Een bluetooth codec heeft invloed op de geluidskwaliteit. Dus wil je goed geluid? Dan is het aan te raden om rekening te houden met de codec van je bluetooth oordop, koptelefoon of speaker. Maar welke codec is goed?
In dit artikel
Wat is een bluetooth codec?
Een bluetooth codec is een code die geluid kan definiëren en versturen. Essentieel voor bluetooth apparaten om het geluid te versturen.
Je kunt het zien als de taal waarin je geluid (muziek, podcast) wordt verpakt en verstuurd vanaf je telefoon (of laptop, tablet) naar je bluetooth oordopjes (of bluetooth koptelefoon, bluetooth speaker etc).
Je ziet op de afbeelding hierboven (gemaakt door Eardopes) dat er verschillende soorten bluetooth codecs zijn. De meest populaire codecs zijn AAC, AptX, SBC,
Als je via Spotify op je telefoon muziek luistert met je bluetooth oordoppen, dan zendt jouw telefoon geen geluid uit zoals je eigen stem dat bijvoorbeeld doet. Je telefoon en je draadloze oordopjes hebben in feite een taal (een codec) afgesproken om het geluid te verzenden.
En dat lijkt een beetje een simpele vergelijking, maar taal is hetzelfde als een codec. AptX of AAC zijn simpelweg manieren om iets te definiëren.
Het zendende device codeert een geluid in een bepaalde code, geheel volgens een bepaalde codec. Via bluetooth wordt de code verstuurd. Het ontvangende apparaat (de oordopjes of de koptelefoon) ontvangt de code. De bluetooth oordopjes herkennen de codec en decoderen de code zodat ze het geluid in de speaker kunnen afspelen.
Wat is de beste codec?
Het is lastig om in het algemeen te zeggen wat de beste codec is. Dat hangt namelijk af van het gebruik.
Wil je bluetooth gebruiken voor communicatie, muziek luisteren of ga je ermee gamen?
Bij muziek luisteren wil je zo min mogelijk kwaliteitsverlies. Tijdens het bellen wil je een zo snel mogelijke tweerichtingsoverdracht en tijdens het gamen of video's kijken wil je juist dat de vertraging minimaal is.
De beste codec voor geluid is AptX. Tenminste, qua geluidskwaliteit. Wil je een lage latency? Dan kun je weer beter voor AAC of nog beter: SBC gaan. AptX Adaptive is een nieuwe codec van Qualcomm geheel gemaakt om de vertraging te verlagen. Dat zijn simpele codecs en dus sneller en makkelijker over te dragen. AptX Low Latency is een nieuwe codec van Qualcomm die het heel goed doet bij communicatie via bluetooth. Die heeft namelijk lage 2 richtingscommunicatie.
Beste codec voor een hoge geluidskwaliteit
AptX is een hele goede codec om geluidskwaliteit in stand te houden. Maar AAC is ook een zeer goede codec voor de beste geluidskwaliteit. En die is bovendien ook iets sneller. AptX is relatief oud en AAC is wat nieuwer.
Beste codec voor communicatie
Voor bellen en videovergaderen zijn AptX adaptive en AptX low latency prima codecs. AAC is ook een goede codec voor bellen. Ook SBC is een goede codec, omdat het super lichtgewichtig is. Zeker bij lang bellen, kan je voordeel hebben van SBC omdat de batterij langzamer leeg gaat. Alleen het nadeel is weer dat de vertraging wat langer is bij SBC.
Denk je eens in: bij communicatie is tweerichtingsverkeer nodig. Een bluetooth oordop moet het geluid (de code) dat binnenkomt decoderen, verwerken en afspelen in de speaker.
Tegelijkertijd moet de oordop het stemgeluid van de gebruiker opvangen met de microfoon. Dat signaal moet juist worden gecodeerd om verzonden te worden naar het device (bijvoorbeeld de telefoon).
Het signaal gaat bij communicatie via bluetooth dus via twee richtingen. Tegelijkertijd. Daar is flink wat rekenkracht voor nodig. En dat gaat allemaal via de rekenkamer van de draadloze oordop of de bluetooth koptelefoon. En in dit geval is dat natuurlijk de chipset.
Beste codec voor low latency
AptX Adaptive is de codec met een zeer lage vertraging. Die codec is zelfs speciaal door Qualcomm ontwikkeld om de vertraging te beperken.
En dat is ze gelukt. Tijdens het gamen is het heel handig om een zo laag mogelijke vertraging te hebben. Het is dan belangrijk dat de bluetooth codec die je headset of oordopjes gebruiken, er één is met een lage vertraging. AptX low latency. Alleen je ziet nog niet veel bluetooth apparaten met deze codec.
