Wat is noise cancelling (ANC)?

Wat is noise cancelling (ANC)?

Noise cancelling zorgt ervoor dat het omgevingsgeluid door je oordopjes of koptelefoon wordt weggefilterd. Je hebt active noise cancelling, passive noise cancelling en sommige fabrikanten vermelden gewoon noise cancelling bij hun product. Wij leggen je simpel en snel uit wat je moet weten over ruisonderdrukking. 

Wat is ANC?

ANC (active noise cancelling) betekent dat jouw oordopjes of koptelefoon het omgevingsgeluid wegfilteren. Je hoort daardoor minder omgevingsgeluid en je hoort meer muziek als je muziek luistert. 

Anc

Wat maakt ANC dan actief?

Het feit dat het omgevingsgeluid door een microfoon in je oordop wordt opgevangen en precies op dat moment een tegengeluid wordt afgespeeld, maakt het actief. Maar over de werking van noise cancelling later meer. 

Voordelen van noise cancelling

Het voordeel aan noise cancelling is dat je geen omgevingsgeluid hoort. Dat kan handig zijn tijdens het reizen in de trein of het vliegtuig. Of als je je wilt concentreren tijdens het lezen of studeren.

Het is heel fijn. Je hoort bij het inschakelen van noise cancelling echt een vermindering van het omgevingsgeluid. Maar als iemand naast je gaat praten, dan kan je nog steeds zijn stemgeluid horen en de woorden onderscheiden. Het is geen wondermiddel, maar het werkt weldegelijk. 

Nadelen van noise cancelling

Zitten er ook nadelen aan anc? Zeker. Het kan in sommige situaties zelfs gevaarlijk zijn. 

Nadelen van noise cancelling

Batterij sneller leeg

De batterij gaat minder lang mee. Je kunt je voorstellen dat de techniek van active noise cancelling de chipset van de oordop flink aan het werk zet. Bedenk je eens dat het geluid dat via een van de microfoons in de oordop binnenkomt, direct moet worden gecodeerd, er moet een tegengeluid worden bepaald en daarna moet dat tegengeluid in je oor worden afgespeeld. 

🙋🏾‍♂️Werkt je noise cancelling niet goed genoeg? Bekijk hoe je dat meestal kunt oplossen.

Dat kost voor een oordop heel veel energie. En dat betekent dat de batterij sneller leeg is dan wanneer je de ANC uitschakelt. Dus dat is ook direct de relativering: je kunt de ANC ook gewoon uitzetten. Dan gaan de batterijen weer langer mee. 

Buds Pro met noice cancelling

In sommige gevallen gevaarlijk

In sommige gevallen is het zeer onwenselijk om geen omgevingsgeluid te horen. Denk bijvoorbeeld aan het hardlopen, op de brommer, op de motor en in de auto. Met name dus tijdens het deelnemen aan het verkeer.  

Noise cancelling kan niet tegen wind

Een ander probleem is dat de techniek gebruik maakt van een microfoontje in de oordop. En microfoons kunnen niet goed tegen wind. Dat hebben we in deze test aangetoond met een fragment zonder en met wind. 

Wat is passive noise cancelling?

Passive noise cancelling betekent dat je minder omgevingsgeluid hoort doordat er iets in of op je oor zit. Wat? Is dat alles? Ja, dat is alles. Elke oordop of koptelefoon heeft in feite passive noise cancelling.

🤞Jouw vinger heeft passive noise cancelling. Wist je dat? Als je jouw vingers in je oor doet dan hebben jouw vingers passive noise cancelling. 

Let er dus op dat als er bij een product staat "noise cancelling", dat je goed moet lezen of het gaat om passive noise cancelling of active nouse cancelling.

Overigens is wat ons betreft active noise cancelling overschat en passive noise cancelling onderschat. Want als je een goede set in ear oordopjes in hebt met passive noise cancelling, dan hoor je direct al veel minder omgevingsgeluid. En als je de muziek aan zet, dan hoor je al helemaal geen omgevingsgeluid meer. 

Wat is (true) adaptive noise cancelling?

Adaptive noise cancelling (ook wel true adaptive noise cancelling) gaat in theorie een stap verder dan ANC. True Adaptive noise cancelling neemt de tendens van het omgevingsgeluid voor langere tijd (bijv. 20 seconden) en kan daarmee veel accurater tegengeluid bieden. 

🚨Hou er rekening mee dat adaptive noise cancelling een onbeschermde term is. Fabrikanten kunnen het ook op hun verpakking zetten om te verbloemen dat het product geen noise cancelling heeft.

