pocobob Z review: groots qua geluid superklein in formaat

pocobob Z review: groots qua geluid superklein in formaat

De pocobob Z zijn nieuwe oordoppen (beter gezegd: oordopjes) van het merk pocobob. En dat merk kennen we inmiddels als degelijk, uitstekend qua geluid en zonder enige franje. Deze pocobob Z is geen uitzondering: geen fancy features, maar wel prachtig en krachtig geluid. Althans: dat is de bewering. We hebben ze daarom volledig getest. Zie hier onze bevindingen.

Voor- en nadelen

Dit zijn de voordelen en de nadelen van de pocobob Z. Zo kun je direct zien of deze oordopjes voor jou geschikt zijn. 

Voordelen Nadelen

✔️Prachtig vol geluid
✔️Super klein

❌geen ANC
❌geen ENC

Specificaties pocobob Z

  • Prijs: € 50
  • Chipset: Jl6973D4
  • Bluetooth: 5.4
  • Bereik: 10m
  • Batterij doosje: 30 mAh
  • Batterij oordopje: 400 mAh
  • Kabel: USB-C
  • Waterdicht: spatwaterdicht

Geluid van de pocobob Z

De pocobob Z is klein, maar hoe is het geluid? Bij veel 'mini oordopjes' zie je (of hoor je) dat het geluid vlak is. 

Maar deze pocobob Z hebben heel vol geluid. Voller dan vrijwel alle andere oordopjes die klein zijn.

De middentonen en de zware tonen zijn heel goed hoorbaar. Ik vind deze pocobob vergelijkbaar met de high end zwaargewichten. Het is verbazingwekkend hoe goed en vol geluid de oordopjes hebben. Terwijl het formaatje zo mooi klein is.

Geluidskwaliteit score: 9

Na langer gebruik, ben ik meer en meer verzot op deze oordopjes geraakt. Het is heerlijk klein, het is handzaam, ze gaan lang mee (zeker voor het formaatje), ze isoleren prima (ook zonder dat ze ANC hebben) en ze klinken gewoon prachtig.

Het geluid is in staat om een diepgaande en zware beleving te creëren. Dus geen vlak geluidje, maar opzwepend geluid. Heerlijk, dus.  

Het lichte gewicht en de zware tonen, brengen de pocobob Z tot grote hoogten.

Microfoon: kun je goed bellen met de pocobob Z

De microfoon werkt en je kunt ermee bellen. Alleen de kracht van deze oordopjes zit hem in het kleine formaat. Niet zozeer in de kwaliteit van de microfoon. 

De fancy microfoon features, heeft de fabtikant weggelaten. Geen slimme algoritmes, geen inwendige tunnelsysteempjes die zorgen dat de wind wordt weggehouden. Neen, gewoon een microfoon in de kleine oordop. Blijkbaar was geen ruimte voor fancy microfoon features. Je bent overigens prima te verstaan met de oordoppen in. Geen punt.

De microfoon heeft bijvoorbeeld geen ENC. Dat is environmental noise cancelling. Dus er zit geen systeem in de microfoon die voor je gesprekspartner het omgevingsgeluid wegfiltert tijdens het bellen. 

🎶Wil je weten wat ENC is? Dan word je op je oordoppen bediend, want we hebben je het helemaal uitgelegd.

Is voor jou bellen en online vergaderen je absolute hoofddoel met de oordopjes die je gaat kopen? Koop dan niet deze oordopjes. Ik zou dan eerder voor de DunRock Bubble gaan (met ENC en met fysieke voorsprong waarbij de mic onderin het steeltje zit en al richting je mond is gevormd). Maar goed, die zijn wel weer iets groter.

Microfoon score: 6

De microfoon is goed genoeg. Dat is in elk geval zeker. Het is dus geen onvoldoende, maar het is ook niet de meest high end mic. die je in een oordop kunt vinden.

Je kent onze reviews inmiddels: we spreken altijd een fragment in met de microfoon. Want een fragment zegt meer dan 1000 geschreven woorden. 

Bij de kleinste oordopjes merk je dat de mic. meestal het eerste is waar op wordt bezuinigd. En eigenlijk vind ik de pocobob Z de eerste versie waar ik het (voor de prijs en de kleinte) zeer vind meevallen. Prima geluid, alleen als je een oordop zoekt puur en alleen om mee te bellen, dan zou ik een andere oordop kopen. Misschien de DunRock Bubble of de OneMelon Sky. Die hebben een steeltje en de mic is dan dichterbij je mond) en ze hebben een filter om omgevingsgeluid weg te filteren. Maarja, die zijn wel groter en dubbel in prijs. 

Kortom: prima mic voor de prijs, maar niet als je puur en alleen oordopjes koopt om mee te bellen.

🎤 Benieuwd naar de oordopjes met de beste microfoon? We maakten een vergelijking met alle geluidsfragmenten.  

Pasvorm: Hoe zitten de pocobob Z

De pasvorm van de pocobob Z.. Tja, die is klein. Beter gezegd: miniscuul. Het is letterlijk een oortje voor kleine oortjes. 


Vergelijk het met de pocobob TO. Die zou ik niet direct als groot bestempelen, maar naast de pocobob Z, is die oordop een reus.

De pocobob Z heeft een klein randje. Een earhook of earfin of earbow kan ik het niet noemen. Het is een soort.. ja, 'randje' is eigenlijk het best gekozen woord. Vaak zie je bij andere oordopjes dat ze een earfin hebben. Bij de wat bekendere OneMelon Drops zie je dat ook.

Hier zie je het verschil in pasvorm tussen de OneMelon Drops en de nieuwere pocobob Z. Oordeel zelf maar. Ik denk dat de pocobob Z nog iets kleiner is dan de OneMelon Drops. 