Verschillende soorten codecs
Er zijn veel verschillende bluetooth codecs. Maar 3 van die codecs worden het meeste gebruikt. Namelijk door 98% van alle bluetooth devices. AAC, AptX en SBC.
AAC
AAC (Advanced Audio Coding) is een populaire bluetooth codec. Beter dan SBC. Vandaar ook het woordje advanced.
Dus vaak zie je deze codec bij de wat duurdere oordopjes, koptelefoons en speakers. En hoewel de codec al bestaat vanaf 1997 (!) is de codec pas de afgelopen jaren toegenomen in populariteit. Tenminste als het gaat om het overbrengen van geluid via bluetooth. Want AAC als bestands extensie voor audio is al zo oud als de weg naar Britney Spears. Het kan zomaar zijn dat je ooit via Kazaa ups_i_did_it_again.aac hebt gedownload. En als je niet weet waar ik het over heb, dan ben je waarschijnlijk rond de 20 jaar.
De voordelen van AAC zijn: het behoudt de kwaliteit van je audio meer dan andere codecs. Enerzijds is de codec in staat om je muziek in een mega simpele code te verpakken. Anderzijds is de codec dus in staat om behoorlijk wat geluidskwaliteit te bieden. En daar houden we van bij Eardopes. En door die simpele code gaat je batterij minder snel leeg. En je kunt langer naar muziek luisteren.
AAC is ook een wijd geaccepteerde codec. Het wordt ondersteund door veel bedrijven en platforms. Denk aan: Apple's iOS en iTunes. Kortom: met AAC zit je vaak goed. en elke telefoon kan omgaan met AAC.
Zijn er dan ook nadelen aan het gebruik van AAC als Bluetooth codec? Hmm niet veel. Oudere apparaten kunnen niet vaak omgaan met AAC. Maar ook niet met andere codecs. Dus dit is een beetje spijkers op laag water zoeken.
AptX
AptX is een andere populaire bluetooth codec met de focus op behoud van kwaliteit van het geluid. In tegenstelling tot AAC richt AptX zich specifiek op het verbeteren van de kwaliteit van draadloze apparaten, zoals draadloze oordoppen, koptelefoons en speakers.
AptX is ontwikkeld door Qualcomm met het idee om de geluidskwaliteit te verbeteren ten opzichte van andere zcodecs. Zonder ook maar iets in te boeten aan stabiliteit en vertraging. En daar is Qualcomm behoorlijk in geslaagd.
Daarom is AptX een uitstekende optie voor mensen die op zoek zijn naar een soepele en snelle overdracht van audio via bluetooth.
Er zijn een aantal varianten op AptX. Namelijk:
- AptX HD (voor HD streaming)
- AptX Adaptive (voor super lage latency)
SBC
SBC is een codec die meestal in de wat goedkopere oordopjes, koptelefoons en speakers zitten. Het is een codec die makkelijk kan verwerkt worden in de goedkopere codecs.
Het voordeel aan deze codec is dat het geluid tot een super efficiënt en klein bestand wordt gecomprimeerd. Het is dus makkelijk te versturen en je apparaat verbruikt heel weinig stroom.
Maar dat heeft wel als resultaat dat de kwaliteit van het geluid minder goed is dan bij AAC of AptX. Tja, je kunt niet alles hebben.
Hebben oordopjes of bluetooth apparaten maar 1 codec?
Nee. Bluetooth apparaten kunnen meerdere codecs hebben. Dus je oordopjes kunnen bijvoorbeeld SBC + AAC hebben. Je kan dan kiezen.
Hoe je dat doet? Zo:
Dus je gaat (bijv. in je Android telefoon) naar de bluetooth instellingen en daarna kies je de instellingen van je oordopjes (of koptelefoon of speaker) en dan switch je de SBC naar rechts naar AAC.
Conclusie
Koop je oordopjes of een ander bluetooth apparaat en wil je weten welke codec goed is voor jouw aankoop?
Als je een muziekfijnproever bent, dan kun je gaan voor AAC of AptX. Dat zijn de codecs die vaak op de iets duurdere oordopjes zitten.
Wil je liever minder betalen? Dan kun je beter gaan voor oordopjes met alleen SBC.
Anderen bekeken ook:
- Bekijk al onze blogs over draadloze oordopjes
- Dit zijn de beste oordopjes onder 50 euro
- Dit zijn de oordopjes met de beste microfoon
- Bekijk ook de beste oordopjes voor het hardlopen