SoundPEATS TrueFree 2 Review: sportieve, betaalbare oortjes die verbazen

SoundPEATS TrueFree 2 Review: sportieve, betaalbare oortjes die verbazen

De SoundPEATS TrueFree 2 zijn de budgetoordopjes van SoundPEATS. Deze draadloze bluetooth oortjes zijn goedkoop, maar duidelijk beter dan de écht goedkope budgetoortjes. Maar welke concessies deed SoundPEATS om deze oordopjes zo goedkoop te maken? Dát lees je in deze review.  

Voor- en nadelen

Dit zijn de voordelen en de nadelen van de SoundPEATS TrueFree 2. Zo kun je direct zien of deze oordopjes voor jou geschikt zijn. 

Voordelen  Nadelen
✔️ Top geluid
✔️ Goede pasvorm
❌ Lastige knopjes

 

Specificaties SoundPEATS TrueFree 2

 • Prijs: € 50
 • Chipset: Realtek8763VHC
 • Bluetooth: 5.0
 • Bereik: 10m
 • Batterij doosje: 380 mAh
 • Batterij oordopje: 43 mAh
 • Kabel: usb c
 • Waterdicht: ipx7

Geluid van de SoundPEATS TrueFree 2

Het geluid van de SoundPEATS TrueFree 2 is verbluffend voor de prijs die je betaalt. Voor de duidelijkheid: dit zijn oordopjes die maar een tientje boven de prijs van de gemiddelde QCY-oordopjes zitten. En dat tientje upgradet je geluid geweldig! 

Met name middentonen laten het afweten bij oordopjes van deze prijsklasse. Deze SoundPEATS TrueFree 2 laten het niet afweten.

Geluidskwaliteit score: 8

De lage tonen, midden tonen en (waar SoundPEATS om bekend staat) de hogere tonen, komen allemaal prachtig naar voren. Het is écht een klein wondertje voor deze prijs. 

Een fabrikant móet op bepaalde vlakken bezuinigen als ze een budget oordopje op de markt brengen. Maar SoundPEATS heeft in elk geval niet bezuinigd op het geluid. 

Ze hebben wél bezuinigd op (het uitblijven van) de touchbediening, de chipset en de microfoon. Maar daar zullen we het in dit hoofdstukje niet over hebben! Of hebben we dat nu al gedaan?  

SoundPEATS TrueFree 2 oordopjes review

Microfoon: kun je goed bellen met de SoundPEATS TrueFree 2

Het is natuurlijk belangrijk dat je met je oordopjes goed kunt bellen. Niets is zo irritant als na je aankoop erachter komen dat niemand je kan verstaan. Zeker als je ook écht iets interessants te melden hebt. Het zou toch zonde zijn als door een slechte microfoon niemand iets meekrijgt van al het interessante dat je te melden hebt. 

Nee, dat willen we niet. Daarom testen we de microfoon van alle oordopjes die we reviewen uitvoerig. 

De SoundPEATS TrueFree 2 hebben we daarom ook getest. Zou SoundPEATS op de microfoon hebben bezuinigd om een goede prijs te kunnen bieden voor deze TrueFree 2? Luister en oordeel zelf:

De lage tonen zijn moeilijker te horen. Dat zijn de tonen die het eerste sneuvelen bij minder goede microfoons. Zo ook bij de TrueFree 2.

Microfoon score: 6

Je bent wel gewoon te verstaan tijdens telefoongesprekken. Misschien niet in diepte, maar woord voor woord ben je te verstaan. En dat is de minimale eis. Daarom dit cijfer. 

Benieuwd naar de oordopjes met de beste microfoon? We maakten een vergelijking met alle geluidsfragmenten.

SoundPEATS TrueFree 2 Oordopjes links microfoon

Wil je deze oordopjes écht voornamelijk gebruiken om te bellen en te videovergaderen? Dan kun je beter een andere set kopen.  

Ter vergelijking, dit is een fragment van oordopjes met een zeer goede microfoon: de Eardopes B6 Pro. 

Maar goed, dat zijn oordopjes van 79 euro en direct de best geteste microfoon van oordopjes tot 100 euro. Dus ja, je betaalt er ook voor.

Pasvorm: Hoe zitten de SoundPEATS TrueFree 2

De TrueFree beschikken over ear fins. Dat zijn vinnen (zoals de vinnen van een vis) die tussen je oorschelp zitten. Het klinkt oncomfortabel, maar de pasvorm van de TrueFree 2 zijn juist zeer comfortabel. 

De oordopjes (door de vinnen) zitten goed in je oor geklemd, zonder vervelend in je oor te knijpen. Door de 2 aanrakingspunten (enerzijds de ear tips die in je oor gaan en anderzijds de ear fins die tussen je oorschelp klikken) zijn deze oordopjes niet uit te krijgen. 

Pasvorm: 8

Geschikt voor Sporten
Dat maakt deze oordopjes uiterst geschikt voor onderweg en tijdens het sporten. Je kunt er ook goed mee hardlopen. De oordopjes vallen écht niet uit onze oren. 

Natuurlijk moet gezegd worden dat elk oor ergonomisch verschillend is. Dus het feit dat ze in onze oren goed klikken, garandeert niet dat ze in elk oor goed zitten. Maar gezegd moet worden dat wij beschikken over redelijk gemiddelde oren. 

SounPEATS TrueFree 2 ear fins

Bediening van de oordopjes 

Het korte antwoord: De bediening is slecht.

Het lange antwoord: De TrueFree 2 beschikken over knopjes. En laten we voorop stellen: knopjes kunnen heel fijn werken. Denk aan de Jabra Elite 85t van rond de 200 euro. Dat zijn oordopjes met knopjes. En dat werkt heerlijk. 

