Beste bone condcution headphones

Beste bone conduction koptelefoon: Top 10 met test

Bone conduction koptelefoons: muziek luisteren en bellen zónder iets in je gehoorgang te hebben. Welke bone conduction headset is het beste? Dat hangt af van het gebruik. Ga je ermee hardlopen, zwemmen, fietsen, bellen, online meetings bijwonen? Voor elk gebruik heb je een andere versie nodig. En is het merk Shokz goed, of beter een ander? Wij doen de test! 

Beste bone conduction headphone 2024

Dit zijn de best geteste bone conduction oordopjes: 

 1. Shokz OpenRun Pro
  (Best geteste bone conduction headset)
 2. Xiaomi bone conduction
  (Beste goedkope variant)
 3. Shokz OpenSwimroduct
  (Beste bone conduction voor zwemmen)
 4. Shokz OpenRun
  (Beste bone conduction voor hardlopen)
 5. OpenRun Pro
  (Beste bone conduction voor wielrennen)
 6. Shokz OpenRun Pro
  (Beste bone conduction met bass)
 7. Shokz OpenComm
  (Beste bone conduction voor Teams)
 8. OpenRun Pro
  (Beste Shokz en AfterShokz koptelefoon)
 9. Shokz OpenRun Mini
  (Beste bone conduction voor klein hoofd)
 10. Shokz OpenMove
  (Beste versie onder 100 euro)
   

Wat is een bone conduction headset?

Bone conduction is een techniek waarbij het geluid door trillingen via je jukbeen (je bot boven je wang) naar je trommelvlies wordt geleid (gebracht). Bot geleidende koptelefoon, is de letterlijke vertaling. 

Of ga direct naar de best geteste versies.

Je hoort het geluid dus niet door speakertjes (oordopjes) die je in je gehoorgang plaatst. Maar je plaatst deze bone conduction headset boven je wang op je bot en het geluid wordt door trillingen naar je trommelvlies (en dus je gehoor) gebracht.

Gaaf en innovatief! En tegelijkertijd wennen aan het feit dat je wél iets hoort terwijl je niets in je gehoorgang en oor hebt. 

Bone conduction in één oogopslag:

Bone conduction headphone review

Kortom: handig voor sommigen. Niet ideaal voor anderen.

Testresultaten bone conduction koptelefoons

Bij bone conduction headsets is het opvallend dat het verschil in kwaliteit veel groter is dan bij normale oordopjes of koptelefoons. Het moeilijkst is het voor de fabrikanten om lage tonen aan te brengen in het geluid (of beter gezegd: de trillingen). 

🔬 Deze test is niet gesponsord. Alle headsets die we hebben getest hebben we zelf gekocht.

Verder is er een groot verschil in waterdichtheid. Wil je gaan zwemmen of hardlopen met je bot geleidende koptelefoon? Dan kun je niet zomaar lukraak een versie kiezen. Sommige kunnen namelijk niet tegen water. De meeste wel.

Ga je ze vooral gebruiken voor vergaderen? Koop dan een versie met een goede microfoon. Logisch. Maar geloof me: de microfoon is bij dit soort koptelefoons het eerste dat de fabrikanten laten sneuvelen. Dat hebben we gemerkt. We hebben fragmenten opgenomen met de koptelefoons.

Best geteste bone conduction headphones 2023

Op dit moment vinden we dit de allerbeste bone conduction koptelefoon die je kunt kopen. We houden deze lijst actief bij. Een prijswijziging of nieuwe versie kan deze lijst veranderen. 

1. Shokz OpenRun Pro

Goede bass | goede pasvorm | alround te gebruiken

 • Prijs: ~170

Shokz OpenRun Pro bone conduction headphones
Foto copyright: eardopes.nl

Geschikt voor:  🏃‍♀️🎤

De Shokz OpenRun Pro vallen allereerst op qua bass. Meer lage tonen in vergelijking met de andere bone conduction headphones die we hebben getest. 

