Beste gitaar

Beste gitaar: Top 12 akoestische en elektrische - De ultieme hulpgids

Ontdek welke gitaar voor jou het beste is. Na het lezen van dit artikel sla je bij het kiezen van een gitaar direct de juiste toon aan. Bij het kopen van een gitaar moet je met een aantal punten rekening houden. Als je dat doet, kán je geen miskoop doen. Als gitarist leg ik het graag aan je uit zonder een gevoelige snaar te raken. Ga je voor een akoestische gitaar? Of voor een elektrische gitaar? Een western gitaar of een klassieke gitaar? Bekijk in dit artikel wat voor jou het handigst is.  

Eerst een hele korte uitleg over gitaren. We hebben je het zo makkelijk mogelijk willen maken met deze infographic over gitaren: het verschil tussen akoestisch, klassiek, western en elektrisch.

Gitaren infographic verschil akoestisch, western, elektrisch en klassiek

Kortom: 

 • Akoestisch bestaat uit klassiek en western
 • Een akoestische gitaar kán ook elektrisch zijn
 • Een klassieke gitaar is een akoestische gitaar die klinkt zoals de muziek van de Spaanse gitanos. Je kent het wel: het bekende Spaanse gitarengeluid.
 • Een western gitaar is een akoestische gitaar met smalle hals en wordt veel gebruikt bij popmuziek.

Zo! Nu ben je bekend met de absolute basis over gitaren. Dat is handig voor je keuze in dit artikel. 

Beste gitaren 2024

Dit zijn de best geteste gitaren: 

 1. Ibanez AW54CE-OPN
  (Best getest)
 2. Fender CD-60 V3
  (Beste akoestische)
 3. MAX SoloJam
  (Beste voor beginners)
 4. Johnny Brook ST
  (Beste elektrisch voor beginners)
 5. Player Stratocaster HSS
  (Beste elektrisch)
 6. Alvarez CC7HCEAR
  (Beste akoestisch onder €1000)
 7. Ibanez AW54CE-OPN
  (Beste akoestisch onder €500)
 8. Salvador Cortez CC-22 BK
  (Beste akoestisch onder €300)
 9. Fender Player Plus
  (Beste elektrisch gitaar onder €1000)
 10. Player Stratocaster HSS MN
  (Beste elektrisch onder €500)
 11. MAX Gigkit beginnersgitaar
  (Beste elektrische gitaar onder €300)
 12. Ibanez AW54CE-OPN
  (Beste westerngitaar)

Testresultaten gitaren

Voor elke fase in je gitaar carrière is een andere gitaar geschikt. Als beginner kun je vaak het beste voor een akoestische gitaar gaan. Op die manier train je je handen het beste om de akkoorden juist aan te slaan.

Maar het is geen ramp als je begint met een elektrische gitaar. Gitaar spelen moet leuk zijn. Dat is het aller belangrijkste. Alleen dan kan je het volhouden en blijf je je aangetrokken voelen dat je gitaar. 

Ben je al gevorderd en op zoek naar een goede elektrische gitaar van 1000 euro? Ook die hebben we in deze koopgids toegevoegd.

 🎸Wist je dat het woord tokkelen komt van het Spaanse woord tocar? In het Spaans zeg je 'tocar la guitarra'. En dat betekent vrij vertaald: gitaar spelen. Maar letterlijk betekent het: de gitaar aanraken.

Best geteste gitaar

Dit vinden we op dit moment de allerbeste alround gitaar die je kunt kopen. We houden deze lijst goed bij. Een prijswijziging of een nieuwe versie op de markt kan deze lijst natuurlijk veranderen. 

1. Ibanez AW54CE-OPN

Mega goed merk | Beste van 2 werelden | cutaway

 • Prijs: 350

Beste gitaar

Deze Ibanez AW54CE-OPN is het beste van twee werelden. Een westerngitaar met optie tot aansluiten op versterker. Plus een klein mengpaneeltje (volumeregelingen) binnen handbereik.

