Jabra Elite 5 review: Een sterk staaltje oordop

Jabra Elite 5 review: Een sterk staaltje oordop

De Jabra Elite 5 zijn de nieuwe oordopjes van Jabra. Active noise cancelling, HearThrough mode, multipoint en een goede microfoon. Wat wil een mens nog meer? Maar hoe zit het met het geluid? Hoe goed werkt de ANC écht? En is de pasvorm eindelijk weer op en top in orde bij Jabra? Dat gaan we testen in deze review.

Voor- en nadelen

Dit zijn de voordelen en de nadelen van de Jabra Elite 5. Zo kun je direct zien of deze oordopjes voor jou geschikt zijn. 

Voordelen  Nadelen
✔️Uitmuntend geluid
✔️Zeer goede microfoon
✔️Multipoint
✔️Goede pasvorm
❌Zitten beter met foam eartips

Specificaties Jabra Elite 5

 • Prijs: ~150
 • Chipset: Qualcomm QCC3050
 • Codec: AptX
 • Bluetooth: 5.2
 • Bereik: 10m
 • Batterij doosje: onbekend
 • Batterij oordopje: onbekend
 • Kabel: usb c
 • Aantal microfoons: 3 per oordop
 • Waterdicht: onbekend

 Jabra elite 5 review verpakking kabel oordopjes

Geluid van de Jabra Elite 5 

Het geluid van de Jabra Elite 5 is zeer goed. Zeer goed is misschien nog te genuanceerd. Het is echt hoogwaardig wat Jabra keer op keer weet neer te zetten. Echt geluid voor de fijnproever. En met de ruime inspeeltijd wordt het in de loop van tijd alleen nog maar beter (daarover meer als je een klein beetje naar beneden scrollt). 

De lage tonen komen precies zo naar voren zoals je het graag ziet (hoort): aanwezig, maar niet overschreeuwend.  De hoge tonen (percussie en hi-hats etc.) komen ook prima naar voren.    

Iets minder krachtig is de middentoon van de Jabra Elite 5. Zeker in vergelijking met bijvoorbeeld de Jabra Elite 85t. Maar die moesten weer wat inboeten op draagcomfort. 

Jabra Elite 5 oordopjes geluid

Bovendien hebben Jabra oordopjes altijd een flinke inspeeltijd. Dat betekent dat de tonen pas goed gaan doorkomen en uitgebalanceerd raken na ongeveer 20 uur speeltijd. En dit klinkt een beetje onwaarschijnlijk. Maar echt. Het is echt waar. Ik zelf heb alle Jabra oordopjes getest bij Eardopes (de 75t, de 85t, de Elite 7 pro en de Elite 4). En vrijwel allemaal (behalve de laatstgenoemde) heb ik heel veel uren in mijn oor gehad. En allemaal gingen ze na een week beter klinken dan tijdens de eerste keer afspelen. 

Maar goed: terug naar het onderwerp. Het geluid van de Jabra Elite 5. Hoe is dat geluid? Zeer goed, maar de middentonen mogen dus iets beter.

Maar gelukkig bestaat de Jabra app. En daarin kun je de equalizer instellen zoals je wilt. Heerlijk! Daar kan Samsung met de Buds Pro en de Wear app wel wat van leren. Bekijk hier hoe wij de Jabra Elite 5 hebben ingesteld op de equalizer:

Jabra App Elite 5

En nu maar hopen dat jullie niet naar de tijd van deze screen shot kijken. Ach ja, dit soort reviews schrijf ik het beste als iedereen al ligt te slapen.

De Jabra Elite 5 is wat ons betreft een prachtige concessie tussen draagcomfort en prachtgeluid. 

Jabra elite 5

Overigens is het bij deze oordoppen wel cruciaal welke eartips (dat zijn die siliconen opzetstukjes) je op de oordoppen plaatst. Normaal ben ik altijd een doorsnee oor qua pasvorm. Ik heb altijd het medium formaat eartip in m'n oor. Maar in dit geval gebruik ik een large eartip. Ik zeg het erbij, omdat bij een te kleine maat eartip de lage tonen altijd sneuvelen. En dat wil je niet. 

Geluidskwaliteit score: 8

Een mooi cijfer dus qua geluid. Maar uiteraard is de microfoon ook belangrijk. Dus die hebben we ook volledig getest.

Microfoon: kun je goed bellen met de Jabra Elite 5?

Meestal zit het wel snor met de microfoon van Jabra oordopjes. Maar hoe zit dat bij deze Jabra Elite 5?

Een fragment zegt meer dan duizend woorden. Dus we hebben een fragment voor je opgenomen:

Ik ben heel goed te verstaan in deze opname. Bovengemiddeld. Vrijwel altijd vallen de echt lage tonen weg bij microfoons van oordopjes. En dat is ook zo bij deze oordoppen. Logisch: het gaat hier om kleine oordopjes die ook nog eens het signaal via bluetooth moeten doorzenden naar je device. 

Hoe reageren de Jabra's op wind? 

