JBL Tune 225tws Review: draadloze oordopjes met cool geluid

JBL Tune 225tws Review: draadloze oordopjes met cool geluid

De JBL Tune 225tws zijn typische draadloze oordopjes die we moeilijk kunnen plaatsen. Het zijn geen superdure high end oordoppen, maar zeker ook niet de oordopjes in het goedkope segment. Maar wat voor oordopjes zijn dit wel? De JBL Tune 225tws zijn half in ear oordopjes in verschillende kleuren verkrijgbaar. Wij testen de sneeuwwitte versie van de JBL Tune 225tws. En waar kan dat beter dan (jawel) in de sneeuw.

Voor- en nadelen

Dit zijn de voordelen en de nadelen van de JBL Tune 225tws. Zo kun je direct zien of deze oordopjes voor jou geschikt zijn. 

Voordelen  Nadelen
✔️Mooi helder geluid ❌Fragiele knopjes

jbl 225tws airpods

Specificaties JBL Tune 225tws

  • Prijs: onder €80
  • Driver: 12 mm Dynamic Driver
  • Frequency response: 20 Hz - 20.000Hz+
  • Sensitivity: 105 dB SPL
  • Mic. Sensitivity: -30dBV@1 kHz/PA
  • Bluetooth: 5.0
  • Bereik: 10m
  • Batterij doosje: 410mAh
  • Batterij oordopje: 22mAh
  • Kabel: usb C

 JBL Tune 225tws verpakking

Geluid van de JBL Tune 225tws 

De JBL Tune 225tws zijn half in ear oordopjes. Qua klanken klinken die net anders dan in ear oordopjes. Maar veel mensen willen toch de Airpods-achtige oordopjes zonder een rubberen of siliconen ear tip in het oor. 

Normaal gesproken hebben half in ear oordopjes zoals deze JBL-oortjes wat minder lage tonen dan in ear oordopjes. Met name op de lage tonen waren onze oren flink gespitst tijdens het testen. Het zou immers een prestatie zijn als JBL met half in ear oordopjes goed vol geluid kunnen produceren. 

JBL Tune 225tws Review palm sneeuw

Maar de eerste indrukken waren erg goed: de lage tonen zijn keurig aanwezig. Komen ze als een subwoofer je oren binnen? Nee, maar dat is ook niet iets dat je verwacht van oordoppen van €50 plus.

De middentonen (misschien wel het belangrijkste) zijn ook mooi aanwezig. Ze onderbouwen het geluid op een prachtige manier. Ja, dit is weldegelijk beter dan andere half in ear oordopjes van onder de €50 (die we ook veel getest hebben). 

Geluidskwaliteit score: 8,5

En het grootste verschil ten opzichte van half in ear oordopjes tot €50 zijn de hoge tonen die puur en zuiver je oor binnen komen. Het zorgt voor een prachtige afronding die kwaliteit uitstraalt. Heel fijn om te horen!

Met deze JBL Tune 225tws haal je een prachtige geluidsbeleving in huis.

 

Geluid JBL Tune 225tws even goed als Airpods?

Ja. Minstens zo goed. Airpods zijn wat ons betreft lichtelijk overgewaardeerd. Het geluid van deze JBL is minstens even goed, zo niet beter dan de Airpods of Earpods. 

JBL Tune 225tws Review oortjes case

Microfoon: kun je goed bellen met de JBL Tune 225tws

Allereerst is het qua bouw makkelijker voor oordopjes als de JBL Tune 225tws om goed jouw stemgeluid te kunnen opvangen. Door het steeltje dat naar je mond wijst en dichter bij je mond zit, wordt het stemgeluid beter opgevangen. 

JBL Tune 225tws Review

Dat schept dus verwachtingen voor de JBL Tune 225tws. Maar komt dat ook uit onze test met de microfoon? 

Microfoon score: 8

Luister hoe de JBL Tune 225tws klinken

Je hoort het goed. De microfoon van deze JBL-oordopjes zorgen ervoor dat je goed te verstaan bent. Is het echt studiokwaliteit? Nee. Is het ongeveer wat we verwachten van oordopjes van deze prijs? Ja. 