Je kunt niet zwemmen met deze koptelefoon, want IPX55. Dat betekent dat hij tegen zweet kan, maar niet onder water kan. 

Maar goed, is dat een deal breaker? Nee. Wat ons betreft is dit de absolute topper op dit moment. Bovendien allround te gebruiken, behalve dus dat je er niet mee kunt zwemmen. Maar wel goed kunt gebruiken voor online meetings, bellen en hardlopen. 


Beste goedkope bone conduction koptelefoon

Laten we voorop stellen: de technologie is relatief nieuw. Tenminste: nieuw als het gaat om consumentenproductie. Wil je goede kwaliteit van dit soort koptelefoons? Dan moet óf iets meer betalen, óf heel goede research doen.

Want we merkten bij de goedkope bone conduction headphones onder 100 euro dat het verschil in kwaliteit heel groot is. 

Maar uiteindelijk vinden we een stuk of 2 of 3 versies onder 50 euro goed genoeg. Maar de onderstaande is de topper in deze categorie.  

2. Xiaomi bone conduction oordopjes

Goedkoop | Geluid voldoet | Mic. voldoet

 • Prijs: ~30

Xiaomi bone conduction

Geschikt voor:  🏃‍♀️🎤

Xiaomi is een gigantisch Chinees merk. En vaak maken ze producten zoals oordopjes (en nu ook bone conduction headphones) in samenwerking met een ander merk. Denk aan de QCY oordopjes. Xiaomi werkt daarin samen met QCY.

Deze botgeleidende koptelefoon is vrijwel de enige die we goed vinden binnen deze prijsklasse. Geen topper zoals de beste versies van Shokz, maar wel redelijk. Het geluid is goed genoeg, de mic. is goed genoeg en de pasvorm is goed.

De pasvorm is overigens beter dan veel andere versies, omdat ze veel lichter zijn. Er zit minder poespas in en de techniek is meer recht toe recht aan. En daardoor is hij een stuk lichter en makkelijker te dragen.   


Beste bone conduction voor zwemmen

Heel vaak hebben we de vraag gekregen met welke oordopjes je kunt zwemmen. En het antwoord was eigenlijk altijd vrij simpel: dat kan niet.

Maar bone conduction maakt het verschil als het gaat om zwemmen met muziek of podcasts in je oren. En het werkt écht. 

Sterker nog: er zijn bone conduction oortjes die speciaal gemaakt zijn voor het zwemmen. Maar koop niet lukraak een set en ga ermee zwemmen. De versie die voor het zwemmen is gemaakt heeft namelijk een aantal eigenschappen waardoor ze ook echt geschikt zijn om ermee te zwemmen: 

 1. Waterdicht (IP68)
 2. Memory card slot óf ingebouwd geheugen

Waterdicht behoeft geen uitleg. Maar ik zet het er wel bij, omdat vaak mensen denken dat je met alle bone conduction headphones kunt zwemmen. 

De memory card is belangrijk. Want je kunt niet je telefoon meenemen tijdens het zwemmen. Of je telefoon (of ander device zoals een laptop) naast het zwembad leggen. Je moet dus vooraf een memory card volstoppen met liedjes. Maar de betere versies hebben een ingebouwd geheugen. En dat is weer één kopzorg minder. Voor ons is het een eis om ingebouwd geheugen te hebben om in onze toplijst te komen.   

3. Shokz OpenSwim

IP68 (100% waterdicht) | Voor zwemmen | 4 gb geheugen

 • Prijs: ~160

Shokz OpenSwim Aftershokz beste bone conduction voor zwemmen

Geschikt voor:  🌊 🏊‍♀️🏃‍♀️

Hoe bizar en baanbrekend is het dat je door deze techniek muziek kunt luisteren tijdens het zwemmen? Heel bizar wat ons betreft! 

Je zou denken dat een headset tijdens het zwemmen van je hoofd in het zwembad valt (of erger nog: in de zee). En uiteraard is dat ook zo bij een gemiddelde headset. Maar deze Shokz OpenSwim blijven goed zitten. 

