Geen bass in je Oordopjes: 3 oplossingen

Geen bass in je Oordopjes: 3 oplossingen

Je oordopjes hebben weinig bass en weinig lage tonen. Anders gezegd: je oortjes klinken schel. Eardopes is dé oordopjesspecialist van Nederland en we geven je 3 oplossingen die je weer laten genieten van goed geluid met voldoende bass.  

Oorzaak van weinig bass in oortjes

Oordopjes die weinig bass geven. Het is een probleem zo oud als de weg naar Rome. Maar wat zijn de oorzaken?

Er zijn in drie oorzaken voor weinig bass:

  1. Instellingen equalizer
  2. Pasvorm
  3. Slechte oordopjes

Het is belangrijk dat je oorzaken 1 voor 1 afloopt. eerst 1, dan 2 en dan 3. We zetten bij de oorzaak ook direct een link naar de oplossing.

1. Instellingen equalizer

Vaak heb je zonder het te weten een equalizer ingesteld in je telefoon of laptop. Het geluid dat je dan hoort, is helemaal niet het geluid dat de oordopjes normaal gesproken afspelen.

💡 Bekijk ook meteen hoe je het oplost.

Je kunt op je laptop bijvoorbeeld in Spotify de verschillende lagen instellen (ga naar instellingen > equalizer (of Nederlandse vertaling):

Sportify equalizer

In je telefoon kan dat ook. Ga naar Spotify en dan naar instellingen. Scroll naar beneden en kies "equalizer" (of Nederlandse vertaling zoals geluidsprofiel, mengpaneel, toonhoogten etc).

Spotify app equalizer

Je wordt via Spotify dan doorgeleid naar de Android equalizer-instellingen. Vaak heeft je Android-telefoon de Dolby Atmos mogelijkheden. Maar ook daar in de Androidinstellingen is de equalizer heel erg verstopt.

Ga in de Androidinstellingen naar settings > (geluid en trillingen) > Dolby Atmos > Scenariospecifiek profiel > Music > Aangepast > en voila! Daar zie je de equalizer instellingen. 

Equalizer Android Dolby Atmos

Kortom: Zorg dat je equalizer niet verkeerd staat ingesteld.

📱 Bij bepaalde oordopjes (zoals Jabra, Samsung etc.) zit ook een app waar je de equalizer kunt instellen. 

2. Minder bass door verkeerde pasvorm

Slechte pasvorm? Slechte bass. De eerste toon die sneuvelt bij een slechte pasvorm (geen goede aansluiting in je oor), is de lage toon.

💡 Bekijk ook meteen hoe je het oplost.

Pasvorm

🔬 Test: trek de oordop een beetje uit je oor. Een paar millimeter. Wat gebeurt er dan met het geluid? Precies: minder lage tonen zijn te horen. Dus een slechte pasvorm zonder naadloze aansluiting in je oor, zorgt voor minder lage tonen.

Laten we met de tweede oorzaak beginnen: slechte oordopjes. Sommige oordopjes hebben gewoon geen bass. Dat zijn over het algemeen de wat goedkopere oordopjes.

Wist je dat audiofielen en écht muziekliefhebbers niet houden van oordopjes met juist te veel bass? Er moet balans zijn tussen sub-bass, bass, mids en hoog. Dus oordopjes met veel bass zijn niet direct goede oordopjes. Maar we kunnen wel stellen dat oordopjes met veel te weinig bass (en te veel bass), gewoon geen goede oordopjes zijn.

Zijn de oordopjes zelf goed? Maar hebben ze tóch geen bass? Dan heeft dat altijd te maken met hetzelfde probleem: de pasvorm sluit niet af in je oor en daardoor komen de lage tonen niet goed door.

3. Slechte oordopjes

De laatste optie is dat de oordopjes slecht zijn en geen bass of lage tonen afspelen. 

💡 De oplossing is uiteraard: koop goede draadloze oordopjes of oordopjes met draad.

💸 Echter: dit is een probleem dat heel weinig meer voorkomt. Het is namelijk voor oordopjesfabrikanten heel makkelijk om meer bass toe te voegen aan de oordop. Goedkope oordopjes kunnen heel makkelijk veel bass hebben. Het probleem is dan dat ze de bass gewoon een boost geven (meestal in de software/firmware van de oordop zelf). De oordop gaat dan gewoon meer lage tonen afspelen en minder hoge tonen. Het is veel moeilijker voor een fabrikant om oordopjes met een mooi balans tussen sub bass, bass, mids, en hoog te produceren. 