Ibañez is wat mij betreft het allerbeste merk voor dit segment. Ik heb jarenlang op een Ibanez gespeeld en ik twijfel geen seconde om dat merk op nummer 1 te zetten in dit artikel.

Deze Ibanez AW54CE-OPN heeft een cutaway. Dat betekent dat je makkelijker bij de hoge tonen kunt komen. 

cutaway gitaar

Al met al is dit een zeer goede en volledige gitaar die voor langdurig gebruik ideaal is.


Beste akoestische gitaar

Een akoestische gitaar kan dus een klassieke of een western gitaar zijn. En wij kiezen in dat geval een western gitaar voor deze nummer 2. 

Akoestische gitaar: klaasiek en western gitaar

Een western gitaar is heel populair omdat het gebruikt wordt in de bekende popliedjes. Een klassieke gitaar (ook akoestisch) wordt weer meer in Spaanse gitano-muziek gebruikt. Dus de bekende traditionele Spaanse muziek is vrijwel altijd gespeeld met een traditionele klassieke gitaar.   

2. Fender CD-60 V3

Zeer goede prijs/kwaliteit | beschikbaar in 3 kleuren

 • Prijs: 160

Fender gitaar

Deze Fender CD-60 V3 western gitaar is in 3 kleuren te koop: zwart, neutraal en de zwart-houten western look (zoals hierboven te zien).

Dit is misschien niet zozeer de beste westerngistaar. Maar wel de beste westerngitaar qua prijs/kwaliteit tot ongeveer 500 euro.

Het is bizar hoe goed het geluid van deze gitaar is voor de 160 euro die je betaalt. Qua toon, denk ik dat ik als gitarist met een blinddoek om deze gitaar op ongeveer 500 euro zou schatten. Echt een prima gitaar en zeker voor deze prijs. Nadeel is wel dat je hem niet elektrisch kunt maken. Versterken kan wel, maar dan ouderwets met microfoon.     


Beste gitaar voor beginners

Een goede gitaar voor beginners voldoet aan een aantal eisen. Maar laat ik voorop stellen: je kunt met vrijwel elke gitaar beginnen. Ik zelf geloof niet in een ideale beginnersgitaar. Niet als het gaat om het leerproces.

Natuurlijk heb je in een beginstadium geen zin om te diep in de buidel te tasten. Dat is normaal en logisch. Net als je eerste auto: dat is ook geen peperduur ding.

En dat is de reden dat een klassieke gitaar vaak als een goede gitaar voor beginners wordt gezien. Die zijn namelijk goedkoop.  

Maar laat je niet remmen in het kiezen van een beginnersgitaar. Wil je elektrisch spelen omdat dat de toon is die je het meeste aantrekt? Ga ervoor en koop een goede elektrische gitaar voor beginners

Een voordeel en tegelijkertijd een nadeel van een westerngitaar is de smalle hals: het maakt het spelen makkelijker, maar je traint je knokkels en handen niet zoveel als bij een klassieke gitaar. 

3. MAX SoloJam Western gitaar

Instapmodel | Goed geluid | Makkelijk te bespelen

 • Prijs: 100

Gitaar voor beginners akoestisch

Max Solojam is een wat onbekend merk, maar het zijn prima instapgitaren om het op te leren. En qua prijs/kwaliteit is deze gitaar (meer dan de klassieke variant) echt uitmuntend. 


Beste elektrische gitaar voor beginners

Een elektrische gitaar kan een uitstekende keuze zijn voor beginners. De smalle hals maakt een elektrische gitaar heel goed bespeelbaar én de toffe sound geeft je direct een kick.

Het moedigt je steeds weer aan om door te zetten. Want dat is (ik heb het al een paar keer omschreven) in het beginstadium het allerbelangrijkste. 

Het grootste obstakel voor een elektrische beginnersgitaar is vaak dat mensen bang zijn voor het moment des waarheids bij de kassa. Ze denken dat het erg duur is. Maar geen zorgen: dat moment bij de kassa kan heel erg meevallen.

