SoundPEATS Truengine 3 SE Review

SoundPEATS Truengine 3 SE Review

SoundPEATS is een oordopjesmerk dat sinds 2012 flink aan de weg timmert. De Truengine 3 SE is één van hun betere modellen. Het design van de SoundPEATS is zoals altijd stoer en mooi. Maar klinken de bluetooth oortjes ook zo goed als dat ze eruit zien? Met name het geluid zet je bij het eerste gebruik op het verkeerde been. Je komt erachter in deze review.

Specificaties SoundPEATS Truengine 3 SE

 • Prijs: ~60
 • Chipset: QCC3020
 • Codec: APTX
 • Bluetooth: 5.0
 • Bereik: 10m
 • Batterij doosje: 500mAh
 • Batterij oordopje: 55mAh
 • Kabel: usb c
 • Waterdicht: IPX5 (de oordopjes kunnen tegen hoge druk stralen van water)

500mAh is wat ons betreft een prima batterij voor het oplaaddoosje. Wil je écht nooit meer omkijken naar de batterij? Bekijk dan de SoundPEATS Trueshift2 eens. Die hebben 3000mAH. Maar goed, de oplaaddoos is dan ongeveer even groot als een muis van een computer. Elk voordeel hep z'n nadeel. 

Geluid van de Truengine 3 SE 

Geluidskwaliteit score: 8,5

Laten we maar eens beginnen met het geluid. SoundPEATS heeft met de Truengine 3 SE een mooie prestatie geleverd qua geluid. Maar niet voor iedereen. Wél voor de kenners. Dat gaan we nu toelichten. 

Geen woofers, wel kwaliteit en balans

De Truengines zijn geen subwoofers die in je oren woofen. Het is gebalanseerd geluid met de kracht in de middentoon. Je hoort elk instrument uit je muziek. En dat is weleens anders bij draadloze oordopjes van deze prijscategorie.

💡 Bekijk ook eens de best geteste draadloze oordopjes tot nu toe.

Hoor je dan helemaal geen bas? Oh, absoluut wel. Je hoort precies zoveel bas als de producer of maker van de muziek dat bedoeld heeft. Maar niet meer dan dat. Je kunt natuurlijk het een en ander naar wens compenseren met een equalizer op je telefoon.

SoundPEATS 3 SE Truengine oortjes oordopjes

Tip: Koop foam ear tips bij deze oordopjes. De siliconen bijgeleverde oortjes van SoundPEATS zijn wat hard en niet flexibel. Foam ear tips zijn een vervanger van de siliconen bijgeleverde oortjes, maar dan super comfortabel. Je kunt ze net voor je ze in doet, inknijpen en ze zetten langzaam in je oor weer uit. Dat zorgt voor veel meer comfort. En een extra tip: onderaan de productpagina van de SoundPEATS Truengine 3 SE zie je een combinatiekorting. Je koopt dan de SoundPEATS & de foam tips voor een extra korting

Microfoon: kun je goed bellen met de Truengine 3 SE? 

Microfoon score: 9

De Microfoon van de SoundPEATS Truengine 3 SE is uitzonderlijk goed. Juist draadloze oordopjes zijn over het algemeen qua microfoon minder dan oordopjes met een draad. Dat is de reden dat we bij elke versie bluetooth oodopjes in onze review uitvoerig de microfoon testen. 

Allereerst zijn de 2 (!) kleine microfoonopeningen zeer goed geplaatst. Deze zitten namelijk onderaan de buitenkant én bovenaan. Bij veel oordopjes (geloof het of niet) wordt het microfoongaatje onhandig geplaatst, waardoor je niet te verstaan bent. Qua design is er bij de SoundPEATS Truengine 3 SE goed hierover nagedacht. 

Bij het testen van de oordopjes tijdens het bellen stonden we echt perplex van de kwaliteit. Het stemgeluid komt écht heel helder binnen. En ook als je in de auto zit of bij een espressoapparaat melk opschuimt: je bent wonder boven wonder gewoon nog hoorbaar. Fantastisch werk van SoundPEATS, dus. We hebben niet eerder zo'n goede microfoon onder de loep mogen nemen.

