JBL Tour Pro 3 review: Overkill aan opties of precies wat je nodig hebt?

JBL Tour Pro 3 review: Overkill aan opties of precies wat je nodig hebt?

We hebben de JBL Tour Pro 3 getest: oordopjes met een slimme case, LDAC-ondersteuning en functies als head tracking, Auracast en een indrukwekkende batterijduur. Maar klinken ze ook echt goed? En hoe doen ze het met bellen, pasvorm en bediening? Bekijk onze JBL Tour Pro 3 review en test.

Voor- en nadelen

Dit zijn de voordelen en de nadelen van de JBL Tour Pro 3. Zo kun je direct zien of deze oordopjes voor jou geschikt zijn.

Huh, 3 kabels?! Dat klopt, USB-C, USB-A en linksonder analoog 3.5mm (jack). Aan opties geen gebrek. 

Voordelen

  • Hogere resolutie geluid (LDAC)
  • Ge-wel-di-ge batterijduur
  • Handige app voor personificatie
  • Ook zonder telefoon precies af te stemmen*
  • Auracast en transmitter**

Nadelen

  • Prijskaartje
  • Enkel spatwaterdicht
  • Groot doosje

*Met de Smart Charging Case kun je bijna alles instellen en regelen.
** Over deze slimme snufjes komen we later in de review uitgebreider terug.

Specificaties JBL Tour Pro 3

  • Prijs: € 296
  • Driver: 10 mm
  • Codec: SBC, AAC, LDAC (Hi-Res 24-bit/96kHz)
  • Bluetooth: 5.3
  • Microfoons: 6
  • Bereik: 10m
  • Batterij doosje: 850 mAh (33 uur)
  • Batterij oordopje: 65 mAh (11 uur zonder ANC, 8 uur met ANC)
  • Kabel: USB-C / USB-A / 3.5mm jack
  • Waterdicht: IP55 (spatwaterdicht)

 

Geluid van de JBL Tour Pro 3

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Het geluid van de Tour Pro 3 is goed, erg goed. Punt. Nu verbaasd ons dat ook niet na alle beloftes van JBL. En met het bijbehorende prijskaartje van een kleine 300 euro mag er ook wat tegenover staan. Maar wat is er dan zo goed aan het geluid van deze oortjes hoor ik je denken.

Wel, het geluid is rijk en levendig. Je kan de tonen helder onderscheiden en dat lukt ook op laag volume. JBL heeft in elk oortje dubbele drivers gemaakt en dat draagt bij aan de energieke audio-ervaring. Waarbij één driver lage en midden tonen afhandelt en de andere de hoge tonen. 

Geluidskwaliteit score: 9

Wat mij verder opvalt is dat je met elk muziekgenre een gedetailleerd geluid kan toveren inclusief de volle aangename JBL bas. Daarnaast kun je de EQ precies afstemmen op je persoonlijke voorkeuren, en zijn er via zowel de Smart Case als de app ook presets beschikbaar. Dit alles draagt natuurlijk bij aan een hoogwaardige luisterervaring. Maar daarover zometeen meer.

JBL app equalizer Spatial sound JBL

Ben je iemand die 'gewoon goede oordopjes wil', dan zal je dit alles niet zo merken. Dan zijn oordoppen tot 50 euro prima oordoppen. Maar ben je een audiofiel (beter gezegd een liefhebber)? Dan wil je elk instrument, tingeltje, rifje en beat goed kunnen onderscheiden. En deze JBL Tour Pro 3 biedt dat.

Met de oortjes van JBL zit je in het premium segment. Els je het mij vraagt kan de Tour Pro 3 goed opboksen tegen bijvoorbeeld de Sony WF-1000XM5, Airpods Pro 2 en de Bose Quite Comfort Ultra. Op het gebied van geluidskwaliteit houdt de Tour Pro 3 zich staande mede dankzij de app met tal van opties voor EQ en andere instellingen. Laten we daar eens induiken! Want die app, die ga je zeker gebruiken.

JBL App – Android & IOS

Wanneer je de Tour Pro 3 koopt dan maak je gegarandeerd gebruik van de app. Wat biedt de app je allemaal? Heel erg veel, hieronder een opsomming en dan licht ik de belangrijkste zaken er daarna uit. Want over de app, de settings en de oortjes zelf kan je wel een heel boekwerk schrijven. En dat is wat te veel van het goede, alhoewel... misschien in de vorm van een audioboek?