En daarmee kun je dus goed luisteren naar muziek tijdens het zwemmen. Maar hoe dan? Want je hebt niet je telefoon bij je tijdens het zwemmen. Er zit 4 gb geheugen in de bone conduction headphone waarop je ongeveer 1200 nummers kunt zetten. In feite is het gewoon een mp3-speler. Je kunt liedjes downloaden (dat gaat heel makkelijk vanaf YouTube. Zoek maar op Google naar YouTube audio downloaden o.i.d.).

Al met al is dit dus een super gave optie voor elke zwemmer.  


Beste bone conduction voor hardlopen

Hardlopen met muziek in: het is een perfecte combinatie. Je kent natuurlijk onze test met beste oordopjes voor hardlopen al. Maar vaak kregen we de opmerking: "hardlopen met oordopjes in is niet veilig". En "hebben jullie de bone conductions al geprobeerd?"

reacties bone conduction headphones facebook

En naar die feedback hebben we geluisterd. We hebben meer dan 20 sets gekocht en ze allemaal getest. En voor hardlopen zijn sommige bone conduction headsets inderdaad zeer geschikt. 

 

4. Shokz OpenRun

Voor hardlopen | Prima geluid | Goede pasvorm

 • Prijs: ~120

OpenRun

Geschikt voor: 🏃‍♀️🎤

Deze OpenRun van Shokz zijn speciaal gemaakt voor hardlopen. En het merk Shokz is het meest vooraanstaande merk voor dit soort koptelefoons. Je kunt ze bovendien met je Garmin of andere sporthorloge verbinden. 

Het merk Shokz is overigens hetzelfde merk als AfterShokz. Maar sinds 2016 is het veranderd in Shokz. Maar de producten zijn hetzelfde gebleven. 

Deze OpenRun is ideaal voor hardlopen. Overigens is de OpenRun Pro ook misschien wel een nog betere versie. Maar die is ook een stukje duurder. 

De pasvorm is top, het geluid is prima, ze kunnen tegen zweet en regen én de batterij gaat mooi lang mee. Dit zijn zeer goede bone conduction headphones.  


Beste bone conduction voor wielrennen

Wielrennen is een super goede sport. Maar vanwege de snelheid en de matige bescherming, kan het ook gevaarlijk zijn. Omgevingsgeluid kan levens redden. Een band die begint met slippen, een motor die wat extra gas geeft een openslaande deur: allemaal geluiden waar je je eigen leven mee kunt redden. 

Maar met oordopjes in, hoor je niets. Het ligt er nog een beetje aan welke oordopjes je in hebt. Semi in ear oordopjes (ook wel earbuds) laten al iets meer geluid door dan in ear oordopjes. Maar beide is het gevaarlijk. 

En (je raadt het al) bone conduction is een zeer goede techniek om tijdens het wielrennen te gebruiken. Het voordeel is uiteraard:

 • Je hoort je muziek
 • Maar je hoort ook omgevingsgeluid (je gehoorgang is compleet vrij)

 

5. OpenRun Pro

Past onder helm en bril | Bediening aan onderkant, zodat je erbij kunt

 • Prijs: ~170

OpenRun Pro

Geschikt voor:  🚴‍♀️🏃‍♀️🎤

Deze OpenRun Pro is al genoemd in dit artikel. Maar dat is puur en alleen omdat het zo' n topper is. . 


Beste bone conduction met bass

Een nadeel van bone conduction is: minder bas. Dus ben je een echte audiofiel, ga dan niet voor bone conduction.

Maar wil je zo goed mogelijk geluid en redelijk wat lage tonen: zorg dan dat je de juiste botgeleidende koptelefoon koopt. En welke dat is? Daar krijg je hieronder (de nummer 7) antwoord op. Dus scroll wat naar beneden, als je benieuwd bent.

Wist je dat de grootste oorzaak van het verlies van lage tonen 'een lekkage' is in de overdracht van het geluid? Doe maar eens een in ear oordop niet helemaal goed in je oor. Wat is het eerste geluid dat wegvalt? Ja! De lage tonen.