Wij zijn boven alles geluidsliefhebbers. We verkopen een oordop niet als er slecht geluid uitkomt. Zo simpel is het. Ook niet als we die oordoppen gunstig kunnen inkopen. Dus heb je je oordopjes bij ons gekocht? Dan zit meestal het probleem in de equalizerinstellingen of de pasvorm. Óf je hebt een afwijkende smaak waarbij je liever een overmatig zware tonen wilt horen. 

Oordopjes vanaf 50 euro (draadloos en met draad) moeten gewoon een prima balans hebben in het gehele spectrum: hoog, laag, midden. Wij verkopen geen oordoppen die daar niet aan voldoen. 

Weinig bass: dit is de oplossing

De oplossing hangt dus af van welk probleem er sprake is:

Instellingen equalizer aanpassen voor een betere bass

Zorg dat in de telefoon of de laptop (waarmee je oordopjes zijn verbonden) geen instellingen (met equalizer of mengpaneel) het geluid beïnvloeden. Daardoor kan het geluid van je oordopjes veel slechter zijn.

Hoe los je dat op? Ga in de Androidinstellingen naar settings > (geluid en trillingen) > Dolby Atmos > Scenariospecifiek profiel > Music > Aangepast > en voila! Daar zie je de equalizer instellingen. 

Equalizer Android Dolby Atmos

Dat kan dus via de instellingen van je telefoon of via Spotify (vanaf settings > equalizer word je dan doorgeleid naar de instellingen van je telefoon). 

Spotify app equalizer

Gebruik je een laptop? Check dan even de instellingen van je laptop: Settings > System > sound. (Nederlands: Instellingen > Systeem > Geluid). Het kan zijn zijn dat daar een geluidsinstelling te vinden is waar je de toonhoogtes afzonderlijk kunt aanpassen. 

Gebruik je Spotify in je laptop als afspeelprogramma? In dat programma zit ook een equalizer. Zorg ervoor dat die niet is ingeschakeld. Is dat wel het geval? Dan hoor je niet het eigenlijke geluid van de oordopjes. 

De instellingen van de Equalizer pas je als volgt aan in Spotify: Settings > (scroll naar beneden) > Equalizer.

Spotify equalizer

Kortom: zorg dat het geluid niet wordt beïnvloed door een instelling in je telefoon of laptop. 

Verbeter de pasvorm van je oordopjes

Hoe los je een slechte pasvorm op zodat je meer lage tonen (bass) hoort? 

Zorg dat je de juiste maat eartips gebruikt. De eartips moeten precies in je oor passen zonder dat je oordopjes 'een lek' hebben. In geval van een lek, hoor je veel minder lage tonen. Met een lek bedoelen we dat als je jouw oordopjes in hebt, dat het omgevingsgeluid ook in je oor binnenkomt, omdat de eartips niet goed afsluiten. 

Hoe los je een slechte pasvorm op? Zorg in elk geval dat je eartips (die worden altijd meegeleverd) gebruikt die naadloos je oor afsluiten. 

Eartips die worden meegeleverd

Vaak zien we dat die eartips (vaak van siliconen gemaakt) niet passen. Gebruik dan een set foam eartips. Dat zijn eartips die niet zijn gemaakt van siliconen, maar van memory foam. 

Die eartips sluiten perfect aan aan de vorm van je gehoorgang. Je knijpt ze een beetje in voor je ze in je oor doet en daarna zetten ze langzaam uit. 

Foam eartips
Kortom: met een goede pasvorm verbeter je de lage tonen aanzienlijk. 

Koop betere oordopjes

In het gaval je echt giga goedkope oordopjes hebt gekocht (in sommige gevallen is dat gewoon troep), dan kan ik je aanraden: koop betere oordopjes. Als je ziet hoe goed het geluid van oordopjes van 50 euro kan zijn, dan is het echt een no brainer. Kijk eens in onze shop naar de beste oordopjes voor een goede prijs.


Anderen bekeken ook:

Terug naar blog