Microfoon oordopjes werkt niet goed

Microfoon oordopjes werkt niet goed

De microfoon van je oordopjes of bluetooth koptelefoon werkt niet goed. Althans: dat zegt je gesprekspartner. "Ik kan je écht niet goed verstaan." En dat precies nadat je iets geniaals zei. Frustreren. Maar hoe los je het op? Dat leggen we je uit in dit artikel. 

Zo los je het snel op:

Is de microfoon het probleem?

Het is belangrijk dat je checkt of het probleem door de microfoon komt. Waarschijnlijk gaf jouw gesprekspartner aan dat je niet goed te verstaan bent. Maar komt dat ook daadwerkelijk door de microfoon? 

Zo test je de microfoon

Meten is weten, dus test altijd de microfoon. Hoe je dat doet? Door een fragment in te spreken. 

🎤 Wij spreken altijd een fragment in als we oordopjes reviewen. Neem bijvoorbeeld deze review over de DunRock Bubble oordopjes.

Bekijk hoe je zo'n fragment inspreekt met de mic van je oordopjes

Beluister daarna het fragment. 

Is je stem nu wel goed te horen? Dan had het te maken met iets anders. Dat kan één of meer van de volgende problemen zijn: 

  • Het bluetoothsignaal werd op het moment van je telefoongesprek verstoord.
  • Er was ruis op de lijn (met andere woorden: de verbinding van jouw telefoon of de telefoon van je gesprekspartner was niet goed)
  • De speaker van de telefoon van je gesprekspartner is niet goed. 
  • Of de omstandigheden tijdens het gesprek waren niet goed (zie uitleg hieronder)

Onverstaanbaar door wind

Bedenk je dat je telefoon (ook een telefoon van 1000+ euro) ook niet tegen wind kan tijdens het bellen. Dus als je op je fiets zit te bellen met je telefoon, dan zal je gesprekspartner meteen klagen dat je niet te verstaan bent. 

Bedenk je eens dat de geluidsman van een cameraploeg altijd met een giga grote microfoon loopt met daar omheen een deadcat (zo'n wollig omhulsel). Allemaal om de wind de baas te zijn.

Fietsen met oordopjes in

Een goed voorbeeld is: oordopjes op de fiets. Die kun je prima gebruiken voor het luisteren van muziek. Alleen tijdens het bellen krijg je met 30km per uur wind op je afgevuurd. Daar kunnen microfoontjes van je telefoon, van je oordopjes en zelfs een studiomicrofoon niet mee omgaan. Je gesprekspartner zal hoe dan ook windruis horen.

Oplossing: Heb je een capuchon? Zet die op en probeer eens te bellen. De wind gaat dan om je capuchon heen en je bent alsnog prima verstaanbaar voor je gesprekspartner. 

Het punt is alleen: met oordopjes heb je je handen vrij. Dus daardoor kom je veel sneller in omgevingen met veel wind. Ga jij met je telefoon aan je oor fietsen? Of de hond uitlaten tijdens het wandelen? Je krijgt een lamme arm na 10 minuten. Maar niet met oordopjes in. 

Onverstaanbaar door omgevingsgeluid:

Sommige oordopjes hebben ENC. Daarmee filteren ze het omgevingsgeluid. Maar verwacht geen wonderen. Het werkt, maar in luidruchtig restaurant of een drukke vertrekhal, hebben ook oordopjes met ENC moeite om het omgevingsgeluid weg te filteren.

Oplossing: zorg dat als je iemand belt, je een wat rustigere omgeving opzoekt. Dat doe je ook met je telefoon. Heeft de microfoon ENC? Dan kunnen ze redelijk wat rumoer aan, maar geen lawaai.

Vuil in de opening van de microfoon

Soms kan je stem de microfoon van je oordop niet bereiken. Zeker als je met vette handen de oordopjes hebt aangeraakt. Dan kan door viezigheid in de opening van de microfoon het geluid niet meer opgenomen worden. Vuil kan ook gewoon door langdurig gebruik ontstaan.

Oplossing: zorg in dat geval dat je de opening goed schoonmaakt. Hoe? Zo:
  1. 1. Vind de kleine opening van de oordop.
  2. 2. Maak de opening met een borsteltje (bijvoorbeeld een oude tandenborstel) schoon. Duw het vuil juist naar buiten. Niet naar binnen. 
  3. 3. Probeer opnieuw of de mic. nu werkt. 

Vuil is overigens ook een reden dat het geluid van de oordopjes niet goed meer uit de oordop in je oor kunnen komen. Dan kan de volume van 1 of beide oordopjes lager worden.

Onverstaanbaar door verbinding

Het kan ook zijn dat de verbinding je in de steek laat. Bijvoorbeeld:

  • de verbinding tussen de oordopjes van je gesprekspartner.
  • de verbinding tussen jouw telefoon en zijn/haar telefoon.
  • de verbinding tussen je oordopjes en je telefoon.

Dit is veel vaker dan je denkt het geval. Je denkt vaak: (1) gesprekspartner hoort me niet (2) mijn oordopjes hebben een slechte microfoon. Maar ho ho: ze snel kun je dat niet concluderen. Vandaar ook onze suggestie om eerst een fragment in te spreken. 

Oplossing: Check of je verbinding goed is (bovenin je scherm: de balkjes van je provider). Bel je gesprekspartner terug via WhatsApp i.p.v. bellen via het netwerk. 

Anderen bekeken ook:

Terug naar blog