Het verschil tussen ANC en TANC is dat dat active noise cancelling (ANC) het het geluid elke keer weer opnieuw beoordeelt, om een tegengeluid te creëren (zonder rekening te houden met het geluid van de afgelopen seconden), terwijl adaptive noise cancelling je situatie beter beoordeelt en zo de mate van tegengeluid kan aanpassen per situatie.

Adaptive noise cancelling

Het resultaat? In de praktijk is TANC beter, omdat het niet per seconde het wiel (tegengeluid) opnieuw hoeft uit te vinden. Het stemt het gedrag af op jouw situatie.  

Hoe werkt noise cancelling?

Noise cancelling in oordopjes en koptelefoons werkt in 3 stappen:

Stap 1: Het omgevingsgeluid komt binnen via een microfoon

Via een microfoontje in de oordop of de koptelefoon komt het geluid in de oordop binnen. Het omgevingsgeluid wordt zo opgevangen. 

Noise cancelling vliegtuig
Oordopjes met anc in het vliegtuig

Wat veel mensen niet weten is dat het omgevingsgeluid wordt opgevangen door een afzonderlijke microfoon. Dat betekent dat de oordop/koptelefoon:

  • 1 microfoon heeft voor de noise cancelling
  • 1 microfoon heeft om te bellen of voor online meetings
  • En soms 1 microfoon heeft voor de ENC
    (Dat is iets anders namelijk: environmental noise cancelling voor tijdens het bellen)

Stap 2: Het omgevingsgeluid wordt gecodeerd of gedigitaliseerd

Het geluid is nu opgevangen door de mic. De chipset in de oordopjes/koptelefoon digitaliseert razendsnel het geluid. Dat is hetzelfde als wat bij een microfoon gebeurt. 

Het geluid wordt dus vertaald naar een code. En dat gebeurt in de chipset van de oordopjes/koptelefoon. Maar dat is niet alles! 

Want bijna op hetzelfde moment wordt er een tegengeluid berekend in de oordop/koptelefoon. Dat tegengeluid moet ervoor zorgen dat het omgevingsgeluid wordt geneutraliseerd. 

Stap 3: Het tegengeluid wordt afgespeeld in je oor

De laatste stap om de noise cancelling te doen slagen is het afspelen van het tegengeluid in de speakers van de oordop. Dit is de stap die ervoor zorgt dat het omgevingsgeluid ook daadwerkelijk wordt geneutraliseerd.

En voila! Dat zijn de drie stappen die nodig zijn om ANC te laten werken. 

Werkt noise cancelling zonder dat je muziek luistert?

Noise cancelling werkt ook zonder muziek. Alleen verwacht geen wonderen. Maar het is wel degelijk zo dat als je in een trein zit en je luistert geen muziek met je oortjes of hoofdtelefoon in, dat je  de rijdende trein minder hoort als je de ANC aan zet.

oordopjes met noise cancelling

Aan de andere kant: wil je dat wel echt? Er wordt toch een klein tegengeluid in je oor afgespeeld waardoor je het geluid niet meer hoort. Je kunt ook geluidwerende oordoppen in je oor doen en zo ervoor zorgen dat je minder omgevingsgeluid hoort. Dan maak je dus gebruik van passive noise cancelling. 

Noise cancelling tijdens het slapen

Noise cancelling kun je ook gebruiken tijdens het slapen. Alleen ook hier zou ik je de vraag willen stellen: is dat echt wat je wilt. Bedenk je eens dat er een bluetooth device dichtbij je hoofd dan 8 uur lang aan het werk is. 

Bluetooth is een techniek die weliswaar nooit als schadelijk is bevonden, maar goed, dat betekent niet dat je 8 uur per 24 uur bluetooth oordopjes in moet doen. Ik zou het niet prettig vinden. En ik zou het je afraden.

Je kan dan veel beter oordopjes voor het slapen kopen. Die sluiten op een passieve manier heel goed je oren af. 

Noise cancelling als gehoorbescherming

In sommige beroepen is gehoorbescherming verplicht. Dat heeft niet met het beroep zelf te maken, maar meer met het aantal decibel waaraan je als werknemer wordt blootgesteld. 

Vanaf 85dB moet je gehoorbescherming gebruiken. Maar wel alleen als dat geluid constant is.

noise cancelling als gehoorbescherming

Maar is een koptelefoon met noise cancelling dan goed genoeg? Het antwoord kort gezegd is: nee. Gehoorbescherming moet namelijk voldoen aan de norm EN-352. Dat is een norm waarin is vastgesteld dat de koptelefoons ook daadwerkelijk onder een bepaald aantal dB komt. De NEN heeft dit vastgesteld.

Je kunt in geval van gehoorbescherming veel beter een koptelefoon kopen speciaal voor gehoorbescherming. Ook kun je oordoppen op maat laten maken.  

 


Anderen bekeken ook:

Terug naar blog