En bij bone conduction is je gehele gehoorgang vrij. Er zit niets in je oor, maar er drukt iets op je jukbeen. Je gehoorgang is dus één grote lekkage voor de bass. Want die tonen vervliegen als eerste. En dat proberen de fabrikanten te compenseren in de trilling van de botgeleidende koptelefoon. Het merk Shokz (daar is hij weer) slaagt hier het beste in.

Interessant is dat als je een vinger in je oor doet tijdens gebruik, dat je plotsteling heel veel lage tonen hoort. En dat komt omdat de lage tonen dan niet meer wegkunnen

Veel versies slagen er helemaal niet in om lage tonen over te brengen. Maar een aantal wel.

 

6. OpenRun Pro

Betere Bass dan voorganger | Fijne pasvorm | Topper van Shokz

 • Prijs: ~180

Bone conduction met bass OpenRun Pro

Geschikt voor: 🏃‍♀️🎤

Bass en bone conduction: het zijn geen vrienden. Maar Shokz slaagt er als eerste in om meer bass in de headphone te plaatsen. Het grootste verschil tussen deze OpenRun Pro en de voorganger (de OpenRun) is dan ook de bass. 

Shokz heeft zich met deze headset vooral gefocust op de lage tonen (of beter: trillingen). En dat is gelukt. Deze OpenRun Pro geeft je een veel betere muziekervaring dan de andere versies op de markt. Maar is het genoeg voor de audiofiel? Nee, dan kan je beter voor oordopjes met draad of zonder draad gaan. 

Al met al: een zeer goede versie als je een bone conduction koptelefoon wil met iets meer bass.


Beste bone conduction voor bellen/meetings

Tijdens het bellen met oordopjes kan het mega irritant zijn als je je eigen stem niet hoort. En daar hebben we het weer: een omstandigheid waarbij omgevingsgeluid ideaal is. Online meetings, bellen etc. Daar wil je gewoon je eigen stem kunnen horen. Anders is praten bijna onmogelijk. 

En bone conduction is dus perfect voor Teams, Skype, Zoom en andere online meetings. Je kunt namelijk:

 1. je collega's horen (ook niet altijd ideaal, trouwens :D )
 2. je eigen stem horen 
 3. je omgeving horen in je huis 

7. Shokz OpenComm

Prefect voor Teams & Zoom | Ook voor bellen | Top microfoon

 • Prijs: 160

Shokz OpenComm bone conduction vergaderen Teams

Geschikt voor: 🎤

Deze bone conduction headphone voor Teams en Zoom (online meetings) is een echte krachtpatser. Waarom? Omdat hij beschikt over

 • -een topmicrofoon
 • -NFC
 • -Multipoint

Laten we met dat laatste beginnen. Je kunt deze headset niet alleen met 1 device (bijv. laptop) verbinden. Je kunt ze met 2 of meer devices verbinden. Is dat handig? Ja! Je verbindt de headset met je telefoon én je laptop tegelijkertijd.

Stel dat je tijdens het muziek luisteren op je laptop ineens gebeld wordt op je telefoon, dan kun je gewoon je telefoon opnemen en dan schakelt de headphone over op je telefoon. Geen switch van apparaten. Geen gedoe. Dat maakt deze versie een absolute kantoorkei. En inderdaad: dat woord heb ik zojuist verzonnen. 

Met NFC hoef je alleen een tikje te geven op met deze headset op het device waarmee je wilt verbinden. Dat is makkelijk.


Beste Shokz en AfterShokz koptelefoon

Shokz of AfterShokz? Die vraag stelden wij ook. En inmiddels hebben we het antwoord gegeven.

Shokz is het absolute A-merk op het gebied van bone conduction oordopjes. Eigenlijk is elke Shokz versie geen miskoop.

