Wat is game mode?

Wat is game mode?

Game mode. Op elke productverpakking zie je het tegenwoordig staan. Maar wat is dat? Dat leggen we je zo simpel mogelijk uit. 

Game mode op je draadloze oordopjes en koptelefoon

Hebben je draadloze oordopjes game mode? Klinkt goed! Maar wat is dat?

Het betekent dat je oordopjes een modus hebben waarbij ze minder vertraging hebben. 

Game mode aan met de wearable app van Samsung

Praktisch gezien betekent het dat als je een spelletje speelt (op je telefoon of console) dat geen vertraging ziet tussen het beeld en geluid. Dus als je in een spel schiet met een geweer, dan hoor je het schot op hetzelfde moment als dat je het geweer ziet schieten.

Overigens kun je ook koptelefoons kopen die speciaal zijn gemaakt voor gamen. Bekijk welke game headsets het beste zijn.

Vaak kun je de game mode van je oordopjes aanzetten met de touchbediening of de knopjes. Zie de handleiding.

Game mode op je tv

Vaak zit er op nieuwere tv's ook een game mode. Dat betekent dat de televisie er alles aan gaat doen om het beeld en geluid dat binnenkomt via de console zo snel mogelijk zichtbaar te krijgen. Met andere woorden: met de game mode heb je veel minder vertraging.

Het beeld reageert daardoor sneller op de handelingen die je uitvoert op de controller. En dat klinkt als iets marginaals, maar een kleine vertraging in je systeem, haalt jouw gameprestaties flink naar beneden. 

Tv met game mode

Vergroot het maar eens uit: stel dat je pas 1 seconde later het beeld ziet. Dan is de stap die je nu naar links zet, of het schot dat je nu afvuurt, of het stuur dat je nu naar rechts draait pas over een seconde zichtbaar. Denk je eens hoe groot de impact van dat mankement is. 

Game mode op je telefoon

Ook telefoons hebben vaker game modes. Alleen in dat geval heeft het niet slechts betrekking één ding, maar op twee dingen.

Bij game mode voor een smartphone wordt bedoeld: 

  • Minder vertraging (low latency)
  • Niet storen modus

Dat betekent dus dat de vertraging zo min mogelijk is. Maar het betekent ook dat er een niet-storen modus wordt aangezet. En dat betekent dat je niet steeds popups ziet binnenkomen tijdens het gamen op je telefoon. 

Game modus op je telefoon

Hoe werkt de game mode?

Game mode van oordopjes werkt meestal via de codec. In feite wordt de code die wordt verstuurd van het apparaat (bijvoorbeeld de telefoon of de spelcomputer) versimpeld. En daardoor is de overdracht en de vertaling (decoding) van de codec makkelijker en dus sneller.

Vaak gaat de game mode ook samen met een concessie in de geluidskwaliteit. Een gamer vindt de kwaliteit van het geluid vaak minder belangrijk dan de snelheid dat hij/zij het geluid te horen krijgt.   


Anderen bekeken ook:

Terug naar blog