MPOW X3 draadloze oordopjes Review: betaalbare oortjes mét ANC

MPOW X3 draadloze oordopjes Review: betaalbare oortjes mét ANC

De MPOW X3 zijn budgetoordopjes mét ANC. Niet vaak zie je dat draadloze oordopjes van die prijs active noice cancelling hebben! Tijd dus om deze oordopjes eens flink te testen. Hoe is het geluid? En de microfoon? En misschien het belangrijkste: hoe goed werkt de ruisonderdrukking? Bekijk het in deze review!

Voor- en nadelen

Dit zijn de voordelen en de nadelen van de MPOW X3. Zo kun je direct zien of deze oordopjes voor jou geschikt zijn. 

Voordelen  Nadelen
✔️ANC

Specificaties MPOW X3

  • Prijs: ~60 euro
  • Chipset: BES2300Z
  • Codec: SBC, AAC
  • ANC: -28DB
  • Bluetooth: 5.0
  • Bereik: 10m
  • Batterij doosje: 500 mAh
  • Batterij oordopje: 55 mAh
  • Kabel: usb C
  • Waterdicht: IPX8

 

Geluid van de MPOW X3

Het eerste dat opvalt zijn de zware tonen. De bas is aanwezig. En hoe! Het geluid klinkt heel vol door de woofer achter sound. Normaal gesproken ben ik niet zo'n fan van een oververtegenwoordiging van lage tonen. Het risico is namelijk dat daardoor middentonen en vooral hoge tonen compleet wegvallen. En dat komt de harmonie van je geluid niet ten goede. 

MPOW X3 oordopjes geluid ANC

Bij een goede woofer in een oordop moet vooral een goede middentoon zitten. Dus laten we die maar snel beoordelen. Die is echt prima aanwezig. In feite rijgen de middentonen het geheel mooi aan elkaar. Wat ons opvalt is dat je een festival achtig geluid tot je krijgt. Je moet ervan houden. En wij houden ervan. Lage volle tonen waardoor je flink wordt opgezweept. 

Neem de SoundPEATS Truengine 3 SE of de bedrade Kz ASX. Die hebben veel meer de focus op de hoge tonen. En dat geeft een hoog "wow, ik hoor met deze oordopjes in liedjes die ik nog niet eerder had gehoord" effect. 

Hou je van een opzwepende sound? Dan zijn dit heerlijke oordopjes. Hou je meer van een gewogen afweging tussen lage- en hoge tonen? Dan kun je beter gaan voor één van de eerdere genoemde oordopjes. 

Geluidskwaliteit score: 7,5

Microfoon: kun je goed bellen met de MPOW X3

MPOW X3 Review anc

Oke, deze oordopjes hebben dus ANC, prima geluid én een scherpe prijs. Er moet toch een aspect zijn waar MPOW op bezuinigd heeft? Misschien de microfoon? We gaan het nu testen zoals alleen wij bij Eardopes dat doen. Een fragment zegt meer dan 1000 geschreven woorden.

Microfoon score: 8,5

Zoals je in het onderstaande fragment hoort is de microfoon buitengewoon goed. Heldere tonen, goede detail en een zeer stabiel geluid. 

Komt het doordat de oordopjes staafjes hebben waardoor de microfoon iets dichter bij je mond zit? Misschien. Maar de QCY T10 hebben ongeveer dezelfde vorm waarbij de microfoon dichterbij de mond zit. En die klinken een stuk minder.

Overigens hoor je in het begin van ons fragment een kleine storing, maar dat komt niet door de oordopjes. Daar ging iets mis met het switchen van de opname-uitgang die we selecteerden. 

De MPOW X3 komt (op het moment van schrijven) op de nummer 2 van onze lijst met oordopjes met de beste microfoon.  

 

Benieuwd naar de oordopjes met de beste microfoon? We maakten een vergelijking met alle geluidsfragmenten.  

Hoe goed is de ANC van de MPOW X3?

