Oordopjes laag volume

Een oordopje heeft lager volume (zachter geluid): 3 oplossingen

Je oordopje geeft minder volume. Als webshop krijgen we die klacht vaak. Soms is alleen het linker of rechter oortje zachter. Soms allebei. Maar geen nood: bijna altijd is het op te lossen. En daarom hebben we deze uitleg voor je geschreven. Bekijk hoe je het probleem van weinig geluid in je (draadloze) oortjes oplost. 

Irritant, he? Als je oortjes niet meer hard genoeg gaan. Maar het is op te lossen. Lees eerst in het kort wat je kunt doen. Daarna leggen we je het in detail uit. Geen paniek: met onze uitleg is de kans groot dat je straks weer lekker naar je favoriete muziekje luistert. Op normaal volume.

Het simpele antwoord:

Meestal moet je de oordopjes goed schoonmaken. Zeker als de oordopjes langzaam maar zeker minder volume gingen geven. De oordopjes zijn niet kapot. De oordopjes zijn vies. De opening van de oordop is verstopt. Daardoor kan het geluid moeilijk uit de oordop komen en is het volume zachter. 

Soms is er iets niet goed met de bluetooth connectie. In dat geval moet je een factory reset doen (terug naar de fabrieksinstellingen). Hoe je dat doet? Dat verschilt per oordop. Meestal oordopjes in de oplaadcase en knopjes of touchbediening lang ingedrukt houden tot je een reactie van het lampje ziet. Soms zit er een knopje op de oplaadcase die je moet ingedrukt houden als beide oordopjes in de oplaadcase zitten.  

Een enkel keer moet je de balans van je device aanpassen. Soms geeft rechts of juist links ineens meer volume. Dat is dan zo ingesteld op je laptop of je telefoon. Je zult begrijpen dat het dan niet de schuld van de oordopjes, maar de schuld is van het apparaat dat het geluid naar je oordopjes stuurt. 

Oordopje gaat zachter: niet altijd dezelfde oorzaak

Minder volume in je oordop is een probleem dat bestaat in allerlei varianten. En elke variant heeft een andere oplossing. Dit zijn de varianten:

Waarschijnlijk kun je sommige van de bovenstaande punten wel herkennen. En we leggen je per punt uit wat je oplossing is.

Oplossing als 1 oortje zachter is

Een oordopje heeft lager volume

Gaat slechts 1 oordopje zachter? Bijvoorbeeld het linker oortje? Dan is er een andere oplossing nodig dan wanneer beide oordopjes minder geluid geven. Eén zacht oortje los je op door:

  1. Schoonmaken: door vuiligheid in de opening van de oordop, kan het geluid niet naar buiten (90% van de gevallen)
  2. Check in de geluidsinstellingen de balans van je telefoon of laptop (10% van de gevallen)

Oplossing als beide oortjes zachter zijn

Beide oordopjes lager volume

Heb je minder volume bij beide oordopjes? Dan kun je het verhelpen door één van deze oplossingen:

  1. Schoonmaken: door vuiligheid in de opening van de oordop, kan het geluid niet naar buiten (80% van de gevallen)
  2. Oordopjes terug naar fabrieksinstellingen. Een factory reset, dus. (20% van de gevallen)
Heb je een iPhone? En wordt je volume begrenst? Bekijk dan hoe je "Koptelefoonveiligheid" uit zet en weer zelf bepaalt hoe hoog het volume is.

Oplossing als je oordopjes steeds iets zachter werden

Is het volume van één of beide oordopjes langzaam maar zeker lager geworden? Elke week een beetje minder volume? Dat is een indicatie van vrijwel altijd hetzelfde probleem:

  1. Schoonmaken (100% van de gevallen). De oorzaak is namelijk: vuil in de opening van de oordop. 

Oplossing als geluid van oortje ineens zachter is

Is het geluid ineens (van de ene op de andere keer gebruik) een stuk lager geworden? Dat betekent vaak dat:

  1. Oordopjes hebben een reset nodig. Terug naar fabrieksinstellingen, dus (100% van de gevallen)

Stappenplan om volumeprobleem op te lossen

Zie hier een handige infographic die we voor je maakten. Een handig stappenplan om je probleem van minder volume op te lossen:

Infographic oordopje lager volume schoonmaken of reset

Linker of rechter oortje zachter

Is bij jou het probleem dat alléén het rechter of linker oordopje minder volume heeft? Dan zijn er 2 redenen mogelijk dat de linker of rechter oordop minder hard gaat. En in 90% van de keren is het de eerst genoemde reden:

Vuiligheid

Als 1 oordopje minder geluid maakt, heeft dat vrijwel altijd dezelfde reden: door vuil kan het geluid niet uit de opening van de oordop komen. Je kunt dat testen door het gaasje met een pincet een klein beetje omhoog te liften tijdens dat de muziek wordt afgespeeld op hoog volume. Je moet dan wel eerst de siliconen ear tip van de oordop afhalen.

Hieronder zie je een oordop die we weleens terug hebben gekregen. Bah! Daarom is het zo belangrijk dat je jouw oordopjes schoon houdt.

Vuil in de oordop

Als je de 'layer' met een pincet een klein beetje lift en je hoort ineens meer geluid, betekent dat dat het gaasje vuil is en geen geluid doorlaat. Alle keren dat we deze klacht kregen (en de oordopjes hier hebben getest) is dat aan de orde.
De beste oplossing is om bij beide oordopjes de gaasjes volledig te verwijderen. De oordop heeft geen defect: hij produceert het geluid correct, maar het geluid heeft geen doorgang.

Schoonmaken

Kortom: vaak is het nodig om ze schoon te maken. na het schoonmaken, vindt het geluid weer doorgang. En dan kun je weer als vanouds van je muziek genieten. Je zal dan merken dat het volume veel hoger is. 

Je kunt met een pincet het gaasje beetje bij beetje schoonmaken. Knijpen en trekken. Dus zorg dat je het vuil niet in de oordop drukt. Want als dat kwaad geschied is, dan is er nog maar 1 noodoplossing mogelijk. Maar (en ik zeg het uit ervaring) het schoonmaken van een oordopje is niet makkelijk.

Vaak is de enige oplossing om het gaasje dus in geheel te verwijderen. En dat is wat wij ook bij onze retouren doen: repareren door het gaasje eraf halen en terugsturen naar klant zodat klant weer kan luisteren naar zijn favoriete muziek. 

Dit is een voorbeeld van een retour die we kregen (na 9 maanden). We moesten het gaasje er volledig afhalen en (ja hoor:) het volume kwam weer mooi door:

Gaasje verwijderen

Vaak maken mensen zich zorgen over het feit dat het gaasje vanaf dan weg is. En inderdaad: je moet vanaf dan iets voorzichtiger zijn. Maar de oordop kan er niets aan doen dat het geluid wat hij/zij/het produceert, geen niet naar je oor kan. Dat is de 'fout' van de gebruiker. Kortom: goed schoonhouden en anders schoonmaken, dus. 

Pincet schoonmaken oordop

bij sommige oordopjes kun je het gaasje verwijderen uit de opening van de oordop. Het geluid komt dan weer goed door. Maar er zijn ook oordopjes waar dat niet bij kan. Vaak zijn dat de semi in-ears. Dat zijn oordopjes zonder een siliconen opzetstukje (zo'n tuutje) maar juist met een harde behuizing als geheel. Voorbeeld:

Semi in ear

In dat geval moet je de opening van de semi in-ear gewoon schoonmaken. 

 


Anderen bekeken ook:

Terug naar blog