Ze hebben:

 • de beste pasvorm
 • het beste 'geluid' (trilling)
 • goede microfoons
 • én ze hebben voor ieder wat wils

En met dat laatste bedoelen we dat Shokz heel goed heeft begrepen voor welke doelgroepen de botgeleidende techniek relevant is. En voor al die doelgroepen hebben ze een specifieke versie gemaakt. Denk aan:

🌊 zwemmen 
🏃‍♀️ hardlopen
🎤 online meetings

Nu begrijp je ook waarom we in deze review steeds die drie iconen plaatsen bij het product. Zijn ze geschikt voor hardlopen? Dan vermelden we dat 🏃‍♀️ bij de versie.

8. OpenRun Pro

Zeer goed geluid | Prima microfoon | Goede pasvorm

 • Prijs: ~170

Shokz OpenRun Pro

Geschikt voor: 🏃‍♀️🎤

Van alle Shokz zijn de OpenRun Pro de beste optie. Ze hebben het beste geluid, maar zijn ook het duurste tot nu toe. Je kunt er goed mee bellen en je kunt er goed mee sporten. 

Shokz is vooraanstaand in de bone conduction technologie. En dat is ook te prijzen. Ze innoveren steeds en ze zetten deze techniek eigenhandig op de kaart. En dat moeten we als consument eigenlijk ook belonen.  


Beste bone conduction voor klein hoofd

De nekband van de botgeleidende koptelefoon kan niet versteld worden. En dat zorgt ervoor dat als je een klein hoofd of een kleine nek hebt, dat de headphone niet goed op je hoofd kan zitten.

Heb je een kleine gehoorgang en wil je liever oordopjes? Bekijk dan onze test met de beste oordopjes voor kleine oren.

En daarom zijn er versies die hier speciaal voor zijn gemaakt. In dat geval hebben ze een kleinere nekband en zitten ze korter op je nek. Ze steken dan minder uit en dat is fijner. Zeker als je ze voor het sporten gebruikt. Vaak is het zo dat bij vrouwen de nekband te ver uitsteekt

Sowieso is het zo dat als je in een stoel zit, of bijvoorbeeld op de bank ligt met de koptelefoons, dan drukt de nekband de gehele set naar voren op je jukbeen. En dan zitten ze niet meer goed. Het is dus essentieel dat als je een kleine nek of een klein hoofd hebt, dat je een versie neemt met een ingekorte nekband.

Tot nu toe hebben we alleen bij Shokz gezien dat ze zo'n verkorte versie op de markt hebben gebracht. Maar ook de Aziatische merken hebben vaak een wat kortere nekband. Denk aan merken als Xiaomi.  

9. Shokz OpenRun Mini

Kleinere nekband | Van Shokz | Goed geluid

 • Prijs: ~120

OpenRun Mini voor klein hoofd

Geschikt voor: 🏃‍♀️🎤

Deze OpenRun heeft een kleinere band achter de nek. Perfect voor jou als je een wat kleiner hoofd of nek hebt. Blijkbaar was je niet de enige voor wie de koptelefoons van AfterShokz of Shokz te klein waren, want het merk heeft een geheel nieuwe headphone gemaakt voor mensen die een kleinere pasvorm nodig hebben. 

Overigens: onder de motorkap is deze versie identiek aan de normale OpenRun. Kortom: een goede mic, helder geluid en nu dus ook een kleinere pasvorm. Top!

 


Beste bone conduction onder 100 euro

Onder 100 euro een bone conduction headphone kopen? Ja, dat kan wel.

We hebben hierboven al ergens de beste goedkope versie genoemd. Maar in dit rubriekje willen we meer ingaan op het segment tussen de 60 en 100 euro.

 

10. Shokz OpenMove

Goede prijs | Van Shokz | Goed geluid | Verschillende leuke kleuren

 • Prijs: ~90

Shokz OpenMove

Geschikt voor: 🏃‍♀️🎤

De OpenMove is een wat goedkopere versie dan de nieuwere OpenRun Pro. Maar het is een zeer goede versie. Goed geluid en een goede mic. 

Dit is een iets oudere versie van Shokz, maar vanwege de aantrekkelijke prijs, vonden we het toch waardevol om hem te vermelden in deze test. 