Wat kun je met de app?
- Geluidbalans, volumebegrenzer en LDAC
- Audiobron selecteren: film/gamen/muziek
- EQ en personifiëren van een equalizer. 
- Spatial sound + demo test
- Personi-Fi (gehoortest)
- Alle functies regelen
* (Adaptive) ANC / Ambient Aware / TalkThru 
* Bediening van oortjes instellen
- Smart Talk
- Silent Now en relax-geluiden
- Vind mijn oordopjes + Case
- Batterijstatus oortjes + Case
- Belinstellingen aanpassen.
- Instelling voor Smart Case
- Controleer Mijn Pasvorm
- Updates

Houd in je achterhoofd dat de Smart Case veel van deze opties kan doen of overnemen. 

Dat is een hele waslijst aan opties maar laten we beginnen bij het belangrijkste, audio. Het geluid til je naar de top door met de EQ te spelen. Vind je dit lastig of gedoe? Geen nood want met Personi-Fi kun je een gehoortest laten uitvoeren en een profiel krijgen, waarop de EQ afgestemd kan worden. Het enige wat je daarna hoeft te doen is een aantal presets te proberen en voilà.

Presets in de app: Studio, Bass, Club, Extreme Bass, Vocal, Jazz, Custom 1, 2, 3 etc

Dat zijn “slechts” 5 presets maar dat is een goede keuze geweest van JBL. De presets zijn er om het gebruiksvriendelijk en overzichtelijk te houden. En je kan wel tot in het oneindige nieuwe custom EQ’s creëren. Serieus, ik heb voor de test al 16 profielen aangemaakt en ik kan nog steeds nieuwe toevoegen! 

Het zelf aan de knoppen draaien is ook goed geregeld. Klik op de lijn en er verschijnt een stipje, die tune je precies naar wat jij wil. Alle vrijheid om te experimenteren dus. En zoals we bij Eardopes zeggen: “Vrijheid is blijheid!”
Oké, dat zeggen we niet bijzonder vaak maar het klopt hier wel. Snel weer door.

Om jou een nóg betere geluidservaring te bieden is er Spatail Sound. Hiermee wordt het geluid in een 3D ruimte geplaatst, zodat het jouw meer diepte en dimensie geeft. Is het ook echt zo’n indrukwekkende ervaring? Mwah, het ligt er aan waar je het voor gebruikt. Ga je een film kijken die hier rekening mee houdt of hetzelfde met gamen, dan kan het je zeker wat opleveren! Gelukkig kun je in de app aangeven wat je wil luisteren en ook hier is een fool proof optie: Een demo-track zodat je het zelf kan testen!


Om jou een nóg betere geluidservaring te bieden is er Spatail Sound. Hiermee wordt het geluid in een 3D ruimte geplaatst, zodat het jouw meer diepte en dimensie geeft. Is het ook echt zo’n indrukwekkende ervaring? Mwah, het ligt er aan waar je het voor gebruikt. Ga je een film kijken die hier rekening mee houdt of hetzelfde met gamen, dan kan het je zeker wat opleveren! Gelukkig kun je in de app aangeven wat je wil luisteren en ook hier is een fool proof optie: Een demo-track zodat je het zelf kan testen!

Wat wel een mooie toevoeging is in Spatail Sound, is de head-tracking optie. Wanneer jij met je hoofd beweegt past de audio zich aan. Draai jij je hoofd bij dan blijft het geluid correct gemikt, het zorgt er voor dat het geluid uit verschillende hoeken wordt versterkt. Dit merk je echt goed en kan in combinatie met gamen of een spannend film een intensere beleving brengen.

Verder is er voor het geluid nog een volumebegrenzer om je oren te sparen. En als de film echt te spannend wordt, let dan op met de SmartTalk functie. Als deze aanstaat gaat de audio op stil wanneer jij praat, ondertussen speelt de muziek/film door. Jouw microfoons gaan aan en je bent weer helemaal in het hier en nu. Handig voor bij de kassa als je wil afrekenen. Klaar met het gesprekje? De muziek hervat zichzelf.

Minder handig als je lekker aan het meezingen bent met dat heerlijke refrein.. een pijnlijke confrontatie waar je niet op zit te wachten. Maar je kan de spraak trigger ook uitzetten. Want deze functie noemt JBL Talk Thru en kan ook apart van Smart Talk geactiveerd worden. En het is gaaf dat de spraakherkenning zo goed is. Daarover gesproken, laten we eens verder kijken bij de microfoons.

Leuk he? Je kan ook gewoon een foto op de smart case zetten. In dit geval een Eardopes logo.

