Dit zijn de beste oordopjes voor slapen (met test!)

Dit zijn de beste oordopjes voor slapen (met test!)

Slaap oordoppen kunnen de kwaliteit van je slaap (en je leven) aanzienlijk verbeteren. Ze kunnen je zelfs slapeloze nachten besparen. Oordopjes voor slapen kunnen de oplossing zijn tegen snurken (van je partner) of gewoon zorgen dat je niet steeds door omgevingsgeluiden wordt wakkergemaakt. Oordopjes voor het slapen zijn er in verschillende soorten. Welke zijn goed en welke juist niet? Bekijk het in dit artikel. 

Soorten slaapoordopjes

Er zijn verschillende soorten oordopjes voor tijdens het slapen. Allemaal hebben ze het doel zo min mogelijk omgevingsgeluid te horen zodat je beter slaapt. Alleen het is belangrijk dat je het juiste soort slaapoordop kiest om zo goed mogelijk te slapen. 

Zie hier de verschillende soorten:

  1. De gele schuim oordopjes voor het slapen
  2. Siliconen oordopjes voor het slapen
  3. Oordopjes op maat voor het slapen

We lichten ze per soort toe. 

De gele schuimoordopjes voor slapen

Gele oordopjes om te slapen

Deze oordopjes zijn wellicht het meest bekend. Het zijn de oordopjes die bijna altijd geel zijn (en soms ook een andere kleur hebben). Ze hebben een vlakke onderkant en een wat ronde bovenkant. De ronde bovenkant is de kant die je in je oor steekt. 

Voordelen

✔️Schuim buigt organisch mee
✔️Hygiëne: dagelijks wegwerpen

Nadelen

❌Niet compleet geluidsdicht

Je kunt deze slaapoortjes bij Bol kopen:

Wil je ze écht goedkoop inkopen? Koop dan in grotere aantallen

Hoe plaats je de gele oortjes in je oor

Zorg dat je de oordopjes correct in je oor plaatst. Dat doe je als volgt:

  1. Knijp de oortjes zachtjes en draai ze om je duim en wijsvinger zodat ze geleidelijk worden ingeknepen en vernauwd. 
  2. Met je ene hand plaats je de oordop in je oor terwijl je met de andere hand je oor aan de bovenkant van de oorschelp voorzichtig wat omhoog trekt. Op die manier creëer je wat meer ruimte om de oordop correct te plaatsen. 
  3. Laat nu langzaam de oordop los zodat deze kan uitzetten en zo zich aan de vorm van je gehoorgang kan aanpassen. 
  4. Doe hetzelfde bij het andere oor.

Je zult merken dat de slaapoordoppen nu mooi afgesloten in je oor zitten en je nog maar weinig omgevingsgeluid binnen krijgt. 

Siliconen slaapoordopjes

Siliconen slaap oordopjes oortjes tegen snurken

Dit zijn siliconen oordopjes speciaal gemaakt om mee te slapen. Ook deze oordopjes weren geluid van buitenaf. Je hoort bijvoorbeeld een snurkende partner niet meer. Siliconen oordopjes hebben voordelen en nadelen ten opzichte van de eerder omschreven gele schuimoordopjes. 

Voordelen

✔️Betere afsluiting in je oor
✔️Laat minder omgevingsgeluid door

Nadelen

❌Stugger dan schuimen oortjes
❌Iets duurder
❌Goed voor het milieu (hergebruik)

Wij kochten deze slaapoortjes bij Bol.

Oordopjes op maat voor het slapen

De laatste optie is om oordopjes op maat te laten maken. Wat ons betreft is het de beste volgorde om eerst eens de bovenstaande 2 opties te proberen. Als dat goed bevalt, kun je voor een duurzame oplossing gaan. En dan zijn oordopjes op maat een perfecte keuze.

Voordelen

✔️Beste draagcomfort
✔️Zitten als gegoten
Ze zijn in je oor gegoten
✔️Meest geluidsdicht

Nadelen

❌Duurste oplossing
❌Op afspraak maat opnemen

 

Beste oordopjes tegen snurken

Niet kunnen slapen door een snurkende partner is mega irritant. Door het slechte slapen verslechtert de kwaliteit van de dag. Je bent vaker moe en kunt minder uit je dag en dus uit je leven halen. 