Wind is een giga vijand van microfoons. Daarom zie je die cameraploegen altijd met een grote harige plopkap lopen die over de microfoon zit. Allemaal technieken om geen ruis te krijgen bij wind. Oordoppen kunnen altijd slecht tegen wind. 

Daarom is het relevant om te testen of je nog te horen bent als ik 1 meter voor een ventilator op de hoogste stand zit. 

Beluister hier het fragment met de Jabra Elite 5 met veel wind:

Zoals je hoort ben ik nog steeds zeer goed te verstaan. Ik was zeer verrast toen ik het fragment hoorde. Ik hoor weinig ruis van de wind. En bij andere oordoppen is dat veel meer. 

Microfoon score: 8

Al met al scoort de microfoon dus een 8. Veel achten voor de Jabra Elite 5. 

Overigens: waardeer je het dat wij een oordop die we niet zelf verkopen volledig testen? En bijvoorbeeld een stapje extra zetten door ook een fragment op te nemen met wind? Koop dan de oordopjes via onze links. De verkoper (Bol of Coolblue) staat dan een klein percentage van het aankoopbedrag aan ons af. Het is centenwerk, maar het zorgt wel dat we de nieuwste sets oordopjes uitgebreid kunnen testen en reviewen zoals we dat in deze review met de Jabra Elite 5 doen. 

🎤 Benieuwd naar de oordopjes met de beste microfoon? We maakten een vergelijking met alle geluidsfragmenten.  

Pasvorm: Hoe zitten de Jabra Elite 5

De pasvorm van de Jabra Elite 5 is uitstekend. En dat bedoel ik niet in de letterlijke maar figuurlijke zin. Ze steken namelijk niet ver uit je oor, maar zitten wel heerlijk. Jabra is daarmee terug naar de oorsprong. Neemt niet veel ruimte in beslag en het gewicht is mooi licht.

Jabra Elite 5 pasvorm

De Jabra Elite 5 vallen met de juiste eartips niet uit je oor. En voor ons waren foam eartips uiteindelijk de beste oplossing. Alleen die worden niet standaard meegeleverd. 

Je ziet gewoon dat de oordopjes goed ergonomisch plaats nemen in je oor. We zijn heel blij dat Jabra qua design een klein stapje terug heeft gezet in het formaat van de oordop. De oordop is kleiner geworden en dat werpt zijn vruchten af.

De Jabra Elite 5 is een lichtgewicht in het aantal grammen. We meten 5 gram. En Eardopes zou Eardopes niet zijn, als we hieronder ook het bewijs laten zien: 

Jabra Elite 5 5 gram

Let wel op dat de eartips klein uitvallen. De kans is dus groot dat als je normaal gesproken een medium bijgeleverde eartip gebruikt bij oordopjes, dat je bij deze oordopjes de grote versie gebruikt. Alleen dat betekent dus wel dat als je wat grotere oren hebt, dat je andere eartips moet kopen. Zorg in dat geval dat je een set koopt die op de oordop past. 

foam eartips jabra 5

Overigens zijn de bijgeleverde eartips super slim verpakt. Je kunt ze op die manier goed in een la bewaren. En het lipje van de verpakking sluit weer mooi af na het openen. Ook daar is over nagedacht. Zie hier:

Jabra 5 eartips

De Jabra 75t was één van de oordopjes die het lekkerste zit. Hij nam weinig ruimte in beslag en ze waren niet al te zwaar. Maar deze oordopjes zijn nog iets lichter en qua pasvorm zijn ze ongeveer even groot als de Jabra 75t. Dus dat is een mooie verbetering. 

Pasvorm score: 8

En als je de juiste maat eartips hebt, dan werkt de ANC ook een stuk beter. Wat als je te kleine eartips in hebt, dan komt het omgevingsgeluid via de kieren tussen je oor en eartip veel te makkelijk je oor binnen. Er mag geen sprake van een lek zijn.

ANC: Hoe goed is de noise cancelling?

De ANC van deJabra Elite 5 is erg goed. Beter dan bijvoorbeeld de Jabra Elite 4. We gaven het al even aan, maar het juiste formaat eartips is heel belangrijk voor de noise cancelling. Want zonder naadloze afsluiting, werkt de ANC niet goed. Liever een te grote eartip dan een te kleine.

In de Jabra app kun je de ANC zelf zo instellen als je wilt. Van sterk tot minder sterk. De oordopjes gaan wel wat minder lang mee als je de ANC aanzet. Qua batterij. Je zet met de noise cancelling namelijk de chiopset optimaal aan het werk. 

Edit: We hebben later gemeten dat deze oordoppen 7 uur meegaan met ANC aan. En dat is zeer lang.

Een concrete beoordeling van de noise cancelling van de Jabra Elite 5 kunnen we wel geven: die is uitermate goed. Je drukt op het linker knopje en het omgevingsgeluid valt weg.

Pasvorm score: 8

Vergeleken met andere merken zoals Samsung is deze Jabra Elite 5 een stapje beter dan de Samsung Buds Pro. 

Bediening van de oordopjes 

De bediening is zoals altijd bij Jabra met knopjes. En daar ben ik groot voorstander van. Knopjes en touchbediening kunnen allebei goed werken, Het ligt echt aan de uitvoering. Een knopje moet niet te stroef zijn met indrukken, want dan druk je de oordop in je oor. En dat voelt niet lekker.

