Sony Linkbuds review

Sony LinkBuds Review

De Sony LinkBuds zijn bijzondere oordopjes. Dat komt door het gat in de dopjes waardoor omgevingsgeluiden je gehoorgang kunnen blijven bereiken. Dus muziek luisteren en je bewust zijn van je omgeving tegelijkertijd. Hoe dit in de praktijk werkt en of dit iets is voor het grote publiek lees je in deze review.

Voor- en nadelen

Dit zijn de voordelen en de nadelen van de Sony LinkBuds. Zo kun je direct zien of deze oordopjes voor jou geschikt zijn. 

Voordelen  Nadelen
✔️ Volledig bewust van je omgeving
✔️ Bediening door “Breedgebiedtikken”
✔️ Comfortabel
✔️ Lichtgewicht
❌ Accuduur

Specificaties Sony Linkbuds

  • Prijs: ~150
  • Chipset: Sony V1 integrated processor
  • Codec: AAC, SBC
  • Bandbreedte 20Hz - 20000 Hz
  • Bluetooth: 5.2
  • Bereik: 10m
  • Batterij doosje: 12 uur
  • Batterij oordopje: 5,5 uur
  • Kabel: Usb C
  • Waterdicht: IPX4
  • Kleuren: zwart & wit

 Sony LinkBuds package

Geluid van de Sony LinkBuds 

Het geluid van de Sony LinkBuds is verassend goed aangezien er een gat in zit.

Maar echt vergelijkbaar met oordoppen die omgevingsgeluiden dempen of zelfs met Active Noise Canceling helemaal wegnemen zijn ze niet.

Geluidskwaliteit score: 7

Je koopt deze oordopjes als je waarde hecht aan het blijven horen van omgevingsgeluiden en dan moet je concessies doen op de kwaliteit van het geluid.

Sony Linkbuds review oordopjes draadloos

Ben jij een audiofiel die wil genieten van muziek met rondere en diepere geluid, dan zal je daarvoor toch andere oordopjes moeten aanschaffen. 

Maar al met al kan je met de Sony Linkbuds genieten van muziek. Tevens kan je met de Headphones Connect app van Sony nog een aantal zaken rondom het geluid instellen. Zo zit er in de app een equalizer om het geluid naar eigen smaak handmatig te aan te passen.

Hiervoor zijn een aantal vooraf ingestelde voorinstellingen zoals Levendig, Stem of Spraak te vinden die je kan kiezen. Daarnaast kan je zelf twee standaard voorinstellingen inregelen en bewaren of alle tonen zelf handmatig afstellen. Iets waar Samsung met de Buds Pro en de Buds 2 nog een puntje aan kan zuigen. 

Design en concept

Normaal is dit niet echt een testpunt in onze reviews. Maar in dit geval wel. Want wat ons betreft is het enorm te prijzen dat een groot merk (als Sony) met een compleet ander design op de markt komt. En dat valt te prijzen. 

Door de donutvorm van de oordopjes (gat in het midden) blijf je omgevingsgeluiden horen tijdens het luisteren van muziek of het voeren van telefoongesprekken.

Sony oordopjes pasvorm linkbuds

Dat maakt deze oordopjes superveilig bij het gebruik in het verkeer. Bijvoorbeeld muziek luisteren of een gesprek voeren tijdens het fietsen, maar met je telefoon in je broekzak. Zo blijf je bewust van verkeersgeluiden om je heen en eventuele dreigende gevaren.

Er zijn vrijwel geen oordopjes waarbij je én de muziek hoort én het omgevingsgeluid volledig hoort. Dat heb je wel bij bijvoorbeeld bone conduction koptelefoons

Maar bij oordopjes is dat nooit het geval. En dat komt door de passive noise cancelling. Dat is het fenomeen dat omgevingsgeluid wordt weggenomen puur en alleen doordat je gehoorgang is afgedekt door het dragen van een oordop.

Microfoon: kun je goed bellen met de Sony Linkbuds

We hebben al vastgesteld dat de oordopjes ideaal zijn voor gebruik op kantoor als je in contact wilt blijven met je collega’s.