De active noise cancelling van de MPOW X3 is goed genoeg, wat ons betreft. Voor de duidelijkheid: ANC staat voor active noise cancelling. In het Nederlands noem je dat ruisonderdrukking. Het is een actief digitaal systeem waarbij de microfoon omgevingsgeluid oppikt en een tegengeluid in je oor afspeelt dat het geluid neutraliseert. Daardoor hoor je minder omgevingsgeluid. Handig! 

Maar we zien steeds meer dat ANC een gimmick wordt. Fabrikanten willen de letters ANC op de verpakking kunnen schrijven, omdat ze weten dat dat meer sales oplevert. Aan ons de taak, dus, om de ANC kritisch onder de loep te nemen. 

Als je de MPOW X3 in hebt druk je 2 seconden op de rechter oordop om de ANC te activeren. Zoals de gehele touch bediening zeer goed werkt, werkt de bediening van deze functie ook prima! 

MPOW X3 review

Je hoort een bliep en dan is de ANC ingeschakeld. Als doorgewinterde redacteur waren de eerste geluidjes die geneutraliseerd konden worden, het getik van mijn toetsenbord. Ja, het is een spannend leven, het leven van een redacteur/tester van Eardopes. 

Maar wat meteen opvalt (en het wordt direct al spannender!) is dat het getik op mijn toetsenbord veel minder te horen is! Dus de eerste test is al geslaagd. 

We staan nog steeds versteld dat oordopjes in deze prijscategorie active noice cancelling hebben. We hebben dat weleens gezien bij de off brand Airpods die op Aliexpress te koop waren. Maar bij die oordopjes werkte de ANC totaal niet.

Pasvorm: Hoe zitten de MPOW X3

De pasvorm van de MPOW X3 is niet zo speciaal. De ear tips zijn niet super. Misschien kunnen we beter zeggen: matig. Ik zou het zeker aanraden om een goede set met foam ear tips op deze oordopjes te klikken. Dat verbetert het draagcomfort al een hoop. 

De draadloze oortjes hebben een normale bouw. Een beetje zoals de Airpods Pro van Apple. Een lang steeltje onder de oordop. Dat is wel fijn voor het in en uitdoen.  

Pasvorm score: 6

De pasvorm in z'n algemeenheid is gewoon niet zo speciaal. Daarbij vinden we echt dat MPOW een betere set met ear tips mag meesturen met deze oordopjes. Vandaar de bovenstaande score. 

Bediening van de oordopjes 

De MPOW X3 hebben touch bediening, geen knopjes. Dat zegt opzich nog niks. Zowel knopjes als touch bediening kunnen prima werken of vreselijk werken. Denk aan de knopjes van de JBL Tune 225tws die we hebben getest: vreselijk! Of de Jabra 85t met knopjes: die werken heerlijk! 

Maar goed: deze MPOW X3 hebben dus touch bediening. Het grootste probleem bij touch bediening is dat je de vinger er niet zo goed op kunt leggen. En we bedoelen dat in de meest letterlijke zin des woords. Een knopje voel je, touchbediening voel je niet met je vinger. 

MPOW X3 oordopjes review

Daarom moeten fabrikanten altijd een door richeltje of een kuiltje maken, om als tastnavigator te fungeren. Oke, ik begin nu hele moeilijke woorden te gebruiken voor iets dat makkelijk uitgelegd kan worden. Je moet kunnen voelen waar de touchbediening is. 

En dat heeft MPOW prima opgelost. op de oordop zit inderdaad een klein kuiltje waar je mooi de vinger op kunt leggen. Je weet dan precies waar de touchbediening zit. 

Bediening: 8

En nu we het toch over die touchbediening hebben: die werkt echt prima! Er is eigenlijk geen moment dat we naast de bediening grijpen. Steeds weer reageert de touchbediening zoals we dat verwachten. 

En de keuze voor welke acties er achter welke aanrakingen zitten, vinden we ook nog eens heel logisch en goed. Ook is het heel fijn dat je het volume kunt regelen met je oordopjes: één keer aanraken rechts is harder, en één keer aanraken links is zachter. 