 

 • Dat waren de 10 beste bot geleidende oordopjes uit onze test. Lees verder als je meer wilt weten óf ga weer naar boven naar de top 10.

Alles over bone conduction koptelefoons

Bone conduction is dus een redelijk nieuwe techniek. Veel merken stappen in deze markt, maar vaak doen ze dat overhaastig. Er zijn maar een paar merken die we écht goed genoeg vinden. De kwaliteit is in dat geval goed genoeg en je kunt er goed mee hardlopen of zwemmen. Hou er wel rekening mee dat als je ze voor een bepaald doel koopt (lopen, zwemmen, fietsen, online meetings) dat je een specifieke set moet kopen.

Hoe werkt bone conduction?

Bij een bone conduction koptelefoon worden er trillingen afgespeeld tegen je jukbenen en die trillingen gaan via je bot richting je trommelvlies. Vervolgens hoor je de geluiden. Het werkt dus niet op de traditionele manier zoals bij oordopjes waarbij een geluid wordt gemaakt via een speaker die trillingen in de lucht afspeelt. Het geluid (dat an sich overigens ook een trilling is die we in ons trommelvlies opvangen) komt dus via je jukbeen binnen in je trommelvlies en je gehoorgang is volledig open tijdens gebruik. En dat is best een gekke gewaarwording.

Bone conduction is een techniek die al een jaar of 20 wordt gebruikt. Alleen niet door consumenten, maar meer door het Amerikaanse leger. Voor hen was het namelijk ideaal om omgevingsgeluid te horen tijdens hun werk. Geluid kan namelijk éé'n van de eerste indicatoren van gevaar zijn. Met andere woorden: het vroeg opvangen van geluid kan je leven redden. Alleen communicatie (via headsets) was ook mega belangrijk. Bone conduction headphones waren een ideale consessie tussen die 2 eisen. 

Is bone conduction veilig?

Bone conduction is veilig. Het heeft alle veiligheidstests doorstaan en als je in een Nederlandse webshop je headset koopt, dan hebben ze alle keurmerken. 

Je kunt ook stellen dat de techniek juist veiliger is dan andere technieken. Fietsen of hardlopen met oordopjes in, kan gevaarlijk zijn. Je hoort geen omgevingsgeluid. Een deel van de verkeersongelukken had kunnen worden voorkomen als iemand geen oordopjes in hadden en gewoon goed het omgevingsgeluid zou kunnen horen.

Kan bone conduction je gehoor beschadigen?

Bone conduction kan net als oordopjes, koptelefoons of speakers je gehoor beschadigen. Zorg dus dat je het volume op een normaal niveau houdt.

Bedenk je dat het voor je trommelvlies geen verschil maakt hoe het geluid in je trommelvlies arriveert.

Vergelijk het met een krat bier. Als je die in één avond opdrinkt, is het schadelijk. Of dat krat nu per brommer of per auto bij je bezorgd is, het maakt niet uit.

Ja, dat is een ridicule vergelijking. Maar wat ik ermee wil zeggen is: schade aan trommelvlies komt altijd doordat de trillingen te veel waren. En hoe die trillingen overgebracht zijn, dat maakt niet uit. Zorg er in elk geval voor dat je het volume niet te hoog zet. Net zoals je dat bij oordopjes goed moet doen. 

Wat zijn de beste bone conduction headphones?

Op dit moment zijn de beste bone conduction oordopjes de Shokz OpenRun Pro. Ze zijn iets duurder, maar het zijn de enige met goed geluid, een goede pasvorm en goede microfoon.

Sowieso zit je met alle Shokz wel goed. En laat ik voorop stellen: dit artikel is niet gesponsord door Shokz of welk ander merk dan ook. Wij hebben alle sets gewoon als consument gekocht. Dat doen we omdat we dan 100% objectief kunnen zijn.

⬆️ Dit is het einde van onze Top 10 beste bone conduction headphones. Weet je nog wat de nummer 1 van deze lijst was?

Anderen bekeken ook:

Terug naar blog