Snurken partner oplossingen oordopjes

Bovendien is het zeer slecht voor je relatie. Het liefst schud je jouw partner wakker tijdens dat hij snurkt. Maar hij (of zij) is zich daarna van geen kwaad bewust. In het perspectief van de snurkende partner wordt hij of zij onterecht en gedesoriënteerd uit een vredige slaap gewekt. En ook voor de boosdoener (de snurker) heeft het daardoor een slecht effect op de kwaliteit van slapen. En het beperkt ook voor de snurker de kwaliteit en de energie van de dag. 

Kortom: voor beide is het vervelend en lastig.

Maar voor jou als niet snurker kun je aan jouw kant maar 1 ding doen. En dat is: zorgen dat het geluid dat de snurkende levenspartner 's nachts veroorzaakt niet binnen krijgen. 

En dat doe je door oordopjes te gebruiken. Maar welke oordopjes? 

Deze oordopjes zijn het beste tegen snurken

Het liefst gebruik je een oordop die zo min mogelijk geluid doorlaat. Maar in veel gevallen zijn de schuimen oordopjes al voldoende voor een betere ongestoorde nachtrust. Ons advies is om daarom als volgt:

  1. Probeer eerst eens de schuimen oordopjes. Die zijn zeer goedkoop en je kunt kijken en voelen of je er beter mee slaapt. In ongeveer 70% van de gevallen zijn deze oordopjes al voldoende.
  2. Hoor je je partner nog steeds? Probeer dan eens de siliconen oordopjes. Die laten nóg minder geluid door. De passieve geluidsonderdrukking is ongeveer 90%. Wel zijn deze oordopjes wat stugger. Maar het geluid komt haast niet meer binnen.
  3. Als ook dat niet werkt, kun je kijken voor een oplossing op maat. Je kunt dan oordopjes op maat laten maken. Dit kost vaak een stuk meer dan de eerdere oplossingen, maar de kwaliteit van je leven verbetert er wel door. De oordopjes zitten een stuk beter dan oplossing 2 hierboven en ze laten nóg minder geluid door dan beide bovenstaande oplossingen. 

Onderzoek naar het effect van slaapoordopjes 

Onderzoek slaapoordopjes oortjes slapen snurken

Er is veel onderzoek gedaan naar slaapoordopjes. Het merendeel van de onderzoeken concludeert dat de kwaliteit van je slaap inderdaad omhoog gaat als je oordopjes indoet. 

Zo is er een Brits onderzoek in ziekenhuizen gedaan. Ziekenhuizen zijn bij uitstek de plek waar (als je moet overnachten) je door omgevingsgeluid steeds wakker wordt gemaakt. De zuster loopt bijvoorbeeld in je kamer binnen om je onbekende kamergenoot medicatie te geven o.i.d. 

Ze gaven de patiënten uit het onderzoek slaapoordopjes en inderdaad: de kwaliteit van de slaap verbeterde.

Citaat uit onderzoek:
At a cost of £2·50/patient, earplugs were a relatively cheap intervention with notable improvements in sleep for patients.

Kortom: oordopjes verminderen het omgevingsgeluid dat je oren binnen komt. En omgevingsgeluid (zoals een snurkende partner) is een van de problemen waardoor mensen niet kunnen slapen. Oordopjes lossen dit op. 

Conclusie: dit zijn de beste oordopjes voor het slapen

Welk soort slaapoordopje voor jou het beste geschikt is, hangt af van een aantal factoren. Zie hier een duidelijk overzicht van de beste slaapoordopjes.

Gele schuim slaapoordopjes Perfect als eerste poging. Past zich organisch aan je oor aan en is goedkoop (max. €2/set)
Siliconen slaapoordopjes Laat nog minder geluid door dan schuim, maar zit wat stugger in het oor en is goedkoop (~€7 per set)
Oordop op maat Is de duurste oplossing (€100+) maar ook de beste oplossing. 

Kortom: zorg dat je eerst eens de schuim oordopjes test. Werken die goed? Dan kun je die blijven kopen. Laten ze te veel geluid door? Dan ga je voor de siliconen oplossing óf als je overtuigd bent van langdurig gebruik: laat oordopjes op maat maken. 

Al dit soort oordopjes zijn bij Bol te koop:

 


Anderen bekeken ook:

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.