Vereiste van knopjes is dat je de knopjes makkelijk indrukt. Want je kunt je voorstellen: de oordopjes zitten direct in je gehoorgang. Als je drukt op het oordopje, druk je iets in je gehoorgang. 

Deze SoundPEATS TrueFree 2 hebben knopjes die je bijna niet kunt indrukken. Je moet echt krachtig op de oordopjes (en dus op je gehoorgang) drukken om de knopjes in te drukken. Gewoon super vervelend!

Bediening score: 4

Dit is dus een voorbeeld van iets waar SoundPEATS op heeft bezuinigd. Touchbediening is duurder om te produceren. Maar ze hadden deze knopjes zo makkelijk soepeler kunnen maken. Dan was het geen enkel probleem. Maar dit.. Dit is gewoon pijnlijk. 

SoundPEATS TrueFree 2 tws oordopjes in ear draadloos budget oortjes

Elke keer als je de oordopjes hard of zachter wilt zetten, dan moet je 2 keer op het oordopje drukken. En dat moet zó hard, dat je met je duim moet drukken. Met je wijsvinger gaat het bijna niet. En elke keer druk je de oordop via je gehoorgang bijna je oor in. 

Nee, wij zijn gestopt met het gebruik van de knopjes. Je kunt beter je telefoon pakken om het volume aan te passen. 

Hoe werkt de touch control van de SoundPEATS TrueFree 2?

Links Rechts
1x

Muziek: pauze/play
Bellen: opnemen/ opleggen

Muziek: pauze/play
Bellen: opnemen/ opleggen

2x

Volume omlaag

Volume omhoog

3x Voice assist/Siri Voice assist/Siri
1.5 sec. Vorige liedje/filmpje Volgende liedje/filmpje

4+ sec.

Uitschakelen/ inschakelen Uitschakelen/ inschakelen

 

Als je maar hard genoeg drukt, wordt het kopje wel ingedrukt. En dan werkt het. Met heel wat pijn en moeite. Maar vooral met veel pijn. Oke, we zullen stoppen met klagen. 

Hoe goed is de batterij van de SoundPEATS TrueFree 2?

De oordopjes hebben per oordopje 43 mAh. Overigens staat dat nergens aangegeven. Ook niet op de website van SoundPEATS. We hebben dus ons onderzoek gedaan en gebeld naar SoundPEATS in China (serieus). 

En tja, 43mAh is prima. Niets speciaals. 

Batterij score: 6

De oplaadcase beschikt over 380mAh. Ook dat is niet iets speciaals. Het lijkt erop dat batterijen van 380mAh in giga-aantallen worden gemaakt in China. Want veel van deze oordopjes hebben exact 380mAh in de oplaadcase. 

Oplaaddoosje

Waar de duurdere oordopjes van SoundPEATS een matte oplaadcase hadden heeft dit setje TrueFree 2 oordopjes een gladde hardplastic oplaadcase. Dat geeft een iets goedkoper gevoel als je het in je hand hebt. Maar nog steeds zijn dit prima oplaaddoosjes. 

SoundPEATS TrueFree 2 review draadloze oordopjes oplaadcase oplaaddoosje

Er zitten vier batterij indicatielampjes in de case. Die geven licht als je de oordopjes in de case plaatst. Zo weet je of de oordopjes vol of leeg zijn. Dat is handig.  

Conclusie: zijn de SoundPEATS TrueFree 2 goed?

Beoordeling
Geluid 8
Microfoon 6
Pasvorm 8
Batterij 6
Bediening 4
Stabiliteit 7

 

De SoundPEATS TrueFree 2 is perfect als je iets meer kwaliteit wilt dan de goedkoopste oordopjes op de markt (zoals die van QCY & Haylou). Het geluid is écht verbluffend voor deze prijs. Verder is de pasvorm goed en met name gericht op gebruik tijdens sporten. 

Zitten er ook nadelen aan deze SoundPEATS TrueFree 2? Jazeker. De bediening is vreselijk. Je moet keihard drukken op de knopjes om de knopjes in te drukken en dat doet pijn, omdat je het oordopje hard in je gehoorgang drukt. Je kunt de oordopjes beter bedienen met je telefoon. De microfoon is ondermaats, maar dat is op zich logisch voor de prijs. Bij budgetoordopjes wordt vaak bezuinigd op de microfoon. Wil je een betere microfoon, dan kun je beter voor de duurdere SoundPEATS of voor de Eardopes B6 Pro gaan. 


Alternatieven

SoundPEATS TrueFree 2 vs. SoundPEATS Tuengine 3 SE

De Truengine 3 SE zijn iets (iets meer dan een tientje) duurder. En daarvoor krijg je wat meer kwaliteit. Met name als het gaat om de chipset, microfoon en touch bediening. 

SoundPEATS Truengine 3 SE vs. TrueFree 2

Voordelen van SoundPEATS Truengine 3 SE opgesomd:

 • Touch bediening. Geen vervelende drukknoppen die je met veel kracht in je oor moet drukken.
 • Iets beter geluid. Maar het verschil in geluid is niet groot. 
 • Iets snellere verbinding met dual drivers (beide oordopjes van de 3 SE maken verbinding met jouw device). Bij de TrueFree is 1 oordopje de 'doorgever' tussen je device en de oordopjes. Dat maakt de 3 SE sneller en iets stabieler. 
 • De microfoon is een wereld van verschil. De Truengine 3 SE is door ons als een van de beste microfoons getest.  

 


Anderen bekeken ook:

Terug naar blog