. Ze zijn licht, ze hebben een ovalen eartip en ze sluiten voor veel mensen goed af. En zo niet: dan kun je de foam eartips kopen die speciaal zijn gemaakt voor de Airpods Pro en Airpods Pro 2.
ANC: Hoe goed is de noise cancelling?
De noice cancelling van de Airpods Pro is verwarrend goed. Doe ze in je oor en je verwart de noise cancelling met een oorsuis. Ken je dat? Als je even niets meer hoort. Ik dacht écht even dat ik een oorsuis had toen ik deze Airpods Pro 2 indeed. Maar de ANC stond gewoon aan.
Ook als je de oordopjes uit je oor haalt, dan ineens hoor je (zelfs in een stille ruimte) hoeveel geluid er eigenlijk is.
Kortom: de noise cancelling haalt écht een hoop geluid weg uit je oor.
ANC score: 9
Dit is samen met de Jabra Elite 85t de beste noise cancelling die ik ooit in m'n oor heb gehad.
Ook als je de muziek van de Airpods Pro 2 niet aan hebt staan, dan werkt de noise cancelling heel goed. En ook dat zie je niet vaak bij andere oordopjes.
Heb je een iPhone? Top! Dan word je op je wenken bediend met de Airpods en de opties in je iPhone. Je kunt de noise cancelling met een schuifje in je telefoon dan aan of uit zetten. Óf je kunt ze op de transparency mode zetten, zodat je het omgevingsgeluid versterkt in je oor hoort.
Heb je een Android-telefoon zoals een Samsung? Tja.. Dat is wel balen met de Airpods. En dus ook met de Airpods Pro 2. Waarom? Omdat je al die bovengenoemde opties niet hebt. Je kunt dus niet je ANC aan of uit zetten.
Zie hier het verschil tussen Android en iPhone in opties voor je Airpods. Best een verschil:
Zoals je ziet kun je bij Android (rechts) alleen je Airpods aan en uitzetten. Je kunt verder nog een codec aanvinken (AAC), maar daarna is het uit met de pret.
Met je iPhone komt er een mooi paneel tevoorschijn waar je jouw oordoppen de baas blijft. ANC aan? Transparency mode aan? Of allebei uit? Hop, klik, druk: en het is gedaan!
Je kunt overigens ook de naam van je Airpods aanpassen. Zoals je ziet hebben wij onze Airpods genoemd: Airpods van Eardopes. Geinig!
Verder wil ik wel benadrukken: noise cancelling vind ik erg over rated. Mensen hechten er veel waarde aan, maar passive noise cancelling bij full in ear oordopjes werkt al heel goed (zonder fancy technieken). En als je een muziekje aan hebt staan en je oordopjes zijn echt goed afgesloten in je oor, dan hoor je écht geen omgevingsgeluid.
Bediening van de oordopjes
Je bedient de Airpods Pro 2 met je vinger door op de inham van het staafje te knijpen.
De bediening van de Airpods Pro is fijn als je ze verbindt met een iPhone. Je kunt bovendien in je iPhone je bediening zelf instellen. De bediening zit bij de inham op de steeltjes (zie afbeelding hierboven).
Maar de opties voor bediening zijn wel zeer beperkt. Je kan alleen maar instellen of je de uit-modus (dus zowel geen ANC als transparency mode) ook in als optie wilt. Die kan je dus aanvinken.
Hoofdzakelijk heb je op iPhone met de Airpods Pro 2 dus de optie om de ANC óf Siri te bedienen. Keuze dus! ANC of Siri. Wat mij betreft een ietwat matige keuze. Dat kan beter. Maar goed, het is een keuze van Apple.
Overigens kun je met Siri (en met Google voice assist) wel heel veel bereiken. Wil je je volume harder? Zeg dan gewoon: "volume hoger". En tadaa! Je volume gaat harder. Volgende nummer? Zeg dat dan. Dan ga je namelijk naar het volgende nummer. Het is even wennen, maar eenmaal gewend, ga je tegen al je apparatuur praten.
Bediening: 7
Al met al: een prima bediening als je een iPhone hebt. En een wat mindere bediening als je een Androidtelefoon hebt. Goed ook dat je de bediening kunt aanpassen. Dat is altijd handig.
Batterij: Hoe lang kan je de oordopjes gebruiken?
Met de Airpods Pro 2 kun je iets meer dan 6 uur luisteren naar je muziek op normaal volume. Als je de ANC aanzet, is dat iets minder.
De oplaadcase heeft 523mAh aan batterijcapaciteit. Dat is normaal voor high end oordopjes. Jabra en Samsung hebben vaak zelfs ietsje minder dan dat in de oplaadcase.
En zoals je weet: de oplaadcase is het moederstation van de oordopjes. Je haalt de oortjes uit de oplaadcase en gebruikt ze. Ze verbruiken dan energie en gaan langzaam leeg. Daarna plaats je ze terug in de oplaadcase (het grotere witte doosje) en ze laden weer op. Dat gaat zonder draad. De oplaadcase heeft namelijk een batterij. En díe heeft dus iets meer dan 500mAh.
De oordopjes zelf hebben beide dus ook een batterijtje. Namelijk 49.7mAh. Dat betekent dat je ze 5 keer geheel van vol naar leeg kunt gebruiken en dan 5 keer in totaal helemaal kunt opladen. Zonder dat er een kabel aan te pas komt.
Batterij score: 7
Je kunt de Airpods Pro 2 voor een ruime tijd gebruiken. De batterij is wat ons betreft voldoende. Zoals je zou verwachten van high end oordopjes.
Conclusie: zijn de Airpods Pro 2 goed?
Beoordeling | |
Geluid | 9 |
Microfoon | 8 |
Pasvorm | 7 |
Batterij | 7 |
Bediening | 7 |
ANC | 9 |
Alternatieven
Airpods Pro 2 vs. Airpods Pro
Op het eerste gezicht zie je aan de oplaadcase dat je met de Airpods Pro 2 i.p.v. de Airpods Pro te maken hebt. Daar zit namelijk een soort ringetje aan waarmee je de oplaadcase kunt vastmaken aan je sleutel of tas o.i.d.
De Airpods Pro 2 zijn op twee belangrijke punten verbeterd t.o.v. de voorganger. En de meest besproken is de H2-chipset in plaats van de H1-chipset.
Maar vergeet de ANC niet. De noise cancelling is namelijk significant beter bij de Airpods Pro 2 dan bij de Airpods Pro. En dat is een feature die door veel mensen heel belangrijk wordt gevonden.
De batterij is ook iets verbeterd. En dat i.c.m. met de verbeterde chip die efficienter te werk gaat, kun je met de batterij 1,5 uur langer naar je muziek luisteren. Dat is een behoorlijke verbetering.
Bedankt!
Leuk dat je deze review van Eardopes over de Airpods Pro 2 hebt gelezen. Hopelijk hebben we je goed kunnen informeren.
Anderen bekeken ook:
- Bekijk al onze blogs over draadloze oordopjes
- Dit zijn de top 8 beste draadloze oordopjes
- Dit zijn de beste noise cancelling oordopjes
- Dit zijn de beste oordopjes onder 50 euro
- Dit zijn de oordopjes met de beste microfoon
- En bekijk ook onze blog over alternatieven voor de Airpods
- Bekijk ook de beste oordopjes voor het hardlopen of in de gym
- Bekijk ook de hands on van de Eardopes B6 pro.