Benieuwd naar de oordopjes met de beste microfoon? We maakten een vergelijking met alle geluidsfragmenten.

SoundPEATS Truengine 3 SE

Bediening van de oordopjes 

De SoundPEATS hebben bijna altijd touch bediening en geen knopjes. Dat geldt ook voor deze Truengine 3 SE. Precies op het bronze gedeelte op de oordop zit de touch control

Bediening: 7

Hoe werkt de touch control van de Truengine 3 SE?

Links Rechts
1x Volume omlaag Volume omhoog
2x Muziek: pauze/play
Bellen: opnemen/ opleggen
Muziek: pauze/play
Bellen: opnemen/ opleggen
3x Voice assist/Siri Voice assist/Siri
1.5 sec. Vorige liedje/filmpje Volgende liedje/filmpje

4+ sec.

Uitschakelen/ inschakelen Uitschakelen/ inschakelen

De bediening van de SoundPEATS Truengine 3 SE laten je nooit in de steek. Soms zijn we blij als oordopjes knopjes hebben, omdat die je nooit in de steek laten. Maar dit is een goed voorbeeld van oordopjes met touchbediening die je, zoals bij knopjes, nooit in de steek laten. Prima bediening!

Qua bediening (dus welke bediening er achter welke touch zit) had het wat ons betreft iets logischer gekund. Bijvoorbeeld: 1 keer aanraken zou beter pauze/play kunnen zijn. 2 keer aanraken: volgende/vorige nummer. ingedrukt: volume aanpassen. Maar goed, SoundPEATS heeft andere keuzes gemaakt en dat heb je in een paar keer door. 

 onderdelen SoundPEATS Truengine 3 SE

Absolute hulde voor SoundPEATS voor de gedetailleerde gebruiksaanwijzing. Elke instelling of scenario is beschreven in de manual. Bovendien hebben ze de manual gelijk in meerdere talen meegeleverd (helaas geen Nederlands, maar dat is een logische afweging). Aan het eind van de meest gedetailleerde manual, staat een QR-code waar wordt verwezen naar een pagina op de website van SoundPEATS. Daar kun je de éxtra gedetailleerde manual downloaden. Kan het dan nóg gedetailleerder? Wow!

Factory reset SoundPEATSTruengine 3 SE

En juist door de goede gebruiksaanwijzing, kwamen we erachter dat het niet klopt dat een lampje van één oordopje steeds aan bleef staan als we de muziek op pauze zetten, of als we belden/video belden. Maar in de manual kwamen we erachter dat dat komt doordat je op het device niet op 'accepteren' hebt gedrukt tijdens het het pairen. Geen man over boord: een factory reset voorde Truengine 3 SE is volgens de manual zo gepiept. 

 1. Plaats de oordopjes in de case
 2. Druk 10 seconden lang op beide touch bediening van de oordopjes
 3. De factory reset is nu voltooid. Je kunt opnieuw koppelen.

SoundPEATS Truengine 3 SE

Manual SoundPEATS Truengine 3 SE (gebruiksaanwijzing)

Bekijk hier de manual van de SoundPEATS Truengine 3 SE. Op de website van SoundPEATS kun je de gebruiksaanwijzing van de 3 SE nergens downloaden. Dus dan maken we de manual zelf beschikbaar voor jullie. 

Oplaaddoosje Truengine 3 SE

Het oplaaddoosje beschikt over 500mAh (batterijcapaciteit). Dat is ongeveer gemiddeld op het moment van schrijven. Niets speciaals, dus. Je kunt er echt wel even mee vooruit. 

Het 'kleinere' broertje van de Truengine 3 SE: de Trueshift2 heeft een oplaadcase van 3000mAh. Dat is dus 6 keer zoveel. Maar dat is uitzonderlijk veel. Een nadeel is dan dat de case écht een stuk groter is dan de Truengine 3 SE die we nu reviewen. We hebben overigens een vergelijking tussen deze 2 oordopjes gemaakt .

oplaaddoosje SoundPEATS 3 SE case charging

Batterij: Hoe lang kan je de oordopjes gebruiken?

