ANC (noise cancelling) werkt niet goed

ANC (noise cancelling) werkt niet goed

De ANC van je oordopjes werkt niet goed. Hoe kan dat? En belangrijker: hoe los je het op?

Het korte antwoord:

  • 1. De eartips sluiten niet goed af
    • Voor ANC is het essentieel dat de eartips naadloos in je gehoorgang afsluiten. Kies de juiste eartip of positioneer je oordopjes zo dat ze beter afsluiten in je oor.
  • 2. Niet genoeg noise om te testen
    • Om active noise cancelling te testen, heb je noise nodig. Zorg dat je de ANC test in een rumoerige omgeving. Niet in een stille huiskamer.
  • 3. De noise cancelling is minder goed
    • Sommige oordopjes hebben slechte active noise cancelling. Hoewel we dat steeds minder vaak zien. Bij oordopjes met ANC die wij verkopen, eisen we dat de ANC goed werkt.

De eartips sluiten niet goed af

Voor active noise cancelling is het essentieel dat de siliconen eartips naadloos in je oor afsluiten. Is er een lek? Of een kier tussen je eartip en je gehoorgang? En kan daardoor het omgevingsgeluid rechtstreeks je oor in? Dan geef je de ANC geen eerlijke kans om het omgevingsgeluid weg te filteren.

🙋🏾‍♂️Benieuwd wat ANC eigenlijk precies is? Check onze uitgebreide uitleg over ANC.

Dit is in 70% van de gevallen het probleem. Zorg er dus écht voor dat de eartips goed afsluiten in je oor. Kies een grotere of kleinere eartip. 

Eartips sluiten niet af

Óf positioneer je oordopjes beter in je oor. Oordopjes met een steeltje worden soms gedragen met het steeltje een beetje richtend naar de buitenkant. Maar dat komt de afsluiting vaak niet ten goede.  

Niet genoeg noise om te testen

Om active noise cancelling goed te testen, heb je (jawel, nu komt het) noise nodig. En ik weet het: je hebt je oordopjes met ANC net uitgepakt. En je zet (met de verpakking nog voor je neus) de noise cancelling aan in een stillen huiskamer. En: "ik hoor geen verschil." Dat is een herkenbaar beeld, he?

Oordopjes verpakking voor je neus

Maar om de noise cancelling goed te testen, kan je beter even in je auto gaan zitten en de motor aanzetten. Doe de oordopjes op de transparency mode en zet daarna de noise cancelling aan. Het geluid van de motor wordt nu perfect weggefilterd.  

De noise cancelling is minder goed

De laatste optie is dat de noise cancelling niet goed is. Dat zag je met name in het begin van de noise cancelling hype. Maar tegenwoordig merk je weldegelijk verschil als je de ANC aanzet. Bij alle oordopjes met ANC die wij verkopen, merk je heel duidelijk verschil.

Het belangrijkste is dat de ANC in staat is de lage en middentonen weg te filteren. De hoge tonen worden ook weg gefilterd bij oordopjes van €200 en meer. Ik bedoel dan dat de ronkende motor in je auto goed kan worden weggefilterd, maar als je met je nagel op je dashboard tikt, dan hoor je dat nog een beetje. Wel minder, maar je hoort het nog steeds.


Anderen bekeken ook:

Terug naar blog