Een beginnersgitaar moet wat mij betreft niet duur zijn. En gelukkig zijn er goede instapmodellen voor een betaalbare prijs. Een goede instapper kost zo rond de 

4. Johnny Brook ST elektrische gitaar + versterker 

Esdoornhout | Ideale beginnersset | Alle benodigdheden

 • Prijs: 200

Elektrische gitaar voor beginners

Deze Johnny Brook ST set is ideaal voor beginners. Het is de meest complete set die je kunt vinden. Voor ongeveer 200 euro ben je geheel klaar.

Je koopt een elektrische gitaar inclusief versterker. Daarnaast zitten er een aantal plectrums bij.  


Beste elektrische gitaar

Elektrische gitaren zijn er tussen de 100 euro en 1000 euro. Of zelfs 3000 euro. Maar voor het gemak zullen we als beste elektrische gitaar een exemplaar kiezen zo rond de 500 euro. 

Voor die prijs heb je écht een goede gitaar waar je lang plezier van kunt hebben. 

En een elektrische gitaar geeft natuurlijk die mooie sound die we kennen uit films en rockmuziek. 

5. Player Stratocaster HSS MN

Juweel qua uiterlijk | 9,5" 2-Point Tremolo | ST model

 • Prijs: 490

Player Stratocaster HSS MN

Allereerst is de Player Stratocaster HSS MN een juweel voor het oog. Hij voelt heerlijk als je hem vast hebt, hoewel hij iets aan de zware kant is. De lak maakt de gitaar heel comfortabel qua feeling en hij ziet er gelikt uit. 

Het gaat om een ST-model. Dat betekent dat de gitaar twee cutaways heeft. Je kunt dus goed bij de hoge tonen. Het gaat om een stratgitaar. En dat maakt hem uiteraard geschikt voor rock-achtige muziek. Maar wat ons betreft is dit een topaankoop voor vrijwel alle muzieksoorten en stijlen waar een elektrische gitaar van pas komt


Beste akoestische gitaar onder 1000 euro 

Een akoestische gitaar (zowel western als klassiek) heb je al voor iets meer dan 100 euro. Maar dieper je in de buidel tast, hoe dieper de klank. De techniek van duurdere akoestische gitaren is dusdanig dat het geluid mooier, purer en voller wordt. 

Akoestische gitaar: western en klassiek

Bovendien voelt een duurdere gitaar stugger ligt hij lekkerder op je schoot. Een akoestische gitaar van 1000 euro is gemaakt van één stuk hout. Dat komt de kwaliteit van de bouw ten goede, maar ook de klank.

Van een akoestische gitaar van deze prijsklasse, verwachten we minstens dat het gemaakt is van massief hout. Daarnaast moet er een aansluiting zijn om het geluid op een versterker aan te sluiten. 

6. Alvarez CC7HCEAR

Akoestisch elektrisch | Prachtige klank | cutaway

 • Prijs: 700

beste gitaar tot 1000 euro

De Alvarez CC7HCEAR is een akoestische klassieke gitaar in zijn puurste vorm. De klank van deze gitaar ademt Andalucía. Het is de gitaar waarmee Los Chichos het bekende lied Ni más ni menos opnamen

 Het is een fantastische klassieke akoestische gitaar gemaakt van hamoniehout. De eenzijdige cutaway zorgt ervoor dat je de hoge tonen weet te bespelen.

Het mooie aan deze klassieke gitaar is dat hij een smalle hals heeft zoals je dat normaal gesproken gewend bent van western gitaren. Dat maakt hem veel beter bespeelbaar dan andere klassieke gitaren. 

De klankkast is juist weer groter gemaakt dan veel andere klassieke gitaren. En dat geeft hem juist die fantastische klank. 

De prijs/kwaliteit van deze Alvarez is bizar goed. Voor onder de 1000 euro kan ik geen betere gitaar vinden. 