In de case zit 500mAh en in de oordopjes zelf zitten 55mAh batterijcapaciteit. Die 500mAh is niet speciaal. En de 55mAh ook niet echt. Wat wél speciaal is, is dat je met deze oordopjes ongeveer 6 uur (iets meer zelfs) muziek kunt luisteren.

Door de QCC3020 chipset en door de AptX codec kunnen de oordopjes efficient omgaan met de elektriciteit. En dat resulteert in een mooie gebruikersduur. Ook dat is een reden om voor echte kwaliteit te gaan. 

Conclusie: zijn de Truengine 3 SE goed?

Beoordeling
Geluid 8,5
Microfoon 9
Pasvorm 6
Batterij 8
Bediening 7
Stabiliteit 8,5

De SoundPEATS Truengine 3 SE heeft ons in veel opzichten verrast.

Het geluid is prachtig in balans en doet niet onder voor bijvoorbeeld de duurdere Jabra 75t die we eerder testten. Je hoort instrumenten in je muziek die je eerder niet hoorde. Met name als je de foam grips om de oordopjes doet, komt het geluid écht goed naar voren. Een absolute aanrader. 

De microfoon is uitzonderlijk goed. We durven zelfs te zeggen dat dit de zuiverste microfoon is die we tot nu toe hebben getest. Bij het bellen met deze oordopjes zul je nooit oordopjesgerelateerde problemen hebben. Bellen is gemakkelijk met deze oordopjes. 

De batterij is qua specificaties helemaal niet zo speciaal. 55mAh in de oordopjes is prima en 500mAh in de oplaaddoos is gemiddeld. De 6 tot 6,5 uur tijd dat je de oordopjes aan één stuk door kunt gebruiken is wél interessant. Wij zijn ook op dat aspect zeer tevreden. 

De SoundPEATS Truengine 3 SE zijn wat ons betreft absolute topoordoppen voor nog geen 50 euro! 


Alternatieven

SoundPEATS Truengine 3 SE vs SE

Let op! Er bestaat ook een SoundPEATS Truengine SE ipv. 3 SE. Dat ene nummer (de 3) betekent een geheel ander product. De 3 SE is de nieuwere versie dan de SE.

SoundPEATS Truengine 3 SE vs. SE vergelijking alternatief

De Truengine 3 SE heeft beter geluid. De pasvorm verschilt een beetje, maar dat hangt af van de persoonlijke voorkeur. 

Bekijk onze gehele vergelijking tussen de 3 SE en de SE

SoundPEATS Truengine 3 SE vs. Trueshift2 

Het geluid van de Truengine 3 SE is net beter dan dat van de Trueshift2. Maar het verschil is niet groot en zit voor een gedeelte in de pasvorm. Kortom qua geluid is het nek aan nek. 

Zie ook de volledige review van de Trueshift 2.

SoundPEATS Truengine 3 SE vs. Trueshift2

De Truengine 3 SE heeft AptX. De Trueshift2 niet. Dat zorgt voor een efficiëntere overdracht van het geluid waardoor oordopjes via de bluetooth verbinding betere kwaliteit kunnen bieden. En dat is een voordeel van de Truengine 3 SE.

De Trueshift2 heeft meer batterij in de oplaaddoos: 

  Batterij
TrueShift2 3000 mAh 
Truengine 3 SE 500 mAh

Over het oplaaddoosje gesproken: het feit dat er 6 keer zoveel mAh in de doos zit, resulteert ook in een veel groter oplaaddoosje. Dat maakt hem minder handzaam en gemakkelijk in gebruik. Met name als je onderweg of op reis bent.

De TrueShift is meer waterdicht dan de Truengine 3 SE. Namelijk: 

Trueshift2 IPX7
Truengine 3 SE IPX5

Anderen bekeken ook:

Terug naar blog