Microfoon: kun je goed bellen met de JBL Tour Pro 3

Bellen met oortjes is fijn als het tenminste goed werkt. En jawel, de Tour Pro 3 slaagt de test! We zijn naar buiten geweest om in de wind te bellen. De stadse geluiden getrotseerd en ook achter de laptop tijdens online vergaderen is het allemaal best prima te verstaan. 

De oortjes zijn trouwens erg handig om te gebruiken wanneer je werkt en muziek luistert via je laptop. Want zodra je een telefoontje ontvangt, schakelen de oortjes automatisch over naar je telefoon dankzij de Multipoint-connectiviteit.

De JBL Tour Pro 3 heeft zes microfoons (drie per oordopje). De buitenste pakken je stem op, de binnenste isoleren ruis. Dankzij Multipoint schakelen ze automatisch tussen je laptop en telefoon.

Meer weten over multipoint? bekijk de hele uitleg.

De Tour Pro 3 heeft aan elk oortje 3 microfoons. 
2 microfoons aan de buitenkant van het oortje pakken je stem op. Waarvan eentje aan het “steeltje” zit. De andere microfoon zit aan de binnenkant en isoleert de ruis. Dit gecombineerd met het windbestendige design zorgt voor een mooi resultaat.

Om het helemaal af te maken heeft JBL een Optimizer voor je klaar staan. Deze balanceert het volume van de stem aan de andere kant van de telefoon naar een optimaal niveau. Handig als je je oma belt die altijd zo zachtjes praat. Daarnaast kun je in de app de toon van je gesprekspartner en die van jezelf aanpassen. Plus de functie in hoeverre je je eigen stem wil horen tijdens vergaderingen. Wel zo handig.

Microfoon score: 8

De app biedt opties zoals stemoptimalisatie, zelf je stem horen (sidetone) en belgeluid aanpassen.

🎤 Benieuwd naar de oordopjes met de beste microfoon? We maakten een vergelijking met alle geluidsfragmenten.  

Pasvorm: Hoe zitten de JBL Tour Pro 3?

In de doos zitten 5 maten siliconen eartips: XS, S, M, L en XL plus daarbij 1 paar foamtips. Daar moet wat tussen wat in jouw oren past! Hoewel JBL geen maat geeft voor de foamtips schat ik ze in op M misschien L als je ze naast de siliconen eartips legt. Nu is het goed om te vermelden dat je de foamtips wat kan inknijpen, ze vormen zich zo beter naar je oor. En ze houden hierdoor meteen ongewenst geluid buiten zonder dat je ANC aan hoeft te zetten.

Naast de eartips kijken we ook naar de behuizing van de oortjes. Op het eerste gezicht ogen ze een beetje lomp, wat ook niet gek is als je bedenkt dat alle technische snufjes er in moeten passen. Maar gelukkig voelen ze niet groot aan. Ze hebben een beetje een gebogen vorm en mede daardoor zitten ze prettig in je oorschelp.

Ze wegen niet veel en ze blijven prima in je oren zitten wanneer je beweegt. Ik was hier wat sceptisch over en ben wat allerdaagse klusjes gaan doen met de oortjes in, zeg nou zelf dat werkt toch gewoon lekkerder op muziek. Ook nog even de fiets op gestapt en gewandeld maar ze blijven zitten! Wil je echt gaan hardlopen of intensief sporten dan kun je beter kijken naar oortjes met een oorhaakje bijvoorbeeld.

Dat we met een premium product te maken hebben blijkt opnieuw want in de app vind je “Controleer Mijn beste pasvorm”. Met deze gehoortest wordt er binnen een paar seconden gekeken of de oortjes goed afsluiten. En ook in de app kun je aangeven of je met de siliconen- of met de foamtips luistert. Dan strooit JBL haar vleugje magie en geeft ze de beste audio ervaring.

Al met al dus dik tevreden over de pasvorm van oortjes. Jammer dat je van de foamtips maar 1 maat krijgt. Heb je hele kleine, of juist grote oren dan zou dit niet kunnen passen. Daarentegen krijg je wel hulp bij de pasvorm door de app. Tel daarbij op dat de behuizing comfortabel zit en ze niet uit je oor vallen. De oortjes zijn spatwaterdicht, dus als jij niet van suiker bent, houden ze je ook gewoon gezelschap tijdens die lichte regenbui op de fiets.

Pasvorm score: 8

Het doosje: Wat kun je met de Smart Case?

Een compleet kopje voor het doosje van de oortjes?! Jazeker, want JBL heeft vol ingezet op het doosje, oftewel de Smart Charging Case. Dit zal dé doorslaggevende reden zijn waarom jij voor deze oortjes zou moeten gaan.