Wel merk je (zoals in het geluidsfragment te horen is) een wat spits geluid als je de 's' uitspreekt. Dit is zeker voor de prijs die je betaalt normaal. Als je het vergelijkt met oordopjes die dubbel zo duur zijn, dan hoor je wel een verschil. Bij bijvoorbeeld de Jabra Elite 85t hoor je die schelle 's' niet. Maar misschien komt dat omdat Jabra ook iets meer de focus in hun assortiment heeft op headsets en online vergaderoplossingen. 

JBL Tune 225tws Review oplaadcase

 

Soms goedkoper bij Bol


 

Benieuwd naar de oordopjes met de beste microfoon? We maakten een vergelijking met alle geluidsfragmenten.  

Pasvorm: Hoe zitten de JBL Tune 225tws

De JBL Tune 225tws zijn semi in ear oordopjes dus ze zitten niet in, maar tegen je gehoorgang aan. Daardoor zitten ze bij voorbaat al iets losser dan in ear oordopjes. 

Maar gezien het feit dat je al zo ver in deze review bent gekomen, ben je waarschijnlijk juist op zoek naar half in ear oordopjes zoals deze JBL Tune 225tws. 

JBL Tune 225tws oordopjes en oplaaddoosje

De JBL oordopjes zitten prima in je oor. De oordopjes zijn van een soort mat plastic gemaakt en dat zorgt voor meer grip. Ook tijdens het uit het doosje halen is dat heel fijn. Bij de QCY T8 bijvoorbeeld, is het haast onmogelijk om de oordopjes uit het doosje te halen. Deze JBL's pake je makkelijk vast en je doet ze makkelijk in je oor. 

Pasvorm score: 6.5

De draadloze oortjes zelf zijn wat groot. Groter dan de gemiddelde half in ear. Tenminste.. Dat wilden we schrijven. Alleen toen we de oordopjes naast onze meetlat legden, kregen we 4,2 cm. En (je raadt het al) de bekendste semi in ear variant (de Airpods) zijn exact die maat. 

Wat doet ons dan denken dat de oordopjes groter zijn. Ze zijn breder vierkanter en logger. Misschien is dat het. En ook de kop is wat groter. 

Bediening van de oordopjes 

De JBL oordopjes hebben knopjes. Geen touch bediening. Voor de duidelijkheid: zowel touch bediening als knopjes kunnen goed zijn. Zowel high end als budgetoordopjes hebben touch bediening en knopjes. Het gaat dus puur om de uitvoering. 

Onze voorkeur gaat misschien net uit naar knopjes. Als die goed werken dan bedien je je oordopjes het makkelijkst. Maar er zijn veel oordopjes met touch die top werken. 

JBL Tune 225tws blauw wit grijs zwart roze

De knopjes op de JBL Tune 225tws zijn heel smal en voelen een beetje scherp aan de vingers. Waarschijnlijk heeft de designer hiervoor gekozen om meer feeling met de knopjes te krijgen. Maar de winst van de feeling valt in het niet met het feit dat de knopjes een beetje wankel en breekbaar aanvoelen. 

De SoundPEATS Trueair2 bijvoorbeeld (van ongeveer €50 goedkoper) hebben touch bediening en dat werkt toch echt beter dan deze JBL Tune 225tws. 

Een ander voorbeeld zijn de Jabra 85t (in ears) die een grote knop op de oordop hebben. Dat is een voorbeeld van oordopjes waarbij de bediening met een knop echt perfect werkt. 

Touch bediening klinkt heel fancy, maar juist bij touch bediening gaat het vaker fout dan bij knopjes. Alleen in dit geval zijn we juist niet zo blij met de werking van de knopjes op de JBL Tune 225tws. 

Bediening: 6

Hoe werkt de touch control van de JBL Tune 225tws?

Links Rechts
1x Volgende nummer Pauze
2x Voice assist/Siri
Bellen: opnemen/ opleggen
Voice assist/Siri
Bellen: opnemen/ opleggen

4+ sec.

Uitschakelen/ inschakelen Uitschakelen/ inschakelen

 

Het is jammer dat JBL niet kiest voor volumeregeling op de oordop zelf. Het is namelijk omslachtig om je telefoon elke keer uit je zak te moeten halen om het volume iets zachter te zetten. Het kan zijn dat we dit kunnen aanpassen in de app, maar die app hebben we niet kunnen installeren, omdat de Tune 225tws nog niet compatible is met de app. Shame on you, JBL. 

 JBL Tune 225tws

Batterij: Hoe lang kan je de oordopjes gebruiken?