Maar wat ik heel inventief vind, is dat dit randje zo is gepositioneerd, dat het maar 1 kant op kan. Namelijk: in de richting van je gehoorgang. Niet in de richting van 'uit het oor'. De oordop klemt zich met dat randje dus mooi vast. Ik durf zelfs te zeggen dat ze ook voor sporten prima zijn. 

Er zitten 2 verschillende maten eartips in de verpakking van de pocobob Z. Medium en Small. Small zit standaard op de oordopjes. Het beste kan je een eartip kiezen die goed afsluit in je gehoorgang. Niet te klein dus, want dat is wel vaak de ingeving die je hebt. Je bent snel geneigd om te kleine eartips te kiezen, want "ik heb toch kleine oren?"

Maar een te kleine eartip zit niet lekker in je gehoorgang. Dan is het drukpunt namelijk alleen diep in het centrum van je gehoorgang. En dat voelt helemaal niet lekker. 

Je kunt veel beter een maat kiezen die over je gehele gehoorgang ondersteuning biedt. Dan heb je ten eerste de beste overgang van het geluid. 

Pasvorm score: 9

Al met al zitten de pocobob Z heerlijk. Ze zijn dus zeer geschikt voor de kleine oortjes. En ze zijn zelfs nét iets kleiner dam de al zo kleine OneMelon Drops. 

De pasvorm is dus uitstekend. Tenminste: dat is hier niet het goede woord. Ze steken juist niet uit.

Geen ANC: is dat een gemis?

Deze oordopjes blinken uit in het kleine formaat. Niet zozeer in het grote aantal features. Misschien gaat het ene ook wel gepaard met het andere. 

Daarbij staat pocobob inmiddels bekend om oordopjes zonder franje. Oordopjes met goed geluid, een goede microfoon en een focus op lange levensduur.

Bovendien zie je bij slaapoordopjes vaak dat de ANC juis zorgde voor storinggeluid als je tegen je kussen schuurde. Tijdens het slapen dan, hè. ANC bij kleine oordopjes is nooit echt een topcombi geweest.    

Bij de eerdere OneMelon Drops oordopjes (die dus in ongeveer hetzelfde segment zitten: klein oordopjes), was (zoals beschreven) juist het probleem dat de ANC storinggeluid maakt als je op 1 oor(dop) ligt. En die ANC kon/kan je niet uitzetten. Ik ben eigenlijk heel blij met de no nonsense keuze van pocobob. Laat die ANC weg bij dit soort mini oordopjes.

Bovendien is de passive noise cancelling van dit soort oordopjes al heel goed. Dat komt door de siliconen eartips, maar het komt ook door het kleine formaat. Die oordopjes zitten net strakker/dichter in je oor. 

Benieuwd wat eigenlijk het verschil is tussen passive noise cancelling en active noise cancelling? Bekijk onze uitleg over ANC.

Dit is een lang stuk tekst over ANC voor een oordop zonder ANC. Maar het is goed om het goed uit te leggen. 

Bediening van de oordopjes 

De pocobob Z hebben touchbediening. Je raakt de oordopjes aan en de oordopjes reageren zoals je het wilt. En die touch bediening laat je nooit in de steek. Ik heb niet een keer gedrukt zonder een reactie te krijgen. 

Sleep mode blokkeert de touchbediening. Kan je kussen ongewenst de touch bedienen? Nee. Dat heb ik getest, want veel mensen gebruiken deze oordopjes tijdens het slapen. En met de sleep mode, wordt de touchbediening volledig uitgeschakeld. En hoe je de sleep mode aanzet? Via de touchbediening: 4x tikken en de sleep mode gaat aan.

Je kunt liggen op 1 oor wat je wilt, maar de oordopjes geven geek kick. Zoals het hoort dus. 

De oordopjes zijn klein. Dus het vlak dat je met je vinger moet aanraken is ook klein.

Bediening: 8

Hoe werkt de touch control van de pocobob Z?

Links Rechts
1x Volume omlaag Volume omhoog
2x Muziek: pauze/play
Bellen: opnemen/ opleggen
Muziek: pauze/play
Bellen: opnemen/ opleggen
3x Voice assist/Siri Voice assist/Siri
ingedrukt Vorige liedje/filmpje Volgende liedje/filmpje

 

Batterij: Hoe lang kan je de oordopjes gebruiken?

Je kunt de oordoppen bijn 40 uur lang gebruiken zonder de oplaadcase op te laden. En je kunt de oordopjes zelf 6 uur lang gebruiken zonder de oordopjes op te laden.

Batterij score: 7

Is dat lang? Mwa, niet echt. Maar voor een klein oordopje (en dus een kleinere batterij) is het eigenlijk zeer goed.

Hou er rekening mee, dat als je wilt slapen met de oordopjes, dat de oordopjes dus na 6 uur uitvallen. Hoewel, ik merkte toch echt dat ze dan langer meegaan. Een uur of 7-8. Ondanks de genoemde 6 uur van de fabrikant. En ik stond daarvan te kijken. Waar kon dat door komen? En ik bedacht me dat ik de oordopjes vaak op een redelijk zacht volume zet. Ik hou niet van hoog volume tijdens het slapen. 

Kortom: de pocobob Z zijn beter in staat om lang muziek af te spelen dan de directe concurrenten zoals de OneMelon Drops. 

Conclusie: zijn de pocobob Z goed?

Beoordeling
Geluid 9
Microfoon 6
Pasvorm 9
Batterij 7
Bediening 8


Bedankt!

Leuk dat je deze review van Eardopes over de pocobob Z hebt gelezen. Hopelijk hebben we je goed kunnen informeren.


Anderen bekeken ook:

Terug naar blog