Tenminste, als je veel functies wil en minder telefoon gebruik. Minder telefoon gebruik? Ja, want met Smart Case kan je heel erg veel instellingen veranderen. Zonder dat je de app nodig hebt.

Luister, of in dit geval kijk, in de app creëer je je eigen EQ. Dit eenmaal gedaan kun je via de Smart Case tussen alle presets en customs switchen.

Spatial Sound demo gedaan met de app? Via de Smart Case activeer je deze functie. Ook headtracking en de audiobron (film/game/muziek) kun je kiezen via de case. ANC, Ambient Aware of Talk Thru zet je aan of uit via de case. Volume regelen, batterijstatus en zien welk liedje gestreamd wordt op Spotify allemaal op het schermpje van de case. 

Het touchscreen scherm is trouwens groter dan zijn voorganger, en dat is een hele verbetering! Wel is de gevoeligheid, de nauwkeurigheid soms wat matig.
Met afmetingen van 6x4x5,5 cm heb je een groot doosje. En dat kan in je broekzak best irritant zijn. 

Maar is het nu nodig om dit allemaal buiten de app te regelen? Tja, dat zal een persoonlijke mening zijn. Kijk, of luister in dit geval, voor diegene die meer focus wil tijdens het werk of studie kan dit echt een uitkomst zijn. Je laat je telefoon lekker ver weg in je tas en regelt toch alles wat audio betreft. 

Wil je toch (gedeeltelijk) bereikbaar zijn dan stel je dit ook in op de case. Notificaties en/of preview van een appje ontvangen is mogelijk. Gebeld worden natuurlijk ook.

Maar JBL heeft nog meer gedacht aan de gevoelige oortjes en sensitieve hersenen in deze overprikkelende wereld. Want ook zonder Bluetooth te gebruiken neem jij de case mee en activeer je Silent Now. Een ANC om irritante geluiden tegen te gaan en te focussen of om te ontspannen. Geen telefoon nodig.

Verder zijn er nog instellingen als felheid van je scherm, de taal en zelfs een (slechte) zaklamp mogelijk op de case. Maar gelukkig kun je deze opties weghalen of toevoegen op je case via de app. En als je de oortjes kwijt bent, is de “vind mijn oortjes” een slimmere manier om te zoeken dan met een witte afbeelding op je schermpje over de grond te kruipen.

Auracast & Transmitter

Ik zei het in het begin al maar voor een prijs van bijna €300 willen we ook wel wat. En dat krijg je in de vorm van toekomstmuziek! Auracast is mogelijk met de Tour Pro 3 en dat is wel heel vet! In het kort uitgelegd is het een nieuw medium waarbij jij of iemand anders een bluetooth signaal kan uitzenden, en waar anderen op in kunnen tunen. Wanneer gebruik je dit? Nu nog niet zo veel maar als we naar de toekomst kijken kan dit werken bij evenementen met sprekers bijvoorbeeld, geen grote geluidinstallaties meer maar gewoon intunen op het signaal.
 
In de volle kroeg die ene sportwedstrijd die wordt afgespeeld op dat scherm.. misschien in de toekomst intunen op het kanaal en je kan meegenieten van het live commentaar. Wie er geen oren naar heeft doet het simpelweg niet. En jijzelf kan trouwens ook streamen en een signaal aanmaken via de Smart Case, anderen tunen dan in. Handig met een groepje in werksfeer of met de vriendengroep wachtende op het vliegveld naar hetzelfde anthem luisteren om in de vakantiestemming te komen. Het klinkt misschien ver weg, en het is nog een weinig gebruikt medium maar één ding is zeker: met de Tour Pro 3 ben jij klaar voor de toekomst.

Als je dan toch gaat vliegen dan is de extra kabel van JBL jouw beste vriend. De USB-C naar analoog 3.5mm is oprecht een mooie feature. Hiermee tover jij de Smart Case om in een Bluetooth transmitter. Dus je stopt het kabeltje in de audiobron en je kan alsnog je eigen oortjes gebruiken bij het scherm in het vliegtuig. Bij gamen is het een fijne optie om de case te verbinden aan je controller, en zo dus je oortjes te gebruiken tijdens het gamen. Maar denk ook aan een oude platenspeler of TV die geen Bluetooth heeft. Liggen je huisgenoten al in bed maar wil jij nog even luisteren? Het kan dankzij deze kabel.

Bediening van de oordopjes

Bedienen van de oordopjes kan naast de case ook via de oortjes zelf. De Tour Pro 3 doet niet aan bewegingsbedieding. Dus je kan gerust headbangen op je muziek of instemmend meeknikken bij die interessante podcast. Wil je wel graag bewegingsbediening dan kun je dit vinden bij de Sony WF-1000XM5.