De JBL 225tws hebben in elke oordop 22mAh. Dat is lager dan gemiddeld, maar JBL geeft aan dat je ze tot 5 uur lang kunt gebruiken. Onze ervaring is dat de oordopjes ongeveer na 4 uur lang luisteren leeg zijn.

Ach, je gebruikt ook niet je oordopjes 4 uur lang achter elkaar. Maar wij vinden dat voor de prijs die je betaalt, je meer mag verwachten. Zeker meer dan 22mAh per oordop. Vergelijk de 4 uur gebruik met de Eardopes B6 pro. Dan winnen de Eardopes B6 Pro het met grote afstand: die kun je in één lading 8 uur lang gebruiken. 

Batterij score: 6.5

De oplaaddoos heeft wel heeft 410mAh. Dat is iets onder het gemiddelde van bluetooth oortjes op de markt. Voor deze prijs verwacht je zo 500mAh. En er zijn ook uitschieters van 1000mAh.  

JBL Tune 225tws Review

Al met al kun je 25 uur muziek luisteren zonder dat er een draad aan te pas komt. En dat klinkt op zich wel weer oke. Niet goed, maar wel oke. 

In die zin lijkt het of JBL de prioriteit heeft gelegd bij het geluid. En daar is ook wel iets voor te zeggen! 

Oplaaddoosje

Het oplaaddoosje is, zoals de oordopjes, gemaakt van mat plastic. En dat voelt degelijk en robuust aan. De afwerking is prachtig! Het is gewoon een mooi doosje om in je hand te hebben en het is makkelijk opbergbaar. 

JBL Tune 225tws Review oplaaddoosje batterij

De oplaadcase is niet draadloos oplaadbaar. Ook dat is iets dat je van deze oordopjes met deze prijs eigenlijk wel zou verwachten. Maar goed, we zullen niet te streng zijn. Nogmaals: het budget dat niet aan 'draadloos laden' is besteed, kon JBL weer in de geluidskwaliteit stoppen. En die is, hoe je het ook wendt of keert, erg goed!  

JBL Tune 225tws Review achterkant case

 Zie hier ook de achterkant van het doosje. Al met al voelt de oplaadcase van de JBL Tune 225tws echt zeer goed aan. 

Conclusie: zijn de JBL Tune 225tws goed?

Beoordeling
Geluid 8.5
Microfoon 8
Pasvorm 6.5
Batterij 6.5
Bediening 6
Stabiliteit 7

 

De JBL Tune 225tws zijn uitstekende oordopjes als je van semi in-ear oordopjes houdt en je goedkoper uit wilt zijn dan met Airpods. Het geluid van deze JBL 225tws is wat ons betreft gelijk óf zelfs beter dan de Airpods

Het geluid van deze JBL Tune 225tws is echt zeer goed. Ook de microfoon komt goed door de keuring van onze strenge redacteur. Je bent helder te verstaan voor mensen aan de andere kant van de lijn of voor je collega's tijdens een online vergadering. De pasvorm is prima door het matte materiaal dat JBL koos voor de oordop. De bediening is wat slap. De knopjes zijn fragiel en niet makkelijk vindbaar. Het went wel erg snel. De batterij is normaal. Niet slecht. Maar ook niet uitmuntend.  

Soms goedkoper bij Bol


Alternatieven

JBL Tune 225tws vs. Airpods 2

Airpods vs. JBL Tune 225tws

JBL wint het van de Airpods als het gaat om prijs. De kwaliteit is ongeveer gelijk. Op sommige vlakken verkiezen we de JBL zelfs boven de Airpods. Beide oordopjes zijn semi-in ear oordopjes. Qua geluid zijn de Airpods en de JBL ongeveer gelijk, hoewel de JBL Tube 225tws nét iets meer diepgang heeft dan de Airpods. De bediening van beide oordopjes heeft ons niet overtuigd. 

  Bediening
Airpods Touch
JBL Tune 225tws Knopjes

 

Bij de Airpods is er niet een fijne plek om je vinger erop te leggen. Bij de JBL is het knopje te fragiel. Maar in beide gevallen zijn het geen breekpunten om de oordopjes te kopen. Als wij tussen de twee oordopjes moeten kiezen, gaan we voor de JBL.

Soms goedkoper bij Bol

 


Anderen bekeken ook:

Terug naar blog