Maar hoe zit dat als je thuis of op kantoor in een Teams meeting zit of een telefoongesprek voert? Kan je dan wel een fatsoenlijk gesprek voeren? 

Daarop kunnen we volmondig ja op zeggen. Met de Sony LinkBuds ben je uitstekend te horen aan de andere kant van de lijn.

Microfoon score: 8

Daarnaast luisteren de microfoons ook goed naar jou. En wel in de volgende twee functies:

  1. Spreek om te chatten
    Je kan een gesprek beginnen met iemand terwijl je de oordopjes in hebt en gebruikt. Zodra je begint te praten wordt het geluid direct uitgeschakeld. Stop je met praten, dan wordt na een aantal seconden het geluid weer hervat.
  2. Adaptieve volumeregeling
    Met deze functie wordt het volume van de hoofdtelefoon omhoog geschroefd zodra het geluid in je omgeving luider wordt. Is de rust om je heen wedergekeerd, dan gaat het volume van het geluid terug naar de oorspronkelijke volume. Handig en uniek! Want ik heb dit nog niet eerder bij andere oordoppen gezien. Ik bedoel: gehoord. 

al met al een prima microfoon. Eén van de pluspunten van deze karakteristieke LinkBuds.

🎤 Benieuwd naar de oordopjes met de beste microfoon? We maakten een vergelijking met alle geluidsfragmenten.  

Pasvorm: Hoe zitten de Sony LinkBuds

De Sony LinkBuds hebben een opvallend ontwerp. Dat gaven we al aan. Het zijn als het ware twee ronde vormen tegen elkaar.

Het eerste deel ziet eruit als een donut. Deze plaatst zich (als je ze in hebt) pal voor je gehoorgang. Je stopt dus niets écht in je gehoorgang en sluit deze door het gat ook niet af. Dat is goed nieuws voor diegene die een probleem hebben met in-ear oordoppen.

Sony Linkbuds pasvorm

En het mooie van deze pasvorm is: ze zitten echt een stuk lekkerder.

De tweede ronde vorm is een bol met een platte achterzijde. Daarin zit de rest van het technische gedeelte. Om deze bol wordt de siliconen hulpstuk geplaatst die helpt om de LinkBuds in je oorschelp te klemmen.

Het hulpstuk wordt overigens in 5 maten meegeleverd. Het is dus even uitzoeken met welke van deze 5 maten de Sony Linkbuds het beste in je oorschelp klemt.

En de reden dat Sony niet 3, maar 5 maten meestuurt, is omdat het design uiterst nauw luistert. Een ouderwetse eartip zoals we die van andere oordopjes kennen, heeft meer marge. Ze kunnen een beetje ingeperst worden zodat ze in een grotere range van gehoorgangen passen. 

Deze eartips (voor zover je ze zo mag noemen) luisteren heel nauw. We moesten ook écht even zoeken welke eartip nou het beste bij het oor van de gebruiker past. En als je eenmaal de goede hebt (bij mij was dat het derde grootste formaat) dan zitten ze heerlijk

Pasvorm score: 9

Het geheel is klein en erg licht. Een enkel oordopje heeft het gewicht van 4,1 gram en dat is bijzonder licht. Het feit dat er niets in je gehoorgang zit en de dopjes zo licht zijn, maakt het dat je snel vergeet dat je überhaupt iets in je oor hebt zitten. Dat maakt voor ons het draagconform bijzonder hoog.

Super leuk dat Sony erin slaagt om een totaal andere pasvorm en design te maken. Dat getuigt van lef! We zijn altijd eerlijk, dus als het niks is, zou ik het als redacteur met wat tegenzin genadeloos neerpennen. Maar in dit geval is het qua pasvorm compleet anders, maar een schot in de roos. Dus goed gedaan, Sony!

Bediening van de oordopjes 

Naast het bedienen van oordopjes middels drukknoppen of touchknoppen introduceert Sony nu een nieuwe manier van bedienen: Wide Area Tap. Vrij vertaald "Breedgebiedtikken" in het Nederlands. En dan weet je natuurlijk meteen waar ik het over heb!