Jabra Elite 5 knopjes

Maar deze knopjes drukken precies goed. Het is ook goed dat Jabra de knop over de hele vlakke zijde van de oordop beslaat.

Bediening: 8

Hoe werkt de touch control van de Jabra Elite 4?

Links Rechts
1x Muziek: ANC/HearThrough/off
Bellen: mute/ unmute
Muziek: pauze/play
Bellen: mute/ unmute
2x Muziek: vorig nummer
Bellen: opnemen/ opleggen
Muziek: volgend nummer
Bellen: opnemen/ opleggen

lang

Volume lager Volume hoger

Het mooie is dat je via de app van Jabra gemakkelijk kunt instellen welke acties je onder specifieke knoppen kunt plaatsen.

Kan je de Jabra Elite 5 verbinden met een laptop?

Je kunt de Jabra Elite 5 verbinden met je laptop. Alleen bij de Jabra oordopjes moet je vaak even zorgen dat je de oordopjes in pairing mode krijgt. Dat doe je door beide knopjes ingedrukt te houden. Je hoort dan: "To connect, go to the bluetooth settings and select the Jabra product from te list." Op een Windows computer of laptop verbind je als volgt:

 1. Klik helemaal rechtsonder op het meldingen-icoon
 2. Klik met je rechtermuisknop op bluetooth
 3. Ga naar instellingen
 4. Kies 'nieuw bluetooth apparaat'
 5. Open het doosje en plaats de Jabra 5 in je oren
 6. Als het goed is zie je nu Jabra Elite 5 (zo niet: houd dan dus beide knopjes ingedrukt, tot je de instructies hoort)
 7. Klik op 'Jabra Elite 5' en kies 'verbinden'

Ook het online vergaderen via Teams of Zoom en het bellen gaat prima met de Jabra Elite 5.

Multipoint: verbind je laptop én je telefoon tegelijk

Met de Jabra Elite 5 kan je meerdere devices tegelijk verbinden. Dat betekent dat je de oordopjes met je laptop kunt verbinden en tegelijkertijd met je telefoon. 

Stel: je zit muziek te luisteren met je oordopjes via je laptop. Je hebt namelijk straks een online meeting. Je vriendin belt nog voor de meeting via je telefoon. Je hoeft dan niet je oordopjes uit te doen. Sterker nog: hoewel je muziek luistert op de oordopjes via je laptop, krijg je toch een signaal dat je gebeld wordt op je telefoon (waarmee de oordopjes ook zijn verbonden). Je neemt op (2 keer drukken) en het signaal van de oortjes switcht automatisch naar je telefoon zodat je kunt bellen. Is het gesprek over? Dan hoor je je muziek weer vanuit je laptop. 

 Multipoint jabra elite 5

Multipoint is dus een handige optie waarmee je op een slimme manier meerdere devices kunt verbinden met je oordopjes. 

Batterij: Hoe lang kan je de oordopjes gebruiken?

De oordopjes zelf gaan met ANC aan 7 uur mee. En met de oplaadcase gaan ze in totaal 28 uur mee. En dat zijn prima batterijprestaties. 

Jabra 5 oplaadcase

De batterij is nooit echt het aspect waar de Jabra's in uitblinken. Maar het valt zeker ook niet tegen. 27 uur totaal gebruik met ANC aan is een prima prestatie. 

Batterij score: 7

En de oordopjes (zonder op te laden in de oplaadcase) kunnen 7 uur mee Dat  is ook prima.

Conclusie: zijn de Jabra Elite 5 goed?

Beoordeling
Geluid 8
Microfoon 8
Pasvorm 8
Batterij 7
Bediening 8
ANC 8

 


Alternatieven

Jabra Elite 5 vs. Jabra 85t vs. Jabra 75t vs. Jabra Elite 9 pro

De Jabra Elite 5 zit net als de 75t nét onder de vlaggenschepen van Jabra (de 85t en de Elite 9 pro). Maar de Elite 5 uit deze review is de ultieme concessie wat mij betreft.

Zie hier een grafische vergelijking van de 4 oordoppen:

Vergelijking Jabra 75t 85t elite pro 7 elite 5

Is het geluid en de microfoon het belangrijkste voor je? Ga dan voor de Jabra 85t. Maar neem dan voor lief dat de pasvorm minder goed is. Al die techniek moet een plekje krijgen in de oordop. En dat maakt de oordop bonkig en groter.  

Check ook onze review over de Jabra Elite 85t.

Ga je voor goed geluid, een goede microfoon en een goede pasvorm? Ga dan voor de Elite 5 uit de review die je nu leest. Die heeft de Jabra 75t nu toch echt van de troon gestoten.

Evolutie van Jabra

Kortom: de Jabra Elite 5 is een topper!


Bedankt!

Leuk dat je deze review van Eardopes over de Jabra Elite 5 hebt gelezen. Hopelijk hebben we je goed kunnen informeren.


Anderen bekeken ook:

Terug naar blog