Beste akoestische gitaar onder 500 euro

Voor 500 euro en minder heb je echt een prima akoestische gitaar. Dat kan dus zowel een klassieke als een westerngitaar zijn. 

Een gitaar voor deze prijs is een super specifieke doelgroep. Ik zeg altijd: je kunt het beste niet met een gitaar van 500 euro beginnen en je kunt het beste geen gitaar van die prijs gebruiken als je een beroepsgitarist bent. 

Koop je jouw tweede gitaar? Dan is deze prijsklasse ideaal voor jou. Het is een mega kwaliteitsverschil met jouw versie van (bijvoorbeeld) 100 euro die je eerder had. En je kunt er weer minstens een jaar of 4-5 mee verder in je 'loopbaan'. 

7. Ibanez AW54CE-OPN

Semi-akoestisch | Artwood series | Massief hout | Ibañez

 • Prijs: 320

gitaar tot 300 euro

Deze Ibañez is perfect als je wilt doorgroeien in het gitaarspelen. Het is een semi akoestische gitaar. Je kunt hem ook elektrisch op een versterker aansluiten. 

En het merk Ibañez staat garant voor absolute kwaliteit. De klank is absoluut uitmuntend.


Beste akoestische gitaar onder 300 euro

Een elektrische gitaar voor 300 euro is wat ons betreft de grens om een goede allround elektrische gitaar te hebben die jaren mee kan. Beter dan het laagste budget van ongeveer 100 euro.

Bij een elektrische gitaar onder 300 euro zit je wat mij betreft aan de ondergrens van wat je voor een gitaar zou moeten betalen. Als je veel lager gaat zitten dan kom je echt op een terrein waar je je niet wilt begeven. Je komt dan echt in de slappe plastic houtje touwtje versies. Maar dat is het onderstaande speeltuig in elk geval niet.   

8. Salvador Cortez CC-22 BK

Heerlijk klassiek geluid | Een zwarte versie | Ook in klassiek bruin

 • Prijs: 250

Salvador Cortez CC-22 BK

Voor een keer een zwarte klassieke gitaar. En daar zijn de meningen onder gitaarspelers enorm over verdeeld. De één zegt: een klassieke gitaar mag niet zwart zijn. Dat is een soort Zorro-gitaar en daarmee steek je de draak met de 'heilige' klassieke gitaar. 

Ik hoor juist bij het tegenovergestelde kamp. Ik vind sommige zwarte gitaren een juweel voor het oog.

Maar geen zorgen: deze Salvador Cortez CC-22 BK is ook te koop in de hout-kleur variant. En dan klinkt hij nog precies hetzelfde. Namelijk vol en prachtig.


Beste elektrische gitaar onder 1000 euro

Ben je op zoek naar een elektrische gitaar onder 1000 euro? Dan is het aan te raden om je te beperken tot de bekende topmerken. 

Een versie voor deze prijs, moet wat ons betreft op elk vlak top zijn én hij moet in elk geval over alle upgrades beschikken die we er anders zelf zouden opzetten. 

9. Fender Player Plus Stratocaster HSS 3-Tone-Sunburst

Handige switch | De plus staat voor een aantal extra's | Vernieuwde versie

 • Prijs: 1000

Player Stratocaster HSS Plus

De Stratocaster van Fender is een mooie upgrade voor de eerder uitgebrachte Stratocaster HSS. 

Plus
-Fender lockers (stemvergrendelaren) zitten er standaard op. Ik zelf gebruik altijd Fender Lockers.
-Verbeterde snaargeleiders
-Handige schakelaars van pickups. Je bepaalt zelf welke van de 4 pickups worden geactiveerd.

Al met al zou ik zeker voor de plusversie gaan en niet voor de eerdere versie. Je betaalt een euro of 200 meer, maar als je de upgrades zelf moet toevoegen (Fender lockers etc.) dan ben je al snel meer kwijt.


