Wat is multipoint bij bluetooth oordopjes en koptelefoons?

Wat is multipoint bij bluetooth oordopjes en koptelefoons?

Met multipoint kun je een koptelefoon of set oordopjes met meerdere apparaten verbinden via bluetooth. De draadloze headset schakelt automatisch over naar het apparaat dat op dat moment de hoogste prioriteit heeft. 

In dit artikel

 • 1. Multipoint: wat is het?
  • Met multipoint kan je jouw oordopjes of koptelefoon verbinden met meerdere apparaten tegelijkertijd via bluetooth: bijv. met je laptop en je telefoon. 
 • 2. Hoe werkt het?
  • Meestal werkt multipoint heel simpel:
   1. verbind met apparaat 1 (bijv. je laptop)
   2. doe de bluetooth van apparaat 1 uit
   3. vebind nu met apparaat 2 (bijv. je telefoon)
   4. en doe de bluetooth van apparaat 1 weer aan 
 • 3. Waarom is het handig?
  • Multipoint is handig, omdat je je koptelefoon altijd prioriteit geeft aan het (op dat moment) belangrijkste apparaat. 
 • 4. Dualpoint vs. Multipoint
  • Dualpoint is Multipoint, maar Multipoint is niet altijd Dualpoint.
 • 5. Hoe weet de multipoint welk apparaat het belangrijkst is?
  • Dat hangt af van het gebruik. Bellen wordt bijvoorbeeld gezien als belangrijker dan muziek luisteren. 

Multipoint? Wat is dat?

Multipoint betekent dat je bluetooth koptelefoon of oordopjes met meer dan 1 apparaat tegelijkertijd verbonden kan zijn.

Normale oordopjes of koptelefoons, kun je alleen verbinden met 1 apparaat tegelijkertijd. Multipoint oordopjes kun je verbinden met 2 of meer apparaten. Bijvoorbeeld met je telefoon én je laptop tegelijkertijd. 

Hoe verbind je met meerdere apparaten?

Je koptelefoon of oordopjes met multipoint, kun je dus verbinden met meerdere apparaten. Maar hoe? Dat verschilt per koptelefoon of oordop. 

Meestal werkt het als volgt:  

Verbind de koptelefoon met apparaat A > Doe daarna de bluetooth van apparaat A uit > De koptelefoon probeert nu opnieuw te verbinden > Op apparaat B verbind je nu met de draadloze oordopjes of koptelefoon via de bluetoothinstellingen > Schakel daarna de bluetooth van apparaat A weer in.

Wat is handig aan Multipoint?

Het handige aan Multipoint is dat je niet steeds opnieuw met een ander apparaat hoeft te verbinden. De oordopjes of bluetooth koptelefoon switcht gewoon steeds van je laptop naar je telefoon, als dat nodig is. 

In de praktijk: Stel dat je thuis aan het werk bent vanaf je laptop. Je luistert muziek op je laptop via je koptelefoon met Multipoint verbinding. Over 30 minuten heb je een 'inspirerende meeting' via Teams. Maar je wordt gebeld door je broer, moeder, partner (vul zelf in) op je telefoon. En ondanks dat je muziek luistert op je laptop, hoor je de telefoon overgaan via koptelefoon. Je neemt op met de knop op je koptelefoon. Je praat gezellig met je kennis en na het ophangen, switcht de koptelefoon weer automatisch over op je laptop. Want daar was je immers naar aan het luisteren, voor je gebeld werd. 

DunRock Halo koptelefoon met multipoint
Deze koptelefoon is minder dan 100 euro, heeft een eigen app én heeft multipoint 

Oordopjes zonder multipoint, verbinden op het moment dat je ze aanzet altijd met het laatst verbonden device dat de bluetooth aan heeft staan. Je hebt geen idee hoe vaak we met dat antwoord als webshop een 'verbindingprobleem' oplossen op afstand.

We krijgen dan de vraag: waarom kan ik m'n oordopjes niet verbinden? En ons antwoord is dan vaak: je oordopjes zijn al verbonden (bijv. met een andere telefoon of een tablet of laptop). Multipoint kan dat voor goed oplossen, want dan verbinden ze gewoon met allebei de apparaten. 

Dualpoint vs. Multipoint

Dualpoint is Multipoint, maar Multipoint is niet altijd Dualpoint. Een roos is een bloem, maar een bloem is niet altijd een roos.

 • Dualpoint: Je kunt met 2 apparaten tegelijkertijd verbinden
 • Multipoint: Je kunt met meer dan 1 apparaat verbinden.

Je ziet het al: er is overlap. Want een koptelefoon die met 2 apparaten kan verbinden, heeft dus Multipoint connectie. Maar specifieker is het dan om te vermelden dat de koptelefoon over Dualpoint beschikt.

Je ziet het hier uitgelegd in een overzichtelijke infographic:

multipoint vs dualpoint

Kortom, Dualpoint is soms ook multipoint. Namelijk als je max. 2 apparaten via bluetooth kunt verbinden.

Hierarchie: zo schakelt Multipoint steeds van apparaat

Hoe bepaalt de headset dan aan welk apparaat het op dat moment prioriteit geeft? Nou, multipoint werkt met een hiërarchie.

 1. Bellen en videovergaderen
 2. Muziek en video afspelen
 3. Alleen verbonden

Dus als je muziek met je oordopjes met Multipoint luistert via je laptop en je wordt gebeld, dan schakelen je oortjes over op je telefoon. Want bellen is prio 1 en geluid afspelen is prio 2. Zo werkt dat dus. 

Bellen bij multipoint laat de koptelefoon of oordopjes overschakelen naar een ander apparaat

Zie hier duidelijk welke prioriteit multipoint geeft aan de actie. Luister je muziek op je laptop (2) en word je gebeld op je telefoon (1)? Dan zal je headset altijd overschakelen naar je telefoon. Omdat bellen prio 1 heeft en muziek luisteren heeft prio 2.   

Terug naar blog