Of misschien niet. Waarschijnlijk niet. Maar ik ga het je nu uitleggen. Het werkt als volgt: Sensoren in de oordopjes nemen vibraties rond de oren waar die worden veroorzaakt door het tikken met de vingers. Deze waarnemingen door de sensoren bepalen vervolgens de bediening.

Het tikken met de vingers doe je in het gebied tussen je oor en jukbeen.
Je kan twee of drie keer bij het linker of rechter oor tikken voor een bepaalde functie. Dus zijn er 4 functies in te stellen op deze manier. Het instellen van deze functies doe je in de Headphones Connect app van Sony.

Bediening: 8

Je kan bijvoorbeeld instellen dat twee keer tikken bij je linkeroor muziek pauzeert of afspeelt en drie keer tikken het nummer skipt.

En je kunt ook instellen dat rechts het volume verhoogt bij twee keer tikken en verlaagt bij drie keer tikken.

Linkbuds review

Het breedgebiedtikken (inmiddels ken je het woord) werkt verrassend goed. De bediening werkt ook door op de oordopjes zelf te tikken en Breedgebiedtikken is uit te schakelen in de app.

Enig nadeel van bediening door tikken is dat je bij druk- en touchknoppen meer functies kan toewijzen door die knoppen lang ingedrukt te houden/aan te raken.

Dat werkt helaas niet bij Breedgebiedtikken omdat het reageert op vibraties.

Hoe werkt de touch control van de Sony LinkBuds?

Functie:

2x tikken:

3x tikken:

Afspeelbediening

Muziek: pauze/play

Muziek: volgend nummer

Volumebediening

Volume verhogen

Volume verlagen

Nummer kiezen

Muziek: volgend nummer

Muziek: vorig nummer

Spraakassistentiefunctie

Spraakassistentiefunctie starten

Spraakassistentiefunctie annuleren

Google Assistent

Audia-invoer

Spraakmelding

Amazon Alexa

nvt

Audio-invoer

Quick Acces

Spotify-afspeellijst afspelen/wijzigen

nvt

De app maakt het dat deze oordopjes ideaal zijn en ze zijn zo in te stellen zoals jij dat wilt.

Batterij: Hoe lang kan je de oordopjes gebruiken?

oplaadcase sony linkbuds

De batterij van de oordopjes zelf is goed genoeg om een uur of 5 te gebruiken. Met een vol opgeladen case zijn de oordopjes voor nog eens 12 uur op te laden.

Batterij score: 6,5

We vinden dit aan de magere kant. We hadden graag gezien dat de oordopjes op zichzelf een werkdag van 8 uur mee zouden kunnen gaan, maar begrijpen ook dat dit ten koste zou gaan van de grootte en gewicht en uiteindelijk de draagcomfort.

Sony Linkbuds

Conclusie: zijn de Sony LinkBuds goed?

Beoordeling
Geluid 7
Microfoon 8
Pasvorm 9
Batterij 8
Bediening 6,5
Innovatie en design 9

 

Als we kijken naar het open-ear concept en nieuwe Breedgebiedtikken bediening van de Sony LinkBuds zijn we blij verrast hoe deze innovaties in de praktijk werken. De oordopjes geven een gevoel van veiligheid door het waarnemen van omgevingsgeluid en een mate van vrijheid door het hoge draagcomfort.

Toch zul je op het gebied van geluid hiervoor concessies moeten doen. Daarom denken wij niet dat de Sony LinkBuds in deze vorm een groot publiek zal aanspreken. Maar wat ons betreft wel een welkome aanvulling op het pallet van geluidsdragers.

We hopen dat Sony het goede van de LinkBuds zal behouden en zal doorontwikkelen zodat misschien functies als Active Noise Cancelling wel in de volgende iteraties beschikbaar zal zijn.


Bedankt!

Leuk dat je deze review van Eardopes over de Sony LinkBuds hebt gelezen. Hopelijk hebben we je goed kunnen informeren.


Anderen bekeken ook:

Terug naar blog