Beste elektrische gitaar onder 500 euro

Een elektrische gitaar onder 500 euro is de hotspot qua prijs als je een semi-gevorderde gitaar zoekt. Een mooie prijs voor een tweede gitaar of een gitaar om mee op te treden. 

10. Player Stratocaster HSS MN

Juweel qua uiterlijk | 9,5" 2-Point Tremolo | ST model

 • Prijs: 490

Player Stratocaster HSS MN

Allereerst is de Player Stratocaster HSS MN een juweel voor het oog. Hij voelt heerlijk als je hem vast hebt, hoewel hij iets aan de zware kant is. De lak maakt de gitaar heel comfortabel qua feeling en hij ziet er gelikt uit. 

Het gaat om een ST-model. Dat betekent dat de gitaar twee cutaways heeft. Je kunt dus goed bij de hoge tonen. Het gaat om een stratgitaar. En dat maakt hem uiteraard geschikt voor rock-achtige muziek. Maar wat ons betreft is dit een topaankoop voor vrijwel alle muzieksoorten en stijlen waar een elektrische gitaar van pas komt


Beste elektrische gitaar onder 300 euro

Ben je op zoek naar een elektrische gitaar onder 300 euro? Groot gelijk! 

Je kunt ze al vinden van rond de 150 euro. En het mooie is: dan bezig je de basis. Een ding waar je het op kunt leren. Geen probleem! 

Tuurlijk: als je 2 jaar aan het leren bent en je gaat stappen maken, dan ga je vanzelf verlangen naar iets verfijnders. Iets met meer klasse. Maar De basisprincipes kan ik je aanraden met varianten onder de 300 euro of zelfs gitaren onder 200 euro

Mijn tip is om alle rompslomp en zogeheten upsells achterwege te laten. We zien veel gitaren in deze prijsklasse met allerlei extra fancy opties. Alleen de ervaring leert dat dat soort features ten koste gaan van de kwaliteit.

Bedenk goed: ook een fabrikant kan zijn productie-euro's maar 1 keer uitgeven. Als hij allerlei gekke extra's toevoegt, moet hij bezuinigen op de kwaliteit van het geluid, de bouw, de verbindingen. Dus kies hier liever een gitaar met weinig rompslomp, maar goed geluid.

Oh ja! En dan nog een laatste tip als het om goedkope elektrische gitaren gaat: Je kunt in deze prijsklasse afstappen van de bekende merken. Wat mij betreft loont het in deze prijsklasse niet om je te beperken tot de A-merken. 

11. MAX Gigkit beginnersgitaar

Goedkoop | alles-in-1 | Dus incl. versterker en tas

 • Prijs: 150

Goedkope elektrische gitaar

Het is bizar dat je voor minder dan 200 euro een elektrische gitaar, een versterker, draagtas en alle benodigde kabels in één kunt kopen. Dit is dus een mooie set als start.

Verwacht niet dat je hier over tien jaar nog mee speelt. Niet zozeer omdat het kapot gaat, maar meer omdat je na een jaar of 2 een upgrade zal willen. Maar voor 150 euro helemaal klaar zijn om gitaar te leren spelen; hoe mooi is dat?! 


Beste western gitaar

Een western gitaar is een akoestische gitaar. Maar je kúnt ze ook elektrisch kopen. Dan kun je het geluid versterken naar een versterker. Overigens is een akoestische gitaar niet altijd een westerngitaar. Maar dat hebben we nu al een paar keer uitgelegd. Het kan namelijk ook een klassieke gitaar zijn.   

Maar goed: 9 van de 10 westerngitaren zijn niet elektrisch. De sound van een western gitaar is het bekende geluid uit de moderne pop. Ed Sheeran is er groot mee geworden.   

12. Ibanez AW54CE-OPN

Mega goed merk | Beste van 2 werelden | cutaway

 • Prijs: 350

Beste gitaar

Met deze Ibanez AW54CE-OPN komt het beste van twee werelden samen. Een westerngitaar die je ook elektrisch kunt versterken. En een handig mengpaneeltje waarmee je de volumeregelingen en effecten binnen handbereik kunt aanpassen.