Hoe werkt de touch control van de MPOW X3?

Links Rechts
1x Volume omlaag
Bellen: opnemen/ opleggen
Volume omhoog
Bellen: opnemen/ opleggen
2x Muziek: pauze/play Muziek: pauze/play
3x Vorige liedje/filmpje Volgende liedje/filmpje
2 sec. Siri/ voice assist ANC aan/uit

  

Batterij: Hoe lang kan je de oordopjes gebruiken?

In de oordopjes zit een totaal van 55mAh. Niets speciaals. Met dat aantal kun je ongeveer een uur of 4-5 naar je muziek of podcast luisteren. Dat is dus prima. Zeker als je bedenkt dat de chipset flink aan het werk kan worden gezet door de ANC. 

Batterij score: 7

De oplaadcase heeft een batterij van 500 mAh. Dat is ongeveer gemiddeld. Misschien nét bovengemiddeld. QCY-oortjes hebben meestal rond de 300mAh in de oplaadcase. Maar neem bijv. de Eardopes B6 Pro: die heeft 1000mAh in de oplaadcase. Tja, het is baas boven baas. 

Oplaaddoosje MPOW X3

MPOW X3 review usb c

De oplaadcase van de MPOW X3 ziet er mooi premium uit. De 500mAh batterijcapaciteit die we in het vorige hoofdstukje bespraken, is ook prima. Op de oplaadcase (bovenzijde binnenkant) zitten 4 mooi afgewerkte lampjes die aangaan ter indicatie van hoe vol de batterij van de oordopjes en de case is. 

Ook is het leuk dat je de case kunt neerzetten. Dat hebben we altijd gek gevonden van de Airpods. Die kun je niet op een normale manier op een tafel leggen. Ze moeten altijd op de zijkant staan en daardoor is de case van die oordopjes ook altijd bekrast. Deze MPOW X3  hebben daar geen last van. Je zet ze gewoon staand op een tafel. 

Ook heeft de case een usb-c connectie. Dat is ook erg fijn. Eindelijk beginnen Chinese fabrikanten afscheid te nemen van micro usb. 

Factory reset MPOW X3

Een factory reset doe je anders dan bij andere oordopjes. Je moet namelijk binnen 5 seconden 3 keer de oplaadkabel in en uit de oplaadcase doen. Daarna is de X3 gereset. 

MPOW X3 test

Conclusie: zijn de MPOW X3 goed?

Beoordeling
Geluid 7.5
Microfoon 8.5
Pasvorm 6
Batterij 7
Bediening 8
Stabiliteit 8

 

De MPOW X3 draadloze oordopjes met ANC zijn zeer goede oortjes voor de prijs die je betaalt. Het geluid is mooi vol. Wel moet je van de hoge mate van bas houden. De oordopjes hebben ANC en die werkt redelijk goed. De microfoon heeft ons oprecht positief verbaasd. Het zijn dus prima oordopjes om mee te videobellen, online vergaderen en bellen. De ear tips (dat zijn die siliconen tuutjes die in je oor gaan) vallen ons wat tegen. Daarom is het aan te raden om een set foam tips bij deze oordopjes te kopen. De bediening is prima. De touch control werkt erg goed. De batterij is gemiddeld.  


Alternatieven

MPOW X3 vs. SoundPEATS Truengine 3 SE

De SoundPEATS Truengine 3 SE zijn iets goedkoper. Ze hebben geen ANC, waar de MPOW X3 dat wel hebben. Het grootste verschil zit hem in het geluid. De lage tonen van de MPOW komen meer naar voren en de SoundPEATS Truengine 3 SE hebben meer een balans tussen hoog en laag. Laten we zeggen dat de hi-hat van een drumstel beter te horen is met de SoundPEATS. Maar al geven de MPOW X3 een betere beleving met meer kracht achter het geluid én een betere microfoon én ANC.  


Anderen bekeken ook:

Terug naar blog