Het bedienen van de oortjes doe je door te tikken op de earbuds. Een grote, en terechte ergernis bij velen is het ontbreken van volume control. Het is zo simpel en toch moet je dit bij sommige merken via je telefoon regelen. Hoe pakt JBL dat aan? Het kan – maar er is een catch.


ANC/omgevingsgeluid, afspeelregelaars en volume kun je instellen met tikken. Maar dat zijn drie categorieën.. en je hebt maar twee oortjes. Dus één functie moet helaas sneuvelen. Tja, wel een beetje jammer maar als je volume het allerbelangrijkste vindt. Dan is de optie er wel.

JBL heeft in-ear detection in de oortjes. Als je wil kun je auto play/pause activeren wanneer je één oortje uit doet. De muziek hervat weer wanneer jij je oortje weer in doet.

Bedienings score: 7,5

Hoe werkt de touch control van de JBL Tour Pro 3?

Links Rechts
1x tikken Geluidsonderdrukking/ Ambient Aware Muziek: pauze/play
2x tikken Muziek: Talk Thru
Bellen: opnemen/ ophangen
Muziek: volgende nummer
Bellen: opnemen/ ophangen
3x tikken Niets toegewezen Muziek: vorig muzieknummer
Tikken en vasthouden Je eigen stemassistent activeren
Bij oproep: gesprek weigeren
Tijdens bellen: microfoon in-/uitschakelen
Je eigen stemassistent activeren
Bij oproep: gesprek weigeren
Tijdens bellen: microfoon in-/uitschakelen

Bij volume:
1x tikken = Volume + 1
2x tikken = Volume – 1

Batterij: hoe lang gaan ze mee?

Lang! De accuduur van de Tour Pro 3 is met ANC aan 8 uur en een beetje. Luister je zonder ANC dan houden de oortjes het zeker een dikke 11 uur uit. Dat zijn keurige cijfers en goed vergelijkbaar met andere high end oortjes.

Wat het extra mooi maakt is dat je in de Smart Case nog eens 3 volle ladingen hebt zitten. Dus zonder ANC aan luister je 11 uur + nog eens 33 uur aan batterij in de case = 44 uur.
Heb je ANC aan dan wordt dit kort gezegd 8 uur + 24 uur batterij in de case = 32 uur.

Je kan altijd extra luisteren met een snelle oplaadtijd van 10 minuutjes in de case. En je kan weer 3 uur vooruit! Dat maakt het doosje opnieuw een handige vriend. Ben je in het bezit van een oplaadpad die Qi-compatible is dan kun je het doosje ook draadloos opladen. Wil je met een kabeltje laden dan geeft JBL je een USB-A én USB-C mee.

Batterij score: 9,5

ANC

Dankzij de handige vorm van de oortjes en zeker met de foamtips heb je al flink wat passieve ruisonderdrukking te pakken. Maar actieve ruisonderdrukking is bij JBL ook goed aanwezig.

Door de slimme technologie produceren de oortjes een tegenluid om de ruis te bestrijden. Combineer je de ANC met de foamtips dan durven we wel te stellen dat de JBL Tour Pro 3 de rest achter zich laat. Een knap staaltje werk van JBL.

Ook heeft JBL Adaptive ANC en deze past automatisch de intensiteit van het tegengeluid aan. Afhankelijk van of je in een drukke trein zit of dat je al in een relatief stille omgeving bent. Waar we blij mee zijn is dat je ook zelf de hoeveelheid ruisonderdrukking kan instellen via de app. We draaien nou eenmaal het liefst zelf aan de knoppen!

Ambient Aware is de functie op omgevingsgeluid te kunnen waarnemen. Handig als je bewust wil zijn van het verkeer bijvoorbeeld. Ook een gesprek voeren met deze functie aan gaat prima en klinkt natuurlijk. JBL heeft hier erg goed zijn best op gedaan en dat is duidelijk te merken!

ANC score: 9,5

Conclusie: ons eindoordeel

Als je er nog steeds bent dan ben jij waarschijnlijk op zoek naar high-end oordopjes met uitstekende kwaliteit en goede ANC. Dan is de JBL Tour Pro 3 een mooie keuze!

Het is een echt werkpaard en dankzij de lange batterijduur en de mogelijkheden van Auracast en de transmitter kun je nog heel lang plezier hebben van deze oortjes. De Smart Case kan een handige toevoeging zijn afhankelijk van je wensen. Het nadeel met al die functies is de wat grote case en de prijs.

Terug naar blog