Ibañez is volgens veel van ons het allerbeste merk voor het westernsegment. Ik heb jarenlang op een Ibanez gespeeld en wat mij betreft is dit de allerbeste westerngitaar qua prijs/kwaliteit. 

Deze Ibanez AW54CE-OPN heeft een cutaway. Dat betekent dat je makkelijker bij de hoge tonen kunt komen. 

cutaway gitaar

Al met al is dit een zeer goede en volledige gitaar die voor langdurig gebruik ideaal is.

 • Dat waren de 11 beste gitaren uit onze test. Lees verder als je meer wilt weten óf ga weer naar boven naar de opsomming met 12 gitaren.

Alles over gitaren

Een gitaar is een heerlijk instrument. Het is misschien niet het makkelijkste instrument om te bespelen. Dat is namelijk de triangel (grapje). 

Maar een gitaar moet je goed verzorgen. Alleen al met stemmen en snaren vervangen ben je best wat tijd kwijt. Maar het is ook heel leuk om goed te 'zorgen' voor je gitaar. Als je je snaren hebt vervangen en daarna je speeltuig weer gebruikt, dan is het genieten geblazen.

In dit gedeelte van de blog gaan we in op de veel gestelde vragen over dit insturment. Als je een andere vraag hebt, laat het ons dan weten via WhatsApp. We verkopen zelf geen gitaren, maar we vinden het altijd leuk om je verder te helpen.

Wat zijn bekende merken voor een gitaar?

Ibañez, Fender, Gretsch en Gibson zijn de bekendste merken voor gitaren. 

Als je bij die merken blijft, weet je dat je kwaliteit hebt. Maar zoals bij elk product zijn die merken wel vaak iets duurder. Maar goed: kwaliteitsgarantie is ook wat waard.

Wat is een capo?

Een capo is een klem die je op de hals van je instrument tussen de fretten plaatst. Plaats de capo bijvoorbeeld 4 vakjes hoger en je gaat 2 tonen omhoog als geheel. Je maakt de basistonen van je gitaar dus hoger. Voor bepaalde liedjes is dat belangrijk. Sterker nog: ik zou altijd een capo in m'n gitaartas doen. 

Soorten capo's
Je hebt 3 soorten capos (voor verschillende gitaren):

 • Capo voor elektrische gitaren
 • Capo voor klassieke gitaren
 • Capo voor westerngitaren

Vaak zijn de klemmen voor klassiek en western redelijk overlappend. Maar let dus wel goed op dat niet elke capo op elk instrument past. 

Snaren

De snaren van een gitaar zijn misschien wel het hart van het speeltuig.

Snaren voor je gitaar

Een westerngitaar heeft alleen stalen snaren, terwijl een Spaanse gitaar (ook wel klassieke gitaar) ook nylon snaren heeft. En voor een beginner is het een voordeel dat een Spaanse gitaar ook nylonsnaren heeft.

Die voelen namelijk zachter aan je vingers. Met name een beginnende gitarist heeft nog niet 'stalen vingers' en met een westerngitaar krijg je soms wat last van je vingertoppen als beginner.  

Soorten gitaren

Je hebt natuurlijk allerlei verschillende versies. De bekendste is de akoestische en de elektrische. Daarna de klassiek Spaanse en de westerngitaar. Maar welke soorten heb je nog meer?

Akoestische gitaar

Een akoestische gitaar is er een zoals die bij ons waarschijnlijk het meest bekend is. Namelijk een niet elektrische versie met klankkast. Binnen de groep 'akoestisch' heb je een onderverdeling van 2 soorten: klassiek en western. 

Akoestisch: klassiek en western

Klassieke gitaar

Een klassieke gitaar is een Spaanse gitaar zoals die vaak bij Spaanse of Latijns Amerikaanse muziekstijlen wordt gebruikt. 

Klassieke gitaar

Westerngitaar

Een westerngitaar heeft flink wat gelijkenissen met een klassieke gitaar. Het is namelijk ook een akoestische gitaar. Je herkent hem het makkelijkst aan de mindere inham/inkeping in de klankkast. 

Verschil klassieke en western gitaar qua uiterlijk

Zoals je hierboven ziet, zijn er een aantal makkelijke herkenningspunten. Je ziet dan in een oogopslag of het om een klassieke of western gaat.

Elektrische gitaar

Een elektrische gitaar is compacter, maar zwaarder en heeft meestal geen klankkast. Het geluid wordt versterkt en via een kabel naar een versterker (of koptelefoon) gestuurd om het gitaargeluid ten gehore te brengen. 

Een elektrische gitaar heeft als voordeel dat je het signaal in feite direct in 'de mix' kunt sturen. En dat is effectief bij producties in een bandje of bij opnames. 

Uiteraard kun je ook een klassieke gitaar 'versterken', alleen dan moet het door middel van een microfoon die je tegen de klankkast aanzet.

Maar terugkomend: een elektrische gitaar is nog steeds een zeer brede definiëring van het instrument. Er zijn binnen die categorie een gigantisch aantal verschillende versies. Dus als je een muziekwinkel instapt en zegt: ik wil een elektrische gitaar, dan maak je het een verkoper niet bepaald makkelijk.

Semi-elektrische gitaar

Je hebt ook akoesische gitaren met de mogelijkheid om te versterken. Je ziet dan onderaan de akoestische gitaar een aansluiting waarmee je jouw versterker kunt aansluiten. Dat is ideaal als je van het klassieke geluid houdt, maar ook graag wil opnemen en optreden. 

Akoestisch-elektrische gitaar

Akoestisch klinkt als het tegenovergestelde van elektrisch. Maar dat is niet het geval. Je hebt ook akoestische gitaren met een ingang om versterkt af te spelen. Het is dan dus een semi-elektrische gitaar. 

Basgitaar

Een basgitaar is een gitaar met maar 4 snaren en is puur gericht om de lage tonen in een lied of productie te spelen. Vaak denken mensen dat de drum het fundament van een muziekproductie is. Maar veel muzikanten schatten de basgitaar juist echt op waarde. 

Kindergitaar

Je kunt ook een gitaar kopen speciaal voor kinderen. Dat is dus een kleinere (meestal klassieke versie) gitaar zodat alle akkoorden toch binnen handbereik zijn. Meestal beginnen kinderen van een jaar of 12 eigenlijk al op een volwassen gitaar te spelen.

Banjo

Een banjo is een gitaar met ronde romp en een strak percussievel over de klankkast gespannen. Het heeft korte en scherpe tonen en wordt veel gebruikt bij specifieke muziekstijlen. Denk aan Amerikaanse countrymuziek. 

Linkshandige gitaar

Als je linkshandig bent, dan moet je een speciale linkshandige gitaar kopen. Een linkshandige versie heeft namelijk de hals niet rechts, maar links, zoals jij nodig hebt. 

Bedenk je dat een linkshandige versie altijd duurder is dan een rechtshandige. Waarom? Omdat er veel meer rechtshandige gitaren geproduceerd worden.

Eén van de bekendste linkshandige gitaristen is Jimmy Hendrix. Alleen hij deed iets interessants. Hij speelde linkshandig met een rechtshandige gitaar. Voor mij zou dat niet linkshandig zijn, maar onhandig. Maar Hendrix speelde op heroïsche wijze, zoals niemand anders dat kon. 

Dat bevestigt maar weer eens: vergeet de regeltjes een beetje als je gitaar leert spelen. Er wordt van alles gezegd: "leer het niet op een elektrische gitaar", is een voorbeeld. Als jij dat wel wil, dan doe je dat. Punt uit.

⬆️ Dit is het einde van onze Top 11 beste gitaren. Weet je nog wat de nummer 1 van deze lijst was?

Anderen bekeken ook:

Terug naar blog